TDU: Šprintérsku etapu vyhral aj Elia Viviani, Peter Sagan finišoval na piatej priečke

18.1.2018, 03:35 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 18.1. rovinata etapa ciel rovina Glenelg > Victor Harbor 146 km Viviani
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 3
profil etapy (© tourdownunder.com.au)
 
 
Organizátori pripravili ďalšiu šprintérsku previerku, kde sa mali zopakovať súboje z úvodnej etapy. Na víťaznej vlne sa viezli  Greipel s Ewanom, na najvyššom stupienku sa chcel ukázať aj Viviani a na etapový triumf naďalej čaká Bora – Hansgrohe, ktorý sa mohol presadiť so Saganom alebo Bennettom.
 
Kandidáti na víťazstvo sa spoliehali na dobrú tímovú podporu, lebo vo finále striehli dve zákruty, a pelotón musel zostať ostražitý kvôli prípadnému vetru, ale ten počas etapy neuderil. Dnes sa naplno prejavili náročné  poveternostné podmienky, kvôli teplotám v okolí štyridsiatich stupňov organizátori skrátili etapu o 26 kilometrov a v cieľovom meste Victor Harbor sa absolvovalo len jedno kolo.
 
Pobyt v úniku si predplatili Nickolas Dlamini (Dimension Data) a Scott Bowden (Austrálska repre), ktorí sa objavili pred balíkom tretíkrát v rade. Juhoafrický pretekár sa znovu vytiahol na vrchárskej prémii a upevnil svoju pozíciu na čele vrchárskej súťaže. Dlamini ovládol aj prvú šprintérsku prémiu, a potom sa vrátil späť do balíka. Zvyšnú bonusovú sekundu získal v balíku Sam Bennett. Scott Bowden však vydržal bojovať dlhú dobu a pelotón ho chytil len sedemnásť kilometrov pred cieľom.
 
Kvôli len jednému utečencovi sa odohral zaujímavý súboj na druhej rýchlostnej prémii, o dve bonusové sekundy si to rozdali Haas a McCarthy, úspešnejší bol jazdec tímu Kaťuša - Alpecin. Počas celého dňa pracovali v hlavnej skupiny jazdci Mitchelon - Scott, ale postupne sa k nim pridali aj ďalšie celky. Keď bol Bowden chytený, do útoku zavelil Thiago Machado (Kaťuša), ktorý si vybudoval menší náskok. 
 
Pretekárov dnes trápili vysoké teploty, miestami skutočne prekračovali štyridsať stupňov, a v takýchto podmienkach sa malo jazdiť aj počas zajtrajšieho dňa. Pelotón sa musel vysporiadať s týmito nepríjemnosťami. Machado ho nezaskočil, portugalský jazdec ukončil svoju aktivitu sedem kilometrov pred cieľom.
 
Podľa predpokladov sme videli na konci hromadný špurt, ale dve zákruty natiahli pelotón a niektoré šprintérske mená sa nezapojili do záverečného súboja. Prvý tohtoročný triumf získal Elia Viviani, ktorý porazil Phila Bauhausa a Caleba Ewana. Peter Sagan obsadil piate miesto. 
 
 
viviani 18 tdu spurt triumf qstf
Triumf Eliu Vivianiho (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)

 
Na prichystaný dojazd bol výborne pripravený domáci celok Mitchelon - Scott, ktorý previedol Ewana cez obidve zákruty na vedúcej priečke a vytvoril mu sľubnú pozíciu. Lenže víťaz predchádzajúcej etapy v závere zaváhal, príliš dlho mu trvalo, kým začal šprintovať, čo využil Elia Viviani, ktorý vsadil na veľmi dlhú koncovku, bez okolkov vyštartoval dopredu zo šiestej pozície a po peknom šprinte preťal pásku na prvom mieste. Taliansky jazdec tak získal premiérový triumf v drese Quick-Step Floors a určite verí, že v tomto roku mu budú pribúdať víťazstvá vo väčšej miere.
 
Caleb Ewan nedokázal nadviazať na včerajší vynikajúci výkon, aj keď to mal výborne rozohrané. Vo finále jednoducho premeškal tú správnu príležitosť, ale aj tak nepredviedol svoj najlepší šprint, pretože sa pred neho dostal aj Phil Bauhaus. Nemecký šprintér potvrdil, že má talent na rýchle dojazdy, veď v minulom roku ovládol etapu na Critérium du Dauphiné.
 
V koncovke tretej etape neoslnil tím Lotto - Soudal, André Greipel sa vôbec nedostal do záverečného súboja, v poslednom kilometri sa pohyboval spolu s kolegami príliš vzadu na takú skúsenú šprintérsku zostavu. Peter Sagan napokon urval piate miesto, aj on sa musel predierať dopredu pred cieľovou čiarou. Ani on nefiguroval na popredných miestach, keď sa trojica najlepších už chystala šprintovať, ale bojoval až do samého konca, chcel skončiť v poradí čo najvyššie. Na pódium sa síce nedostal, ale vo finále predviedol sympatický výkon.
 
Na čele priebežného poradia zostáva Caleb Ewan, na druhú priečku sa posunul Elia Viviani, ktorý v doterajších troch etapách predvádzal dobré výkony. Tretí zostáva Daryl Impey, a potom nasledujú Jay McCarthy a Peter Sagan. Austrálsky borec stráca pätnásť sekúnd, svetový šampión o jednu sekundu viac. Favoriti na titul zaostávajú dvadsať sekúnd. Dnes si polepšil s dvomi bonusovými sekundami Nathan Haas.
 
Po nasledujúcej etape môže byť všetko inak, pretože vo finále sa nachádza päťkilometrové stúpanie, ktoré by už malo ukázať formu jednotlivých kandidátov na titul. Keďže aj zajtra majú panovať štyridsaťstupňové horúčavy, organizátori sa rozhodli, že štvrtá etapa odštartuje o jednu hodinu skôr. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Bolo veľmi horúco a tým pádom bola celá etapa náročná. Celý deň ste museli šetriť energiu, aby vám vo finále nechýbala. Moji kolegovia predviedli na konci výborný výkon, dostal som pozíciu, za čo im musím poďakovať. Nie je jednoduché prísť na takéto preteky v dobrej forme v januári, ale mal som kvalitnú zimnú prípravu. Teším sa, že som získal výhru v novom tíme takto skoro."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (tretie miesto)
"Som veľmi sklamaný. Ako ste mohli vidieť, môj tím predviedol úplne perfektný lead-out, ale pokazil som to. Fúkal protivietor, preto som nechcel začať šprintovať skoro, ale čakal som príliš dlho a Viviani sa dostal predo mňa. A už som nemal šancu bojovať o etapu. Počas štyroch dní tu získali výhru štyria rôzni cyklisti, v tomto roku sa dokázali viacerí rýchli pretekári dobre adaptovať na tunajšie podmienky. Konkurencia je vysoká."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (piata priečka)
"Bola to extrémne horúca etapa a aj veľmi rýchla, pretože celý deň nám fúkalo do chrbta. Snažili sme sa, aby sme pomohli Jayovi na rýchlostných prémiách. Je dobré, že získal jednu bonusovú sekundu, ale záverečný šprint neprebehol podľa našich rpedstáv. V ďalších etapách sa budeme snažiť využiť nasledujúce príležitosti."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Bora)
"Máme za sebou ťažkú etapu, ktorú sprevádzali extrémne poveternostné podmienky. Jay získal jednu bonusovú sekundu na prémii, čo môže byť rozhodujúce z hľadiska celkovej klasifikácie, pretože má pozíciu pred ostatnými súpermi v GC, ale na druhej strane Haas sa k nemu priblížil o jednu sekundu. Myslím si, že v šprinte sme odviedli dobrý výkon. Ešte sme na tomto podujatí nevyhrali, ale pracujeme na tom, aby sme získali prvé WT víťazstvo v sezóne."
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 3:04:40 60
2. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00 25
3. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 00:00 10
4. CONSONNI Simone UAE-Team Emirates 00:00  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00  
6. CLARKE Simon EF Education First - Drapac 00:00  
7. EDMONDSON Alexander Mitchelton-Scott 00:00  
8. DEMPSTER Zakkari UniSA-Australia 00:00  
9. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
10. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 10:58:36 10  
2. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 00:10    
3. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:14    
4. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:15    
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:16    
6. HAAS Nathan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:17    
7. RESTREPO Jhonatan Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:19    
8. CONSONNI Simone UAE-Team Emirates 00:20    
9. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:20    
10. ROUX Anthony FDJ link ikonka 00:20    
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár tretej etapy
Krátke preview etapy:
Podujatie bude pokračovať ďalšou previerkou pre šprintérov. Victor Harbor hostil pelotón aj v minulom ročníku a na páske dvíhal ruky nad hlavu Caleb Ewan, ktorý porazil Petra Sagana, a v dávnejších edíciách sa dokázal presadiť v tejto koncovke aj André Greipel. Pre záujemcov o vrchársky dres bude lákadlom Pennys Hill Road (2,8 km; 7,6 %), zvyšok etapy by mali dostať pod kontrolu šprintérske celky. V prvej časti sa môže objaviť nervozita, keď pôjde pelotón popri pobreží, ale vo finále sa už všetko upokojí na troch okruhoch v okolí mesta Victor Harbor. Šprintéri si tu musia dať pozor na dve zákruty, ktoré sa objavia v záverečnom kilometri.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop