Vuelta: 5. etapa patrila úniku a bojovníkovi Lutsenkovi, cieľový kopec rozdelil favoritov

23.8.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 23.8. rovinata etapa ciel rovina Benicássim > Alcossebre 176 km Lutsenko
 
etapa 05
profil etapy - 2733 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Na Vuelte chcú kompetentní fanúšikov udržať v strehu každý deň, takže ani v prvom týždni žiadna séria šprintérskych etáp neexistuje. V nevyspytateľnej piatej etape mali šancu mnohí pretekári takmer zo všetkých tímov. Čakalo ich 176 kilometrov z Benicássimu do Alcossebre s piatimi malými kopcami vrátane cieľového. Očakával sa početný únik a tím Sky mal v rukách to, či sa o triumf pobijú favoriti, alebo nechajú priestor skupine.
 
Ešte pred štartom prišla nepríjemná správa z tábora Treku, ktorý sa musí zmieriť s menšími zdravotnými problémami Alberta Contadora, no tie Johna Degenkolba už Nemcovi pokračovať nedovolili. So žalúdočnými problémami sa trápia aj viacerí pretekári Bory vrátane Rafala Majku, okrem Kolářa zatiaľ všetci pokračujú.
 
Od úvodu bolo na trase rušno. Prakticky ihneď ušla deviatka pretekárov aj so zvučnými menami vrátane lídra vrchárskej súťaže Davide Villellu (Cannondale). Po dvadsiatich kilometroch sa k nim ešte pridalo sedem ďalších ľudí, takže tam okrem Villellu boli Rubén Fernandez a Marc Soler (2x Movistar), Lluis Mas a Hector Saez (2x Caja Rural), Julian Alaphilippe (Quick-Step), Michael Schwarzmann (Bora), Alexis Gougeard (Ag2r) Marco Haller (Kaťuša), Jérémy Maison (FDJ), Matej Mohorič (UAE), Alexej Lutsenko (Astana), Valerio Agnoli (Bahrain Merida), Merhawi Kudus (Dimension Data), Michel Kreder (Aqua Blue) a Jetse Bol (Manzana). K šestnástke borcov sa po tuhom samostatnom boji s osudom pripojil aj Matvej Mamikin z Kaťuše.
 
Villella mal pochopiteľne veľký záujem o vrchárske body. Prvou dobrou správou pre neho bolo, že De Gendt ani Geniez v úniku neboli a mohol bojovať s "bodovo čistými" pretekármi, pred ktorými mal dvanásťbodovú výhodu. Prvých päť bodíkov získal na úvodnom kopci Alto del Desierto de las Palmas. Tri bral Mas, jeden Lutsenko.
 
Únik dostal priestor aj vďaka tomu, že hoci v ňom bolo až sedemnásť ľudí a jazdíme iba piatu etapu, nanachádzal sa tam žiadny čierny Peter, ktorý by bol vysoko v poradí. Najvyššie bol Jetse Bol z Manzany, ale až s mankom piatich minút a bolo jasné, že s takým odstupom únik do cieľa určite nepríde. Jazdci Sky to držali pod troma minútami.
 
Po druhom kopci Alto de Cabanes na 55. kilometri predsa len prišlo k navýšeniu náskoku cez hranicu troch minút, no nič záasdné sa nemenilo. Na kopci si prvé tri miesta rozdelili rovnakí pretekári, takže Villella mal už dvadsať bodov.
 
Ani dnešný deň nezvládli všetci pretekári bez šrámov. Przemyslaw Niemiec (UAE) spadol na konci prvej hodiny, Jelle Wallays (Lotto Soudal) zasa na konci druhej. Obaja museli byť ošetrení, no pokračovali.
 
Pokračoval aj súboj Villellu s Masom o body na prémiách. Diváci na Coll de la Bandereta opäť sledovali ako prvého Taliana z Cannondalu, ktorý čoskoro odíde do Astany. Mal tak už 25 bodov, Mas iba chudobných osem, no plánoval skočiť aspoň na druhé miesto v tejto klasifikácii, keďže mal na dosah ešte minimálne posledný dvojkový kopec.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo súboja Villellu s Massom o Banderetu
 
 
63 kilometrov pred cieľom začalo predposledné stúpanie Alto de la Serratella, ktoré malo až 13,2 km, ale sklon iba 3,7 %. Náskok úniku sa pod ním zmenšil na 3:20. Balík stále vieli iba rovinári Stannard a Knees. Chvíle Froomovej vrchárskej úderky ešte len mali prísť, hoci dnes to z ich pohľadu nebola zďaleka najťazšia etapa.
 
Únik začal ísť sám proti sebe už v prvej polovici kopca. Najmä jazdci Caja Rural Mas a Saez  neboli spokojní s touto situáciou, chceli sa ukázať a viackrát nastúpili. Podporil ich aj Fernandez z Movistaru. Strata pelotónu stúpla, ale zatiaľ čo tam bolo tempo ideálne a pravidelné, vpredu nie. Nebolo ale jasné, či Sky únik dobehnúť chce alebo nie, určite ho chceli hlavne držať pod piatimi minútami kvôli Bolovi.
 
Prémiu bral opäť Villella pred Masom a bolo jasné, že pár dní ho určite nikto nevyzlečie. Medzi tým tempo čela nevydržala dvojica Saez a Schwarzmann. Ostatní pretekári sa "zmáčkli" a vrchol zdolali spolu. V dlhej klesavej pasáži už bolo jasné, že si to títo borci rozdajú aj o triumf, pretože tímu Sky nechcel nikto pomôcť a Briti sa nemali prečo ísť potrhať.
 
Čelo ale nebolo kompaktné. Kaťuša tam mala dvoch pretekárov, takže dve karty a Marco Haller vyskúšal atak. Po pár minútach ho doplnili Matej Mohorič s Alexejom Lutsenkom. Dvanásť ľudí ostávalo pár sekúnd za nimi. V tejto situácii bol najväčším favoritom na etapu ardénsky špecialista Julian Alaphilippe (Quick-Step), ktorý sa vpredu celý deň správal nenápadne. A ľudia z Manzany mali asi tesne pred infarktom, pretože Jetse Bol bol virtuálne v červenom drese. Aj on jazdil rozumne.
 
Mohorič trochu prekvapujúco nevydržal vpredu a prepadol sa do medzery medzi čelnými skupinami. Na jeho smolu sa zväčšovala. Haller s Lutsenkom šli perfektne, zvýšili to na päťdesiat sekúnd. To už rozbilo zvyšnú časť úniku. Reagovať na túto situáciu musel Alaphilippe. Naopak, balík prestal súťažiť a strata sa vyšplhala na 6:50. Pripomíname Bolovu stratu 4:56. On bol ale v druhej skupine.
 
Veľké naťahovačky pokračovali ďalej a situácia v pôvodnom úniku sa neustále menila. K definitívnemu ataku nasadila štvorica Kudus, Soler, Alaphilippe a Gougeard, ktorá odišla zvyšku, dobehla Mohoriča a tieto mená vzbudzovali veľký rešpekt. Asi sme tu videli dnešného víťaza, no ešte sme nevedeli, že nebudú spolupracovať. Bol a ostatní sa trápili za nimi. Vedeli, že to už zvládnu pred pelotónom, ale prišli o šancu pobiť sa o etapu. Holanďan mal pätnásť kilometrov pred páskou zhruba minútu virtuálneho náskoku na la roja. Vedel, že to stačiť nebude, lebo favoriti to v závere rozbalia.
 
Haller s Lutsenkom sa nevzdávali a pomáhalo im aj to, že vzadu sa nespolupracovalo ideálne. Gougeard s Kudusom odskočili a Mohorič so Solerom nechceli striedať Alaphilippovi. Všetci vedeli, že Francúz bude na krátkom kopci veľmi silný.
 
Haller s Lutsenkom prišli pod kopec Ermita de Santa Lucia (3,4 km; 10 %) na čele pretekov. Gougeard s Kudusom dorazili 25 sekúnd za nimi, o ďalších pätnásť Alaphilippe, Mohorič a Soler. Medzi všetkými siedmimi bol súboj otvorený.
 
Prudký cieľový kopec fantasticky zvládol Alexej Lutsenko, ktorý dominantne zvíťazil pred Merhawim Kudusom a Marcom Solerom. Frustrovaný Alaphilippe podľa nás záver vypustil. Bol napokon stratil 2:30 po svojom životnom výkone, no Frooma skupina dorazila do cieľa so stratou 4:30, takže mu dve a pol minúty chýbalo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Favoriti si to medzi sebou tiež veľmi pekne rozdali a aj medzi nimi boli víťazi a porazení. S Froomom sa dokázali vyštverať do cieľa iba Contador, Cháves a Woods. Tesne pred vrcholom s nimi stratil kontakt Van Garderen, ktorý od nich dostal osem sekúnd a o tri viac A. Yates, Roche, Aru, Kelderman a Zakarin.
 
Zatiaľ čo Contador pookrial, Cháves potvrdil šancu vyzvať Frooma v boji o celkový triumf a Woods si získal ďalších fanúšikov, Nibali dnes prekvapujúco dostal 26 sekúnd, no ešte viac Romain Bardet, ktorého privliekol na sv. Luciu Pozzovivo s mankom 49 sekúnd na topfavoritov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu favoritov
 
 
Situácia na čele pretekov teda vyzerá tak, že Froome má po novom desať až trinásťsekundový náskok na trojicu Van Garderen, Cháves a Roche. Bardet vypadol až z Top 10 s mankom 1:37. Pre Ag2r teda začala Vuelta dosť zle. Rozostupy sú ale malé, takže všetko sa ešte bude vyvíjať. V nasledujúcich dvoch etapách pravdepodobne nie, ale v Sky, podobne ako dnes, sa rozhodnú, ako tie etapy budú vyzerať.
 
V zelenom drese ostane Matteo Trentin, ktorý sa možno pokúsi pripísať ďalšie body zajtra. Davide Villellu podľa nás v prvom týždni už nikto nevyzlečie z bodkovaného dresu a dlho sa asi meniť nebude ani kombinovaná súťaž s Froomom na čele a Chávesom ako nositeľom. Astana sa dostala do čela medzi tímami.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexeja Lutsenka (víťaz)
"Bolo to trochu zvláštne. Chytil som si zadné koleso Hallera, no príliš mi v tom našom úniku nestriedal. Ale aj tak sme udržiavali dobrý náskok, takže som rád, že to takto bolo. Bol som tu už druhý pred pár rokmi, takže konečne to dnes vyšlo na víťazstvo. To bol aj môj cieľ pred pretekmi."
 
Aj dnes večer budeme publikovať súhrn reakcií...
 
 
Výsledky
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 4:24:58 100
2. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:42 40
3. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:56 20
4. MOHORIČ Matej UAE Team Emirates 01:11 12
5. GOUGEARD Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 01:24 4
6. HALLER Marco Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:37  
7. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:40  
8. BOL Jetse Manzana Postobon 02:04  
9. MAMIKIN Matvej Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:18  
10. MAISON Jérémy FDJ link ikonka 02:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 18:07:10 20
2. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:10  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:11  
4. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:13  
5. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:23  
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:36  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:49  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:50  
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:09  
10. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:13  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 31
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 29
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 30
2. MAS Lluís Guillermo Caja Rural - Seguros RGA 11
3. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 10
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 15
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 26
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 37
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase etapy:
2 20 modre 50 km - Alto de la Serratella: dĺžka 13,2 km; sklon 3,7 % (5-3-1)
3 20 modre Cieľ - Ermita de Santa Lucia: dĺžka 3,4 km; sklon 10 % (3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Piata etapa otvorí ponuku výbušných cieľových dojazdov, Ermita Santa Lucia (3,4 km; 9,8 %) si odkrúti premiéru na Vuelte. Nebude to jednoduchý deň, pretože po celej trase sú rozmiestnené štyri horské prémie, no pred záverečným kopcom dostanú pretekári slušný priestor na zotavenie. Ermita Santa Lucia je prudké finále, kde sklon len výnimočne klesne pod desať percent a vyskytuje sa tu niekoľko úsekov s 20-percentnými maximami. Na začiatku podujatia preverí jazdcov na celkové poradie, strmé pasáže budú vyhovovať tým výbušnejším alebo nebojácnym vrchárom. Pohľad na minuloročné edície hovorí, že v tomto bode pretekov sa medzi favoritmi nevytvárajú veľké rozdiely, ale v prímorskej dedinke Alcossebre aj tak uvidíme vypäté finále a budeme sledovať, či Ermita Santa Lucia nenachytá niektorého z dôležitých cyklistov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop