Na TDU sa sklonil tím BMC pred Impeym, Sagan otvoril sezónu svižne

22.1.2018, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Hneď na začiatku sezóny sme boli svedkami veľkého prekvapenia, na prvom podujatí WT triumfoval Daryl Impey, ktorý našiel odvahu, aby zosadil z trónu Richieho Porta. Na TDU rezonovala aj výrazná slovenská stopa, Peter Sagan nezostal nič dlžný svojej povesti.
 
Podujatie ponúklo osvedčenú skladbu etáp, ale prvýkrát bol využitý dojazd v meste Uraidla, ktorý mohol byť čiernym koňom v súboji o celkový titul. No vrchári nevyužili túto príležitosť. Preto sa všetko zameralo na Willunga Hill, ale napokon sa ukázalo, že tento kráľovský výstup nebol jediným dôležitým momentov podujatia. Prognózy poprel Daryl Impey. A silný protivietor na sklonoch rozhodujúceho kopca, plus extrémne teploty, ktoré výrazne pôsobili na neetablovaných jazdcov.
 
 
Rozhodli bonifikácie a životná forma
 
Daryl Impey predviedol peknú žatvu bonusových sekúnd. Na druhom mieste finišoval v meste Stirling, kde sme nečakane videli šprintérsky súboj, potom skončil na druhej priečke aj vo zvlnenej etape obsahujúcej kopec Norton Summmit a vrcholom jeho snaženia bola strieborná pozícia v spomínanej kráľovskej etape. Nikto iný nepredviedol na TDU takúto univerzálnosť, preto zaslúžene ovládol klasifikáciu, aj keď to bolo prekvapujúce.
 
 
tdu 18 etapa 4 spurt bohfb
Daryl Impey v súboji so Saganom v 4. etape (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Juhoafrický jazdec je všestranným typom pretekára a v minulosti sa mu darilo dosahovať dobré výsledky v náročnejších etapách, kde na páske bojovala menšia skupina, pretože dokáže šprintovať a rovnako dobre liezť. V poslednom čase sa vypracoval na kvalitného pomocníka pre svojich lídrov, ktorý je nápomocný na každom profile, preto bol športový riaditeľ tímu Mitchelton - Scott veľmi rád, že Impey bol odmenený za svoj prínos pre austrálsku zostavu takýmto úspechom.
 
Matt White na jeho adresu povedal, že "Daryl už šesť rokov pomáha našim lídrom od šprintérskych etáp, cez kopce až po tímovú časovku. A teraz získal najväčšie víťazstvo v kariére, preto sme na neho všetci veľmi hrdí. Zaslúžil si celkový triumf, pretože na podujatí bol skutočne najsilnejší a najviac konzistentný počas všetkých etáp. Myslím si, že teraz jazdí v životnej forme. Pomohli mu aj mimoriadne vysoké teploty, ktoré mu nerobia problém." Preto si Daryl Impey stanovil vysoké ciele v tomto ročníku. Chce byť úspešný na ardenských klasikách a na vyzývavých kopcovitých pretekoch, ako napríklad Okolo Katalánska, plánuje útočiť na etapové triumfy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár kráľovskej etapy
 
 
Titul juhoafrického cyklistu odsunul na druhú pozíciu Richieho Porta a najmä silný tím BMC, ktorý disponoval poslednými štyrmi víťazmi Tour Down Under. Americká zostava si odkontrolovala štvrtú etapu a potom bola pripravená maximálne uderiť na Willunga Hill, čo sa Portemu aj podarilo, ale protivietor na tomto krátkom stúpaní dokáže výrazne spomaliť tempo. Oproti minulému ročníku bol austrálsky jazdec na Willunga Hill pomalší o 28 sekúnd. Ale aj tak predviedol skvelý výkon. Na záverečných 1500 metroch takmer celý čas šprintoval a počas týchto troch minút dosiahol priemerný výkon 507 W/kg. Richie Porte je tak zaručene výborne pripravený na novú sezónu.
 
 
Na začiatku sezóny niekoľko povzbudivých výkonov
 
Na pódium sa dostal aj Tom-Jelte Slagter, ktorý na podobný výsledok čakal veľmi dlho. Jazdec typologicky vhodný na krátke stúpania v poslednom čase nepredvádzal svoje danosti na ardenských profiloch či iných zvlnených klasikách, a preto stratil líderskú pozíciu v tíme Cannondale. Na konci minulého ročníka sa však ukázal v dobrom svetle na Tour of Alberta, v Québecu a Montreále, takže jeho aktuálny úspech na TDU môže znamenať, že sa znovu dostáva do formy. Ale už v drese Dimension Data.
 
Obidve najťažšie etapy zvládol veľmi dobre Diego Ulissi a nechýbalo mu veľa, aby sa znovu objavil na stupňoch víťazov ako v roku 2014. Prekvapením v Top 10 je meno Dries Devenyns, ktorý už dlhú dobu nezískal miesto medzi najlepšími na WT podujatí. Zdá sa, že 34-ročný cyklista absolvoval kvalitnú zimnú prípravu a môže sa tešiť na menšie etapové preteky. Pekné piate miesto vybojoval Egan Bernal. Kolumbijský borec si prvýkrát vyskúšal jazdu v tíme Sky, potvrdil svoj talent a úspešne nastúpil na výcvik v elitnom World Tour celku.
 
 
tdu 18 sceneria bohfb
Scenéria pelotónu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Na začiatku sezóny sa prezentovali sympatickými výkonmi po dlhšom zranení Gesink a Ion Izagirre, jeho brat Gorka po prestupe do Bahrajn - Merida zaujal siedmym miestom v GC. Súťaživý výkon predviedli aj LL Sánchez, Pozzovivo či Latour a najlepšiu možnú premiéru v tíme Trek - Segafredo absolvoval 23-ročný portugalský cyklista  Ruben Guerreiro, ktorý mohol oslavovať deviatu priečku v poradí.
 
Preteky nevyšli Nathanovi Haasovi, ktorý chcel zabojovať o stupne víťazov. V jednoduchších etapách zbieral bonusové sekundy, ale keď prišli na rad rozhodujúce profily, extrémne horúčavy ho natoľko vyčerpali, že krutým spôsobom vypadol z poradia. V klasifikácii sa chcel presadiť aj Jay McCarthy, a po kráľovskej etape môžeme povedať, že jazdec tímu Bora - Hansgrohe mal len tie najvyššie ciele. Preto sa odhodlal nasledovať Porteho atak na Willunga Hill, ale tento odvážny skutok skončil neslávne.
 
 
Peter Sagan úspešnejší ako pred rokom
 
Svetový šampión otvoril nový ročník svižným spôsobom, snažil sa bojovať o etapový triumf v každej etape, výnimku tvorila kráľovská previerka. Po triumfe na People's Choice Classic si veril aj na hromadné dojazdy a v špurte predviedol najlepší výkon na konci posledného dňa, keď obsadil tretie miesto. Tímu Bora skomplikovala situáciu choroba Sama Bennetta, ktorý by sa mohol sám zapojiť do hromadných špurtov a spolu s Petrom Saganom vytvoriť silnú dvojicu.
 
 
sagan 18 tdu prezentacia mava bohbf
Peter Sagan na prezentácii (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Nemecký celok a svetový šampión si prišli na svoje v štvrtej etape. Klasikársky finiš so stúpaním si podmanil Peter Sagan, ktorý ukázal to najlepšie zo svojho remesla. Stúpanie Norton Summmit mu nerobilo žiadne problémy, vo vypätom dojazde sledoval pohyby najsilnejších jazdcov, aby potom v okresanej skupine nenašiel rýchlejšieho konkurenta. Prvý etapový triumf na Tour Down Under znásobil posun na čelo priebežného poradia a líderstvo v bodovacej súťaži.
 
Na samom začiatku sezóny sa predviedol Peter Sagan v silnom prevedení. Bol rýchly v špurtoch a svoju odolnosť ukázal vo finále v meste Uraidla, preto mohol označiť pobyt v Austrálii za úspešný, hoci sa neprezentoval na svojej najvyššej výkonnostnej úrovni. Tá sa dostaví o čosi neskôr, teraz si dopraje svetový šampión mesiac a pol súťažnú prestávku, teda na trať sa vráti až na Strade Bianche.     
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop