Turecko: Čaro Bennetta v závere prelomil Theuns, Ulissi si podmanil prvý etapák WT

15.10.2017, 11:00 | Preteky vo svete | T. Šandor, L. Timko
1. 10.10. rovinata etapa ciel rovina Alanya > Kemer 177 km Bennett
2. 11.10. zvlnena etapa ciel rovina Kumluca > Fethiye 206 km Bennett
3. 12.10. zvlnena etapa ciel rovina Fethiye > Marmaris 129 km Bennett
4. 13.10. rovinata etapa ciel rovina Marmaris > Selcuk 205 km Ulissi
5. 14.10. zvlnena etapa ciel rovina Selcuk > Izmir 166 km Bennett
6. 15.10. zvlnena etapa ciel rovina Istanbul > Istanbul 144 km Theuns
 
 
1. 10.10. rovinata etapa ciel rovina Alanya > Kemer 177 km Bennett
 
etapa 1
profil etapy (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Turecké podujatie si dokázalo zachovať štatút World Tour, ale na štarte sa objavili len štyri tímy najvyššej kategórie a v pelotóne sa nachádzalo iba 104 cyklistov. Ale pre zúčastnených aj tak ponúkalo peknú príležitosť vybojovať dôležité body do svetového rebríčka.

V úvodnej etape sme očakávali šprintérsku bitku, profil jasne nahrával najrýchlejším jazdcom v balíku. Hneď po štarte sa objavili pred pelotónom Onult Balkan (Turecká repre), Alex Turrin (Wilier Triestina), Flavio Santos (Funvic), Simone Sterbini a Vincenzo Albanese (obaja Bardiani), ktorí si vybudovali maximálny náskok štyri minúty.

Podľa predpokladov v hlavnej skupine kontrolovali situáciu tímy Bora a Trek, Sam Bennett a Edward Theuns mali okolo seba dobrú odporu, aby tu mohli bojovať o etapové triumfy. V balíku jazdil aktívne aj Gazprom, ruská zostava verila v šprintérskej koncovke Alexandrovi Porsevovi. Únik bol zlikvidovaný už 35 kilometrov pred cieľom, rovno pred šprintérskou prémiou, čo využil kandidát na celkový triumf Diego Ulissi, ktorý si tu polepšil o dve bonusové sekundy.

Následne sa odohralo niekoľko nových pokusov o vytvorenie ďalšieho brejku, ale ani jeden z nich nebol úspešný. Na jedinej horskej prémii si vybojoval vrchársky dres po peknom šprinte Enrico Barbin (Bardiani). Potom opäť prebrali kontrolu nad vývojom etapy celky Bora, Trek, Gazprom a za nemecké zoskupenie jazdil na čele balíka Leo König.
 
V rozhodujúcom špurte sa najlepšie zorientoval Sam Bennet, ktorý dostal vo finále výbornú podporu od svojich kolegov. Írsky jazdec si udržuje potrebnú formu aj na konci ročníka, minulý týždeň ovládol nemeckú jednorazovku Sparkassen Münsterland Giro. Pred páskou dostal dobrý lead-out aj Edward Theuns, ale belgický jazdec nemal potrebný rýchlosť, aby si poradil s Bennettom a dostal sa pred neho aj Marco Benfatto (Androni). Tesne pred páskou sa ocitli na zemi viacerí jazdci a medzi nimi aj jeden z favoritov na celkové poradie Jesper Hansen z Astany.
 
 
bennett 2017 vitasztvo tureckof
Triumf Sama Bennetta (© Brian Hodes/VeloImages)
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe 3:57:26 40
2. BENFATTO Marco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00 15
3. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 6
4. ZURLO Federico UAE Team Emirates 00:00  
5. PELUCCHI Matteo BORA - hansgrohe 00:00  
6. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
2. 11.10. zvlnena etapa ciel rovina Kumluca > Fethiye 206 km Bennett
 
etapa 2
profil etapy (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Ani v druhej etape sme nenašli na trati prekážky, ktoré by vyradili z hry najrýchlejších jazdcov. O miesto v úniku nebol veľký záujem, dopredu sa dostali iba Onur Balkan (Turecká repre) a Mirco Maestri (Bardiani). Potom sa k nim rozhodol pridať Alfonso Murilo (Funvic), ale o malú chvíľu sa vrátil späť do balíka turecký reprezentant. Pred pelotónom tak zostala bojovať len dvojica jazdcov, čo využili cyklisti v hlavnej skupine, ktorí nasadili ľahké tempo.

Podobne ako včera kontrolovali situáciu Trek - Segafredo a Bora - Hansgrohe, v tomto smere pomáhal aj Leo König, a všetkým jazdcom na trati komplikoval situáciu protivietor. Pokojnú situáciu narušil len pád Sergeja Černeckého (Astana), ktorý si pri páde poranil tvár a ako jeden z hlavných favoritov na titul musel byť prevezený do nemocnice. Aj dnes sme videli v pelotóne peknú biktu o bonifikácie, zvyšnú bonusovú sekundu uchmatol pre seba Diego Ulissi.
 
Mirco Maestri a Alfonso Murilo strávili na čele pretekov poriadne dlhú dobu, pelotón ich chytil len jedenásť kilometrov pred páskou. Následne sa natlačili dopredu všetky celky, ktoré mali záujem bojovať o etapový triumf. Aj tentoraz predviedli najlepšie vláčiky Trek a Bora a priam súboj o triumf zviedli Sam Bennett a Edward Theuns a najlepší špurt predviedol írsky jazdec.
 
 
turecko 2017 etapa 2 spurt bohfst
Sam Bennett s druhým triumfom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Sam Bennett potvrdil, že je najlepším šprintérom na podujatí a ak dostane takú tímovú podporu ako v úvodných dvoch etapách, v hromadných dojazdoch ho bude veľmi ťažké poraziť. Po druhom triumfe si upevnil pozíciu na čele poradia. Aj tentoraz sa musel uspokojiť s druhou priečkou Edward Theuns. Belgický cyklista sa dostal vo finále do výbornej pozície, ale dopadlo to rovnako ako včera. Na treťom mieste preťal pásku Riccardo Minali z Astany.    
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe 6:02:06 40
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 15
3. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00 6
4. BENFATTO Marco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00  
5. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:00  
6. BELLETTI Manuel Wilier Triestina - Selle Italia 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe 9:59:12 6
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
3. BENFATTO Marco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:14  
4. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:16  
5. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:19  
6. ALBANESE Vincenzo Bardiani - CSF 00:19  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
 
3. 12.10. zvlnena etapa ciel rovina Fethiye > Marmaris 129 km Bennett
 
etapa 3
profil etapy (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Profil tretej etapy síce obsahoval vo finále krátke stúpanie, ale túto koncovku dokázali v minulosti ovládnuť šprintéri. Vo vedúcej skupine sa objavili Gregory Daniel (Trek), Ferit Samli (Turecká repre) a Thomas Deruette (Veranclassic). Bolo zaujímavé, že do úniku sa dostal zástupca tímu Trek - Segafredo, pretože americký celok v predchádzajúcich etapách ťahal pelotón a sledoval utečencov.

V tejto aktivite pokračoval Bora - Hansgrohe a nemecká zostava v tomto smere nezostala osamotená, lebo jej pomohli UAE Emirates a Wilier Triestina, keďže ich šprintéri Consonni a Belletti majú radi náročnejšie rýchlostné dojazdy. Vedúca trojica nikdy nezískala veľký náskok a na čele pretekov odvádzal výborný výkon najmä 22-ročný americký cyklista Gregory Daniel. Ten bol napokon chytený desať kilometrov pred páskou.
 
Na poslednom kopci predviedol útok len  Edoardo Zardini (Bardiani, ale taliansky jazdec nemal šancu proti silnému pelotónu. Tesne pred vrcholom sa balík predsa len rozdelil na dve časti. V tej prvej zostávali Bennett s Theunsom, ale v zjazde sa všetko spojilo.
 
Hromadný šprint sa odohral hneď po klesaní a finále opäť ovládol Sam Bennett, ktorý znovu nechal za sebou Edwarda Theunsa. Tretiu priečku ukoristil mladý Simone Consonni. Posledné momenty etapy prebehli v jasnej réžií tímu Bora, ktorý dostal svojho šprintéra do ideálnej pozície a pred páskou mohol Sam Bennett už len vytiahnuť svoju rýchlosť. Niektoré celky sa snažili rozhodiť lead-out nemeckej zostavy, ale ten zostal skalopevný. Po treťom triumfe za sebou si írsky jazdec na chvíľu oddýchne, pretože v zajtrajšej etape nás čaká kľúčový horský dojazd.     
 
 
bennett 2017 vitazstvo turecko v drese bohfst
Sam Bennett v Turecku poriadne "vyvádza" (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe 3:25:26 40
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 15
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:00 6
4. BELLETTI Manuel Wilier Triestina - Selle Italia 00:00  
5. VENDRAME Andrea Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00  
6. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe 13:24:28 6
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:14  
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:26  
4. ALBANESE Vincenzo Bardiani - CSF 00:29  
5. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:29  
6. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:29  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáver etapy
 
 
4. 13.10. rovinata etapa ciel rovina Marmaris > Selcuk 205 km Ulissi
 
etapa 4
profil etapy (© tourofturkey.org.tr)
 
 
V piatok si dali pretekári maratónsku etapu vo veľmi teplom počasí, keď ortuť teplomera sialaha až takmer k tridsiatim stupňom, čo cyklisti v októbri často nezažívajú. Navyše, už to nebola etapa pre šprintérov, ale na krátkom cieľovom kopci sa očakával triumf Diega Ulissiho z UAE, ktorý bol papierovo jasne najväčší favorit. Potrápiť ho chceli najmä Kolumbijčania Pantano alebo Atapuma či mladý borec z Bory Gregor Mühlberger.
 
Do klasického úniku sa dostala štvorica Talianov Danilo Celano (Caja Rural), Alberto Cecchin (Wilier), Alessandro Tonelli (Bardiani), Davide Ballerini (Androni), Belgičan Ludovic Robeet (Veranclassic) a Turek Ferit Samli (Turecko). Celanovi sa podarilo dostať do čela vrchárskej súťaže a aj posledný padol za obeť pelotónu. Keď už bol vpredu sám, z pelotónu sa kvôli bodom vydal dopredu líder súťaže Mirco Maestri (Bardiani), aby limitoval straty. Aj preto chvíľu ostal pred balíkom.
 
Jazdci UAE Team Emirates ale doviedli kompaktný pelotón pod záverečné päťkilometrové stúpanie a začal sa pravý boj o celkový triumf na 53. ročníku pretekov. Po roku plnom trápenia sa rozhodol vyskúšať šťastie, koleno aj nohy Leopold König, ktorý chvíľu pobudol na čele pretekov a hoci ho dva kilometre pred páskou desiatka najodolnejších borcov dostihla, fanúšikovia Lea určite boli spokojní, že sa trochu ukázal.
 
 
uae 2017 ilustrak praca peloton tureckof
Práca tímu UAE na čele hlavnej skupiny © Brian Hodes/VeloImages
 
 
Potom sa začali miešať a atakovať jazdci, ktorí obsadili prvých desať miest výsledkovej listiny, chvíľu to skúšal Yonder Godoy z Wilieru, tak Fausto Masnada z Androni, po ňom Jesper Hansen z Astany. Všetko výborne kontroloval Przemyslaw Niemiec z UAE a keď už na to nemal, nástupy si chytal samotný Diego Ulissi.
 
Talian dvesto metrov pred páskou nastúpil a prišiel si po triumf i modrý dres. Päť sekúnd za ním zaostal Hansen, deväť Daniel Martinez z Wilieru, tak prišli do cieľa spomínaní Masnada s Godoyom. Šiesty bol Arslanov z Gazpromu, ktorý bol v júni aj na Okolo Slovenska. Boráci Mühlberger s Königom stratili napokon cez pol minúty na hranici Top 10. Sklamal Pantano, ktorý sa vyšplhal hore až ako dvanásty.
 
V celkovom poradí vedie Ulissi o dvanásť sekúnd pred Hansenom a 24 pred Masnadom. Bennett naďalej vedie bodovačku, vrchy spomínaný Celano a do kategórie mladých jazdcov z dnešných protagonistov patrí Martinez, takže on sa dostal do čela tejto klasifikácie.
 
 
ulissi 2017 vitazstvo tureckof
Diego Ulissi s tretím triumfom v sezóne (© Brian Hodes/VeloImages)
 
 
Výsledky
1. ULISSI Diego UAE Team Emirates 5:36:03 40
2. HANSEN Jesper Astana Pro Team link ikonka 00:05 15
3. MARTINEZ Daniel Felipe Wilier Triestina - Selle Italia 00:09 6
4. MASNADA Fausto Androni - Sidermec - Bottecchia 00:11  
5. GODOY Yonder Wilier Triestina - Selle Italia 00:17  
6. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:17  
7. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:32  
8. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe 00:32  
9. NIEMIEC Przemyslaw UAE Team Emirates 00:34  
10. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 00:37  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ULISSI Diego UAE Team Emirates 19:00:50 6
2. HANSEN Jesper Astana Pro Team link ikonka 00:12  
3. MASNADA Fausto Androni - Sidermec - Bottecchia 00:24  
4. MARTINEZ Daniel Felipe Wilier Triestina - Selle Italia 00:29  
5. GODOY Yonder Wilier Triestina - Selle Italia 00:30  
6. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:30  
7. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:42  
8. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe 00:45  
9. NIEMIEC Przemyslaw UAE Team Emirates 00:47  
10. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 00:50  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
5. 14.10. zvlnena etapa ciel rovina Selcuk > Izmir 166 km Bennett
 
etapa 5
profil etapy (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Aj predposledná etapa mohla sadnúť najrýchlejším jazdcom v pelotóne, ale tí si museli na konci poradiť so 4-percentným stúpaním. Preto v hlavnej skupine kontrolovali situáciu celok Trek - Segafredo, ktorý chcel konečne zvíťaziť s Edwardom Theunsom, a pomáhal im aj UAE Emirates, ktorý obraňoval najcennejší dres a pripravoval pozíciu pre Consonniho. Tím Bora - Hansgrohe vyslal do úniku Shanea Archbolda, preto mohla nemecká zostava čakať v balíku.
 
Pred rozhodujúcim stúpaním sme videli pád v pelotóne, do ktorého sa zaplietol aj König, ale český jazdec bol v poriadku. Na tomto kopci nasadil slušné tempo UAE Emirates, ktorý chcel dostať pod tlak Bennetta s Theunsom, ale obidvaja sa udržali na čele pretekov aj po tejto prekážke. V balíku zostalo okolo tridsať cyklistov a potom už nič neprekazilo špurt okresaného pelotónu, ale v zjazde sa rozšírilo zloženie vedúcej skupiny. 
 
Bez výraznejšej tímovej podpory to mali najrýchlejší jazdi o čosi náročnejšie ako v predchádzajúcich záverečných špurtoch, ale aj s touto situáciou si poradil Sam Bennett, ktorý si vychutnal štvrtý etapový triumf na podujatí. Írsky jazdec musel v závere tvrdo bojovať o vytvorenie si pozície, ale podarilo sa mu to. Štvrtým triumfom v jednom ročníku vyrovnal počin Marka Cavendisha z roku 2014, ale stále je tu rekord André Greipela, ktorý v sezóne 2010 vyhral v Turecku päť etáp. Na čele priebežného poradia sa situácia nemenila, kozmetické zmeny nastali len na konci Top 10. 
 
 
bennett 2017 vitasztvo zeleny turecko bohfst
Sam Bennett so štvrtým triumfom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe 4:06:51 40
2. ÖRKEN Ahmet Turecko 00:00 15
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:00 6
4. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
5. PALUTA Michal CCC Sprandi Polkowice 00:00  
6. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ULISSI Diego UAE Team Emirates 23:07:41 6
2. HANSEN Jesper Astana Pro Team link ikonka 00:12  
3. MASNADA Fausto Androni - Sidermec - Bottecchia 00:24  
4. MARTINEZ Daniel Felipe Wilier Triestina - Selle Italia 00:29  
5. GODOY Yonder Wilier Triestina - Selle Italia 00:30  
6. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:30  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 
6. 15.10. zvlnena etapa ciel rovina Istanbul > Istanbul 144 km Theuns
 
etapa 6
profil etapy (© tourofturkey.org.tr)
 
 
Posledný deň tureckého dobrodružstva patril Istanbulu. Najväčšie mesto Turecka bolo svedkom 144 kilometrov dlhej etapy, kde chcel vyšperkovať svoje bravúrne výkony opäť Sam Bennett. Ír si mohol pripísať už piate víťazstvo. Prekaziť plány jazdcovi Bory - Hansgrohe zase plánoval Edward Theuns z Treku - Segafredo. Pred Belgičanom ale stála náročná úloha. Naopak, celkom pokojný deň mohol prežiť zatiaľ stále len priebežný líder celých pretekov Diego Ulissi. Talian vo farbách tímu UAE vyhral najnáročnejšiu štvrtú etapu, a tak si mohol záver sezóny viac ako len spríjemniť.

Odštartovalo sa o pol jedenástej, pričom sa cieľ očakával približne pred druhou. Príležitosť ukázať sa využili štyria pretekári. Boli to Muhammet Atalay (turecká reprezentácia), Thomas Deruette (WB), Paolo Simion (Bardiani) a Patryk Stosz (CCC). Bora, Trek, ale aj UAE však všetko kontrolovali, a tak náskok štvorice nepresiahol ani len dve minútky. Približne 45 kilometrov pred koncom mali k dobru len 1:40. 
 
Postupom času a kilometrov to ale pre utečencov začalo vyzerať zaujímavo. K čelu balíka sa pridalo aj talianske zoskupenie Wilier, ktoré pracovalo pre Manuela Bellettiho. Ani to však úplne nestačilo a sedem kilometrov pred cieľom mal únik stále pol minútový náskok. Hrozili reálne patálie. Tie balík zažehnal až tri kilometre do konca.
 
Videli sme opäť hromadný dojazd, kde bol najsilnejší Edward Theuns. Bolo to preňho siedme víťazstvo v kariére. Belgický pretekár tak prelomil kraľovanie Sama Bennetta. Kráľ totiž spadol. A to doslova, írsky líder nemeckého celku sa tesne pred cieľom ocitol na zemi, preto česť Bory zachraňoval Matteo Pelucchi, ktorý finišoval druhý. Tretí skončil Francesco Gavazzi z Androni. Samotný Bennett napokon stratil cez minútu, no vyzeralo to tak, že sa mu aspoň nič extra nestalo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Sama Bennetta
 
 
Na šiestej priečke došpurtoval Diego Ulissi, ktorý tak nič nepodcenil. Celkové víťazstvo v Turecku je preňho prvým na etapáku World Tour. Pred tým vyhral iba podujatia kategórie 2.1 na Morave, v Slovinsku i Francúzsku. Na pódiu pri ňom stáli Jesper Hansen (Astana) s Faustom Masnadom (Androni). 23-ročné talianske prekvapenie v tejto sezóne získalo iba 94 UCI bodov, takže budeme zvedaví, či ho tento veľký úspech posunie k ďalším výsledkom.
 
Práve kvôli dnešnému pádu prišiel Bennett o bodovaciu súťaž, ktorú teda nezískal víťaz štyroch etáp, ale jeho najväčší sok Edward Theuns. Vrchárske tričko si odniesol Mirco Maestri (Bardiani), biele Daniel Martinez (Wilier), pre ktorého to bola náplasť za to, že sa nedostal na celkové pódium. Jeho tím Wilier Triestina bol v etape s dojazdom na Selcuku najlepší, takže získali pre seba súťaž družstiev.
 
 
Výsledky
1. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 3:24:32 40
2. PELUCCHI Matteo BORA - hansgrohe 00:02 15
3. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:02 6
4. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 00:02  
5. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 00:02  
6. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:02  
7. MINALI Riccardo Astana Pro Team link ikonka 00:02  
8. ALBANESE Vincenzo Bardiani - CSF 00:02  
9. BELLETTI Manuel Wilier Triestina - Selle Italia 00:02  
10. CONSONNI Simone UAE Team Emirates 00:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. ULISSI Diego UAE Team Emirates 26:32:15 300
2. HANSEN Jesper Astana Pro Team link ikonka 00:12 250
3. MASNADA Fausto Androni - Sidermec - Bottecchia 00:24 215
4. MARTINEZ Daniel Felipe Wilier Triestina - Selle Italia 00:29 175
5. ARSLANOV Ildar Gazprom-RusVelo 00:30 120
6. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:38 115
7. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 01:01 95
8. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 01:03 75
9. PRADES Eduard Caja Rural - Seguros RGA 01:14 60
10. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 01:15 50
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečných kilometrov etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop