KBK: Vo finále sa napokon šprintovalo, výborný Groenewegen porazil Démara

25.2.2018, 13:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 25.2. zvlnena etapa ciel rovina Kuurne > Kuurne 200 km Groenewegen
 
kuurne 2018 profil 2
profil pretekov, 1397 nastúpaných metrov (© Lasterketa Burua / cronoescalada.com)
 
 
Otvárací víkend ponúkol aj dnes veľmi chladné počasie a situáciu na trati mohol ovplyvniť aj vietor. Jeho smer sa niekoľkokrát menil, ale v druhej časti podujatia mal fúkať jazdcom do chrbta, čo favorizovalo hlavnú skupinu pri naháňačke s útočníkmi. S výsledkom včerajším pretekov však neboli viacerí klasikári spokojní, preto sme od nich čakali aktívny prístup. 
    
Prvá časť pretekov mala jednoduchší charakter, a keď sa po počiatočnej nervozite vytvoril 7-členný únik, situácia sa upokojila. Jazdu pred balíkom si vyskúšali Truls Korsaeth (Astana), Gedaminas Bagdonas (Ag2r), Matteo Bono (UAE Emirates), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen), Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Romain Cardis (Direct Energie) a Ben Perry (Israel Cycling Academy), no museli sa vysporiadať so starostlivou jazdou pelotónu.
 
V hlavnom balíku udržiavali dvojminútový rozdiel Quick-Step Floors a Lotto – Jumbo. Obidva celky mali favoritov pre hromadný špurt, Gaviria a Groenewegen boli na štarte veľmi motivovaní, pretože ani jeden z nich ešte nevyhral klasiku podobného rangu. Vo vedúcej skupine mala svojho zástupcu Astana, kazašský celok mohol po včerajšom triumfe takýmto spôsobom šetriť sily na finále. V úniku sa objavil aj zástupca Ag2r, čo bol dobrý moment pre Olivera Naesena, a na čele pretekov sa objavil aj Van Bilsen, ktorý vie jazdiť po mačacích hlavách.
 
Pred stúpaním Kanarieberg mal defekt spomínaný Naesen, ale belgický šampión sa vrátil poľahky do pelotónu. Utečenci postupne strácali pôdu pod nohami a pred Cote du Trieu mali už len minimálny náskok. V hlavnej skupine sa vystrčil dopredu Mitchelton - Scott, ktorý sa spoliehal na Mattea Trentina. Taliansky jazdec podal vynikajúci výkon už včera a tentoraz si veril, že sa môže presadiť v rýchlom dojazde.
 
Potom sa už blížil Oude Kwaremont, tento najťažší berg dňa mal napovedať o tom, akým smerom sa budú uberať dnešné preteky. Preto si viaceré celky strážili vedúce pozície v pelotóne. Pred týmto kopcom sme videli menšiu kolíziu, na zemi sa ocitli Burghard (Bora) a Boy van Poppel (Trek), čo rozdelilo pelotón na dve časti. Vpredu zostali borci z Quick-Stepu a aj Van Avermaet a na tomto bergu nasadil útok Lampaert (Quick-Step).
 
Jeho snaha zlikvidovala pôvodný únik a natiahla hlavnú skupinu, na jeho aktivitu dokázal zareagovať iba Vanmarcke, z brejku zostali vpredu Bagdonas a Korsaeth, potom sa k nim doklepol Avermaet. Postupne sa k nim dostali viacerí borci, vrátane Modola, Trentina alebo Colbrelliho, na čele pretekov sme zahliadli aj Ossa či Démara. Za nimi zostala ďalšia početná partia, kde diktoval tempo Lotto - Jumbo, takže Groenewegen sa chcel vrátiť do vedúcej skupiny. Pred stúpaním Kluisberg však hlásil problémy Gaviria, ktorý nestíhal tempu najlepších.
 
Rozdiel medzi dvomi skupinami osciloval okolo pol minúty, ale ešte nebolo o ničom rozhodnuté, pretože obidve partie mali početné zastúpenie. V tej druhej sa zasekol aj Naesen. Na trati zostávali ešte tri mierne bergy, potom už len jednoduchý dojazd do cieľa, ale do konečného výsledku mohol prehovoriť aj vietor.
 
Vo vedúcej skupine jazdili Pedersen, Maes, Wallays, Benoot, Politt, Biermans, Lampaert, Oss, Démare, Trentin, Durbridge, Van Avermaet, Bagdonas, Denz, Wynants, Vanmarcke, Modolo, Haussler, Colbrelli, Korsaeth a Cardis. 
 
Po predposlednom kopci mala táto skupina k dobru jednu minútu, v pelotóne už udávala tempo Astana, ktorá chcela šprint pre Magnusa Corta. Keďže viaceré celky mali zastúpenie na čele pretekov, nechávali všetku prácu na kazašské zoskupenie, no na záverečný špurt myslel aj Lotto - Jumbo. Záverečný berg nenarobil žiadnu paseku na trati, no bol to vietor, ktorý robil problémy najmä v pelotóne, hoci mal po Nokerebergu fúkať väčšinou do chrbta. Na čele pretekov skúšali aktivitu Oss a Stuyven.
 
Štyridsať kilometrov pred cieľom sa spojil pelotón s druhou skupinou, na vedúcej pozícii tak zostali len dvaja útočníci. A to bola veľmi dobrá správa pre všetkých rýchlych jazdcov, ktorým sa razantne zvýšili šance na to, že môžu ukázať svoje kvality v hromadnom dojazde.
 
Potom dostal defekt zadného kolesa Daniel Oss, čo bol pre neho koniec na čele pretekov, ale taliansky jazdec zostával medzi Stuyvenom a pelotónom. Jasper Stuyven si musel pripomenúť rok 2016, keď po sólovom útoku ovládol toto podujatie, ale teraz mal pred sebou ešte množstvo kilometrov a za sebou silných súperov. Následne sme uvideli ďalší smoliarsky moment, Sacha Modolo sa ocitol na zemi a okamžite zhasli jeho šance na dobrý výsledok v špurte. Bola to škoda, lebo pretekár tímu EF Education pretekal vo veľmi dobrej forme a jeden jeho kolega práve v tom momente jazdil na čele pelotónu. 
 
Zaujímavé momenty pokračovali aj ďalej, pád zastihol Corta a Lutšenka z Astany. Táto kolízia rozdelila hlavný balík, ale rozkol netrval dlho. Stuyven bol chytený, v týchto momentoch vynikal Lotto - Soudal, ktorý sa spoliehal v rýchlej koncovke na Debusschereho.
 
Vo finále sa odohralo niekoľko pokusov, ktoré chceli zaskočiť rýchlych jazdcov v hlavnej skupine, svoje šťastie skúšali Duval, Vermote a Vliegen. Táto trojička dostala pod tlak cyklistov v pelotóne a postarala sa o hektickú koncovku, lebo hlavní favoriti ich chytili len tesne pred páskou.          
 
V šprintérskej koncovke sa napokon presadil Dylan Groenewegen, ktorý porazil v priamom súboji Arnauda Démara. Tretí skončil Sonny Colbrelli.
 
Aj keď sa druhá víkendová klasika skončila špurtom, celý deň sa dialo na trati niečo zaujímavé a bol to pekný predkrm toho, čo nás čaká o niekoľko týždňov neskôr. Po Kwaremonte sa snažili útočiť klasikári, potom museli odolní šprintéri bojovať o svoju príležitosť, a to až do samého konca, keď vždy niekto atakoval.
 
V samotnom finále predviedol výbornú koncovku Dylan  Groenewegen a odplatil tak svojim kolegom podporu po Kwaremonte, keď dlhú dobu stíhali skupinu favoritov. Holandský jazdec získal už štvrtý triumf v tomto ročníku a dnes to bol jeho prvý úspech na dôležitej kockovej klasike v kariére. Na cieľovej čiare bol úspešnejší ako Arnaud Démare, francúzsky jazdec stavil na dlhší špurt, ale Groenewegen si počkal na jeho zrýchlenie a dokázal sa dostať cez neho.
 
Arnaud Démare však tiež ukázal veľmi dobrý výkon, pretože po Kwaremonte sa ocitol na čele pretekov a ako rýchly jazdec potom mohol čakať, ako sa situácia vyvinie. Dobré preteky má za sebou aj Sonny Colbrelli, ktorý rovnako zostal pri najlepších po najdôležitejšej selekcii, takže aj on ukazuje, že na hlavné jarné klasiky bude pripravený potrebným spôsobom.
 
Naprázdno obišla Astana, ktorú v rozhodujúcich momentoch stretla na trati smola, a nepresadili sa ani odolní šprintéri ako Trentin, Debusschere, ktorý dostal pred cieľom kvalitnú podporu, či Gaviria. Kolumbijský jazdec veľmi rýchlo opustil hlavný balík a na jeho výkone sa mohli prejaviť následky včerajšieho pádu. 
 
 
Výsledky
1. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 4:51:41 200
2. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 00:00 150
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 125
4. LIGTHART Pim Roompot - Nederlandse Loterij 00:00 100
5. JULES Justin WB Aqua Protect Veranclassic 00:00 85
6. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00 70
7. BOIVIN Guillaume Israel Cycling Academy 00:00 60
8. WIŠNIOWSKI Lukasz Team Sky link ikonka 00:00 50
9. VERMOTE Julien Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 40
10. DUPONT Timothy Wanty - Groupe Gobert 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (víťaz)
"Celý deň bola zima. Po Kwaremonte sa pelotón rozdelil, ale moji kolegovia ma dostali späť do hlavnej skupiny. Potom útočil Stuyven a ďalší, ale vo finále sa šprintovalo a ja som sa dokázal dostať do výbornej pozície. Na konci sme prišli zozadu, takže som dokázal nabrať dobrú rýchlosť a dostať sa pred Démara. Mám rád takéto preteky, radšej by som vyhral Gent - Wevelgem ako etapu na Grand Tour."
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále pretekov
 
 
Stúpania: (km do cieľa: Názov, sklon; dĺžka)
1. 168 km: Wolvenberg 7,9 % 645 m
2. 132 km: Onkerzele berg 3 %; 2100 m
3. 117 km: La Houppe 4,8 %; 1880 m
4. 111,8 km: Kanarieberg  7,7 %; 1000 m
5. 104,6 km: Kruisberg 4,8 %; 1800 m
6. 102,8 km: Hotond 3,1 %; 2700 m
7. 95 km: Cote du Trieu 7 %; 1260 m
8. 85 km: Oude Kwaremont 4 %; 2200 m (kocky)
9. 78,2 km: Kluisberg 6 %; 1100 m
10. 62 km: Tiegemberg 5 %; 750 m
11. 57,5 km: Holstraat  5,2  %; 1000 m
12. 50 km: Nokereberg 5,7 %; 350 m 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop