Vuelta: Alaphilippe porazil Majku aj Polanca, Froome s Contadorom ušli ostatným

26.8.2017, 12:40 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
8. 26.8. rovinata etapa ciel rovina Hellín > Xorret de Catí 184 km Alaphilippe
 
etapa 08
profil etapy - 2230 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
V sobotu sa opäť očakávali zaujímavé momenty v závere etapy. Organizátori pripravili dojazd po zjazde z jednotkového kopca Alto Xorret de Catí (5 km; 9 %) blízko miestneho hradu, kde boli aj 18 % maximá.
 
Ešte pred štartom na seba pozornosť strhol Sunweb, ktorý vylúčil z tímu Warrena Barguila, trinásteho muža celkového poradia. Vo včerajšej etape totiž ich líder Wilco Kelderman dostal defekt a v tom čase boli vpredu už iba Oomen s Barguilom. Obaja dostali pokyn počkať ho a pomôcť mu späť do skupiny favoritov. 25-ročný Francúz tento pokyn športového riaditeľa ignoroval, ostal vpredu a obaja Holanďania, tiež vysoko v poradí, sa vrátiť nedokázali - stratili sedemnásť sekúnd. Teraz je otázne, či bude ešte Barguil v tejto sezóne pretekať. S tímom Fortuneo - Oscaro podpísal trojročný kontrakt platný od novej sezóny.
 
Okrem Barguila nepokračuje v pretekoch ani Sven Erik Byström z Kaťuše, ktorého odstavila zlomená lopatka. Kosti sa našťastie nelámali vo väčšom páde, ktorým dnešná etapa odštartovala. Zasiahol množstvo pretekárov aj tímov vrátane Rohana Dennisa (BMC), no vrchárov na zemi nehlásili.
 
O únik sa bojovalo dlho. Skúšali to mnohí, napokon sa vpredu usalašila 21-členná skupina, v ktorej boli Rafal Majka, Emanuel Buchmann a Christoph Pfingsten (3x Bora), Przemyslaw Niemiec a Jan Polanc (UAE), Sergej Černeckij a Laurens De Vreese (2x Astana), Bart De Clercq a Maxime Monfort (2x Lotto Soudal), Jesus Hernandez (Trek), Julian Alaphilippe (Quick-Step), Loic Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Clément Chevrier (Ag2r), Brendan Canty (Cannondale), Alberto Losada (Kaťuša), Daan Olivier (LottoNL),  Domen Novak (Bahrain Merida), Serge Pauwels (Dimension Data), Guillaume Bonnafond (Cofidis) a Michael Kreder (Aqua Blue).
 
Bola to veľmi silná, no zároveň aj nebezpečná skupina, pretože v nej bol portugalský časovkársky špecialista Nelson Oliveira, ktorý mal v celkovom poradí stratu iba 3:02 na 22. mieste celkového poradia. Náskok skupiny sa ustálil na piatich minútach. Balík viedli, ako vždy, jazci Sky.
 
Davide Villella dnes pokračoval v šetrení síl a cez vysielačku určite dostal aj dobrú správu o tom, že vpredu nie je pretekár, ktorý by mal vo vrchárskej klasifikácii viac ako dva body, takže všetko mal pod kontrolou a pravdepodobne sa chystá na útoky až v druhom týždni.
 
Súboj o vrchárske body tak dnes nebol zaujímavý, prvú prémiu si podmanil Laurens De Vreese pred Przemyslawom Niemiecom a Brendanom Cantym. V pelotóne medzi časom došlo k pádu Rubena Fernandeza z Movistaru. Nevyzeral dobre, no zatiaľ pokračoval. Rovnakí traja borci si to rozdali aj o druhú trojku dňa. Najviac síl i vôle mal tentoraz Niemiec.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo súboja na druhom kopci
 
 
O tempo sa starali hlavne Buchmann s Pfingstenom, keďže Bora mala vpredu početnú i kvalitatívnu prevahu v podobe Rafala Majku. Smutnou správou zasa bolo, že už nepokračoval ich kolega Cesare Benedetti.
 
Situácia bola pokojná, únik mal dve hodiny k dobru päť minút, no pomaličky sa to začalo znižovať. Favoriti sa v pelotóne kľudne viezli. Sužovala ich najmä horúčava, a to miestami až 35 stupňov.
 
Boli sme zvedaví, ako to bude v závere vyzerať. Predpokaldali sme, že Sky rovnako ako v predchádzajúcich dňoch nechá etapu pre únik, ale postrážia si jeho náskok tak, aby Froome o dres neprišiel. Vzhľadom na malý odstup Oliveiru ale nemohla byť medzera veľká, takže existovala aj pravdepodobnosť dostihnutia skupiny. No to by sa musel niekto k Sky pridať, čo sa v posledných etapách nestalo.
 
Ďalším nešťastníkom, ktorý opustil preteky, bol Jesper Hansen (Astana). Pokračovalo tak už iba 182 pretekárov, čo je na túto fázu pretekov najmenej za dlhé roky, prakticky od doby, keď sa na štart začalo stavať 198 jazdcov. Pred troma rokmi dokonca bolo po ôsmom dni v hre ešte 195 ľudí, v roku 2013 194.
 
Rovnako ako Villellovi, aj Matteovi Trentinovi vývoj etapy vyhovoval. V bodovacej súťaži mal malý náskok na Poljanskiho a Mohoriča, ale tí vpredu neboli, rovnako ako vrchári, ktorí sú tradične tiež vysoko v tejto súťaži. Nikto z čelnej skupiny ho neohrozoval.
 
Dvadsať kilometrov pred páskou už bolo na 90 % jasné, že to únik zvládne, pretože mal k dobru štyri minúty, no narozdiel napríklad od včerajška sa v pelotóne predpokladalo veľké peklo a aj menšie rozdiely medzi favoritmi.
 
S blížiacim sa záverom sa vpredu prestávalo spolupracovať, takže na to hneď reagovala Bora a zlikvidovala Christopha Pfingstena, ktorému už nikto nevystriedal. Ale vďaka nemu bolo tempo vysoké. Ako prvého svrbeli nohy Laurensa De Vreeseho. Jazdec Astany nastúpil tri kilometre pred kopcom. Zavesil sa za neho Emmanuel Buchmann, no veľmi rýchlo mu vysvetlil, že má na sebe dres Bory a za sebou Majku, takže striedať nebude.
 
Skupina ich dobehla na úpätí kopca a Bora pokračovala v práci. Buchmann šiel tak rýchlo, že postupne odstránil všetkých súperov až na Alaphilippa. Vyzeralo to teda na súboj Rafala Majku s Julianom Alaphilippom. Sami ostali v polovici kopca. Striedať si ale nechceli, tak ich dobehli Serge Pauwels s Janom Polancom. Preto Majka nastúpil, no Francúz si ho dorazil a situácia bola rovnaká ako pred minútou. Alaphilippe nemal prečo striedať. Vedel, že je lepší v zjazde i špurte.
 
Medzi favoritmi sa v prvej polovici kopca nediali zásadné veci. Nastúpili si Woods, S. Yates, De La Cruz či Contador, ale bolo to iba v sekundičkách. Keď sa Froomovi minuli pomocníci, Chris nastúpil. Chytili sa ho Cháves, Contador a Woods, ostatní mali problémy. Na druhý atak už ale nereagoval nikto okrem Pistolera. Prešli vrcholom a spolu sa rútili do cieľa.
 
Vyzeralo to tak, že Majka nemá sily na ďalšie ataky. Druhýkrát ich dobehol Polanc kilometer pred vrcholom. Tak to ešte raz Poliak skúsil a zbavil sa aspoň Slovinca, no jeho dnešný rival sa od neho ani nehol a zjazdovali spolu do cieľa. Tak taktizovali, že tesne pred páskou ich dobehol Polanc. Julian Alaphilippe nedal súperom žiadnu šancu. Triumf si vyšpurtoval jednoznačne. Druhý bol Polanc, tretí Majka.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Froome s Contadorom prišli do cieľa s mankom 1:27. Prvá časť súperov sa postupne poskladala a dostala 1:44, teda iba o 17 sekúnd viac. Boli to Nibali, Aru, Zakarin, Cháves a ešte aj Poels. Ďalší ľudia z Top 10 Woods, A. Yates, Keldermann, De la Cruz Van Garderen, Roche, Oomen, Mentjes a López prišli na pásku s mankom 1:55. Najhoršie dopadol Simon Yates, ktorý si vo výsledkoch našiel až stratu 2:35 a po očakávanom vypadnutí Jetseho Bola z Top 10 sa tam nevrátil. Prenechal túto možnosť Zakarinovi.
 
V celkovom poradí sa Froomovi podarilo získať pár dôležitých sekúnd. Po novom má na Chávesa náskok už 28 sekúnd. Už 41 stráca Roche a do minúty sú ešte Nibali s Van Garderenom. Všetci manko za rôznych okolností postupne naberajú. Oliveira vďaka úniku skočil na jedenástu pozíciu, Polanc je trinásty. Hore šiel aj Contador, ktorý je na 17. pozícii. Do najlepšej desiatky to má ešte na 73 sekúnd.
 
Napriek tomu, že je Vuelta každý deň zaujímavá, vôbec sa nemenia lídri jednotlivých klasifikácií. Matteo Trentin bude aj zajtra v zelenom, no za ním to už začína byť veľká mastenica, ktorá sa zajtra určite ešte zvýrazní. Za sebou má Poljanskiho, Mohoriča, Alaphilippa, Polanca, Nibaliho, Frooma i Lutsenka. Všetci by ho v prípade zajtrajšieho triumfu predbehli (ak by Talian ostal bez bodov). Také starosti mať nebude Davide Villella, ktorý si naďalej hovie v bodkovanom a udrží ho minimálne do stredy. Trochu prekvapený ale možno zajtra ostane Cháves, keď dostane pokyn, že si už nemá obliecť biely dres, pretože na druhú pozíciu v kombinácii skočil Jan Polanc, takže zajtra aspoň k jednej zmene dôjde.
 
Fanúšikovia môžu aj po dnešnom dni organizátorov naďalej chváliť. Etapy v prvom týždni nie sú až také náročné, ale každá skrýva nejakú záludnosť, ktorá dokáže potrápiť štartové pole a vymyslieť menšie rozdiely. Froome síce ani tentoraz nedokázal prísť do cieľa úplne sám, hoci by sme mu to už skoro mohli uznať, pretože Contador bol pred etapou až v tretej desiatke. Chris by z neho až taký strach mať nemusel, skôr jeho súperi, takže obaja určite patria medzi víťazov dnešného dňa.
 
Quick-Step dnes opäť potvrdil svoju veľkú silu. Z ôsmich etáp sa do boja o triumf nezapojili iba dvakrát a získali už tri vavríny s troma rôznymi pretekármi, čo už je určite rekord tejto Vuelty. Hoci máme ešte iba ôsmy deň, nemyslíme si, žeby iný tím dokázal vyhrať štyrikrát a už vôbec nie s rôznymi pretekármi. Alaphlippe nemal iba dobré nohy, ale aj dokonalú taktiku vyšťaviť súperov. Bora-Hansgrohe má za tri dni tri umiestnenia v Top 3, no bez etapového úspechu.

Večer tradične zosumarizujeme reakcie hlavných aktérov etapy...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Pravdupovediac som si nemyslel, žeby som mohol vyhrať. V minulých dňoch som mal veľkú krízu a myslel som si, že Vueltu asi nedokončím, no postupne sa to zlepšovalo a dnes dopadlo super. Pomohol mi aj tímový duch, ktorý máme veľmi vysoko, darí sa nám. Pôvodne som si myslel, že sa pokúsim zabojovať o víťazstvo zajtra, ale podarilo sa mi na poslednú chvíľu dostať do skupiny dnes, tak som to skúsil a dopadlo to neuveriteľne. Máme tri víťazstvá v prvom týždni a ešte nie je na konci (smiech)."
 
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:37:55 100
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 00:02 40
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:02 20
4. PAUWELS Serge Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:26 12
5. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:28 4
6. KREDER Michel Aqua Blue Sport 00:32  
7. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 00:32  
8. DE CLERCQ Bart Lotto Soudal link ikonka 00:34  
9. LOSADA Alberto Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:37  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 01:04  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 32:26:13 20
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:28  
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:41  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:53  
5. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:58  
6. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:06  
7. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 01:08  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:18  
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:41  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:57  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
2. POLJANSKI Pawel BORA - hansgrohe 44
3. MOHORIČ Matej UAE Team Emirates 43
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 38
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 17
3. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 12
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 17
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 33
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 43
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase etapy:
1 20 modre 3 km – Alto Xorret de Catí: dĺžka 5 km; sklon 9 % (10-6-4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
V ôsmej etape je pripravené druhé výbušné finále. Pretekári sa budú pohybovať po zvlnenom teréne, ktorý môže dobyť aj pôvodný únik, ale vpredu vydrží len veľmi silný vrchár, pretože záverečný kopec bude lámať nohy. Dejiskom kľúčovej šarvátky bude len tritisíc metrov na Xorret del Cati, ale na tomto úseku nesklesne sklon po desať percent a objavia sa tu maximá osemnásť percent. Ani táto tvrdá lezecká bitka nemusí vytvoriť veľké rozdiely, ale aj tak bude klásť značné nároky na výkonnosť a zlý deň favorita bude kruto potrestaný. Finišovať sa nebude na konci tohto prudkého stúpania, z vrchola zostávajú do cieľa ešte tri kilometre.
 
 
etapa 08 kopec
profil najťažšieho kopca (© lavuelta.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop