Abu Dhabi Tour: Valverde na Jebel Hafeete potvrdil rolu favorita a zdolal Lópeza

25.2.2018, 11:20 | Preteky vo svete | L. Timko, J. Pivarči
1. 21.2. rovinata etapa ciel rovina Madinat Zayed > Madinat Zayed 189 km Kristoff
2. 22.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Abu Dhabi 154 km Viviani
3. 23.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Abu Dhabi 133 km Bauhaus
4. 24.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Abu Dhabi 11,8 km Dennis
5. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Jebel Hafeet 199 km Valverde
 
 
1. 21.2. rovinata etapa ciel rovina Madinat Zayed > Madinat Zayed 189 km Kristoff
 
profil etapy je úplne rovinatý
 
 
Tieto preteky sa tradične začínajú jedinou etapou mimo hlavného mesta Spojených arabských emirátov. Sto kilometrov juhozápadne od Abú Zabí leží usadlosť Madinat Zayed, kde si tímy rozložili svoje stany na prvý deň. Ešte pred ostrým štartom došlo k nepríjemnej situácii, keď auto riaditeľa pretekov náhle spomalilo, čo cyklisti jazdiaci za ním nepredpokladali, a došlo k menšej kolízii, do ktorej bol zapletený aj Mark Cavendish. Nevyzeralo to vážne, Mark nebol veľmi dotlčený, no pravdepodobne tam boli podozrenia na nejaké zranenie, a tak z bicykla zosadol (video tu). Ťazko povedať, prečo auto spomalilo, podľa nás ho šoféroval jeden z vodičov Gira s dostatkom skúseností. Kittel a spol. tak mali o jedného súpera menej.
 
 
cavendish 18 abu dhabi odstupenie rcsf
Mark Cavendish po páde (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Únik sa vytvoril hneď, pomerne prekvapujúce bolo ale jeho početnejšie zloženie, ako to v takých etapách býva. Vpredu bolo až päť ľudí vrátane veľkých mien ako Toms Skujinš (Trek) či Damiano Caruso (BMC), ktorých doplnili Nikolaj Trusov (Gazprom), Vincenzo Albanese (Bardiani) a Charles Planet (Novo Nordisk). Pelotón im dal maximálne päť minút, Lotto Soudal, Quick-Step, Mitchelton, Kaťuša a UAE mali všetko pod kontrolou.
 
Skujinš sa snažil byť vpredu najaktívnejší, vyhrával prémie, no ako prvý sa rozhodol vrátiť späť do balíka. Keď malo čelo už iba náskok na hranici minúty, začali sa trošku doťahovať a na chvíľu zrýchlili. Hodinu pred dojazdom sa preto ich náskok dostal späť na dve minúty. Stálo ich to ale veľa síl a navyše fúkal nepríjemný vietor, takže kvarteto vpredu to malo veľmi zložité. Aspoň teploty neboli horúce, 24 stupňov bolo ideálnych.
 
 
sagan j 18 v baliku bohfb
Juraj Sagan v pelotóne počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V záverečnej hodine sa viackrát stalo, že náskok čela klesal k minúte, potom niekto vpredu nastúpil a znova sa rozostup zväčšil k dvom minútam. Potom sa znova spomalilo a dookola. Pelotón jazdil konštantne. 25 km pred páskou ostali vpredu už iba Caruso s Planetom. Napokon vydržal najdlhšie práve ten naskúsenejší jazdec z čela Caruso. Nárazovo zvoľniť sa rozhodol 15 km pred páskou, takže podľahol bez boja.
 
V hlavnom poli celý deň pracovala dvojica Svein Tuft (Mitchelton) - James Knox (Quick-Step), teda akýsi stret generácií, keďže Kanaďan má už 40, Brit iba 22 rokov. Dobre si pamätáme, ako si Knox v roku 2016 fotil náš Zuberec na Okolo Slovenska.
 
Tímy sa začali postupne zoskupovať a šlo sa na vec. Tempo nebolo závratné, osud etapy bol jasne spečatený a nikto neprotestoval. Slovenskí fanúšikovia dúfali, že šancu zašpurtovať si dostane Erik Baška. Bora sa naozaj naskladala pred odchovanca CK EPIC Dohňany. Päť kilometrov pred páskou ale Erik čosi povedal Ackermannovi a napokon špurt rozbiehal. Nebol však pri svojich kolegoch, takže pomohol hlavne Ewanovi. Austrálčanovi sa to ale otvorilo skoro, a tak sa do ideálnej pozície za jeho zadným kolesom dostal Alexander Kristoff. Prešpurtoval ho v samom závere a prišiel si po druhé víťazstvo v sezóne. Cez Caleba Ewana (Mitchelton) sa ešte šikovne dostal aj Andrea Guardini (Bardiani) bez väčšej pomoci tímu.
 
 
kristoff 18 triumf abu dhabi rcsf
Triumf Alexandra Kristoffa (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Ľavá strana vozovky z pohľadu pretekárov, ktorú reprezentoval Quick-Step, dnes ťahala za kratší koniec a Elia Viviani (Quick-Step) bral iba štvrtú pozíciu. Spoza Kristoffa už nemal čas vykuknúť. Fúkal protivietor. Opäť to bol chaotický špurt bez tradičných vlakov až na métu 100 m do cieľa.
 
Víťazstvo teda ostalo doma v Emirátoch a majitelia tímu môžu byť maximálne spokojní. Dnes sa nepresadili Nemci André Greipel s Marcelom Kittelom, Marcel sa síce vpredu pohyboval, ale stratil zadné koleso Hallera a vyzeral byť bezradný. Pascal Ackermann z Bory sa do Top 10 nedostal, takže zajtra by mohol dostať šancu Erik.
 
V červenom drese lídra pôjde zajtra Kristoff, zelenom Guardini, bielom Ewan a čiernom pre najlepšieho na prémiách Trusov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (víťaz)
"V závere som stratil Roberta Ferrariho, ale zavesil som sa za Caleba, vedel som, že je rýchly. Snažil som sa ešte držať v závetrí, lebo fúkal protivietor. Je to veľké víťazstvo pre mňa i náš tím na domácej pôde. Zbavilo nás to tlaku a ostali iba skutočne dobré pocity. Som hrdý na toto víťazstvo a cítim sa skvelo, že som takto začal v novom tíme."
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:48:24 40
2. GUARDINI Andrea Bardiani - CSF 00:00 15
3. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 6
4. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. McLAY Daniel EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
6. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu 1. etapy
 
 
2. 22.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Abu Dhabi 154 km Viviani
 
profil etapy je úplne rovinatý
 
 
Včerajšia etapa rozdala celkom zaujímavé karty. Víťazstvo domáceho Kristoffa bolo pre tím UAE obrovským úspechom. Erik Baška rozbiehal špurt Pacalovi Ackermannovi, ktorý však finišoval až dvanásty. Dnes sme sa teda možno mohli tešiť v podaní Bory na zmenu taktiky. Marcel Kittel pokračuje v slabých výkonoch, Nemec finišoval až na pätnástom mieste, no a asi najzaujímavejšia situácia bola tá s Markom Cavendishom. Podľa informácií má slabší otras mozgu a zranený krk.

Ale späť k dnešku. Oproti prvému dňu bola na programe o viac ako tridsať kilometrov kratšia etapa. Pretekárov nečakalo nič náročné, rovinatých 154 kilometrov. V Spojených arabských emirátoch bol pekný slnečný deň, no v takýchto etapách býva dobrým zvykom taktiež vietor. A na ten si bolo treba dať rozhodne pozor.
 
 
abu dhabi 18 etapa 2 favoriti
lídri pretekov na štarte (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 

Tak ako včera, aj dnes bol o únik celkom veľký záujem a na čelo sa dostala pätica jazdcov. Najagresívnejší z nich bol Joey Rosskopf z BMC, ktorý sa o únik pokúšal hneď  štartu. Na čele sa mu ale podarilo osamostatniť  sa až po desiatom kilometri. Spoločnosť mu robili štyria ďalší pretekári. Boli to Alessandro Tonelli (Bardiani), Alexander Porsev (Rusvelo), Jaco Venter (Dimension Data) a Charles Planet (Novo Nordisk). No a ich náskok sa postupne zvyšoval, až sa stabilizoval na úrovni štyroch minút. Napríklad 70 kilometrov do cieľa mali k dobru 3:20. 
 
Potom sa ale stalo čosi, čo v takýchto etapách zvykom rozhodne nebýva. Päťdesiat kilometrov do cieľa sa stal únik minulosťou. Na vražedné tempo tímov na čele skrátka nemohli reagovať. A ak do toho započítame spomínaný vietor, výsledok bol jasný. V každom prípade zaujímavá taktika, skutočne sa letelo, jazdci v zadnej časti pelotónu mali problém s udržaním sa v ňom. A balík sa začal deliť.
 
V prednej časti pracovala Kaťuša, čo bol neklamný znak prítomnosti Kittela, taktiež tam boli jazdci Quick-Stepu, no samotný Viviani sa nachádzal v skupine číslo dva, kde bol spoločne s Kristoffom. Spolu s Kittelom bol na čele aj Ewan s Greipelom, z Bory tam bol Ackermann. Silné zastúpenie tu mal tiež Movistar s Valverdem. Z ostatných favoritov tu boli ešte Aru, Alaphilippe, Yates a Dennis. Táto skupina bola ale menšia, prenasledovali ich spájajúce sa skupinky vzadu.
 
 
abu dhabi 18 etapa 2 vietor ilustrak rcsf
Vietor robil pretekárom problémy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Najlepšie to teda mali rozohrané Kittel, ktorý konečne ukazoval dobré nohy, Greipel a Ewan. Šprintérov dopĺňa aj Danny Van Poppel. V prednej, Kittelovej skupine boli aj viacerí lídri na GC. Okrem spomínaných ešte Zakarin a Costa. Vzadu sa to dvadsať kilometrov do konca delilo a situácia bola neprehľadná.
 
Tieto dve skupinky sa napokon spojili, na čelo sa teda vrátili mená ako Viviani, Kristoff, z GC jazdcov Dumoulin, Pozzovivo, López, Buchmann a ďalší. No a potom si to už prebrali šprintérske tímy. skvelú prácu odvádzal James Knox, ktorého vyslal na čelo Viviani. Talian sa po dlhej naháňačke pravdepodobne cítil dobre a mal chuť útočiť. Svoje si odpedálovali aj chlapci zo Sky, pracujúci pre Halvorsena.
 
Sformovali sa vláčiky, najsilnejší vyzeral ten v podaní Kaťuše, bez šancí však nevyzeral ani ten Lotta NL - Jumbo, no a samozrejme, aj Lotta Soudal. Pozície držal aj Movistar, Valverde nechcel nič riskovať. Avšak, kde sa vzal, tam sa vzal, modrý Quick-Step, a všetkým vypálil rybník. Víťazom chaotickej a veternej etapy sa stal Elia Viviani! Talian tak ukázal, že pôsobenie SAE mu sedí. Najprv exceloval na Okolo Dubaja, teraz pridáva etapu aj na Abu Dhabi Tour. Víťazstvom sa tiež dostáva do červeného dresu priebežného lídra.
 
 
viviani 18 abu triumf bohfb
Elia Viviani s triumfom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Druhý finišoval Danny Van Poppel z Lotta NL - Jumbo, no a úspešný deň si napokon odčiarknú aj v Bore, Pacal Ackermann uchmatol tretiu pozíciu. Štvrtý skončil po dobrej práci Sky Kristoffer Halvorsen a elitnú päťku uzavrel Caleb Ewan. Doterajší priebežný líder Kristoff, skončil siedmy. Celkovo je druhý. Výsledková mizéria ale pokračuje v podaní Kittela, ktorý sa opäť nedostal do Top 10. Z našich chlapcov dopadol lepšie Juraj Sagan, ktorý skončil na 68. mieste bez straty, Erik Baška na 97. mieste stratil 23 sekúnd.
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 3:15:30 40
2. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 15
3. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 6
4. HALVORSEN Kristoffer Team Sky link ikonka 00:00  
5. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
6. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 8:03:44 6
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
3. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:04  
4. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
5. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:06  
6. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
3. 23.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Abu Dhabi 133 km Bauhaus
 
profil etapy je úplne rovinatý
 
 
Tretia rovinatá etapa v rade vyžmýkala k maximálnej koncentrácii šprintérov, ktorí mali pred sebou poslednú možnosť, ako uspieť na podujatí. Pelotón si musel dať pozor na vietor aj dnes, ten sa mohol objaviť na pobreží, ale po včerajšej skúsenosti boli všetky zoskupenia pripravené na túto hrozbu.
 
V úniku sa prezentovali Marco Maronese (Bardiani), Sergej Firsanov (Gazprom), Pierre Rolland (EF Education) a Sam Brand (Novo Nordisk), ale vedúca štvorica sa musela vyrovnať s úzkostlivou jazdou pelotónu, ktorý im doprial maximálne dve minúty. Všetci sa obávali vetra, ktorý fúkal na niektorých miestach, preto išiel hlavný balík obozretne.
 
Na čele pretekov bol najväčším menom Pierre Rolland, ktorý sa v Abú Zabí pripravoval na Tour de France a Vueltu, čo sú jeho hlavné ciele v tomto ročníku. Bolo zaujímavé, že napriek tomu, že v úniku jazdil aj Firsanov, pelotón viedli farby Gazprom – Rusvelo.
 
Potom sa stalo presne to, čo sme videli v predchádzajúcej etape. Utečenci boli chytení 53 kilometrov pred cieľom, najdlhšie bojoval práve Rolland, a tempo pelotónu narástlo. Vysoká rýchlosť bola spôsobená aj tým, že sme sa blížili k druhej rýchlostnej prémii, kde získal tri bonusové sekundy Elia Viviani, polepšili si aj Bonifazio a Barbin.
 
 
ilustrak peloton pust 21
Ilustračný záber z etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Následne sa situácia upokojila, ale nie nadlho, pretože vietor rozdelil balík. Druhá skupina sa však veľmi rýchlo vrátila späť a to bolo šťastie aj pre Alexandra Kristoffa, ktorý po jednej kolízii ostal vzadu a musel riešiť mechanické problémy. Nórsky jazdec sa tak vrátil do pelotónu bez stresu. Potom si kontrolovali čelo pelotónu viaceré celky, tempo udával Quick-Step Floors. Vo finále sa už neudiala žiadna akcia, preto boli všetci spokojní, že sa prišlo do cieľa bez akýchkoľvek komplikácii.
 
Na konci sa nachádzala jedna zákruta, preto bola dôležitá pozičná jazda pred samotným špurtom, a napokon sme videli veľmi vyrovnaný súboj, kde bojovalo o výhru hneď niekoľko šprintérov. Etapový triumf získal Phil Bauhaus (Sunweb), ktorý o milimetre porazil Marcela Kittela. Tretí skončil Pascal Ackermann, ktorý skompletizoval nemecké pódium.
 
Po záverečnej zákrute mal vytvorenú najlepšiu pozíciu Viviani, ale ako vždy, ako prvý začal šprintovať Ewan. Bolo zaujímavé, že na záverečnom úseku sa dokázali natlačiť dopredu viacerí šprintéri a spomedzi nich mal najviac šťastia Phil Bauhaus, ktorý získal svoju druhú WT etapu, v minulom roku sa radoval na Critérium du Dauphiné. Na cieľovej čiare priletel ako blesk z jasného neba Marcel Kittel, ktorý sa úspešne predieral dopredu, ale prvý triumf v ročník nepridal. Včerajšie tretie miesto obhájil Pascal Ackermann, ktorý sa nebál vyzvať na súboj všetky šprintérske hviezdy, ktoré tu pretekajú. 
 
 
abu dhabi 18 etapa 3 dojazd rcsf
Dojazd etapy (© LaPresse/Massimo Paolone)

 
Vedúce tričko udržal Elia Viviani, ktorému v tom pomohli aj tri bonusové sekundy získané na druhej rýchlostnej prémi. Na druhom mieste sa nachádza Alexander Kristoff a všetci kandidáti na titul strácajú desať sekúnd. A už v zajtrajšej časovke sa môžeme tešiť, ako sa rozbehne súboj o celkový triumf. Erik Baška dnes finišoval v hlavnom balíku, Juraj Sagan stratil 39 sekúnd.    
 
 
Výsledky
1. BAUHAUS Phil Team Sunweb 3:02:55 40
2. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 15
3. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 6
4. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
5. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 11:06:36  
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:03  
3. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:03  
4. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:05  
5. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:07  
6. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:07  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
4. 24.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Abu Dhabi 11,8 km Dennis
 
etapa 4
mapa časovky (© abudhabitour.com)
 
 
V sobotu bola v SAE naplánovaná prvá z dvoch rozhodujúcich etáp celého dobrodružstva. Takmer dvanásťkilometrová časovka. Ako prvý vyštartoval z rampy o 10:15 nášho času Charles Planet z Novo Nordisk. Na Arabskom polostrove bolo vtedy o tri hodiny viac, jazdci sa teda nevyhli tamojším slnečným lúčom.

Po prvej hodine sa na čele priebežného poradia držal Nikias Arndt časom 14:43. Sedem sekúnd naňho strácal Alex Dowsett, osem zase Lawson Craddock. Tí najväčší favoriti sa na trať ale ešte len chystali. Časovka bola inak bez výraznejších prekážok, vyhrať mať skutočne len špecialista. Fanúšikovia, ale aj diváci pri TV, sa tešili hlavne na súboj medzi Tomom Dumoulinom a Rohannom Dennisom.
 
Postupne sa na trať dostávali ďalší a ďalší jazdci. Perfektný deň sa rysoval pre celok BMC. Najprv zašiel neuveriteľne svoju dvanástku Miles Scotson, ktorý získal na Arndta päť sekúnd. Jeho výborný výkon tak trochu zatienil Rohann Dennis, ktorý sa s náskokom 16 sekúnd posunul na priebežne prvú pozíciu, a to už bol atak víťazstva. Výborne išiel ale aj bývalý majster Európy Jonathan Castroviejo, ktorý sa časom 14:35 zaradil na druhú priečku. No a krátko po dvanástej nášho času vyštartoval aj Tom Dumoulin.
 
 
dennis 18 itt rcsf
Rohan Dennis po štarte (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Holanďan ale zažil menšiu športovú tragédiu. Po defekte musel meniť bicykel a dobrý výsledok mu tak púštny vietor odvial... V cieli mu namerali čas 14:52, čo mu stačilo na desiatu priečku. Ak by nemenil bicykel, pravdepodobne by Dennisa ohrozil. Na keby sa v športe ale nehrá. Svoje by o tom vedel povedať aj Jos van Emden. Ďalší Holanďan sa sústredil celý čas práve na tento deň, no nevyšlo mu to.
 
Priebežné poradie teda vyzeralo takto: Viedol Rohann Dennis časom 14:21. Štrnásť sekúnd strácal Jonathan Castroviejo, no a šestnásť sekúnd hneď trojica jazdcov Scotson, Emden a Kelderman. O pol jednej sa pozornsoť všetkých fanúšikov naposledy zamerala na štartovaciu rampu. Odštartoval aj posledný muž. Elia Viviani. Talian sľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách. Táto časovka však bola na neho príliš dlhá a jazdec Quick-Stepu ju zvládnuť nemal, čo sa aj potvrdilo. Skončil až na 31. priečke.
 
Nič to ale nemení na mene víťaza. Rolu favorita potvrdil Rohann Dennis! Druhý skončil Jonathan Castroviejo a tretí trochu trochu prekvapujúco reprezentant novej ITT generácie Miles Scotson. Skvelý deň pre BMC. GC v Top 5 kopíruje výsledky dnešnej časovky, rozhodujúci tak bude zajtrajšok. Z vrchárov najlepšie dopadol Alejandro Valverde, ktorý je ôsmy. Desať sekúnd naňho stráca Julian Alaphilippe a medzi Španiela s Francúzom sa ešte dostal Tom Dumoulin.
 
 
dennis 18 abu dhabi podium rcsf
Rohan Dennis na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V elitnej desiatke sa po časovke objavila hneď štvorica jazdcov BMC, americký celok teda bude musieť vymyslieť tú najlepšiu možnú taktiku. Z favoritov sú na tom najhoršie Domenico Pozzovivo a Alexandre Geniez, ktorí síce nestrácajú viac ako minútu, no Jebel Hafeet už príliš veľké rozdiely nadelovať nezvykne. Naopak, prekvapiť môžu ešte Zakarin, Majka, Costa, López či iní. Čo však prinesie zajtrajšok, uvidíme skutočne až zajtra. Zo Slovákov dnes lepšie dopadol Erik Baška. Zo stratou dvoch minút skončil 106. Juraj Sagan stratil skoro dve a pol minúty na 122. mieste.
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 14:21 40
2. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:14 15
3. SCOTSON Miles BMC Racing Team link ikonka 00:16 6
4. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:16  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb 00:16  
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:17  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 11:21:10 6
2. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:14  
3. SCOTSON Miles BMC Racing Team link ikonka 00:16  
4. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:16  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb 00:16  
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team link ikonka 00:17  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
5. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Abu Dhabi > Jebel Hafeet 199 km Valverde
 
etapa 5
profil etapy, 1430 nastúpaných metrov (© abudhabitour.com)
 
 
Prvý aj posledný deň sa odohrali mimo hlavného mesta Spojených arabských emirátov. V nedeľu sa  pelotón vydal na taký okruh okolo mesta Al Ain, kde kedysi hrával Miroslav Stoch a celé preteky vyvrcholili na kopci Jebel Hafeet na hraniciach s Ománom iba pár kilometrov od Zelenej hory, kde si cyklisti merali sily pred týždňom. Vlani to bol na Hafeete súboj Costa - Zakarin, na ktorých sa zozadu pozeral Dumoulin. Rok pred tým triumfoval Kangert a pri premiére v roku 2015 Cháves. Dnes sme tu očakávali súboj Valverdeho, Arua s Dumoulinom, Lópezom či Alaphilippom a asi čiernym koňom bol Castroviejo, hoci nevzdával sa ani samotný líder pretekov Dennis.
 
O únik bol dnes veľký záujem, nevytvoril sa jednoducho hneď po štarte, dostalo sa napokon do neho deväť ľudí. André Greipel a Frederik Frison (2x Lotto Soudal), Rudy Barbier (Ag2r), Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida), Matthias Brandle (Trek), Lawson Craddock (EF Education), Nikolaj Trusov (Gazprom), Joonas Henttala (Novo Nordisk) a Michael Bresciani (Bardiani). Boli to pretekári, ktorí pre favoritov nepredstavovali žiadne riziko a náskok sa vyšplhal až na sedem minút. Vpredu bola aj šprintérska ikona André Greipel, ktorý sa neštíti raz za čas zabojovať o prekvapenie a pomôcť tímu aj v snahe zviditeľniť sa takýmto spôsobom.
 
Napriek tomu, že únik dobre spolupracoval, v pelotóne sa s blížiacim záverom rapídne zvyšovalo tempo a ťahalo hádam desať tímov. Do tvorby tempa sa zapojil dokonca aj Alexander Kristoff, ktorý chcel takto symbolicky podporiť nových kolegov Costu a Arua. Pod cieľové stúpanie prišlo čelo s náskokom 2:10 na hlavné pole.
 
Čelná skupina sa veľmi rýchlo vyselektovala. Ako poslední na čele ostali Lawson Craddock a šprintéri Niccolo Bonifazio s Andrém Greipelom. Medzi tým sme si všimli v rozhodcovskom aute Milana Dvorščíka. V pelotóne mal nepríjemný problém Ion Izagirre (Bahrain Merida), ktorý dostal defekt predného kolesa. Napokon to najdlhšie vpredu vydržal podľa očakávania Američan Craddock, no sedem kilometrov pred páskou mal iba polminútový náskok.
 
 
ilustrak peloton pust 22 hora
Pelotón na Jebel Hafeete (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Ako taký predskokan favoritov zaútočil z pelotónu Davide Formolo v nových farbách Bory-hansgrohe. Už ale 6,5 km pred vrcholom zaútočil Alejandro Valverde (Movistar). Najprv na neho nereagoval nikto a vyzeralo to dominantne, no keď dobehol Formola, trošku sa zasekol a docvakol si ho Julian Alaphilippe (Quick-Step), po chvíli aj Miguel López (Astana). Ten ale nechcel striedať. To už mali vzadu za nimi veľké problémy Rohan Dennis s Jonathanom Castroviejom, teda chlapi, ktorí pred etapou neskladali zbrane, ale zjavne bola nad ich sily. Potom odpadol aj Tom Dumoulin. Všetko sa poriadne trhalo.
 
Chvíľu to trvalo, ale vedúca trojka predsa len začala spolupracovať a striedať si. Paradoxne ale po chvíli boli dobehnutí partiou Davide Formolo, Rafal Majka (2x Bora), Wilco Keldermann (Sunweb) a pretierali sme si oči, ale aj Nikiasom Egom (Trek). Táto nová situácia sa páčila Valverdemu s Alaphilippom, ktorí sa zaradili na chvosť skupiny a "odpočívali". No ich súputník López takúto taktiku nemal. Opäť to vyskúšal sám. Na siedmom mieste v etape sa lámal Fabio Aru (UAE), ktorý strácal zhruba dvadsať sekúnd. Medzi tým mal nejaký technický problém trápiaci sa Tom Dumoulin (Sunweb), ktorý ostentatívne hodil bicykel do betónových tvárnic na okraji vozovky. Servisné auto nikde...
 
Dva kilometre pred páskou Valverde definitívne nadobudol pocit, že táto skupina ho k Lópezovi nedovedie a bude to musie zvládnuť sám. Nastúpil. Alaphilippe to prekaučoval a ostal v skupine. Keď zistil, že to bola chyba, už bolo neskoro, navyše, nevedel sa zbaviť ani Keldermana s Majkom. V záverečnom kilometri to bolo o súboji Valverdeho s Lópezom a v špurte bol podľa očakávania silnejší Španiel. Alaphilippe dorazil na pásku s mankom pätnástich sekúnd tesne pred Majkom a Keldermanom. Formolo to napokon nevydržal a stratil 37 sekúnd, no aj tak to bol od mladého Taliana skvelý výkon, rovnako ako od 23-ročného Dána Ega, ktorý finišoval siedmy.
 
 
valverde 18 abu pozdrav movflapresse
Alejandro Valverde na pódiu (© Movistar Team / LaPresse)
 
 
Celkový triumf si domov odnáša najväčší favorit Alejandro Valverde pred Wilcom Keldermanom, ktorý si túto pozíciu vydobyl aj vďaka vydarenej časovke, a pred Alaphilippa sa zaslúžene na pódium dostal Miguel López. Výborné piate a šieste miesto zaznamenala Bora s Majkom a Formolom. Nenápadne si na Jebel Hafeete počínala dvojka UAE Ulissi - Costa, ktorá bola lepšia ako Aru a tiež sa celkovo dostala do Top 10.
 
Pre Valverdeho je to už štvrté a zároveň piate víťazstvo v sezóne. Sezónu odštartoval tak ako aj vlani - dvomi etapákmi, kde nenašiel premožiteľa, a v Movistare sa opäť chystajú na vynikajúcu sezónu.

Slováci Juraj Sagan a Erik Baška preteky absolvovali bez problémov a klasifikovali ich so stratami desiatich, resp. sedemnástich minút v celkovom poradí. Erik, žiaľ, nedostal možnosť zašpurtovať si, hoci minimálne v prvej etape na to mal. Dvojica Kolář - Baška sa o týždeň v nedeľu predstaví na klasike GP Industria & Artigianato. Juraja čaká Paríž - Nice.
 
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4:38:47 40
2. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 00:00 15
3. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:15 6
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:15  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb 00:15  
6. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:37  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 16:00:11 300
2. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb 00:17 250
3. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 00:29 215
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:31 175
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:45 120
6. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 01:13 115
7. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:18 95
8. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:28 75
9. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:29 60
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:37 50
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop