Vuelta: V úniku vyhral Marczynski, Contador úspešne útočil, Froome dvakrát spadol

31.8.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
12. 31.8. rovinata etapa ciel rovina Motril > Antequera Dólmenes 161 km Marczynski
 
etapa 12
profil etapy - 2525 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Útočníci do kopcov si mädlili ruky aj v dvanástej previerke, obidve stúpania v druhej časti etapy boli ako stvorené na úspech pre utečencov. V tomto ročníku však nič nie je nemožné, preto na Puerto del Torcal mohli vystrčiť rožky aj jazdci na celkové poradie, pretože na začiatku záverečného kopca striehli zaujímavé úseky s desiatimi percentami.
 
Po dvoch upršaných dňoch prišla dramatická zmena počasia, teploty na trati sa približovali k tridsiatim stupňom, čo mohlo vyhodiť z tempa niektorých cyklistov. Na štarte rezonoval aj nepríjemný incident, ktorý postihol tím Aqua Blue Sport. Írsky celok prišiel o svoj autobus, ktorý úplne zhorel po nočnom útoku podpaľačov. Preto boli jeho pretekári veľmi motivovaní, aby sa dostali do hlavného úniku.
 
Lenže tvorba brejku nebola jednoduchou záležitosťou, keďže všetci vedeli, že v úniku sa bude s veľkou pravdepodobnosťou bojov o etapový triumf. Po tridsiatich kilometroch tak jazdil pelotón pokope. Na podujatí už nepokračovali George Bennett (Lotto-Jumbo) a Serge Pauwels (Dimension Data), ktorí boli chorí, a v priebehu etapy odstúpili aj Jorge Arcas (Movistar) a Lennard Hofstede (Sunweb). Úvodná hodina prebehla priemernou rýchlosťou 48 km/h, potom sa objavilo pred balíkom štrnásť jazdcov.
 
Edward Theuns (Trek-Segafredo), José Rojas (Movistar), Pawel Poljanski, Andreas Schillinger (obidvaja Bora-Hansgrohe), Julien Duval (Ag2r), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Michael Morkov (Kaťuša-Alpecin), Stef Clement (Lotto-Jumbo), Jan Polanc (UAE Team Emirates), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Omar Fraile (Dimension Data), Anthony Perez (Cofidis), David Arroyo (Caja Rural) a Peter Koning (Aqua Blue Sport) napokon dostali povolenie, aby sa usadili pred pelotónom. 
 
Náskok vedúcej skupiny postupne narastal a vedúci pretekári cítili šancu, že na dvoch horských prémiách budú bojovať o etapový triumf. Veľmi odhodlaný bol najmä José Rojas, ktorý už v úniku získal druhé a tretie miesto a vďaka svojej koncovke a odolnosti v kopcoch patril medzi favoritov aj tentoraz. Pekný výkon v úniku predviedol v siedmej etape Pawel Poljanski, záverečný kopec mohol sadnúť Polancovi alebo Arroyovi, na kopcovitom teréne býva vždy nebezpečný Omar Fraile, ktorý v tomto roku vyhral etapu na Gire. A svojho zástupcu dostal na čelo pretekov aj celok Aqua Blue Sport v podobe Petra Koninga. Najrýchlejším jazdcom v brejku bol Edward Theuns, belgický jazdec ovládol v tejto sezóne hromadný špurt na BinckBank Tour.
 
Pred prvým stúpaním stúpol rozdiel medzi skupinami na sedem a pol minúty. Balík bol zoradený za tímom Sky, ktorý nemal žiadnu snahu, aby boli utečenci chytení. Na kopci prvej kategórie sa nastavilo stabilné tempo, s ktorým nemali problémy žiadni pretekári. Na Puerto del León získal maximum bodov José Rojas, ktorý sa v horskej klasifikácii posunul na druhé miesto za Villellu.
 
V klesaní zaútočil Michael Morkov, ktorý chcel zaskočiť svojich kolegov z úniku. Potom sa ocitol na zemi Julien Duval a francúzsky jazdec mal čo robiť, aby sa vrátil späť do vedúcej skupiny. Duval sa pripojil k utečencom a k Morkovovi sa pridal Peter Koning, ale táto dvojica to ďaleko nedotiahla a únik bol opäť kompletný. Potom dostal defekt Jan Polanc, ale na rozhodujúcom kopci už bol vo vedúcej skupine. V pelotóne kontroloval situácia len tím Sky, ktorý nechával úniku deväť minút. 
 
Na Puerto del Torcal mal v úniku najviac energie Tomasz Marczynski, ktorého prenasledovali Rojas, Canty, Poljanski, Clement a Fraile. Jazdec tímu Lotto - Soudal však pomaličky zveľaďoval svoj náskok. A nelenilo sa ani v skupine favoritov, keď na najťažších úsekoch atakovali Nicolas Roche a Alberto Contador.
 
 
video v clanku ikonka ciernaContadorov atak
 
 
Marczynski  získal na poslednom kopci minútový náskok na skupinu prenasledovateľov, v tej už chýbal Brendan Canty, ktorý v zjazde spadol. Alberto Contador odtrhol Rocha a na vrchole stúpania mal k dobru tridsať sekúnd na skupinu favoritov. Potom začal strácať pôdu pod nohami, no počkal na neho Theuns, ktorý mu mal pomôcť udržať aký-taký náskok pred svojimi súpermi.
 
V skupine favoritov zostalo len okolo dvadsať jazdcov. Následne musel meniť bicykel Chris Froome, ktorý sa mu poškodil pri páde. Britský jazdec túto výmenu zvládol veľmi rýchlo, ale potom opäť spadol. A to sa snažili využiť nielen Contador, ale aj ďalší borci v skupine favoritov. Na Frooma počkali Nieve a Poels, ale pred nimi ťahali špicu tímy Bahrajn, Sunweb a Astana, ktoré mali pri svojich lídroch aj ďalších jazdcov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád Chrisa Frooma
 
 
Tomasza Marczynskeho však tieto udalosti nemuseli zaujímať, pretože po šikovnom ataku v zjazde vyhral dvanástu etapu na Vuelte. Špurt o druhé miesto vyhral Omar Fraile, ktorý porazil Rojasa, Poljanskeho a Clementa.
 
Potom všetci s napätím sledovali, ako dopadne naháňačka medzi Contadorom, ostatnými favoritmi a Froomom. Pistolero získal na Nibaliho a spol. dvadsať sekúnd a Froome stratil ďalších dvadsať sekúnd. Takže líder pretekov pomerne dobre minimalizoval svoju stratu za pomoci svojich kolegov.
 
Etapu vhodnú pre utečencov skutočne vyhral brejk a v ňom Tomasz Marcynski, ktorý rovnakým spôsobom vyhral aj šiestu etapu v tohtoročnej edícii. Poľský borec sa presadil po sebavedomom útoku v zjazde, po ktorom nechal za sebou ďalších silných jazdcov v úniku. Medzi nich patrili Fraile a Rojas, ktorí zatiaľ márne čakajú na etapový triumf.
 
V skupine favoritov to dlhý čas vyzeralo na pokojný priebeh etapy, ale všetko zmenil Alberto Contador. Španielsky jazdec sa rozhodol využiť najťažšie úseky posledného kopca na útok a po tejto aktivite skutočne získal čas na svojich súperov. Aj keď to nemusela byť veľmi veľká hodnota, opäť sa trošku priblížil k lídrom pretekov. A týmto pokusom každého udržal v strehu, že takmer všetky kopce na konci etáp sú na tejto Vuelte nebezpečné.
 
Pistolerova snaha prinútila jazdiť všetkých cyklistov na celkové poradie vo vysokej intenzite a bez jeho útoku by sa nedostal do problémov Chris Froome. Líder pretekov mal v záverečnom klesaní dva pády, čo nebýva u neho zvykom, a razom stratil nejaký čas na svojich súperov. Za pomoci dvoch kolegov zvládol túto hrozbu veľmi dobre, ale zároveň ukázal, že je len človek a aj on môže na trati robiť chyby. A to len dodá novú dynamiku do nasledujúcich etáp.  
 
V najlepšej desiatke zostali pozície nezmenené, ale rozdiely nastali v časových rozostupoch. Vedúci Chris Froome prišiel o dvadsať sekúnd na Vincenza Nibaliho, taliansky jazdec zaostáva po novom necelú minútu. A k britskému pretekárovi sa priblížili aj ďalší členovia Top 10. Najviac sa to podarilo Albertovi Contadorovi, ktorý na Frooma získal 42 sekúnd, a pre španielskeho matadora je dobrou správou aj to, že na tretiu priečku Estebana Chávesa má zásek už len jednu minútu. Nepochybujeme, že Contador nebude spokojný, kým sa nedostane na stupne víťazov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tomasza Marczynskeho (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Po mojom prvom triumfe som si chcel v pelotóne trochu oddýchnuť, aby som ušetril energiu na ďalší pokus. Po vytvorení úniku som mal trochu obavy, pretože som minul množstvo síl, kým som sa dostal do vedúcej skupiny. Na trati som sa cítil veľmi dobre, ľahko som sa pohyboval na obidvoch kopcoch. Na tom záverečnom som sledoval, ako sa budú správať moji súperi, a potom som sa rozhodol zaútočiť v zjazde. Vždy som sníval, že vyhrám etapu na Grand Tour po sólovej jazde."
          
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alberta Contadora (9. miesto GC)
"Bola to etapa, z ktorej sme vyťažili viac, ako sme čakali. Po mojom útoku som hovoril s Nicolasom, ale on nebol schopný so mnou pokračovať. Vedel som, že mám pred sebou spolujazdca, preto som dal do toho všetko. Klesanie bolo nepríjemné, pretože tam boli klzké úseky, takže ste museli jazdiť obozretne. Pokiaľ ide o Frooma, síce spadol, ale nestratil veľa času. Od tejto etapy sme nečakali žiadne veľké veci, takže z tohto pohľadu môžem byť veľmi spokojný, ako to nakoniec dopadlo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (líder GC)
"Našťastie som v poriadku. Som veľmi rád, že som sa vážnejšie nezranil. Nikdy nie je dobré dvakrát spadnúť, ale v závere som mal pri sebe dvoch kolegov, ktorí odviedli fantastickú prácu. Bez Nieveho a Poelsa by bola moja strata väčšia. V zjazdoch sa striedali suché a mokré úseky v rohoch, v obidvoch prípadoch sa mi pošmyklo predné koleso. Nerád rozdávam čas mojim súperom, ale som rád, že to bolo len dvadsať sekúnd, a nie minúta.  "
 
 
Večer reakcie publikovať nebudeme, pretože máme v publikačnom pláne tradičný sumár mesiaca...
 
 
Výsledky
1. MARCZYNSKI Tomasz Lotto Soudal link ikonka 3:56:45 100
2. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:52 40
3. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:52 20
4. POLJANSKI Pawel BORA - hansgrohe 00:52 12
5. CLEMENT Stef Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:52 4
6. CANTY Brendan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:42  
7. PEREZ Anthony Cofidis, Solutions Crédits 02:50  
8. POLANČ Jan UAE Team Emirates 02:50  
9. SCHILLINGER Andreas BORA - hansgrohe 02:50  
10. ARROYO David Caja Rural - Seguros RGA 03:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 49:22:53 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:59  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:13  
4. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 02:16  
5. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 02:17  
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:18  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:37  
8. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:41  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:13  
10. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 03:51  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 78
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 75
3. POLJANSKI Pawel BORA - hansgrohe 58
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 38
2. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 27
3. FROOME Christopher link ikonka UAE Team Emirates 21
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 6
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 24
3. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 27
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase etapy:
1 20 modre 59 km - Puerto del León: dĺžka 17,4 km; sklon 4,9 % (10-6-4-2-1)
2 20 modre 17,5 km - Puerto del Torcal: dĺžka 7,6 km; sklon 7 % (5-3-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Pelotón zostáva v kopcoch a organizátori pripravili ďalšiu ponuku pre útočníkov, ktorí prišli na Vueltu zabojovať o etapový triumf. Prvá časť dvanástej etapy je jednoduchá, v druhej polovici sa nachádzajú dva zaujímavé kopce. Puerto del Léon je nepravidelným stúpaním, ale bez strmých úsekov, a pretekárov vyčerpá najmä svojou dĺžkou. Z jeho vrcholu vedie na záverečnú lezeckú prekážku 35 kilometrov a kopec El Torcal možno prekvapí niektorých jazdcov. Úvodné štyri kilometre vyskočia na osem a pol percent, ale objavia sa tu aj drsnejšie pasáže. Po prekonaní tohto stúpania zostáva do cieľa sedemnásť kilometrov v zjazde, čo ešte znásobí bitku o víťazstvo. Favoriti na titul budú s najväčšou pravdepodobnosťou šetriť sily na náročnejšie koncovky druhého týždňa, preto pelotón prenechá voľnosť vedúcej skupine.
 
 
etapa 12 kopec 1
profil najťažšieho kopca (© lavuelta.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop