Giro absolútne patrí Simonovi Yatesovi, vyhral aj 11. etapu po ďalšom skvelom nástupe

16.5.2018, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
giro 18
11. 16.5. rovinata etapa ciel rovina Assisi > Osimo 156 km S. Yates
 
etapa 11
profil etapy, 2187 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Giro sa presunulo do geografického stredu Talianska a menej známych regiónov Umbrie a Marky, hoci dnešné štartové mesto Assisi sa na nedostatok turistov rozhodne sťažovať nemôže. Organizátori pripravili pre pelotón konečne kratšiu etapu dĺžky 156 kilometrov s kopcovitým charakterom. Po náročnom včerajšku sa očakával pokojnejší deň, no so zaujímavým vyvrcholením v meste Osimo na brehu Jadranského mora.
 
Od úvodu sa mohutne útočilo, najaktívnejšími celkami boli Quick-Step a Androni. Viaceré pokusy ale neboli úspešné. Vždy bol niekto nespokojný s aktuálnou situáciou - keď odskočili traja borci aj dvadsať. Zaujímavo vyzeral nástup druhého muža Okolo Flámska Madsa Pedersena z Treku. Ani on ale nemal šťastie a dokonca ani Jarlinson Pantano, ktorý to skúšal v ďalšej skupine.
 
Napokon sa vpredu usalašila skupina až sto kilometrov pred páskou, keď sa spojilo päť kadejako individuálne útočiacich borcov v momente, keď mali k dispozícii tri a pol minúty na hlavné pole. Boli tam dvaja vyhlásení atakeri a víťazi etáp na GT Luis León Sánchez (Astana) a Alessandro De Marchi (BMC). Chýbať nemohli prokontinentálni borci, a to Fausto Masnada (Androni), Mirco Maestri (Bardiani) a Alex Turrin (Wilier). Z tímov druhej ligy tam chýbal zástupca Israel Cycling Academy a smutní ostali aj v Treku a Quick-Stepe, ktorí v prvej hodine tvrdo bojovali o únik.
 
O vrchárske body na Passo Cornello (8,4 km; 4,4 %) v prvej časti etapy mal najväčší záujem Fausto Masnada, ktorý si na vrchole vyšiel do čela a vzal sedem bodov. Pripočítal ich k 21, ktoré už mal na konte z doterajšieho priebehu pretekov. Pripomíname, že modrú súťaž viedol Simon Yates s 55 bodmi.
 
 
giro 18 etapa 11 ilustrak rcsf
Pelotón počas dnešnej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Po úvodnom chaose zvykne úniku priať situácia po upokojení situácie, no dnes to bolo naopak. Najmä Sánchez bol takou hrozbou, že mu favorizované tímy nechceli dopriať priestor a Mitchelton si mohol mierne vydýchnuť. Ťahali ľudia z belgického i holandského Lotta, ktorí sa dnes snažili zrežírovať dej pre Tima Wellensa, resp. Enrica Battaglina. V polovici etapy teda mala päťka k dispozícii iba chatrných dve a pol minúty.
 
Na trasu sa postavil aj desaťkilometrový kopec Valico di Pietra Rossa s miernym sklonom 3,7 %, ktorý vyvrcholil 58 kilometrov pred dojazdom. Tam si mohli unikajúci pretekári siahnuť hlbšie do rezervoára síl a mierne sa vzdialiť pelotónu. To sa aj stalo a náskok sa zvýšil na tri minúty. Stále to nebolo nič závratné, no aspoň si mohol Masnada v pokoji vziať ďalších sedem bodov a svoj bodový zisk z vrchárskej súťaže zaokrúhliť na 35 bodov. Bol to posun na štvrtú priečku vrchárskej súťaže. Ak sa vám meno Masnadu zdalo povedomé, pripomíname, že to bol tento 24-ročný debutant na Gire, ktorý v nedeľu tak prekvapujúco bojoval na Gran Sasso d'Italia.
 
Luis León Sánchez mal dnes aj extra motiváciu. Astana a s ňou aj zostavovatelia trate si chceli uctiť pamiatku Michele Scarponiho. Priamo okolo jeho domu sa síce nešlo, ale etapa prechádzala cez križovatku v mestečku Filottrano, kde zahynul. Bola tam rýchlostná prémia na méte 29 kilometrov pred cieľom. Vzral si ju podľa očakávania Španiel.
 
 
giro 18 etapa 11 unik rcsff
Alessandro De Marchi, Fausto Masnada, Luis León Sánchez (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Následne sa De Marchi so Sánchezom postarali o rozbitie skupiny, ak chceli dúfať v etapový triumf, museli sa zbaviť už nepotrebných bŕzd. S problémami, ale držal sa ich ešte Masnada. Táto trojka mala desať kilometrov pred páskou náskok trištvrte minúty. Vzhľadom na náročnosť záveru to nebolo veľa, ale malá šanca žila. Do tempa v balíku sa už húfne pridávali aj iné tímy, od Treku cez FDJ, UAE po Dimension Data.
 
Cieľový kopec nad mestom Osimo mal 1800 metrov pri sklone 6,4 %, no jeho začiatok bol veľmi prudký, očakávali sa tam nástupy. Prípadne už niečo mohlo prísť päť kilometrov pred páskou, kde bol tiež jeden krátky a prudký úsek. Už práve tam bola trojka dostihnutá. Ale prišiel aj atak, a bol to Zdeněk Štybar (Quick-Step). Zareagoval na neho iba Tim Wellens (Lotto FixAll). Dvojica spolupracovala. Na čele hlavného poľa ich stíhal superdomestik týchto dní Jack Haig (Mitchelton). Robil to pre Simona Yatesa, ktorý nastúpil práve v najtvrdšom úseku a zlikvidoval čelnú dvojku.
 
 
stybar 18 giro atak rcsf
Zdeněk Štybar a Tim Wellens (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Nástup lídra pretekov bol parádny, opäť sa ho nikto nechytil a udržal to až do cieľa. Tom Dumoulin (Sunweb) tri a pol minúty sledoval jeho chrbát a hoci sa nevzdal a stratil iba dve sekundy, muselo ho to poriadne štvať. Za ním prišiel do cieľa Davide Formolo (Bora) a následne skupina s mankom ôsmich sekúnd, kde boli Thibaut Pinot (FDJ) a Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), Alexandre Géniez (Ag2r) a Patrick Konrad (Bora). Všetci ostatní ľudia z Top 10 už rátali až nečakane veľké straty. Rohan Dennis (BMC) s Fabiom Aruom to ešte zvládli obstojne s 18, resp. 21 sekundami odstupu, no manko Chrisa Frooma (Sky) sa vyšplhalo k štyridsiatim sekundám. Pred ním ešte prišli na pásku Carapaz, López či Bilbao. Takúto spúšť niekedy neurobí ani desaťkilometrový kopec.
 
Simon Yates si na svoje konto dopísal už tretiu víťaznú čiarku a jasne dokazuje, že je na najlepšej ceste podmaniť si prvú Grand Tour v živote. Samozrejme, do cieľa to má ešte veľmi ďaleko a aktuálny náskok 47 sekúnd na Dumoulina mu kvôli časovke stále nestačí. Zatiaľ ale nepripustil ani najmenšiu krízu a deptá súperov. Dnes pri ňom ani v závere nebol Esteban Cháves, ktorý dnešok vypustil. Opäť ale ťažil z perfektnej roboty Jacka Haiga, ktorý nedovolil Wellensovi so Štybarom vypracovať si viac ako osem sekúnd, a to ho za tých kľúčových päť minút udávania tempa v kopci nevymenil nikto. Čo by dal za borca v takejto forme Sagan v Kalifornii.
 
 
yates s 18 giro kocky rcsf
Simon Yates počas svojho ataku (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Tom Dumoulin dnes prežil najlepší deň (ak nerátame časovku v Jeruzaleme) a tiež ukázal, že kožu lacno nepredá. Ako čítate v slovách víťaza, Yatesa trochu vystrašil. Výborne šla dvojica Bory, ktorá reprezentuje druhú vlnu, no Patrick Konrad sa dostal už na deviatu pozíciu celkového poradia a Davide Formolo finišoval medzi najlepšími v etape už štvrtý raz. Od Domenica Pozzoviva s Thibautom Pinotom to bol štandardne výborný výkon, avšak také Grand Tours nevyhrávajú. Ich manko sa už prehuplo cez minútu.
 
Richard Carapaz opäť prišiel do cieľa pred Miguelom Lópezom a neustále zveľaďuje svoj náskok na neho v bielej súťaži. Momentálne už je to 1:21. Fabio Aru mal konečne dobrý deň a vopchal sa do Top 10. Odtiaľ opäť vypadol Chris Froome a je veľkou otázkou, ako to s ním bude ďalej vyzerať, pretože s takýmito porážkami nemá psychické skúsenosti. Medzi najlepšími desiatimi stále nie je López, za to Bennett s Dennisom a Bilbaom sa tam stále držia. Dnes odtiaľ ale vypadol Michael Woods, ktorý v závere nešťastne spadol a v cieli limitoval stratu minútovým mankom.
 
V subklasifikáciách zmeny nenastali. Všade si prví traja udržali svoje pozície. Viviani  má mohutný 56-bodový náskok na čele bodovačky, situáciu v súťaži do 25 rokov sme spomínali, a medzi vrchármi je to stále rovnaká pesnička. Yates sa o to určite príliš nezaujíma, ale body berie kade-tade a bojovníci z únikov môžu zaplakať. Ak bude líder Mitcheltonu takto jazdiť aj naďalej, Masnada a spol. môžu boj o dres vypustiť z hlavy.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (víťaz a líder)
"Dohodli sme sa v tíme, že dnes nepôjdeme celý deň po etape, že tam budú Belgičania ako Wellens a spol., ktorí asi budú v závere silnejší, takže sme menej robili na čele pelotónu.To, čo sa udialo, sme neplánovali, no jasné, že keď tam únik nebol, skúsili sme to. Najradšej by som bol, ak by som získal viac času na Toma Dumoulina, no prenasledoval ma celý čas až do cieľa. Vyzeral lepšie ako predtým v takýchto dojazdoch. Zdá sa, že sa náš súper zlepšuje, a to nie je pre mňa dobrá správa."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (2. miesto v etape aj GC)
"Nebol som dosť dobrý na to, aby som vyhral, no som veľmi spokojný. Snažil som sa Yatesa prenasledovať, no nevedel som zavrieť medzi nami medzeru a ostal som v rovnakej vzdialenosti. Nemôžem sa za to viniť. Cítim sa dobre, toto je od Jeruzalema zatiaľ môj najlepší výsledok a najlepší pocit. Tento víkend bude extrémne náročný a pokúsim sa čo najlepšie obrániť svoju pozíciu. Stále je do Ríma ešte dlhá cesta."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Arua (10. miesto v etape aj GC)
"Veľká vďaka dnes patrí mojim tímovým kolegom. Keď Woods pred predposledným kopcom spadol, čelo skupiny sa rozdelilo a Marcato s Ulissim ma pôsobivo podporovali v zalepovaní tej medzery. Poukazuje to na to, že sa môžem spoľahnúť na dobrý tím. Gratulujem Yatesovi, nie je ľahké vyhrať, keď nosíte ružový dres."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (vypadnutie z Top 10)
"Opäť to bol ťažký deň. Nebol tak dlhý ako včera, ale znovu sa opakoval brutálny finiš. Nejdem klamať, ten pád v Jeruzaleme pred pretekmi mi ubral dosť síl. Cítil som veľkú bolesť v pravej ruke. V tejto hre, ak nie ste dostatočne silný, nemáte sa kam skryť, len bolesť na nejaký čas ukryť. Ale počas pretekov napredujem a stále dúfam, že vydávam zo seba maximum. Budem ďalej bojovať. Je dobré dostať toto pretekanie do nôh. Moc som tento rok nepretekal. Nevzdávam sa nádeje. Včera sme na Estebanovi videli, ako rýchlo sa tieto preteky môžu zmeniť pre ktoréhokoľvek jazdca GC. Som veľmi motivovaný a ako tím spravíme, čo sa len dá."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alessandra De Marchiho (únik)
"Štart bol veľmi rýchly a plán bol hrať našu hru. Našli sme ten správny pohyb a bol dobrý, lebo chlapci boli dobrí, všetci sme sa sústredili na prácu a vynaloženie maximálneho úsilia. Balík bol však vždy silnejší a mal posledné slovo. Ale aspoň sme to skúsili. Dvadsat kilometrov do cieľa som cítil, že je možné, že to potiahneme do cieľa. Ale potom som asi príliš dlho vyčkával na stúpaní, keď do cieľa zostávalo desať kilometrov. Nesmiete to brať tak vážne, ale treba byť pripravený zareagovať na čokoľvek. Dnes bolo dobré dostať takúto reakciu. Určite sa o niečo ešte pokúsim."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie LL Sáncheza (únik)
"Dnes sme mali jasný cieľ - vyhrať etapu. Vskutku je to pre náš tím špeciálny deň, odkedy sme prešli Filottrano, rodisko Michele Scarponiho. Chceli sme dnes vyhrať a venovať úspech jemu. Ale nevyšlo to. Boli sme v brejku príliš malá skupina - s piatimi jazdcami bolo ťažké vybudovať si nejaký vážnejší náskok. Napriek všetkému som dnes urobil maximum, bojoval som do konca. Bola to pre nás príležitosť, no vôbec to nebolo ľahké."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Zdeňka Štybara (únik)
"Úprimne, myslel som si, že to bol najlepší moment odísť. Keď sa ku mne pripojil Wellens, rozdelili sme si prácu a vybudovali fajn náskok, no keď sa pohli GC jazdci, bolo jasné, že nemáme šancu. Chcel som od tejto etapy viac, ale je to tak, ako to je. Toto Giro si užívam, morálka tímu je vysoká a prajeme si, aby sme boli hlavnými hrdinami odtiaľto až po Rím."
 
 
Výsledky
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 3:25:53 100
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:02 40
3. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:05 20
4. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:08 12
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:08 4
6. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:08  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:08  
8. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:11  
9. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:18  
10. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47:08:21 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:47  
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 01:04  
4. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:18  
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:56  
6. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:09  
7. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 02:36  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 02:54  
9. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 02:55  
10. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 03:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 178
2. BENNETT Sam Bora - hansgroge link ikonka 112
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 87
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 58
2. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 36
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 47:10:17
2. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 01:21
3. O'CONNOR Ben Dimension Data link ikonka 01:29
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 114,3 km - Passo Cornello: dĺžka 8,4 km; sklon 4,4 %
3 20 58,5 km - Valico di Pietra Rossa: dĺžka 9,6 km; sklon 3,7 %
4 20 modre Cieľ - Osimo: dĺžka 1,8 km; sklon 6,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Jedenásta etapa je typická z druhotýždňových - zaslúži si titul zaujímavá a nedá sa ľahko predvídať. Má zvlnený až kopcovitý charakter a v závere viaceré mini kopčeky, ktoré neohúria svojou dĺžkou ale sklonom aj s dvojcifernými maximami. Konečne by sa mohol presadiť klasický únik, ktorý by sa vytvoril v úvodnej časti etapy. Tipovať, kto v ňom bude, je mimoriadne ťažké. Mohol by do neho skočiť Esteban Cháves, ale otázkou je či si nebude chcieť počkať na etapy s vyšším počtom vrchárskych bodov, či s ním budú chcieť ostatní vpredu spolupracovať a v akom je zdravotnom stave. Parádne nohy ukazuje napríklad Enrico Battaglin, ktorý výborne háji farby nevýrazného LottaNL-Jumbo. Rozhodne bude opäť vpredu niekto z Bahrajnu-Merida, pre Giovanniho Viscontiho je záver ako šitý. To isté platí pre UAE Team Emirates a od nich napríklad Diega Ulissiho. Rovnako by to mohla byť etapa aj pre Tima Wellensa, ktorý by teoreticky mohol vyhrať z úniku, ale aj skupiny favoritov, keďže včera ostal v Chávesovej skupine, teda našetril sily. Ak by si to napokon rozdali lídri celkového poradia, opäť budú mať najväčšie šance Simon Yates s Thibautom Pinotom, čiernym koňom by pri tomto "ardénskom dojazde" mohol byť Michael Woods. Ak by Cháves nešiel do úniku, ale ostal s Yatesom a šlo sa mu dobre, mohol by aj on niečo vymyslieť.
 
 
Krátky opis trasy:
Pelotón nečaká jednoduchá úloha pri obrane útočníkov ani v jedenástej etape. Passo del Termine je relevantným stúpaním, najmä keď jeho druhá polovica dosahuje priemerný sklon deväť percent. Ak sa vytvorí brejk už pred týmto výstupom, pelotón prebehne cez jeho vrchol kľudnejším tempom a odolní šprintéri ušetria potrebnú energiu. Ale ak sa bude vyčkávať na rozkol až na jeho sklony, môže to byť tvrdá skúška pre mnohých jazdcov. Potom sa profil upokojí, nasledujúca vrchárska prémia Valico di Pietra Rossa neobsahuje ťažké gradienty. Tridsať kilometrov pred cieľom sa bude prechádzať cez mesto Filottrano, kde sa narodil Michele Scarponi a organizátori mu vzdajú hold prejazdom cez krátky, ale strmý kopec v jeho rodisku. Vo finále sa urobí okruh okolo historického mesta Osimo a koncovka sadne puncheurom, pretože záverečné stúpanie dosahuje aj dvojciferné sklony. Profil je vhodný pre útočníkov, finiš pre silových šprintérov alebo puncheurov, uvidíme, ktorá stratégia sa presadí na trati.
 
 
etapa 11 ciel
profil záverečných kilometrov etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop