Na Anglíru sme videli víťaznú rozlúčku Pistolera, Froome získa double

9.9.2017, 12:45 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
20. 9.9. rovinata etapa ciel rovina Corvera > Alto de l'Anglíru 119 km Contador
 
etapa 20
profil etapy - 3500 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Týždne sme sa tešili na dnešnú mýtickú predposlednú etapu s vyvrcholením na Alto de l'Anglíru, kde sme očakávali odpoveď na otázku, či sa Chrisovi Froomovi podarí získať double a ako sa s kariérou rozlúči Alberto Contador. Všetko podstatné ste čítali v našich krátkych preview nižšie.
 
Pretekári vyštartovali z Corvery pred pol treťou, keďže ich čakalo iba 117,5 kilometra. Život im ale znepríjemňoval dážď. Vo vyšších nadmorských výškach, teda vrcholoch Cobertorie aj Anglíru, malo byť iba sedem stupňov. Našťastie sa očakávalo ustávanie dažďa. Nikoho neprekvapilo, že tempo bolo hneď od ostrého štartu vysoké, bojovalo sa o únik, ktorý ale nemal na ružiach ustlané. Dnes sme skôr čakali triumf niekoho z favoritov.
 
Necelú hodinu trvali boje o čelo až sa vytvorila osemnástka pretekárov, ktorá sa dostala cez pol minúty. Boli tam známe tváre ako Alaphilippe, S. Yates, Soler, Polanc, Marczynski, Bardet a podobne. No nikto asi nebol spokojný s prítomnosťou Nicolasa Rocha, ktorý celkovo strácal pätnásť minút. Očakávali sme, či sa im podarí odísť, alebo ich hlavná skupina nepustí.
 
Čelo pretekov pozostávalo z týchto ľudí: Adam Yates a Simon Yates (2x Orica-Scott), Julian Alaphilippe a Enric Mas (2x Quick-Step), Nelson Oliveira a Marc Soler (2x Movistar), Rui Costa a Jan Polanc (2x UAE), Lluis Mas a Jaime Roson (2x Caja Rural), Nicolas Roche (BMC), Soren Andersen (Sunweb), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Romain Bardet (Ag2r), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Tobias Ludvigsson (FDJ), Igor Antón (Dimension Data) a Stefan Denifl (Aqua Blue). Pred pelotónom sa ešte vetral Marco Haller (Kaťuša), ktorý zmeškal rozhodujúci okamih.
 
Bola to silná skupina s viacerými pretekármi, ktorí vedia vyhrávať, no jazdci Treku-Segafredo boli presvedčení, že sa "dnes bude v cieli strieľať" a oslavovať v ich autobuse, takže rozostup sa zvyšoval veľmi pomaly. Miernym prekvapením bolo, že sa dopredu nedostal Davide Villella. Líder vrchárskej súťaže už nemal dostatok síl a musel len veriť, že body budú dnes brať pretekári, ktorí nie sú tesne za ním. No dá sa povedať, že už to mal vo vrecku, pretože López na neho strácal až dvadsať bodov. Na Anglíru sa udeľovalo pätnásť.
 
Situácia bola dvadsať minút stabilná. Rozostup na hranici minúty a čelo ťahané Trekom, no na päťdesiatom kilometri došlo k zmene. Pracovať začali aj borci Astany. Tí vpredu nemali človeka a zároveň López tu už stváral divy, takže bol to logický krok. Náskok ale neklesol, stále sa pohyboval na hranici 60-80 sekúnd. Pelotón mal teda všetko pod kontrolou.
 
Ako sa postupne približovala prvá veľká lezecká vložka Alto de la Cobertoria cesta bola čoraz mokrejšia. Predpovede hovorili o postupnom ústupe dažďa, no zatiaľ sa tak nedialo. Prvý kopec mal 8,1 kilometra a priemerný sklon 8,6 %. Únik pod neho prišiel s výhodou 1:10. Dnes naozaj nemali šťastie, za nimi ťahala dokonca už aj Bora s Kaťušou.
 
Borci vpredu vedeli, že nemôžu ďalej čakať, minúta im na etapový triumf stačiť nebude, a tak sa začali trhať. Najsilnejšie vyzerali Anton, Polanc, Soler, Marczynski, Mas a Andersen, no ostatní boli v tesnom závese. Medzi tým z pelotónu vyrazila dvojica Luis Maté (Cofidis) a Bernardo Suaza (Manzana). Trhanie čelu na chvíľu pomohlo, mierne zvýšili svoju výhodu. Balík v kopci ťahali jazdci Bahrajnu-Merida. Sky sa dnes zatiaľ nemuseli ani ukazovať.
 
Desať bodov si z Cobertorie vzal Marczynski. Zjazd bol na mokrej vozovke nebezpečný. Na starosť si ho v pelotóne vzali Nibaliho červení pretekári a podarilo sa im ujsť Zakarinovi, Aruovi, Lópezovi, De la Cruzovi aj Woodsovi, ktorí zjazd nezvládli. Ostalo tam iba dvadsať ľudí. Nevedali sme, kde sú spomínaní odpadlíci.
 
Nasledoval predposledný kopec pretekov Alto del Cordal (5,7 km; 8,6 %), ktorý vrcholil 21 km pred páskou. Postupne sa k favoritom začali vracať ľudia zozadu, postupne Zakarin, De la Cruz aj Woods, no určite im to síl ani psychickej pohody nepridalo, pretože ich čakal ešte jeden zjazd pod Anglíru. López s Aruom to ale ani nedocvakli.
 
Vpredu to stále nevyzeralo dobre. Keďže sa štartové pole za nimi podelilo, rýchlosť sa zvýšila. Preto nastúpil Romain Bardet. Nasledoval ho Marc Soler. Ten vyhral aj prémiu a obaja sa pustili do ďalšieho ťažkého a mokrého zjazdu. Soler onedlho spadol a bolo po ambíciách Movistaru.
 
Medzi favoritmi mal menšie problémy dokonca Nibali, ktorý nespadol, ale vyzeralo to na technickú závadu. Spadol na chvost skupiny, no šiel ďalej. To sa nedalo povedať o Davidovi de la Cruzovi, ktorý odišiel favoritom pod vrcholom a do jazdu dal všetko, no skončil mimo cesty poriadne doráňaný.
 
Tomasz Marczynski v zjazde poriadne riskoval a bol prvým jazdcom pod Alto de l'Anglíru (12,5 km; 9,8 %). Za ním šli Andersen s Barderom. Hneď v úvode zaútočil Alberto Contador spolu s kolegom Jarlinsonom Pantanom. Všetci čakali tento moment. Z dvadsiatky favoritov okrem De la Cruza nikto v poslednom zjazde nevypadol.
 
Kvôli Contadorovi ťahal v prvej časti Anglíru Sunweb. Kelderman tam mal Hamiltona aj Hagu, čo by dal za nich Dumoulin na Gire... Náskok Contadora sa pohyboval na 30-40 sekundách no už desať kilometrov pred páskou na to ostal sám na čele etapy. Chvíľu mu ešte potiahol Simon Yates, ktorého dobehol. Potreboval až 1:17 na pódium.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo Contadorovej snahy
 
 
Keď opadli domestici Sunwebu začali ťahať jazdci Sky, ktorí tam boli v pätici. Okrem nich už iba Nibali, Pellizotti, Kelderman, Kruijswijk, Zakarin, Woods a mladý Carapaz. Za okamih zrazu zo skupiny vypadli traja ľudia Sky a ostal tam s Froomom iba Poels.
 
Zatiaľ čo Contador jasne šiel za etapou, medzi favoritmi sa nič zásadné nedialo, nikto nemal na to, aby niečo vymyslel. Triasť sa začal aj Kelderman, lebo Pistolerov náskok sa dostal aj na tú hranicu 1:17. Čakal ho tiež bonus. Atak skúsil Kruijswijk. Naopak, Nibali vyzeral byť odpísaný.
 
Dva kilometre pred páskou vyrazil zo skupiny favoritov samotný Froome, ktorého dokázal nasledovať iba kolega Poels. Za nimi šli Zakarin s Keldermanom. Vyzeralo to na veľké zmeny v Top 10, keďže po Astane nebolo nikde ani chýru.
 
Alberto Contador získal svoje 68. a posledné kariérne víťazstvo na najslávnejšom cyklistickom vrchole svojej rodnej krajiny a odchádza ako naozajstná legenda. Zatiaľ ešte nikto na Anglíru nevyhral dvakrát. Albertovi sa to podarilo už v roku 2008. Zrušil aj kliatbu deviatich druhých miest v tejto sezóne.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Poels s Froomom dostali napokon iba 17 sekúnd, Albertovi v závere sily došli. Za nimi dorazil Zakarin s mankom 35 sekúnd. Nibali s Pellizottim a Kruijswijkom 51. Kelderman nakúpil 1:11, takže Contador sa cez neho dostal, ale bronzový stupienok nebude napokon ani jedného z nich, keďže ho vyfúkol Zakarin. Parádnu Vueltu zažil Woods, ktorý sa vyšplhal hore s mankom 1:36. López napokon dostal až 3:56. Fabia Arua v cieli zaregistrovali až s mankom pätnástich minút. Zatiaľ nevieme, či spadol, alebo je za tým iba výkonnostný problém. Chudák De la Cruz nevypadol iba z Top 10, ale preteky napokon nedokončil.
 
Froome má na čele celkového poradia náskok 2:15 na Nibaliho, Zakarin 2:51, Contador 3:11 a Kelderman 3:15. Škoda, že neostala ešte jedna horská etapa... Najlepším zo zvyšku sveta napokon bude Wout Poels, ktorého manko je už ale 6:45. Siedmy je Woods, ôsmy López, deviaty Kruijswijk a do Top 10 sa napokon dostane aj Van Garderen, ktorý využil úplný výbuch Arua a postupné krízy Chávesa.
 
Froome sa dnešným finišom na treťom mieste takmer naisto stal aj víťazom bodovacej klasifikácie, keďže Matteo Trentin na neho stráca 26 bodov. Teoreticky by mohol Quick-Step zrežírovať zajtrajšiu etapu tak, že zabojuje o prémiu aj etapový triumf, ale budú to mať veľmi ťažké. Kto iný ako Belgičania by to ale mohol zvládnuť... Naopak, veľký kameň zo srdca dnes spadol Davide Villellovi a Cannondalu. Zelení budú šťastní za vrchársky dres. Froome vylezie na pódium aj pre bielu farbu. Napriek dnešným problémom zvládla súboj o tímovú klasifikáciu Astana.
 
Anglíru bolo krásnym vyvrcholením nie len tejto Vuelty, ale aj veľkých vrchárskych súbojov v tejto sezóne. Dvaja pretekári si tento deň budú do smrti pamätať. Domáci priaznivci oslavujú Pistolera, ale bude to Chris Froome, ktorý napodobní Jacquesa Anquetila a Bernarda Hinaulta s double Tour - Vuelta. Ako ste už čítali minulý týždeň, bude to ale prvý raz v tomto modeli, keďže Francúzi ešte vyhrali španielsky podnik v jarnom termíne.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alberta Contadora (víťaz)
"Nemohol som lepšie ukončiť kariéru ako víťazstvom na Anglíru. Vedel som, že posledný zjazd bude nebezpečný, ale chcel som zaútočiť hneď, a tak šiel Pantano dopredu a skúsili sme to hneď odspodu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (líder pretekov)
"Prežívam úžasné pocity a ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali a stáli za mnou v posledných týždňoch. Bol to veľmi ťažký kopec. Gratulujem Albertovi k nádhernému koncu kariéry!"
 
 
Kolega Tomáš Šandor mapuje reakcie aktérov, priestor dostanú v samostatnom článku...
 
 
Výsledky
1. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 3:31:33 100
2. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:17 40
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:17 20
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:35 12
5. PELLIZOTTI Franco Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:51 4
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:51  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:51  
8. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 01:11  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:25  
10. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:36  
11. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:46  
12. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 02:15  
13. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 03:16  
14. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:43  
15. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:56  
16. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 03:56  
17. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 03:56  
18. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 03:56  
19. ROSA Diego Team Sky link ikonka 04:12  
20. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:18  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 79:23:37 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:15  
3. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:51  
4. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:11  
5. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 03:15  
6. POELS Wout Team Sky link ikonka 06:45  
7. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 08:16  
8. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 08:59  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 11:04  
10. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 15:36  
11. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 16:32  
12. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 17:15  
13. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 21:27  
14. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 21:46  
15. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 22:45  
16. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 27:16  
17. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 31:07  
18. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 42:02  
19. ARMÉE Sander Lotto Soudal link ikonka 58:47  
20. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 1:02:44  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 153
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 128
3. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 127
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 67
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 47
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 35
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5
2. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 17
3. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 17
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase etapy:
1 20 modre 38 km - Alto de la Cobertoria: dĺžka 8,1 km; sklon 8,6 % (10-6-4-2-1)
1 20 modre 21 km - Alto del Cordal: dĺžka 5,7 km; sklon 8,6 % (10-6-4-2-1)
hc 20 modre Cieľ - Alto de l'Anglíru: dĺžka 12,5 km; sklon 9,8 % (15-10-6-4-2)
 
 
Krátke preview etapy:
Etapa pravdy rozhodne o všetkom a epickú bitku zvýrazní aj dážď, ktorý bude komplikovať ťažké, krátke a brutálne vyvrcholenie celých pretekov. Chris Froome sa postaví na štart s vedomím, že má sľubný náskok pred Nibalim a okolo seba perfektnú kohortu, takže jeho jedinou úlohou bude nevybuchnúť na Anglíru a udržať akýkoľvek náskok pred talianskym súperom. Líder pretekov má všetky tromfy vo svojich rukách, ale Los Machucos bude pre neho veľkým mementom. Budeme s napätím sledovať, či britskému jazdcovi natoľko nevonia jazda na extrémnych sklonoch v daždivých podmienkach, že ho môže pripraviť o celkový triumf. Anglíru je natoľko vyzývavým kopcom, že postačí na to, aby vytvorilo fatálne rozdiely medzi favoritmi, preto očakávame kľúčové súboje len na záverečnom kopci. Ale na úvodných stúpaniach sa musí posnažiť najmä Bahrajn – Merida, aby čo najviac unavil Froomových pomocníkov. Vincenzo Nibali už raz naháňal červený dres na Anglíru, a to v roku 2013, keď nestačil na Hornera. Taliansky borec však dokázal na tomto neopakovateľnom kopci niekoľkokrát zrýchliť na konci pretekov, preto rovnakú stratégiu použije, a musí použiť, aj tentoraz.
 
Značné očakávania pred svojím posledným veľkým dňom v profi-pelotóne bude mať Alberto Contador, pre ktorého by nebolo krajšej rozlúčky ako triumf na Anglíru. Zástupca tímu Trek – Segafredo jazdí v treťom týždni v parádnej forme, a ak nadviaže na svoj výkon z Los Machucos, etapový triumf bude mať na dosah. Pistolero bude mať obrovskú motiváciu, aby uspel na Anglíru, preto svoj atak starostlivo načasuje. Ale musia mu pomôcť aj kolegovia, aby mu neprekazili radosť utečenci. Očakávaný Contadorov útok musí zaujímať Ilnura Zakarina, pretože ten môže ohroziť jeho zálusk na stupne víťazov, ale na druhej strane aktívne musí jazdiť aj ruský borec, aby tam predbehol Wilca Keldermana. A Zakarin môže stavať na silnom výkone zo sedemnástej etapy. Uvidíme, v akej fazóne sa predstaví Miguel López, či bude na konci etapy lietať ako počas druhého týždňa, alebo ukáže nohy ako na Los Machucos. Snahy o  dobytie legendárneho Anglíru sa nevzdávajú ani Majka či Bardet, ktorí si to môžu rozdať s favoritmi na cieľovom kopci. A budeme zvedaví, kto napokon skončí na chvoste Top 10, či životný výsledok vybojuje David de la Cruz, alebo aspoň takto sa poteší Steven Kruijswijk.                             
 
 
Krátke preview trasy:
Angliru je beštia. Stále platí, že na tomto brutálnom kopci sa ľahšie obraňuje, ako naháňa čas, lebo na dlhých a mimoriadne prudkých úsekoch sa ani nedá atakovať. Cyklistov bude strašiť posledná horská etapa, ktorá je krátka a na malom priestore obsahuje tri ťažké stúpania. A to môže na konci pretekov zlomiť nejedného favorita. Úvodných sedemdesiat kilometrov bude profilovo jednoduchých, ale potom vypukne cyklistické inferno. Alto de la Cobertoria poriadne prevzdušní pretekárov, jeho záverečných päť kilometrov vyskočí na desať percent. Nasledovať bude krátky zjazd a Alto del Cordal, kde sa takisto nachádzajú svižné úseky s desiatimi či dvanástimi percentami. Ale to najlepšie príde na koniec, Alto de L'Angliru patrí k tomu najťažšiemu, čo môže cyklistika ponúknuť. Na značnej dĺžke atakuje priemerný sklon desať percent, ale táto hodnota by bola vyššia, ak by sa v polovici nenachádzala krátka plochá pasáž. Po nej zostáva do  cieľa šesť kilometrov, tých najobávanejších, ktoré majú priemerný sklon trinásť percent a do nôh sa zarežú nemilosrdné úseky v okolí dvadsiatich percent. Ani jeden pretekár si nebude istý svojou pozíciou v poradí, kým sa neobjaví na vrchole tohto beštiálneho kopca, a každý sa bude obávať únavy či zlyhania, ktoré budú na Anglíru sprevádzať každé jedno šliapnutie. 
 
 
etapa 20 kopec
profil najťažšieho kopca (© lavuelta.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop