Giro: Mohorič oslavuje prvý triumf po typickom úniku, Cháves vypadol z poradia

15.5.2018, 12:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
giro 18
10. 15.5. rovinata etapa ciel rovina Penne > Gualdo Tadino 239 km Mohorič
 
etapa 10
profil etapy, 4121 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Počas voľného dňa sa všetci zúčastnení snažili načerpať čo najviac síl, pretože hneď po ňom ich čakala najdlhšia etapa v tohtoročnej edícii Giro d'Italia. V utorok museli jazdci jednotlivých tímov prejsť až 239 kilometrov, pričom väčšinu času stúpali. Tešiť ich mohol aspoň fakt, že na trati neboli nejaké brutálne kopce ako v nedeľu. Najnáročnejší z troch hrbov sa dokonca nachádzal už v samotnom úvode. Bol ním Fonte della Creta.
 
Ako to už na trojtýždňových etapákoch býva, po dni voľna sa veľa pretekárov snaží zúžitkovať načerpanú energiu a chcú seba a svoj tím reprezentovať v úniku. Ten dnešný sa vyprofiloval skoro okamžite. Už na začiatku etapy sa odpútalo až 13 cyklistov. Menovite v čele bojovali Matteo Montaguti z AG2R, Davide Ballerini z Androni Giocattoli, Krists Neilands z Israel Cycling Academy, Ben King z Dimension Data, Dayer Quintana z Movistaru, Koen Bouwman z Lotto NL - Jumbo, Matej Mohorič z Bahrainu - Merida, Rémi Cavagna z Quick-Step Floors, Mads Schmidt a Tony Martin z Kaťuše Alpecin, Pello Bilbao a Luis León Sánchez z Astany a Giulio Ciccone z celku Bardiani.
 
Táto početná skupina si podelila body na prvých dvoch vrchárskych a jednej šprintérskej prémii. Najväčší úlovok v stúpaní Fonte della Creta (15,7 km - 5,8 %) hlásil Ciccone (Bardiani) pred Montagutim (AG2R) a Bouwmanom (Lotto NL - Jumbo). Jazdec z celku Bardiani si pripísal najväčší počet bodov aj na Bruzzolane (6,2 km - 5,7 %). Opäť najrýchlejšie nohy na rovine predviedol Ballerini (Androni).  
 
Najväčší príbeh dnešnej etapy však písal Esteban Cháves z Mitcheltonu - Scott. Ten si v utorok prešiel veľkou krízou, veď kontakt s pelotónom stratil už v úvodnom kopci a po tom druhom sa jeho strata prehupla cez tri minúty. Vzadu s ním zostal Roman Kreuziger, ale bol tam tiež líder Dimension Data Louis Meintjes a niekoľko špintérov, napríklad aj Elia Viviani s celým družstvom Quick-Stepu.
 
 
chaves 18 giro modry v baliku rcsff
Esteban Cháves počas etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na opačnom fronte najdlhšie vpredu vydržal Martin (Kaťuša), ktorý sa do pelotónu zaradil na méte 146 kilometrov pred páskou. Totiž v hlavnom balíku sa išlo vysoké tempo, zlý deň Chávesa (Mitchelton) chcelo využiť niekoľko tímov. Záujem zničiť nádeje Kolumbijčana mali nielen Sky alebo FDJ. V čele pelotónu sa ukazovali aj jazdci Lotto NL - Jumbo, ktorí pracovali pre Georga Bennetta
 
V úvode desiatej etapy hralo veľkú rolu aj počasie. Prvá polovica dňa bola totiž upršaná, potom sa však podmienky o trošku zlepšili. Slnko cyklistom síce nezasvietilo, no príliš chladno nebolo. Čo však pretekárov hlavne na začiatku trápilo, bola mokrá vozovka, kvôli ktorej boli úvodné dva zjazdy veľmi nebezpečné. Daň za odvahu zaplatil Mads Pedersen z Trek - Segafredo, ktorý spadol pri klesaní z Fonte della Creta.  
 
Rozhodujúci okamih v príbehu Chávesa (Mitchelton) nastal presne sto kilometrov pred cieľom. Dovtedy jeho skupinu ťahali predovšetkým jazdci Quick-Stepu, medzi ktorými nechýbal ani Zdeněk Štybar, no práve na tejto méte sa belgický celok z čela druhej skupiny stiahol. Kolumbijčan tak zostal v boji sám. V hlavnom balíku sa nič nezmenilo. Sky, FDJ a Lotto NL - Jumbo stále išli vysoké tempo. 
 
Okolo tretej hodiny, kedy strata oneskorencov bola už štyri minúty, sa aj v pelotóne preplo do módu šetrenia síl. Nič na tom nezmenila ani druhá šprintérska prémia v Sarnane, kde sme opäť sledovali súboj Simon Yates (Mitchelton) versus Thibault Pinot (FDJ). Keďže vpredu nebol nikto, obaja kohúti dostali možnosť zabojovať o tri bonifikačné sekundy. Z mini súboja vyšiel ako víťaz Yates, ktorý znovu potvrdil svoju dominanciu. 
 
 
giro etapa 10 peloton rcsff
Skupina favoritov v priebehu etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Poľavenie v hlavnom balíku dalo šancu na opätovné vytvorenie úniku, čo sa okamžite rozhodol využiť Marco Frapporti z domáceho celku Androni Giocattoli. Potvrdili sa tak predpovede, že aktivitou budú hýriť talianske tímy, síce Bardiani - CSF sa na výslní stále neukazovali.   
 
Ďalší priebeh etapy bol veľmi pokojný. Frapporti (Androni) si vytvoril dvojminútový náskok. Hlavný balík potom spozornel a ďalej ho nepustil. Tento krok znamenal len jedno, v pelotóne boli tímy, ktoré dnes mali záujem na víťazstvo v etape. S veľkými ambíciami sa netajila Astana, ktorá už v priebehu dňa vyslala do úniku Bilbaa a Sáncheza. Otázkou tak bolo, či sa nájde vyzývateľ, ktorý Astane cestu za triumfom skomplikuje. Jedným z nich bola Bora, keďže súčasťou pelotónu bol Sam Bennett. Ostatní elitní šprintéri kopce neprežili.
 
Pokoj zbraniam skončil na méte 35 kilometrov pred koncom. Vtedy ako rakety vystrelili z hlavného balíka Mohorič
(Bahrain Victorious)
a Villella (Astana), ktorí si vo zvyšku stúpania Annifo (14 km - 2%) chceli vytvoriť nejaký náskok. Novovzniknutá situácia však znepokojila Boru, ich jazdci sa v momente prestali schovávať v strede pelotónu a začali stíhať nebezpečné duo. To dobehlo Frapportiho (Androni) ešte pred vrcholom, takže Talian prišiel o plný bodový zisk na poslednej prémii. Tú ovládol Slovinec.  
 
Posledné metre kopca Annifo sa snažili využiť aj ďalší pretekári. Sky vyslali dopredu Henaa, ale šťastie skúšal tiež De Marchi (BMC) alebo Denz (AG2R), no a zuby konečne ukázali aj jazdci Bardiani, konkrétne Tonelli. Posledný menovaný sa však tohto tria neudržal. Tomu sa zase podarilo odpútať sa z hlavného balíka a v zjazde sa snažili dotiahnuť do čela. Mohorič je však skvelý zjazdár, čo im plány výrazne skomplikovalo.
 
 
mohoric 18 giro atak rcsf
Matej Mohorič skúša súperov v úniku (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zjazd urobil veľkú neplechu v pelotóne. Technické problémy v ňom mal Carapaz (Movistar), ktorý si musel vymeniť bicykel a na zemi sa dokonca ocitol aj Dumoulin (Sunweb). Holanďan nedobrzdil zákrutu, ale dieru, ktorá vznikla medzi ním a ostatnými favoritmi dokázal zalepiť. Yates (Mitchelton) a Pinot (FDJ) žiadne komplikácie nehlásili.
 
Posledných desať kilometrov bolo viac menej po rovine a v úplnom čele sa po boku Mohoriča
(Bahrain Victorious)
a Villellu (Astana) objavil aj Denz (AG2R). Slovinský cyklista vedel, že najrýchlejší z tejto skupiny je Talian v službách kazašského tímu, tak neustále súperom nastupoval. Jazdec Bahrainu nakoniec Villellu odpáral, ale Denz sa pevne držal jeho zadného kolesa. Z boja o víťazstvo definitívne vypadli De Marchi (BMC) a Henao (Sky). 
 
Vedúce duo dokonale spolupracovalo až do posledného kilometra. Ten celý odtiahol Matej Mohorič. Výhodnejšiu pozíciu do šprintu si tak priniesol Nico Denz a bol to práve Nemec, ktorý začal špurtovať ako prvý. Slovinec mal ale silnejšie nohy, aj keď to chvíľku vyzeralo, že na o rok staršieho súpera nebude mať nárok. Tretie miesto v cieli desiatej etapy nakoniec patrilo Samovi Bennettovi, ktorý vyhral špurt hlavného balíka.
 
 
mohoric 18 giro triumf tbmfb
Matej Mohorič s vytúženým triumfom (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Po minuloročnom triumfe na Vuelte pretekár Bahrainu - Merida pridal do svojej zbierky aj vavrín z Gira. Matej Mohorič do bodky naplnil plán, s ktorým vyrazil do dnešnej etapy. V jej úvode sa objavil v úniku, no potom zhodnotil priebeh správne a zaradil sa späť do pelotónu. Odtiaľ vyrazil v správny čas a nakoniec sa dočkal piateho víťazstva vo svojej profesionálnej kariére. Zároveň sa stal len štvrtým Slovincom, ktorý dokázal vyhrať etapu na talianskej Grand Tour.  
 
Sklamanie bude cítiť v autobuse francúzskeho celku AG2R La Mondiale. Totiž len centimetre delili Nica Denza od vôbec prvého triumfu v jeho cyklistickom živote. Stále mladý nemecký pretekár dnes neurobil nič zle, v záverečnom nebezpečnom zjazde sa dokázal dotiahnuť do čela a zapojil sa do špurtu, v ktorom mal lepšiu pozíciu ako súper. Možno keby zvolil ľahší prevod, uspeje, ale na možno sa cyklistika nejazdí. Ešte horšie dnešný test dopadol pre Boru, ktorá to mala 30 kilometrov pred páskou výborné rozbehnuté, ale záverečné kilometre jej jazdci takticky nezvládli. Sam Bennett tak nemal možnosť zapojiť sa do boja o etapu. Aspoň zisk dvanástich bodov na Eliu Vivianiho ho môže potešiť. 
 
Transportná etapa, v ktorej sa mal tešiť únik alebo sa o slovo mali prihlásiť šprintéri, priniesla veľkú drámu a nakoniec narobila aj veľký neporiadok v celkovom poradí. Príbehom dňa bol najmä smutný osud Estebana Chávesa, ktorý po dni voľna totálne odišiel a nielenže stratil výbornú druhú pozíciu v boji o ružový dres, strata, ktorú dnes nabral mu nedáva žiadne šance na návrat do najlepšej desiatky. Vedúcu pozíciu si udržal jeho kolega z Mitcheltonu-Scott Simon Yates, ktorý dokonca zvýšil svoj náskok. Na Toma Dumoulina získal tri sekundy a Thibaulta Pinota jednu vďaka víťazstvu na druhej šprintérskej prémii. Francúza môže tešiť fakt, že sa konečne prebojoval do najlepšej trojky a dnešok prežil bez väčších problémov.   
 
 
chaves 18 giro v cieli rcsf
Esteban Cháves v cieli (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
To Tom Dumoulin zo Sunwebu také šťastie nemal. Holanďan si dnes večer bude musieť chladiť nohu po páde v záverečnom zjazde. Našťastie pre obhajcu celkového víťazstva sa nejednalo o nejaký ťažký pád, len si ľahol na trávu potom, ako nedobrzdil prudkú zákrutu. Viac ako on si to odniesol jeho bicykel, ktorý musel hneď po páde vymeniť. Rovnakú situáciu zažil aj Richard Carapaz, ale ani Ekvádorčana to nestalo žiadne sekundy. Ostatných favoritov dnes príliš vidieť nebolo a do cieľa prišli spolu.  
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Mohoriča (víťaz)
"Som nesmierne šťastný - nielen za seba, ale aj za tím. Dali mi príležitosť, hoci sa Domenico (Pozzovivo) na GC cítil veľmi dobre. Dali mi dnes voľné ruky , aby som sa zapojil do boja o etapu a som za to rád. Nebol som úplne sebavedomý, preto som sa snažil posledných desať kilometrov atakovať Denza, ale potom spolupracoval, aj keď som ho atakoval. Takže som sa v záverečnom šprinte rozhodol všetko riskovať. Moc som si neveril, ale keď som videl, že mi nestíha, našiel som v sebe ešte viac síl a šiel som si za tým."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nica Denza (druhé miesto)
"Ku koncu som bol už na pokraji svojich síl. Denz si to zaslúži, veľmi. Ale úprimne, som sklamaný. Na tomto Gire som sa cítil veľmi silný. Tím povedal, že ak by som chcel niečo dosiahnuť, tak dnes je na to dobrý deň, lebo šprintéri odpadnú a zostanú prevažne vrchári. Bol som veľmi blízko. Je to veľké sklamanie. Bol som za ním a začal šprintovať v tom istom momente, kedy som chcel začať ja, a potom už bol príliš silný. Boli sme bok po boku, no vyhral, lebo bol silnejší."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Estebana Chávesa (Michelton - Scott)
"To je Giro. Mám s Talianskom zložitý vzťah - je to láska alebo nenávisť. Len pred niekoľkými dňami som si užíval jedny z najlepších dní mojej kariéry a teraz je to pre moju morálku ťažké. Ale to je život, my sa môžeme len snažiť urobiť všetko čo najlepšie. Dôležitá vec je, že stále máme dres lídra pretekov. Naše plány sa nemenia. Prišli sme sem vyhrať  Giro a to sa nemení. Ešte stále potrebujeme porozumieť mojim problémom. Prosto som nemal silu a nemohol som sa udržať s najlepšími po prvom stúpaní. Snažili sme sa to dohnať a dostať sa pod jednu minútu, no nevyšlo to."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (líder GC)
"Cháves dnes mal len slabú chvíľku v dnešnom prvom stúpaní. Po dni oddychu človek nikdy nevie, ako bude telo reagovať. Mal len zlú chvíľku, ale už je po tom. Bola to veľmi namáhavá naháňačka. Viem, že kvôli tomuto cieľu sa extrémne narobil. Možno sa odrazí od dna a získa pár etapových víťazstiev. Čo sa mňa týka, pred časovkou budem na Dumoulina potrebovať nie sekundy, ale minúty. Dve minúty budú minimom, no s troma minútami by som sa cítil istejšie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matta Whitea (DS Micheltonu)
"Posledné dni mal choré hrdlo a alergie. Budeme vedieť detaily, keď sa s ním po finiši porozprávam. Nespadol a ani nie je chorý či zranený, takže predpokladám, že mal problémy s alergiou. Je tu všade dosť peľu. Pre Estebana to bol zlý deň, jeho šance na GC sú fuč. Ale pozrime sa na to takto: Simon je stále v dobrej pozícii a teraz sa celá naša energia obráti smerom k nemu a ubráneniu maglia rosa. Jazdí v životnej forme a vie, že oproti jazdcom ako Dumoulin sa bude počítať každá sekunda. Dnes na prémii získal ďalšie dve sekundy. Nevyzerá to, že je to veľa, no keď sa nakopia, do časovky sa to ukáže ako poriadny rozdiel."
 
 
Výsledky
1. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 6:04:52 100
2. DENZ Nico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 40
3. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:34 20
4. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:34 12
5. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 00:34 4
6. WÜRTZ Mads Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:34  
7. GAVAZZI Francesco Androni - Sidermec - Bottecchia 00:34  
8. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 00:34  
9. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 00:34  
10. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:34  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 43:42:38 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:41  
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:46  
4. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:00  
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:23  
6. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:36  
7. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 02:08  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 02:08  
9. WOODS Michael EF Education First - Drapac link ikonka 02:28  
10. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:30  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 178
2. BENNETT Sam Bora - hansgroge link ikonka 112
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 87
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 55
2. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 36
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 43:44:01
2. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 01:14
3. O'CONNOR Ben Dimension Data link ikonka 01:16
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 217,7 km - Fonte della Creta: dĺžka 15,7 km; sklon 5,8 %
3 20 182,9 km - Bruzzolana: dĺžka 6,2 km; sklon 5,7 %
4 20 modre 30,5 km - Annifo: dĺžka 14 km; sklon 2 %
 
 
Krátke preview etapy:
Po dni voľna nás dnes bude čakať určite ďalšie parádne divadlo. Veľa jazdcov si v pondelok oddýchlo a čerstvé nohy budú chcieť predviesť už v prvom teste. Preto sa môžeme tešiť na veľké množstvo atakov, ktoré prídu už v úvodnom stúpaní. Vpredu pravdepodobne uvidíme početnú skupinu zloženú aj z desiatich cyklistov. Ukázať sa budú chcieť samozrejme domáci borci a domáce tímy, ale aj ostatní cyklisti, ktorí prišli na Giro po etapové víťazstvo. Očakávame zvýšenú aktivitu jazdcov Bardiani, profil etapy by mohol sadnúť jednému z dvojice Mirco Maestri alebo Alessandro Tonelli. Obaja sa v profilovo podobnej etape ukázali na Okolo Chorvátska, takže treba s nimi počítať. Dnes to možno opäť skúsi aj Giovanni Visconti. Desiata etapa môže mať veľa scenárov, z víťazstva sa môže tešiť únik, no môže dôjsť aj k ďalšiemu testu elitných šprintérov. Totiž cyklistom sa do cesty postavia len tri stúpania, pričom to najnáročnejšie bude hneď na začiatku, takže nie je vylúčené, že sa šprintéri v pelotóne udržia až do úplného konca. Bude však záležať na mnohých premenných. Bude zaujímavé sledovať akú taktiku zvolí Mitchelton-Scott, Astana, Sky alebo aj Quick-Step. Nájsť najväčšieho favorita preto nie je jednoduché, dnes môže vyhrať každý. Odpisovať netreba ani Eliu Vivianiho či Sama Bennetta. Jedno je však isté, triumf niektorého z lídrov by bol prekvapením roka. Takže ho ani neočakávame. Zároveň ani výraznejších zmien v celkovom poradí by sme sa dočkať nemali.
 
 
Krátky opis trasy:
Po druhom voľnom dni bude nachystaná najdlhšia etapa na pretekoch a zvlnený profil bude vábiť útočníkov. Hneď po štarte sa začne pelotón štverať na stúpanie Fonte della Creta, kde sa dočkáme prvých útokov, a pretekári si neoddýchnu ani po dlhom zjazde, po ktorom nasledujú ďalšie dva kopce. Väčšinu dňa sa budú jazdci pohybovať po vlnitej trase, úplne jednoduchých bude iba záverečných dvadsať kilometrov, ale to nebude motivácou pre šprintérov, ktorí sa zapotia v kopcovitej prvej časti etapy. Tam by sa mal sformovať silný únik, ktorý dostane voľnosť na dlhej ceste do starobylého mesta Gualdo Tadino.                     
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop