Po Vuelte: Sky našiel cestu na double, Contadorova silná rozlúčka, Trentin bez dresu

13.9.2017, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Udalosťou španielskej Grand Tour bol výkon Chrisa Frooma, ktorý  v krátkom čase ovládol TdF a Vueltu. Britský jazdec bol natoľko rozbehnutý, že získal aj bodovaciu súťaž na úkor Mattea Trentina. Fanúšikov bavili Contadorove nástupy a na svoje si prišli útočníci do kopcov.     
 
 
Dvojica Tour - Vuelta dobytá
 
Vyhrať dve Grand Tour za sebou v jednej sezóne nie je bežná záležitosť a pohľad na double môžu smerovať len elitní jazdci na celkové poradie. Naposledy sa tento kúsok podaril Marcovi Pantanimu a Miguelovi Indurainovi, no oni pretekali v divokých deväťdesiatych rokoch. V poslednom čase to skúšali Alberto Contador s Nairom Quintanom, ale v terajšej dobe Giro v kombinácii s Tour sa ukazuje ako mission impossible.
 
Ale tím Sky má rád veľké výzvy, takže spolu s obrovskou motiváciou Chris Frooma našli spôsob, ako byť úspešní na Tour a Vuelte. Je neuveriteľné, že britský jazdec dokázal byť silnejší na španielskej GT ako na Starej dáme, Pistolero a Quintana doplatili pri svojich pokusoch na veľkú únavu na druhej GT. Froome jazdil na TdF pod stálym tlakom súperov, no ani raz sa nedostal do vážnych problémov, ale muselo ho to stáť množstvo energie. No stačilo mu len 27 dní, aby sa znovu predstavil na Vuelte v perfektnej kondícii. A táto obdivuhodná regenerácia rozhodla. Spolu s kvalitnou tímovou podporu, kde pomocníci tímu Sky boli rovnako silní ako lídri ostatných celkov.               
 
 
video v clanku ikonka ciernaTo najlepšie z Vuelty
 
 
Veľmi kvalitný prvý týždeň
 
Na začiatku podujatia sa nachádzali tri krátke koncovky na výbušných kopcoch a podobný finiš ponúkla aj tretia etapa v Andorre. Na všetkých týchto dojazdoch profitoval Chris Froome, ktorému dokázal sekundovať len Esteban Cháves, ale ten sa neukázal ako hrozba pre GC. Jazdec tímu Sky ukázal hneď skraja Vuelty obrovskú silu v nohách, nikto nemohol pochybovať, že jeho útok na červený dres je reálny. Ale počas týchto finišov na krátkych kopcoch sme videli poriadne divokú jazdu u mnohých cyklistov a na túto situáciu doplatil napríklad Vincenzo Nibali, ktorý to okomentoval slovami: "Počas etapy doslova letíme, ale niektorí súperi dokážu na cieľovom kopci aj tak zrýchliť. Nedokážem ich nasledovať, aj keď sú moje watty na najvyššej úrovni."
 
Web Chronoswatts.com zverejnil porovnanie výkonov na krátkych kopcoch, ktoré sa predvádzali na GT v deväťdesiatych rokoch, v poslednom období a na Vuelte 2017. V ostatných sezónach predviedol najlepší výkon Chris Horner, ktorý v roku 2013 na Peňa Cabarga dosiahol výkon 480 W. Je zaujímavé, že Chris Froome ho dokázal napodobniť na španielskej GT v úvodnom týždni, ale nie v jednej etape, ale na všetkých štyroch záverečných kopcoch. Novopečený víťaz Vuelty tak prišiel na štart s obrovskou silou v nohách, ktorá je potrebná pri takýchto dojazdoch, a okamžite vytvoril v klasifikácii hierarchiu.                
 
 
Časovka stále mieša karty
 
Už ani Vuelta neignoruje čaro jazdy proti chronometru a jej tohtoročná rovinatá verzia pekne konkurovala horským etapám. Dokonca môžeme povedať, že práve ITT vytvorila najväčší prievan v klasifikácii, porovnateľne sa poradie triaslo len na Anglíru či Los Machucos, ale v časovke je stopercentná istota, že medzi favoritmi vzniknú dôležité rozdiely.   
 
A toho si bol vedomý Chris Froome, ktorý to maximálne roztočil v meste Logroňo, pretože si dobre spočítal, že ak získa na konkurentov dostatok času, v zostávajúcich horských etapách nemusí nič vymýšľať a môže nechať prehovoriť svojich kolegov. Nibali s Contadorom predviedli výbornú časovku a znova sa len potvrdilo, že táto disciplína v treťom týždni si vyžaduje aj potrebné skúsenosti a schopnosť zotavenia. Pred podujatím by určite brali, že na Frooma stratia len jednu minútu, lebo to je "hrateľné" manko do kopcov, ale stále tu vyskakoval ten problém, že britský jazdec je mimoriadne silný aj v horách. A v kopcoch sa jazdí vyrovnanejšie a vytvárajú sa ťažšie rozdiely ako v ITT, takže časovka je stále kľúčová pre úspech na Grand Tour. Aspoň pri Froomovej účasti.         
 
 
contador 2017 casovka baskickof
Alberto Contador v časovke
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Derniéra Alberta Contadora nesklamala
 
Španielsky jazdec nemal na posledných GT šťastie, pády a smoliarske momenty ho vyraďovali z bitky o titul. V tejto tradícii pokračoval aj na Vuelte, ale keďže to boli jeho finálne preteky v kariére, nezlomil sa a až do Madridu predvádzal všetko zo svojho majstrovstva. Jeho rozlúčka nemala len zdvorilostný charakter, ale Pistolero skončil presne tak, ako si zaumienil už pred niekoľkými rokmi - na najvyššej úrovni. A nemusel ani vybojovať pódium na domácom podujatí.
 
Jeho forma v poslednom týždni bola na skvelej úrovni, v takejto fazóne by nemal problémy vyskočiť na stupne víťazov ani na tohtoročnej Tour de France. Na najtvrdších piatich kilometroch na Los Machucos vyprodukoval výkon v okolí 6,3 W/g, a to všetko za necelých dvadsať minút. Pistolero pokračoval v útokoch aj v devätnástej etape, ktorá nemala prehovoriť do celkového poradia. No jeho pohyb na Alto de Huerces nebol len propagačný, ale s hodnotami 7,4 w/kg za sedem a pol minúty poriadne prevetral tím Sky. Jeho útoky zasahovali do vývoja jednotlivých etáp, preto bola škoda, že len Miguel López využil Contadorovu aktivitu, aby ovládol trinástu etapu. Môže nás mrzieť, že sme v poriadnej spoločnej akcii ani raz nevideli Pistolera s Nibalim a môžeme povedať, že taliansky jazdec premrhal najväčšiu šancu v spomínanej trinástej previerke.         
 
 
Trentin so štyrmi etapami, ale bez bodovacej súťaže
 
Organizátori Vuelty si nerobia ťažkú hlavu s hromadnými špurtami, rýchli pretekári tu dostávajú málo príležitostí, ale ak sa niektorí z nich chytí a v priebehu pretekov získa sebavedomie, môže si tu poriadne zvýšiť svoju hodnotu. A tentoraz to bol prípad Mattea Trentina. Talianskeho cyklistu môže trochu mrzieť, že ešte pred podujatím podpísal zmluvu s Oricou, teraz mohla byť hodnota jeho kontraktu vyššia. 
 
Trentin nie je čistokrvným šprintérom, no v spoločných dojazdoch pelotónu veľmi vyťažil zo skúseností Quick-Step Floors. Pekný triumf dosiahol v úniku desiatej etapy, kde predviedol špičkový lezecký výkon na Collado Bermejo a na páske prekonal Rojasa. Jednoduchá úloha ho nečakala ani na konci trinástej etapy, ktorá finišovala do mierneho kopca, ale za pomoci kolegov a svojej výbornej výkonnosti nedal súperom šancu. Pred štartom Vuelty mal na svojom konte tri triumfy na GT, na španielskom podujatí si tak významne polepšil. A jeho radosť mohla byť ešte väčšia, ale Chris Froome nechcel dávať žiadne darčeky ani v poslednej etape, takže britský jazdec finišoval tak, aby ovládol aj bodovaciu súťaž.         
 
 
trentin 2017 vuelta podium madrid qstf
Matteo Trentin na pódiu v Madride (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Vuelta je eldorádom pre útočníkov
 
Až desať etáp skončilo v rukách klasického úniku, preto dramatické okamihy nepriniesla len bitka o etapový triumf, ale aj tvorba brejku. Množstvo ideálnych profilov pre únik naozaj skončilo v rukách utečencov a pre viacerých cyklistov to boli perfektné príležitosti, ako vybojovať cenné triumfy. Takto si vylepšil kariéru Tomasz Marczynski, ktorý sa presadil až dvakrát, prvý triumf na Grand Tour vybojovali Mohorič, Armée či Alaphilippe.
 
Týmto štýlom sa predvádzal Thomas de Gendt a nakoniec sa presadil v devätnástej etape. Belgický jazdec sa prezentoval rovnako aj na Tour de France a po skončení Vuelty si mohol povedať, že má za sebou 42 etáp na Grand Tour, v ktorých bol až pätnásť dní v úniku. A vyšiel mu až ten úplne posledný pokus. V horských etapách ukradli víťazstvo favoritom Rafal Majka a Stefan Denifl. Na poľského cyklistu nestačil Miguel López v štrnástej etape a životná jazda rakúskeho pretekára musela zaskočiť Alberta Contadora na Los Machucos.            
 
 
Druhá Grand Tour v sezóne im veľmi nesadla
 
Na štarte sa objavilo viacero výborných jazdcov na GC, ktorí si prišli vyskúšať svoju výkonnosť po Starej dáme alebo po Gire znovu nakopnúť motory, ale v klasifikácii sa nepresadili. Spomedzi nich najdlhšie bojoval o top 10 Fabio Aru, ale talianskeho cyklistu zlomilo Anglíru a daždivé podmienky. Romain Bardet nemal pred Vueltou veľké očakávania a už po prvom týždni sa musel zamerať na etapový triumf. Lenže v mnohých prípadoch štartovala vhodná etapa jednoduchým profilom, takže sa nedostal do úniku, a v tých náročnejších previerkach zase úradovali favoriti na titul.
 
Svoje nohy z Tour de France nenašiel ani Louis Meintjes, ktorý síce získal pekné dvanáste miesto v GC, ale nevideli sme ho v žiadnej akcii. Vysoké očakávania mala Orica, ktorá sem priviezla silnú trojicu, ale austrálska zostava nezískala ani etapu, ani pozíciu v najlepšej desiatke. Pomerne dlho to vyzeralo na dobré preteky zo strany Estebana Chávesa, ale kolumbijský jazdec po komplikovanom ročníku vybledol v treťom týždni. Zo súrodeneckej dvojice sa ukázal v lepšom svetle Adam Yates, ktorý mal čas nabrať nové sily po Gire a ktorý sa predviedol výborným výkonom na Alto Hoya de la Mora. Pre Simona Yatesa bola kombinácia Tour - Vuelta priťažká.      
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop