Vuelta: Štvrtá etapa patrí po výbornom výkone Quick-Stepu Matteovi Trentinovi

22.8.2017, 12:45 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
4. 22.8. zvlnena etapa ciel rovina Escaldes-Engor. > Tarragona 193 km Trentin
 
etapa 04
profil etapy - 1740 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Štvrtá etapa mala patriť po náročnom dni v Andorre opäť rýchlym mužom. Motivácia bola veľká, pretože španielske dobrodružstvo príliš veľa príležitostí neponúka, a tak sa očakávala práca Treku-Segafredo, Bory-Hansgrohe či tímu UAE. Všetko odštartovalo opäť v minikrajinke v meste Escaldes - Engordany, ktoré má približne 17-tisíc obyvateľov.

Etapa merala bez siedmich dvesto kilometrov a mala zvlnený charakter. Ako prvý zvíril hladinu v pelotóne Johan Le Bon z FDJ. To všetko na jedenástom kilometri. O päťtisíc metrov neskôr sa k nemu pridala štvorica Stéphane Rossetto (Cofidis), Diego Rubio, Nicholas Schulz (obaja Caja Rural) a Juan Osorio (Manzana Postobón). Vytvoril sa tak únik dňa.
 
Náskok utečencov utešene narastal. Už po 30 kilometroch činil skoro štyri minúty. O ďalších 35 kilometroch atakoval hranicu sedem a pol minúty. Bolo tiež veľmi horúco. Teplota vzduchu nebola ďaleko od štyridsiatky. Ortuť na teplomere sa vyšvihla na 37,5 stupňov celzia, čo cyklisti veľmi neobľubujú.
 
Po dvoch hodinách pretekania bola priemerná rýchlosť 41,8 km/h, čo bolo relatívne rýchle tempo. Pri tejto rýchlosti sme očakávali dojazd v meste Tarragona približne o trištvrte na šesť. Zhruba dve hodiny pred dojazdom sme videli na čele balíka Quick-Step, UAE a Aqua Blue Sport pracujúce Trentina, Modola a Blytha.
 
Potom už pretekári začali stúpať na jedinú veľkú prekážku celého dňa. Hovoríme o kopci Alto de Belltall. Bol dlhý trinásť kilometrov pri priemernom sklone 2,8 %. Priebežný líder vrchárskej súťaže Talian Davide Villella sa ale obávať o stratu dresu nemusel. Body za "trojkové" stúpanie si mali rozdeliť ľudia v úniku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaScenéria dnešnej etapy
 
 
A aj sa tak stalo, pričom vyhral Rossetto, no stúpanie rozdelilo vedúcu skupinu na tri časti. Na čele sa osamostatnila dvojica Rossetto s Rubiom, ktorú prenasledoval osamotený Osorio a ešte za ním sa nachádzal Le Bon so Schulzom. Týchto dvoch pretekárov ale hlavný balík veľmi rýchlo dostihol. Neskôr to zabalil aj Juan Osorio, a tak sa pred pelotónom viezla už len dvojica pretekárov.
 
Nasledovali tak trochu nudné kilometre, kedy sa balík snažil dostihnúť utečencov. Penzum práce odvádzali Quick-Step a motivovaná prokontinentálna zostava Aqua Blue Sport. Štyridsať kilometrov do pásky mali stále k dobru tri a pol minúty. Vyzeralo to ale pod kontrolou. Po štyroch hodinách sa išlo priemernou rýchlosťou 40 km/h. Keďže boli vpredu iba dvaja ľudia, po tretie miesto na rýchlostnej prémii pre istotu špurtoval Wout Poels (Sky), aby sekundu neuchmatol niektorý z konkurentov Frooma.
 
Na čele absentovali jazdci Treku-Segafredo. A našiel sa aj dôvod. Na twitteri tímu sa objavila informácia, že John Degenkolb je chorý a bojuje v zadnej časti balíka, ktorý ale postupne zvyšoval tempo, a tak to mal mať nemecký jazdec veľmi ťažké. Vyzeralo to tak, že jeho zamestnávateľ asi nebude na túto Grand Tour spomínať ako na najlepšiu.
 
Do cieľa chýbalo posledných 19 kilometrov a dávku nepríjemností si vybral priebežne trinásty muž Wilco Kelderman zo Sunwebu. Po páde ho ale počkali jeho kolegovia, ktorí sa ho snažili vrátiť späť. Napokon to zvládli. A aby nebolo pádov málo, k zemi sa porúčal aj dráhar Mark Christian (Aqua Blue Sport).
 
Rossetta s Rubiom pohltili asi osem kilometrov pred cieľom a opraty pretekov prevzali "podlahári". Videli sme tiež aktivitu Ricarda Vilelu z Manzany, no napokon sme podľa očakávania videli hromadný dojazd, ktorý ovládol Quick-Step jazdiaci pre Mattea Trentina! Talian odchádzajúci do Orica-Scott skompletizoval zbierku triumfov na Grand Tours, hoci v kariére má dba dvanásť vavrínov. Darí sa mu ale na tých najväčších podujatiach. Druhé miesto si vyšpurtoval José Juan Lobato z Lotta NL - Jumbo a tretí stupienok patrí Tomovi Van Asbroeckovi z Cannondalu.
 
 
trentin 2017 vuelta triumf cdtf
Matteo Trentin už vyhral etapu aj na Vuelte (© Slipstream Sports)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 
Štyri kilometre pred cieľom sme ešte videli pád Domenica Pozzoviva a Daniela Morena a hoci by to v ich prípade nemalo byť nič vážne, stalo sa to pred ochrannou zónou, takže zapísali si nepríjemné straty. Moreno 1:38 a Pozzovivo dokonca až 3:25. Vo večerných reakciách sa na to pozrieme.
 
Červený dres bez problémov udržal Chris Froome. Bez problémov to bolo aj v Top 10, nezaregistrovali sme tam len spomínaného Taliana vo farbách Ag2r. Trentin sa dostal do čela bodovacej súťaže a ostatné ostali bez zmeny. Bodkovaný teda bude naďalej Villella a biely Cháves, ktorý dres nosí namiesto Frooma.
 
 
Výsledky
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 4:43:57 100
2. LOBATO Juan José Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 40
3. VAN ASBROECK Tom Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 20
4. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 12
5. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00 4
6. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00  
7. MANZIN Lorrenzo FDJ link ikonka 00:00  
8. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 00:00  
9. REGUIGUI Youcef Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
10. BOL Jetse Manzana Postobon 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 13:37:41 20
2. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:02  
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:02  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:02  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
6. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:11  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:38  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:39  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
10. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 31
3. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 28
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 12
2. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 10
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 10
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 14
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 25
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 27
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 modre 66 km - Alto de Belltall: dĺžka 13 km; sklon 2,8 % (3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Na priamočiarej ceste do mesta Tarragona stojí len jedno menšie stúpanie, a to znamená pohotovosť pre najrýchlejších jazdcov. Dojazd štvrtej etapy je technický, čo zvýši nároky na dobrý lead-out. Flamme rouge sa nachádza na kruhovom objazde, potom sú pripravené ešte dve zákruty a cieľová rovinka je dlhá 350 metrov, ale aj pred ňou je pripravený kruhový objazd. Len ten šprintér, ktorý prebehne cez tieto nástrahy na čele balíka, bude bojovať o etapový triumf. V Tarragone sa objavila Vuelta aj v roku 2013, keď sa tu presadil Philippe Gilbert. A to je signálom, že sa bude finišovať do mierneho kopca.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop