Okolo Dubaja: Veľa kohútov na príliš malom smetisku

4.2.2018, 15:00 | Preteky vo svete |
Podujatie Okolo Dubaja môžeme označiť za staršieho, no už teraz menšieho brata podujatia Abu Dhabi Tour. Druhé menované sa v Spojených arabských emirátoch uskutoční len pár dní po skončení toho prvého, no jedno budú mať bez ohľadu na veľkosť alebo dátum konania sa spoločné. V krajine šejkov, ropy a neobmedzených možností sa široko-ďaleko rozprestiera púšť bez väčších kopcov. Etapy oboch pretekov budú teda rovinaté a prilákali, respektíve prilákajú, širokú paletu tých najrýchlejších mužov pelotónu. Už teraz je jasné, že nie všetci budú po pretekoch šťastní.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video
 
 
Faktor počasia a Kittel
 
Minulý ročník mal vo svojom programe tradične jednu "náročnejšiu" prekážku. Bol ňou cieľový kopec štvrtej etapy s názvom Hatta Dam. Táto bola ale kvôli veľmi zlému počasiu úplne zrušená, a tak mali šprintéri dôvod na radosť. Okrem toho sa ďalšia etapa o pár kilometrov skrátila, takže počasie narobilo viac paseky, než organizátori RCS Sport chceli. Tento rok by to tak byť nemalo, ale ako klišé hovorí, človek mieni, počasie mení... Každá etapa odštartuje z rovnakého miesta. Bude to blízko pobrežia, neďaleko tých najluxusnejších hotelov v celom "rozprávkovom svete". Organizátori to urobili rozumne, zabránili presúvaniu kontingentov tvorených všetkými sprievodnými vozidlami. Navyše si vraj budú môcť jazdci každé ráno pred štartom ešte zaplávať a schladiť sa, pretože teplota vzduchu bude predsa len ďaleko vyššia ako je teraz u nás.
 
Celé podujatie odštartuje už o dva dni, a celkovo päť etáp v sebe skrýva 851 kilometrov. Vlani, z časti aj kvôli zrušenej etape, vyhral Marcel Kittel. Zopakoval tak víťazstvo z roku 2016 a ani v tomto roku by tradíciu porušiť nechcel. O to viac, pokiaľ sa pozrieme na to, v akom drese bude pretekať. Po dvoch rokoch v štruktúrach Quick-Stepu prestúpil do Kaťuše. Navyše to bude jeho debut. Rovnako si premiéru v novom drese odbije aj Alex Dowsett, ktorý prestúpil do Kaťuše z Movistaru. Kittel sa tak bude môcť spoľahnúť na jeho motor. Španieli tu tento rok neštartujú, vlani bol ich lídrom práve Alex. Bývalá ruská stajňa bude postavená na Germánoch. Okrem Kittela tu budú štartovať ďalší traja Nemci a jeden Rakúšan. Viac-menej domáce prostredie bude teda 29-ročnému Nemcovi nahrávať do kariet. Bude chcieť ukázať, že jeho odchod kvôli voľbe menom Fernando Gaviria bude "podlahárov" poriadne mrzieť.
 
 
kittel 2017 dubaj vitazstvo qstf
Vlaňajší triumf Kittela (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)

 
Koniec radu vyzývateľov nevidno
 
Vlani tu štartovalo desať WT celkov. Tento rok sa to nezmenilo, konkurencia je ale o čosi vyššia. Z absolútnej špičky tu v podstate chýbajú už len Peter Sagan, Arnaud Démare, ale hlavne André Greipel, no inak to vyzerá úžasne. Strasiete sa dvoch alebo troch súperov, ďalší traja sú vám však stále v pätách. Už spomínaný Quick-Step sem prichádza bez Kolumbijčana, no zato s motivovaným Eliom Vivianim. Talian prichádzajúci zo Sky ukončil austrálske turné, z ktorého si prináša víťaznú etapu na TDU a druhé miesto z pretekov Cadela Evansa. No a v tíme by chceli na to všetko nadviazať. "Preteky Okolo Dubaja sa nám veľmi páčia. Sú dobre organizované, je tu výborné počasie. Tiež je tu fakt, že sme ich posledné tri roky vyhrali. Teraz sem prichádza Elia Viviani. Musím povedať, že som z neho nadšený," zaspomínal na predchádzajúce obdobie športový riaditeľ Brian Holm. Posledné dva ročníky vyhral Kittel, ešte pred tým sa z víťazstva tešil Mark Cavendish.
 
Samotný rodák z ostrova Man toho od pádu na Tour, ktorý mnohým Slovákom zdvíha tlak, veľa neodjazdil. Teraz je však zdravý a chcel by s tímom Dimension Data napodobniť rok 2015. Pre úplnosť, rodák z Ostrovov bude lídrom aj v drese Aqua Blue Sport. Tento raz je to Adam Blythe.
 
Asi nasledovanejším tímom celého podujatia bude domáci milionársky projekt UAE. Pred začiatkom sezóny sa tu vo veľkom nakupovalo, a jedna z tých najzaujímavejších akvizícií sa po prvý raz predstaví práve pod horúcim slnkom Arabského polostrova a snáď ešte horúcejšími kamerami miestnych médií. Alexander Kristoff. "Nemôžem sa dočkať! Na novú sezónu v novom drese sa neuveriteľne teším. V Dubaji sa predstavím po prvý raz. Bol som tu však už na dovolenke a zistil som, že je to nádherné mesto. Čo sa týka pretekov, očakávam veľmi vyrovnané súboje, pretože sa tu predstaví absolútna špička. Ak by sa nám podarilo vyhrať, bude to fantastické. Začať sezónu víťazstvom vás vždy nakopne tým správnym smerom," povedal pre web zamestnávateľa natešený Nór.
 
 
kristoff 18 ilustrak uaef
Alexander Kristoff (© UAE Team Emirates / Lorenzo Fizza Verdinelli)

 
Z neďalekého Bahrajnu zase pochádza tím Bahrajn - Merida. Tamojší šejkovia sa budú spoliehať na Sonnyho Colbrelliho. Pokiaľ by bol kopec Hatta Dam o niečo náročnejší, svoje by povedal aj Vincenzo Nibali, ktorý bude po pretekoch v Argentíne zbierať ďalšie cenné kilometre aj v blízkosti Perzského zálivu. Keby sa hralo na keby, najväčším súperom Taliana by bol pravdepodobne Nicholas Roche z BMC. Červenobieli sa však budú viac spoliehať na menovca nášho ministra zdravotníctva Jeana-Pierra Druckera. Luxemburčan sa pred štarom cíti dobre. "Pred pretekmi mám dobré pocity, absolvovali sme hneď dva výcvikové tábory, čo mi prišlo vhod. Teším sa na to, keď začnem opäť pretekať. Bude to moje prvé podujatie v sezóne, no budem sa snažiť byť v šprintoch na čo najlepšej pozícii. Bude veľká konkurencia, aspoň zistím, kde v skutočnosti som," povedal 31-ročný pretekár.
 
Po roku plnom frustrácií a menších zdravotných patálií je vo výbornej forme aj Giacomo Nizzolo z Treku - Segafredo. Vyhral záverečnú etapu na Vuelta a San Juan a na Dubaj sa teší. Americký tím posiela do krajiny, ktorá je skoro rovnako veľká ako susedné Rakúsko, aj Johna Degenkolba. Nemecký cyklista tu vlani skončil za Kittelom a Groenewegenom tretí. Ako si rozdelia sily, uvidíme. Deliť ich nebudú môcť v LottoNL - Jumbo. Tu zohrá úlohu lídra len Dylan Groenewegen, ktorý ako jediný dokázal vlani ako-tak sekundovať dominantnému Kittelovi. V tíme Cofidis bude možno Daniel Teklehaimanot pútať väčšiu pozornosť než samotný líder. Eritrejčan podpísal s francúzskym tímom zmluvu len nedávno a už bude pomáhať Nacerovi Bouahnnimu. Menoslov Kittelových vyzývateľov uzatvára Magnus Cort Nielsen (Astana) či Jakub Mareczko z tímu Wilier. Už tradične vám prinesieme podrobné spravodajstvo z každej etapy. Začíname v utorok.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop