Sumár menších podujatí: Výborná forma Teunsa, víťazní Američania a Pinot

14.8.2017, 09:30 | Preteky vo svete |
Ani posledné dni neboli vo svete na dvoch kolesách nudné. Okrem holandsko-belgického a rýdzo českého podujatia sa pretekalo aj v USA a v štáte známom vďaka Skalnatým vrchom, kde si to postrážili domáci pretekári. Tiež sme boli svedkami ďalšieho víťazstva Dylana Teunsa, tentoraz v krajine fjordov, no a do tretice si na svoje prišli aj fanúšikovia vo Francúzsku, kde po dlhšej dobe dosiahol dobrý výsledok Thibaut Pinot. 
 
 
Hneď dva zárezy BMC
 
Ten prvý prišiel v podaní Dylana Teunsa na Arctic Race of Norway. Pretekár nadviazal na svoje výkony v Poľsku a na podujatí, kde mu mali byť najväčšími súpermi Rein Taaramae či Alexander Kristoff, triumfoval zas a znova. Tento 25-ročný zjav by sa mal najbližšie predstaviť na klasike v Bretónsku, ktorá sa uskutoční koncom augusta. "Je to tak trochu ako rozprávka. Je to výborný pocit. Vedel som, že moja forma je dobrá, ale to, že by som mohol zopakovať posledné preteky? Tomu som neveril. Čaká ma teraz niekoľko týždňov prestávky. Verím, že sa rýchlo zotavím a na najbližších pretekoch sa zase ukážem v dobrom svetle," povedal po dojazde poslednej etapy belgický pretekár. Okrem celkového víťazstva pridal tiež dva vavríny z prvej a poslednej etapy. Vo víťaznom modrom drese sa viezol počas celých pretekov.
 
Jeho najväčšími konkurenti mali byť jazdci Kaťuše. Estónec napokon GC vypustil a sústredil sa na pomoc pre aktuálneho majstra Európy. Samotný Kristoff vyhral jednu etapu, no šancu na eventuálnu výhru stratil počas dňa číslo tri. "Samozrejme som z výsledku sklamaný. Pracovali sme tvrdo, ale nedosiahol som potrebný level úrovne. Nakoniec som nemal šancu bojovať o titul," úsečne povedal na margo svojich výkonov domáci pretekár. Milým prekvapením 687 kilometrov dlhých pretekov bol August Jensen z tímu Coop. Ďalší domáci pretekár vyhral akurát tú etapu, v ktorej vybuchol Alexander Kristoff a v GC skončil na druhom mieste. Pre tohto jazdca to bolo prvé veľké víťazstvo v kariére. Tretí stupienok vybojoval zase Michel Kreder z Aqua Blue Sport. Holandského pretekára, ktorý má pre zmenu na svojom konte víťazstiev už šesť, všetky z francúzskych ciest, uvidíme na blížiacej sa Vuelte.
 
 
Konečné poradie Arctic Race of Norway (2.HC)
1. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 15:56:15 200
2. JENSEN August Team Coop 00:29 150
3. KREDER Michel Aqua Blue Sport 00:43 125
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:45 100
5. LIETAER Eliot Sport Vlaanderen - Baloise 00:45 85
6. PACHER Quentin Delko Marseille Provence KTM 00:45 70
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Pomysleným zárezom číslo dva pre celok BMC bolo víťazstvo Manuela Senniho. Taliansky pretekár po sezóne opustí vody WT a namieri si to do tímu Bardiani - CSF. Toto všetko ešte len príde, no víťazstvo na pretekoch Colorado Classic (2.HC) tu už je. "Na preteky tu v USA sa chodí pozerať vždy veľa ľudí. Som rád, že som mohol byť súčasťou toho všetkého. Navyše sa nachádzame v slušnej nadmorskej výške, čo bolo dobrým tréningom na preteky v Montreale a Quebecu, kde budeme pracovať pre Grega Van Avermaeta. Verím, že mu pomôžem čo najviac," tešil sa na ďalšie dobrodružstvo za Atlantikom Senni. Váha pretekov ktoré vyhral sa ešte zvyšuje pri pohľade na štartovú listinu.
 
Okrem BMC tu z WT tímov štartovali aj Cannondale, UAE a Trek - Segafredo. Okrem víťazstva amerického projektu, domáci pretekári pridali ďalšie dve etapové oslavy. Prvá etapa padla do rúk Johnovi Murpymu z Holoweska, no a hneď druhý deň najlepšie sadol Alexovi Howesovi z Cannondalu. Hegemóniu Američanov prerušil Sergej Tvetcov z tímu Jelly Belly (aj ten je ale americký) a rumunského pretekára s ruským menom napodobnil na záver podujatia estónsky zástupca Mihkel Raim z Israel Cycling Academy. V drese izraelského projektu pretekal aj Daniel Turek. Celkovo druhý na pretekoch "za veľkou mlákou" skončil Sergej Tvetcov a tretí bol Alex Howes.
 
 
Konečné poradie Colorado Classic (2.HC)
1. SENNI Manuel BMC Racing Team link ikonka 12:00:35 200
2. TVETCOV Sergej Jelly Belly p/b Maxxis 00:15 150
3. HOWES Alex Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:31 125
4. EISENHART Taylor Holowesko-Citadel Racing Team 00:33 100
5. STETINA Peter Trek - Segafredo link ikonka 00:44 85
6. KUSS Sepp Rally Cycling 01:05 70
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Francúzske preteky vo francúzskych rukách
 
No a na záver ešte tretie podujatie vo Francúzsku. Tamojšie Tour de I'Ain malo päť dní a obsahovalo takmer všetky druhy etáp. Chýbala len tímová časovka a etapa so zvlneným charakterom. Všetko bolo naplánované tak, aby boli úspešní pretekári s francúzskym pasom. Už prvý kratučký prológ vyhral Johan Le Bon z FDJ. Nasledovali dve rovinaté etapy, kde bol hlavným favoritom Nacer Bouhanni. Šťastnú gestikuláciu v cieli sme u jazdca Cofidisu ale videli len raz. "Vrátil som sa na víťaznú vlnu. Po páde na Tour de Yorkshire mi v nemocnici povedali, že si možno tento rok na bicykel už nesadnem. Zvíťazil som ale od vtedy už dvakrát. Prvý raz už len tým, že som sa zúčastnil Tour de France a teraz som vyhral opäť!" hovoril vtedy trochu nadnesene Bouhanni.
 
Jednu z rovinatých etáp tiež uchmatol José Juan Lobato z Lotta NL - Jumbo. A práve holandský projekt mal významne miešať karty aj v nasledujúcich etapách v kopcoch. Na starosti to mal Steven Kruijswijk, no holandský rodák dosiahol len na piate miesto. Omnoho úspešnejší bol ďalší Francúz. Thibaut Pinot z FDJ. Pre jazdca to bolo od 20. etapy na Gire prvé víťazstvo, takže radosť bola o to väčšia. Pre domáci tím boli preteky úspešné aj vďaka dvom etapovým víťazstvám. Úvodný prológ pre Le Bona a ťažká tretia etapa s druhým miestom v GC pre Davida Gaudua. "Chalani odviedli veľký kus roboty a dopadlo to nad naše očakávania. Mali sme síce plán, ale nikdy neviete, ako to môže dopadnúť. V tomto prípade to skončilo v náš prospech," radoval sa športový riaditeľ Marc Madiot. Pre úplnosť, tretí na pretekoch skončil Alexandre Geniez z Ag2r, ktorý tiež vyhral poslednú etapu.
 
 
Konečné poradie Tour de l'Ain (2.1)
1. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 12:59:10 125
2. GAUDU David FDJ link ikonka 00:14 85
3. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:52 70
4. CATTANEO Mattia Androni - Sidermec - Bottecchia 01:25 60
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:30 50
6. FEILLU Brice Fortuneo - Oscaro 01:35 40
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop