Giro: V ITT sa dočkal Dennis, Dumoulin lepší ako Yates, ale Brit udržal vedenie

22.5.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 18
16. 22.5. rovinata etapa ciel rovina Trento > Rovereto 34,2 km Dennis
 
etapa 16
profil etapy, 208 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Rovinatá časovka jednotlivcov mala ešte viac zdramatizovať pomery v klasifikácii a pred tromi horskými etapami odhaliť skutočných kandidátov na celkové pódium. Pred štartom boli najčastejšie skloňovanými menami Yates a Dumoulin, ale dnešná previerka kládla vysoké nároky na každého člena elitnej desiatky.
 
Šestnástu etapu mohli ovplyvniť meniace sa podmienky, v priebehu dňa hrozili dažďové prehánky. Pre niektorých jazdcov na celkové poradie bolo dobrou správou, že na začiatku nefúkal protivietor, čo by poskytlo výhodu takým jazdcom ako Dumoulin s Froomom.
 
Už medzi prvými pretekármi sa rozbehli zaujímavé súboje. Najskôr sa objavil na vedúcej priečke Pedersen (Trek), ktorý dokázal poraziť aj Campenaertsa (Lotto-Soudal). Dánskeho cyklistu potom pokoril Dowsett (Kaťuša), ale ani on nezostal na líderskej pozícii príliš dlho. Na Gire sa prvýkrát zviditeľnil Van Emden (Lotto-Jumbo) a s výkonom 40:27 dosiahol veľmi dobrý výsledok.
 
Lenže onedlho preťal cieľovú pásku Tony Martin (Kaťuša) a holandského cyklistu prekonal o trinásť sekúnd. Aj keď sa mu nepodarilo vtesnať pod štyridsať minút, predviedol výbornú jazdu proti chronometru, najlepšiu v tomto ročníku, a mohol spokojne sledovať, ako si poradia s týmto profilom ostatní favoriti na etapový triumf. Ešte predtým finišoval Kirijenka, jazdec tímu Sky dosiahol identický čas ako Pedersen, čo činilo v tomto prípade manko päťdesiat sekúnd na Martina. Dobrý výkon predviedol aj ďalší zástupca Kaťuše Mads Würtz, 24-ročný jazdec stratil na svojho kolegu 58 sekúnd a aktuálne patril do najlepšej desiatky.
 
 
martin 18 itt giro rcsf
Tony Martin počas svojej jazdy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Medzi najlepšími sa objavili aj Haga (Sunweb) a De la Cruz (Sky), ktorí sa zaradili na priebežné štvrté a piate miesto. Tony Martin zatiaľ ohrozený nebol, nemeckého jazdca strašili najmä Dumoulin, Froome a Dennis. Naplno nešiel LL Sánchez, ktorého bude potrebovať Astana v kopcoch, ale s veľkou motiváciou sa postavil na štart Fabio Aru, domáci borec sa pohyboval na druhom medzičase na výbornej štvrtej priečke. UAE Emirates ponúkol ešte jeden parádny výkon, Diego Ulissi stratil na vedúceho Martina iba 26 sekúnd. Lepšie si viedol spomínaný Aru. Ten bol ešte o tri sekundy rýchlejší a po fantastickom výkone sa zaradil na priebežné tretie miesto. Po zlyhaní v nedeľňajšej etape a takmer odstúpení sa zmobilizoval a je pripravený na Gire ešte niečo ponúknuť.
 
Rohan Dennis potvrdzoval úlohu favorita na etapový triumf. Na obidvoch medzičasoch dosiahol najrýchlejší čas, a ak by dokázal udržať svoje tempo až do cieľa, mohol zosadiť Martina. Jazdec tímu BMC vo finále ešte zrýchlil a v cieli dosiahol čas rovných štyridsať minút, čo bol kvalitný útok na etapu.
 
Na úvodnom medzičase sa len presvedčil Miguel López, že jeho hlavnou úlohou bude minimalizovať svoju stratu, a do tejto pozície sa dostal aj Thibaut Pinot, ktorý bol na tomto meranom ešte pomalší ako kolumbijský cyklista. A to mohlo výrazne ohroziť jeho marš na celkové stupne víťazov. Najmä, ak sa držal pred ním aj Pozzovivo, ktorému časovka zatiaľ chutila. Dumoulin síce nepokoril najlepší medzičas na prvom úseku, ale bol o čosi rýchlejší ako Froome a na Yatesa získal 21 sekúnd. Líder poradia tak mohol byť s týmto rezultátom spokojný.
 
 
froome 18 itt priprava rcsf
Chris Froome pred štartom (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Bolo zaujímavé, že Froome jazdil na úrovni Fabia Arua a po druhom medzičase atakoval Top 5. Britský cyklista napokon preťal pásku na priebežnom štvrtom mieste, Arua porazil len o dve sekundy a na Dennisa stratil 35 sekúnd. Carapaz, López, Konrad a Bennett jazdili približne na rovnakej úrovni, na druhom medzičase strácali na lídra cez dve minúty. V zlom výkone pokračoval Pinot, ktorý bol od nich pomalší, a na pohode mu nepridalo ani to, že na Pozzoviva strácal trištvrte minúty. Súboj o ružový dres nechcel zdramatizovať Simon Yates, na druhom medzičase strácal na Dumoulina iba päťdesiat sekúnd, holandský cyklista potreboval oveľa väčšiu výhodu. 
 
Biele tričko udržal Miguel López, ktorý bol lepší o desať sekúnd ako jeho hlavný konkurent Richard Carapaz. Obaja dosiahli manko pod tromi minútami. Thibaut Pinot dnes stratil na lídra 3:19 a to znamenalo, že sa nedostal v poradí pred Domenica Pozzoviva, ten na neho získal dôležitú jednu minútu. Tom Dumoulin bojoval o každú jednu sekundu a v cieli mu to stačilo na tretie miesto, etapový víťaz Rohan Dennis bol rýchlejší o 22 sekúnd. Oveľa zaujímavejšou správou bol jeho náskok pred Yatesom, ale ten sa vyšplhal iba na 75 sekúnd, takže britský jazdec zostáva v ružovom. 
 
Po sklamaní z jeruzalemskej časovky si už nenechal vziať etapový triumf Rohan Dennis. Austrálsky jazdec predviedol perfektný výkon, rozumne si rozložil sily, keď dokázal zrýchliť aj na záverečných kilometroch, ale pri tom dominoval na obidvoch medzičasoch. A za svoju parádnu časovku bol odmenený pekným posunom v GC. 
 
 
dennis 18 itt giro start rcsf
Rohan Dennis na štarte (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Svoj najlepší tohtoročný výkon v jazde proti chronometru ponúkol Tony Martin, ale prvá výhra na Gire v kariére z toho nebola. V tejto disciplíne predviedol svoje kvality Jos van Emden a najväčším prekvapením dnešného dňa bo výkon Fabia Arua, na ktorého by po pätnástej etape nikto nestavil ani deravý groš. Taliansky cyklista ukázal životné časovkárske predstavenie a konečne sme ho videli v bojovnom prevedení, takže sa môžeme tešiť na jeho aktivitu v prichádzajúcich horských etapách. Ak sa skutočne zobudil do tretieho týždňa vo svojej najlepšej forme, v kopcoch to bude ešte zaujímavé. A výborne sa prezentoval aj jeho kolega Diego Ulissi. Fabio Aru bol po etape penalizovaný dvadsiatimi sekundami za nepovolené vozenie sa za policajnou motorkou, Ulissi dostal trest až dve minúty.
 
Medzi jazdcami na celkové poradie musel prežívať najväčšiu radosť Simon Yates. Obávanú časovku zvládol perfektne a Dumoulinovi nedal žiadnu nádej, že si môže privlastniť ružový dres. Zvládol tento veľký tlak, dokázal patrične využiť svoju jedinečnú výkonnosť a do rozhodujúcich horských etáp môže naskočiť s vysokým sebavedomým. A to bude pre všetkých súperov veľkým problémom.
 
Tom Dumoulin nedokázal dostať do úzkych doteraz suverénneho lídra pretekov, minútová strata po ITT vôbec nehrá v jeho prospech pred finálnymi kopcami. Teraz mu nezostáva nič iné, len sa pokúsiť zatlačiť na Yatesa v horských etapách, ale pri tom nesmie zabúdať, že dopyt bude aj po jeho druhom mieste v GC. Spokojný musí byť Domenico Pozzovivo, keďže po jazde proti chronometru zostal na stupňoch víťazov. Síce mu začína dýchať na chrbát Chris Froome a nepríjemní budú aj ďalší súperi, pre talianskeho borca však bude výhodné, že svoju pozíciu bude obhajovať už len v kopcoch a pri tom mu pomôže výborná vrchárska forma. 
 
Útok medzi trojicu najlepších nevzdáva Chris Froome, ktorý dnes predviedol jeden zo svojich najsilnejších výkonov na podujatí, čo môže znamenať, že v treťom týždni sa dostáva do želanej formy. Výraznú stratu zaknihoval Thibaut Pinot, časovky po voľnom dni mu jednoducho nejdu. Uvidíme, ako sa dokáže zmobilizovať v kopcoch, aktívny prístup ho môže v poradí posunúť vyššie. Na výbornú šiestu priečku poskočil Rohan Dennis a urobí všetko preto, aby z Top 10 už nevypadol. Lópezovi sa vzdialilo pódium, preto musí útočiť v horských etapách, a v najlepšej desiatke sa udržali aj jeho kolega Bilbao, Carapaz a Bennett. Z elitnej spoločnosti vypadol Konrad, ale jeho strata nie je veľká, a dopredu sa bude chcieť natlačiť aj O'Connor, takže na Gire sa bude bojovať až do konca na viacerých frontoch.    
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz)
"Chcel som vyhrať etapu na Gire. Dúfal som, že sa mi to podarí hneď v Jeruzaleme, ale aj tá dnešná časovka bola mojím cieľom, preto som rád, že som sa odmenil tímu za všetku prácu, ktorú pre mňa vykonáva. Veľa pre mňa znamená, že som sa vrátil do Top 10. Musím sa udržať v tejto spoločnosti čo najdlhšie, ale v treťom to bude šialené a viacerých jazdcov to bude bolieť. Mňa tiež. Bude to pre mňa neznámy terén, ale budem bojovať."
     
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan BMC Racing Team 40:00 100
2. MARTIN Tony Team Katusha-Alpecin 00:14 40
3. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:22 20
4. VAN EMDEN Jos
Team Lotto NL-Jumbo 00:27 12
5. FROOME Christopher Team Sky 00:35 4
6. ARU Fabio UAE Team Emirates 00:37  
7. DOWSETT Alex Team Katusha-Alpecin 00:40  
8. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:40  
9. HAGA Chad Team Sunweb 00:47  
10. DE LA CRUZ David Team Sky 01:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 66:39:14 20
2. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:56  
3. POZZOVIVO Domenico Bahrain-Merida Pro Cycling 03:11  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky 03:50  
5. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 04:19  
6. DENNIS Rohan BMC Racing Team 05:04  
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 05:37  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team 06:02  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team 06:07  
10. BENNETT George Team Lotto NL-Jumbo 07:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia Quick-Step Floors 237
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 197
3. YATES Simon Mitchelton-Scott 113
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 91
2. CICCONE Giulio Bardiani-CSF 52
3. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 66:44:51
2. CARAPAZ Richard Movistar Team 00:30
3. O'CONNOR Ben Team Dimension Data 01:56
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Koľko času dokáže získať Tom Dumoulin na Simona Yatesa v pripravenej časovke? To bude hlavná otázka šestnásteho dňa. Holandský jazdec stráca niečo cez dve minúty a na rovinatej trase by si mohol s týmto rozdielom poradiť. Yates je však momentálne brutálne silný a v ITT môže len a len prekvapiť. V každom prípade sa očakáva, že Dumoulin zatrasie vedúcou pozíciou a bude aj kandidátom na etapový triumf, lebo na konci GT rozhodujú v časovke nielen tempárske danosti, ale aj schopnosť regenerácie, a jazdec tímu Sunweb môže byť čerstvejší ako niektorí špecialisti. Medzi nich patrí Jos van Emden, ktorý vyhral minuloročnú milánsku časovku, alebo Campenaerts, Mullen a Tony Martin, no nemecký pretekár v tomto roku nezískal ešte ani jeden triumf. A na štarte sa objaví aj obávaný Kirijenka. Zvedaví budeme na Chrisa Frooma, pre ktorého mala byť táto disciplína zlatou baňou. Aj keď sa mu nedarí v klasifikácii, stále by mal byť veľmi silný v jazde proti chronometru a dobrý výsledok mu môže iba pomôcť pred nasledujúcimi súbojmi v horách. Na etapové víťazstvo bude smerovať aj Rohan Dennis a spolu s tým bude chcieť odplatiť Dumoulinovi tesnú prehru z úvodného dňa. Austrálsky cyklista bojuje o čo najlepší výsledok v GC, každý deň ide naplno, uvidíme, ako sa to prejaví v treťom týždni na jeho časovkárskych kvalitách. Spomedzi jazdcov na celkové poradie dokáže zajazdiť potrebnú časovku Thibaut Pinot, ktorý tak dostane šancu, aby sa dostal na pódium a získal čas na Pozzoviva a ešte viac sa vzdialil Lópezovi.       
 
 
Krátky opis trasy:
Horské etapy bude tvrdo kompenzovať rýchla jazda proti chronometru. Medzi mestami Trento a Rovereto sa nenachádzajú žiadne terénne prekážky, ktoré by zabránili jazdcom dosiahnuť najvyššiu možnú rýchlosť. Prvá polovica časovky je úplne rovinatá a jednoduchá. S príchodom do cieľového mesta sa začne profil mierne vlniť a vo finále sa objaví aj niekoľko zákrut, ale nie je to nič závažné, čo by menilo plánovaný charakter ITT, aby bola určená pre špecialistov na túto disciplínu. V regióne Trentino v blízkosti Lago di Garda dostanú univerzálni jazdci šancu na zveľadenie svojej pozícii v klasifikácii a írečití vrchári budú musieť minimalizovať svoje straty.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop