V Burgose dominovali domáci pretekári, v Utahu zas tí zo Severnej Ameriky

8.8.2017, 19:00 | Preteky vo svete |
Tak trochu v závetrí Poľska a ME sa bojovalo aj na zaujímavých podnikoch v Španielsku a USA. Kým na Pyrenejskom polostrove dominoval svetoznámy Mikel Landa, v krajine, ktorú objavil moreplavec plaviaci sa práve pod španielskou vlajkou, bol najšťastnejším mužom pre našinca takmer neznámy Rob Britton. 
 
 
Landa pokračuje vo výborných výkonoch
 
Na Tour de France bol jeho tím Sky plne pod velením a vedením Chrisa Frooma. Mikel Landa teda nemohol naplno pretaviť svoju formu do výsledku. Bolo z toho "len" štvrté miesto. Na podujatí Vuelta a Burgos, kde sa vždy zíde zaujímavá konkurencia, tomu už tak nebolo a 27-ročný pretekár ponúknutého vrabca chytil do hrsti. Vyhral hneď prvú etapu a vedúci dres už z rúk nepustil. "Bol to vzrušujúci týždeň. Odchádzame s celkovým víťazstvom a dvomi etapovými vavrínmi. Plus sme vždy zvládli každú situáciu. Nemohlo to dopadnúť lepšie. Mikel bol aj po San Sebastiane vo výbornej forme a náš tím bol motivovaný mu pomôcť," uviedol pre web tímu šťastný športový riaditeľ Dario Cioni. Rodák z Baskicka skutočne vyhral okrem prvej etapy aj deň číslo tri.
 
 
burgos 2017 podium
Pódium Mas - Landa - De La Cruz (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Najväčšími súpermi Španiela boli Španieli. V drese Quick-Stepu ho na stupňoch pre víťazov doplnili Enric Mas a David De LA Cruz. "Po tréningovom kempe v Livignu som s mojim výsledkom veľmi spokojný. Tieto preteky boli pekným zážitkom, kde sme videli zaujímavé etapy a stretli ešte zaujímavejších fanúšikov. Motivovali ma, aby som sa ešte viac snažil," pochválil atmosféru mladší Mas. Pre belgický celok bolo úspešné účinkovanie v hlavne futbalovej krajine podčiarknuté aj etapovým víťazstvom Mattea Trentina. Taliansky pretekár, ktorý po sezóne prestúpi do Oricy - Scott, vyhral predstavenie číslo dva. V drese tímu sa predstavil aj slovenský pretekár Martin Velits, ktorý mal nemalý podiel na kontrolovaní pretekov a úspechu jeho kolegov.
 
Ďalším do partie úspešných bol Kolumbijčan Miguel López z Astany. K štvrtému miestu pridal aj etapové víťazstvo zo záverečnej previerky, ktorá mala ako jediná charakter horská. Pred blížiacou sa Vueltou je to pre mladého pretekára vítaným dopingom. "Po tomto víťazstve sme spokojní. Od začiatku pretekov sme sa práve na túto etapu pripravovali a chceli sme ju zvládnuť či najlepšie. Náš tím pracoval veľmi tvrdo a pripravil tak pre Miguela dobrú príležitosť. Je to preňho pekné víťazstvo, podobne ako pre všetkých okolo neho," povedal vtedy športový riaditeľ Astany Bruno Cenghialta. Mierne na ocot ostal po piatich etapách domáci projekt Movistar. V GC sa dostal najvyššie Daniel Moreno, no bolo to až siedme miesto. Našťastie nám chýba ešte jeden etapový víťaz. Majiteľ štvrtej etapy sa volá sa Carlos Barbero, ktorý jazdí práve za "energeťákov".
 
 
Konečné poradie Vuelta a Burgos 2017
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 18:12:47 200
2. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:40 150
3. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:46 125
4. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 00:51 100
5. ROSON Jaime Caja Rural - Seguros RGA 01:18 85
6. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:37 70
7. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 02:13 60
8. ČERNECKIJ Sergej Astana Pro Team link ikonka 02:19 50
9. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:40 40
10. BOL Jetse Manzana Postobon 02:49 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
V Utahu minimálna konkurencia
 
Na pretekoch kategórie HC sa predstavil len jeden WT projekt a nikoho neprekvapí, že to bolo BMC. Je zaujímavé, že tu neštartoval ani Cannondale, a tak to bolo celé na pleciach červenočiernych. Teda to tak aspoň malo byť. Počas siedmych dní vyhrali jazdci tohto tímu len raz a v GC bol najvyššie umiestnený piaty Brent Bookwalter
 
Hneď prvý deň vyhral Američan Ty Magner z tímu Holowesko, pre ktorého to bolo druhé víťazstvo v kariére. Podujatie však napokon nedokončil. Druhý deň patril spomínanému BMC a Brentovi Bookwalterovi. Počas tretieho dňa bola na programe krátka časovka, ktorá merala len deväť kilometrov. Vyhral ju Kanaďan Rob Britton a dostal sa tak na čelo celého podujatia. Štvrtý deň patril opäť tímu Holowesko, tento raz ale Johnovi Murphymu. Nasledujúca etapa sa stala korisťou zas a znova pre Američana Travisa McCaba z UnitedHealtcare. Posledné dve prekážky narušili hegemóniu domácich pretekárov tí z Apeninského polostrova. Víťazné zárezy si pripísali hneď dvaja Taliani. Giulio Ciccone (Bardiani) a Marco Canola z tímu Nippo - Vini Fantini.
 
 
Konenčé poradie Tour of Utah
1. BRITTON Rob Rally Cycling 22:48:03 200
2. MANNION Gavin UnitedHealthcare Pro Cycling Team 00:22 150
3. TVETCOV Sergej Jelly Belly p/b Maxxis 00:32 125
4. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 00:35 100
5. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 02:00 85
6. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 02:16 70
7. CLARKE Jonathan UnitedHealthcare Pro Cycling Team 02:41 60
8. BUTLER Chris Caja Rural - Seguros RGA 02:47 50
9. KUSS Sepp Rally Cycling 02:55 40
10. PICCOLI James Elevate - KHS Pro Cycling 03:00 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop