V Poľsku sa bojovalo o sekundy, Sagan sa úspešne vrátil po pauze

7.8.2017, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Poľska prilákalo silnú konkurenciu, čo sa odzrkadlilo na vysokej úrovni pretekania v rozhodujúcich previerkach. Značnou mierou k tomu prispel aj Peter Sagan a po celkovom triumfe zvýšil svoj kredit Dylan Teuns.
 
Opäť sa potvrdilo, že na tomto podujatí rozhodujú sekundy. Poľské stúpania nevytvárajú veľkú selekciu, aj keď sú náročné, a na konci záverečných etáp vždy prišlo do cieľa tých desať hlavných favoritov pokope. V tomto roku si najsilnejší jazdci pripravili pre seba vyčerpávajúcu jazdu po horských etapách a zaslúžili sa o to najmä celky BMC a UAE Emirates.
 
Americká zostava v šiestej etape vyradila z klasifikácie Petra Sagana a v tej záverečnej zubami-nechtami ubránila žltý dres po výbornom tímovom výkone. Bora - Hansgrohe stratila v predposlednej previerke jedno želiezko v ohni pre GC, ale Rafal Majka robil všetko, čo bolo v jeho silách, aby ovládol klasifikáciu. Ku koncu podujatia sa rozbehol aj Wout Poels, ale ani holandský jazdec nedokázal ohroziť Dylana Teunsa, ktorý sa premiérovo objavil na najvyššej pozícii vo World Tour.
 
 
tdp 2017 finalne podium bohfst
Pódium Tour de Pologne 2017 (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Očakávaný tesný výsledok v GC pre Teunsa 
 
V belgickom cyklistovi driemal talent a ten sa rozbalil v tejto sezóne. Typologicky sa hodí na krátke stúpania a ardenské klasiky, o svojich kvalitách presvedčil na Mur de Huy, kde bral tretie miesto. Ten správny rozlet zaznamenal v poslednom čase, keď ovládol Tour de Wallonie s dvomi etapami a teraz WT preteky s jedným etapovým triumfom. A špurt do kopca Szczyrk sa ukázal ako rozhodujúci faktor jeho víťazstva, bez týchto bonusových sekúnd by nestál na najvyššom stupienku. Pri obrane žltého dresu v poslednej etape bolo vidno, že v tomto smere mu chýbajú skúsenosti, ale za pomoci kolegov všetko zvládol bez ujmy.
 
Preto si musel svoj titul náležite užívať. "Je to úžasný pocit vyhrať svoje prvé preteky World Tour. Teším sa z toho aj preto, že Tim Wellens je môj dobrý priateľ a som rád, že som nadviazal na jeho minuloročný triumf. Ale nebolo to jednoduché, najmä v záverečnej etape, kde som očakával ťažké finále, čo sa potvrdilo. Ale vždy som mal pri sebe aspoň jedného kolegu a dokázal som ustriehnuť hlavné nebezpečenstvo, ktoré hrozilo zo strany Rafala Majku."
 
Rafal Majka mal pred sebou jasný zámer, ktorý takmer naplnil, ale chýbali mu dve sekundy. Už v spomínanom špurte do kopca predviedol výborný výkon, tretie miesto ho ukázalo vo veľmi dobrej forme. Problémy nemal ani v rozhodujúcich horských etapách, ale v nich nenašiel spôsob, ako si vybudovať čo i len malý náskok v cieli. Ale to bol problém všetkých favoritov.
 
Po neúspechu na TdF určite získal na domácom podujatí dobré pocity, čo sa prejaví na Vuelte. "V poslednej etape som bojoval o celkový titul, ale nakoniec mi chýbali dve sekundy. Som však spokojný, ako sme sa tu prezentovali ako tím. Majster sveta na mňa čakal na čele pretekov a všetci kolegovia predviedli silné výkony. Ukázali sme, že máme kvalitný tím. Pred toľkými fanúšikmi som sa cítil fantasticky. Minule som tu vyhral, teraz som skončil druhý. Som rád, že vždy som tu finišoval na pódiu." 
 
 
majka 2017 pologne stupanie bohfst
Rafal Majka v stúpaní (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
S veľkou motiváciou sa predstavil na podujatí Wout Poels, ktorý neznášal ľahko, že sa nepredstavil na Starej dáme, preto chcel zanechať dobrý dojem. Na konci podujatia patril medzi najaktívnejších jazdcov a vyhral aj záverečnú previerku, v tomto smere mu všetko vyšlo na sto percent. Z pohľadu celkovej klasifikácie a s odstupom času však vie, že mal lepšie zvládnuť finále tretej etapy, kde stratil na víťaza etapy 22 sekúnd aj s bonifikáciami.
 
V každom prípade ukázal potrebnú výkonnosť, z čoho musí mať radosť aj Chris Froome. "Potešilo ma nielen moje etapové víťazstvo, ale aj výsledok v klasifikácii, veď som sa dostal prvýkrát v kariére na pódium v etapových WT pretekoch. Samozrejme, trošku ma mrzí, že celkový triumf bol tak blízko, ale vzhľadom k tomu, čo som prežil kvôli zdravotným problémom počas uplynulých mesiacov, nemôžem sa sťažovať. Verím, že na Vuelte budem kryť chrbát Chrisovi ako druhý líder, to by bola pre mňa pekná pozícia." 
 
Podujatím nenápadne prechádzal Wilco Kelderman, ktorý v tých najťažších previerkach ani raz neskončil horšie ako na piatej priečke. Po odstúpení z Gira to boli jeho prvé preteky a do súťažného rytmu sa potreboval vrátiť presne takýmto spôsobom. V najlepšej desiatke sa objavil aj jeho talentovaný spolujazdec Sam Ooomen, ktorý bude mať čoskoro 22 rokov, ale začína dosahovať zaujímavé výsledky. Veď obsadil deviatu priečku v Kalifornii a na Dauphiné skončil v klasifikácii na štrnástom mieste.
 
Pre Adama Yatesa to bola príprava pred španielskou GT, v ktorej mal zistiť, ako je na tom po náročnom Gire. Jeho pocity museli byť dobré, pretože už v tretej etape útočil na prudkom cieľovom kopci, v záverečnom predstavení bral druhé miesto a v klasifikácii finišoval na piatej priečke. A to muselo byť pre neho správnym znamením. Oricu potešil aj Jack Haig, ktorý vybojoval etapový triumf na konci náročného šiesteho dňa, a pripomenul sa, že patrí k nádejným jazdcom na celkové poradie.
 
Aj Domenico Pozzovivo bol vždy tam, kde sa niečo dialo, Vincenzo Nibali prežil slabšiu chvíľku v poslednej etape, ale aj tak predviedol silný výkon, čo u neho nebýva zvykom v podobných prípravných pretekoch. Kvalitu podujatia zvýšili aj Costa, Jungels, Zakarin a nás môže tešiť, že všetci títo borci smerujú na Vueltu, čo bude zárukou výbornej cyklistiky.
 
 
nibali 2017 podpisuje rcsf
Vincenzo Nibali s fanúšikmi (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Svetový šampión odštartoval prípravu na MS úspešne 
 
Peter Sagan si vyskúšal účasť na podujatí po šiestich rokoch a pokračoval presne tam, kde v sezóne 2011 prestal. Hneď v prvej etape predviedol najrýchlejší šprint a obliekol sa do žltého trička. Bolo vidno, že svetový šampión sa chce ukázať v čo najlepšom svetle po vynútenej prestávke, a potvrdil to aj na konci tretej etapy, keď perfektne zvládol prudké finále do kopca. Potom ešte dvakrát vybojoval tretiu priečku, ale v týchto špurtoch nechcel príliš riskovať. 
 
V predposlednej etape prišiel o žltý dres po veľkej snahe tímu BMC a vypadol z celkového poradia, ale hneď nasledujúci deň znovu úradoval na pripravených krátkych kopcoch. Objavil sa v celodennom úniku a predviedol sa v nezničiteľnej polohe, keď sa snažil bojovať o etapový triumf a zároveň pomôcť Rafalovi Majkovi v GC.
 
Svetový šampión po 25-dňovej prestávke ešte nemal špičkovú výkonnosť, aby sa presadil v klasifikácii, no jeho forma má kulminovať len v polovici septembra v Bergene. Nepochybujeme, že jeho výkonnosť bude stále rásť a presvedčíme sa o tom už na Binck Bank Tour. Aj na Okolo Poľska ukázal niekoľko perfektných momentov, takže prípravu na majstrovstvá sveta odštartoval želaným spôsobom.        
 
 
sagan 2017 pologne divaci tdpf
Peter Sagan pred pretekmi (© © Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Konečné poradie pretekov
1. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 27:07:47 400
2. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:02 320
3. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:03 260
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:10 220
5. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:13 180
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23 140
7. OOMEN Sam Team Sunweb 00:36 120
8. HAIG Jack ORICA - Scott link ikonka 00:57 100
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:19 80
10. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 01:22 68
35. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 17:03 8
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Konenčé poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 88
2. POELS Wout Team Sky link ikonka 51
3. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 51
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 50
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 49
6. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 46
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop