GP Montréal: Favoritov zaskočil útok pred záverečným kolom, víťazom Ulissi, Sagan 9.

10.9.2017, 16:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 10.9. rovinata etapa ciel rovina Montréal > Montréal 206 km Ulissi
 
montreal 2017 profil
profil pretekov, 17 kôl, 3893 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Montrealská klasika je charakteristická dvomi stúpaniami, ktoré dostávajú do hry odolnejších jazdcov ako v Quebecu a vytvárajú selektívnejšiu cyklistiku s mnohými útokmi. Najťažšia previerka stála hneď na začiatku okruhu, Cote Camilien-Houde (1,8 km; 8 %) mal na konci pretekov ponúkať peknú príležitosť na útočenie, za ktorým potom nasledoval Cote de la Polytechnique (780 m; 6 %). O víťazovi sa mohlo rozhodnúť aj v samotnom závere, pretože posledných šesťsto metrov dosahovalo prevýšenie štyri percentá.
 
Do skupiny favoritov patrili Matthews s Van Avermaetom, ktorí sa dobre naladili pred dvomi dňami a obidvaja si verili na záverečný šprint. Okrem pretekárov s dobrým finišom však mysleli na dnešný úspech aj pretekári, ktorí dokážu jazdiť ardenské klasiky, a medzi nimi sa plánovali vytiahnuť Urán, Dumoulin, Ulissi alebo Wellens, ktorí si želali ťažké preteky s možnosťou záverečného útoku.
 
 
montreal 2017 start cdtf
Štart pretekov v Montréale (© Slipstream Sports)
 
 
Peter Sagan dosahoval výborné výsledky aj na tomto podujatí, takže po svojom triumfe v Quebecu musel mať záujem vybojovať aj druhý tohtoročný titul na kanadskej scéne. Svetový šampión sa mohol spoľahnúť na svoju výbornú koncovku, ale vo finále si mohol vyskúšať aj útočnú pozíciu. Na pretekárov čakali príjemné podmienky, malo byť slnečno a okolo dvadsať stupňov.
 
S vytvorením úniku neboli ani tentoraz problémy, no pred balíkom sa usadili len Matteo Dal-Cin (Kanada) a Ben Perry (Cycling Academy). Dvaja domáci pretekári neboli pre pelotón veľkou výzvou, ich náskok dosiahol len štyri minúty. Tempo diktoval najmä tím Cannondale - Drapac, ktorý maximálne dôveroval Rigobertovi Uránovi. Kolumbijský jazdec chcel siahnuť na svoje prvé víťazstvo na tomto podujatí. V popredí sa ukazovali aj BMC a Bora - Hansgrohe, nemecká zostava vyslala na čelo balíka Juraja Sagana, ktorý zatiaľ neudával tempo. 
 
Po štyridsiatich kilometroch sa rozdelil pelotón na dve časti a Peter Sagan sa ocitol v tej druhej partii. Zásluhou celku UAE Emirates narástol rozdiel medzi skupinami favoritov na jednu minútu. Toto manko vydržali niekoľko kilometrov, ale nikto nemal vážny záujem, aby sa preteky rozbehli už v tomto bode. Bora - Hansgrohe tak zacelila túto medzeru bez problémov, no minula pri tom nejaké sily. Peter Sagan si nerobil veľké starosti s touto situáciou, pokojne si dopĺňal energiu a občerstvoval sa.
 
 
montreal 2017 unik cdtf
Jeden z únikov počas pretekov (© Slipstream Sports)
 
 
Po tejto aktivite klesol náskok vedúcej dvojice na dve minúty, ale akonáhle sa balík spojil, utečenci začali opäť zveľaďovať svoju výhodu. No borci z Cannondalu im nedovolili prekročiť štyri minúty. Domáca zostava bola dnes veľmi motivovaná. Za nimi sa pohybovali najmä cyklisti z UAE Emirates, ktorí sa dnes starali o Diega Ulissiho.
 
V polovici pretekov sa objavoval na predných miestach pelotónu aj Bora - Hansgrohe s obidvomi Saganovcami. Svetový šampión sa musel cítiť veľmi dobre, pretože po jednom prejazde cez Cote Camilien-Houde sa ukázal pred balíkom a v klesaní zrýchlil v spoločnosti jedného tímového kolegu.
 
Sto kilometrov pred cieľom klesol náskok vedúcej dvojice pod dve minúty, vyzývavý profil ich musel vyčerpávať. Ak by sa Matteo Dal-Cin a Ben Perry vrátili do balíka veľmi skoro, preteky by razom dostali svižnejší ráz. Cannondale - Drapac nakoniec dobehol utečencov 86 kilometrov pred cieľom a na tento vývoj zareagovali viaceré celky, ktoré začali sondovať situáciu na čele pelotónu. Medzi nich patril aj tím Bora a svoje úlohy si plnil Juraj Sagan. Na pelotón čakalo ešte sedem okruhov.
 
 
bora 2017 praca peloton kanada bohf
Práca pretekárov Bory v pelotóne (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Následne prebrali iniciatívu zoskupenia Lotto - Soudal a Sunweb, ktoré zvýšili tempo v hlavnej skupine. Obidve zostavy disponovali pretekármi, ktorí majú radi náročný priebeh klasík, preto im chceli vytvoriť čo najlepšie podmienky. Za balíkom sa tak ocitlo niekoľko jazdcov a medzi nimi aj Juraj Sagan, ale netrvalo dlho a všetci sa vrátili späť.
 
Najväčšia intenzita prebiehala na stúpaní Cote Camilien-Houde a v následnom zjazde, ale ani na tomto úseku sa nedostali pred pelotón žiadni cyklisti. Takáto ponuka však nezostala dlho nevyužitá, pretože zaútočil Ian Boswell (Sky), ku ktorému sa pridal aj Natnael Berhane (Dimension Data). Dvojica získala polminútový náskok, ktorý kontroloval najmä Bora - Hansgrohe. Potom z balíka vyskočili aj Edward Ravasi (UAE Emirates) a Michael Albasini (Orica), ktorým sa podarilo rozšíriť vedúcu skupinu. V pelotóne ju mal na starosti Juraj Sagan, ktorý ťahal špicu. Slovenského pretekára potom nahradili iní jazdci z nemeckej zostavy.
 
Štyridsať kilometrov pred páskou bola chytená aj Boswellova skupina, čo podnietilo ďalšie pokusy. Po ďalšom prechode cez Cote Camilien-Houde sa vytvorila silná vedúca skupina, v ktorej sa predstavili Teuns, Wyss, Pöstlberger, Devenyns, Brambilla, Kreuziger, Frank, Bettiol, Conti a Gasparotto. Svojich zástupcov tu mali BMC a Bora, preto balík ťahal tím Sunweb. A nemecká zostava si s touto hrozbou poradila. Na začiatku predposledného kola neboli pred balíkom žiadni útočníci.
 
Na najťažšom kopci sa odohrali nové útoky a vyskúšal to aj Tom Dumoulin, na čo reagoval Peter Sagan. Svetový šampión si postrážil dôležitého súpera, no ešte sme nevideli tú rozhodujúcu akciu zo strany hlavných favoritov. Potom sa odčlenilo okolo dvadsať jazdcov a táto partia si vybudovala 25-sekundový náskok do záverečného kola.
 
 
sagan 2017 montreal v pelotone cdtf
Peter Sagan a Nathan Brown počas pretekov (© Slipstream Sports)
 
 
Záverečný prejazd cez Cote Camilien-Houde rozdelil túto partiu a vpredu zostali Mollema, Bakelants, Herrada, Ulissi, Colbrelli, Slagter a Gallopin. Za nimi sa favoriti strážili, Peter Sagan zostával v hlavnej skupine bez ataku. Naopak, dopredu vyrazili Sergio Henao a Tim Wellens, ale hlavný balík ich v klesaní dobehol.
 
Svetový šampión zaútočil až na druhom stúpaní a na jeho snahu najskôr zareagovali len Avermaet a Wellens. Títo favoriti museli pokračovať vo svojej snahe, lebo štyri kilometre pred cieľom stále strácali pätnásť sekúnd na vedúcich jazdcov.
 
Na čele pretekov nasadil dlhý útok Tony Gallopin, ale francúzsky jazdec neprekvapil svojich súperov. Špurt do kopca si nemohol nechať ujsť Diego Ulissi, za ktorým skončili Herrada a Slagter. Peter Sagan obsadil deviatu priečku, v hlavnej skupine pred ním finišovali Van Avermaet a Matthews.
 
Druhá kanadská jednorazovka priniesla oveľa živšiu cyklistiku ako tá predchádzajúca. Najmä v posledných kolách to skúšali viacerí jazdci na najťažšom kopci, ale vždy sa našiel niekto, kto tieto pokusy eliminoval. Rozhodujúca selekcia sa napokon vytvorila na konci predposledného kola, keď sa vpredu objavila nenápadná, no početná skupina. Hlavní favoriti v nej mali svojich zástupcov, preto si vybudovala pekný náskok, a keď sa s tým pokúsili niečo urobiť v samotnom závere, bolo už neskoro. 
 
V najdôležitejšej fáze sa objavil na čele pretekov Diego Ulissi a taliansky pretekár vyhral svoju najcennejšiu klasiku v kariére. Veľmi mu pomohol tímový kolega, ktorý sa spolu s ním prepašoval do rozhodujúceho úniku a ktorý pre neho odviedol veľký kus práce. A potom mohol Ulissi čakať na ten správny okamih a udrieť svojou veľkou zbraňou - špurtom do kopca. 
 
 
ulissi 2017 montreal vitazstvo cdtf
Diego Ulissi so životným triumfom (© Slipstream Sports)
 
 
Pekný výsledok vybojoval Jesús Herrada, ktorý si bude želať, aby v budúcom roku dostával podobných príležitostí čo najviac, kvôli čomu prestúpil do Cofidisu. Tom Jelte-Slagter potvrdil, že mu vyhovujú tieto preteky, a tím Cannondale tak odmenil za ich vytrvalú prácu, ktorú odvádzali najmä počas prvej časti pretekov. Na aktívnu jazdu stavili Mollema a Bakelants, na konci sa snažil zaskočiť svojich konkurentov Gallopin, ale všetci traja našli na páske rýchlejších cyklistov. 
 
Hlavní kandidáti na víťazstvo čakali až do úplného konca, aby vytiahli karty na stôl. Na najťažšom kopci sa im nepodarilo eliminovať silnú vedúcu skupinu. Do útoku vyrazili len Henao s Wellensom, ale táto snaha bola odsúdená na neúspech. Oveľa lepší pokus predviedol Peter Sagan a už sa zdalo, že spoločne s Avermaetom a Wellensom sa vydajú stíhať vedúcu skupinu, ale svetový šampión od nich nedostal potrebnú pomoc. Hlavný balík tak špurtoval len o siedmu priečku.
 
Peter Sagan musí aj po dnešnom dni pochváliť kolegov, ktorí až do konca jazdili na čele balíka a Lukas Pöstlberger sa objavil aj v rozhodujúcom záverečnom úniku. Sagan vyrazil do akcie len tesne pred cieľom, ale nepodarilo sa mu zmobilizovať aj ostatných jazdcov, aby sa dostal spolu s nimi na čelo pretekov. Po piatkovom triumfe tentoraz obsadil deviatu priečku a kanadské jednorazovky potvrdili, že jeho forma mieri správnym spôsobom na MS. Juraj Sagan podujatie nedokončil, ale dovtedy si splnil svoje tímové úlohy.                  
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Diega Ulissiho (víťaz)
"Bol som veľmi sebavedomý. Po Tour de France som sa snažil znovu dostať do najlepšej formy a tieto preteky boli mojím veľkým cieľom. V závere moji kolegovia pracovali veľmi tvrdo, aby kontrolovali úniky a v tom rozhodujúcom mi aj pomohli. V takomto dojazde som si veril, takže som čakal na svoju príležitosť a vyšlo to."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (9. miesto)
"V tomto roku máme za sebou zvláštnu edíciu. Celý náš tím odviedol veľké úsilie a keď sme to potrebovali, v závere kontroloval pohyby Lukas Pöstlberger. Na konci ušla skupina, ktorá si vybudovala náskok pred balíkom. Snažil som sa zaútočiť a priviesť tých jazdcov späť, ale od ostatných borcov sem nedostal pomocnú ruku. Nechcel som to všetko odrobiť sám, preto sme vedúcu nechytili a vyhral Ulissi. Taká je cyklistika a výsledok musím akceptovať. Teraz je čas vrátiť sa do Európy a pripraviť sa na posledný vrchol sezóny."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Boli to ťažké preteky, prevýšenie takmer 4000 metrov sa vyrovná horskej etape na TdF. Náš celok predviedol ďalší silný výkon, podobne ako v piatok. Bora - Hansgrohe to nie je len silný Peter Sagan, ale silná skupina jazdcov, ktorá podporuje silného Sagana. V závere mali ostatné tímy iný pohľad na vývoj pretekov, nemohli sme urobiť viac. My sa vždy snažíme predviesť najlepší výkon."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (7. miesto)
"V záverečnom kole odišla veľká skupina a bolo náročné chytiť ju , lebo sa v nej ocitli silní jazdci. Snažili sme sa, ale vo finále som nemal pri sebe žiadneho tímového kolegu, ktorý by mi pomohol, takže sme stratili nejaké sekundy. A potom to vyzerá na páske inak, keď nešpurtujete o víťazstvo. Som trochu sklamaný, lebo som sa cítil naozaj veľmi dobre, asi najlepšie ako jazdím v Montréale, a bol som jedným z najsilnejším pretekárov na trati. A v takom prípade očakávate, že môžete vyhrať.  "
 
 
Výsledky
1. ULISSI Diego UAE Team Emirates 5:22:29 500
2. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:00 400
3. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 325
4. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 275
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:06 225
6. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:11 175
7. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:16 150
8. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:16 125
9. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:16 100
10. VANMARCKE Sep Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:16 85
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu pretekov
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kolo pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop