Giro: Rýchlu etapu si podmanili šprintéri, Viviani opäť pokoril Bennetta

23.5.2018, 12:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 18
17. 23.5. rovinata etapa ciel rovina Riva Del Garda > Iseo 155 km Viviani
 
etapa 17
profil etapy, 2077 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Kopcovitá etapa ponúkala jednu z posledných príležitostí pre útočníkov, na jednoduché finále hľadeli s dôverou aj šprintéri. Po včerajšej časovke už nepokračovali v pretekoch Victor Campenaerts (Lotto-Jumbo) a Louis Meintjes (Dimension Data), ktorý sa vôbec nepresadil v celkovej klasifikácii.
 
Na prvý kopec vyleteli pretekári ako sršne, ale na jeho vrchole sme nespoznali zloženie vedúcej skupiny. Aktívne jazdila Astana s LL Sánchezom a Villellom a podarilo sa jej odčleniť menšiu skupinu, no balík s jej zložením nesúhlasil.
 
Po stúpaní vyrazili dopredu LL Sánchez, Visconti (Bahrajn) a De Marchi (BMC), ku ktorým sa následne pridali aj Jauregui (Ag2r), Gavazzi, Cattaneo (obaja Androni), Villela (Astana), Ciccone (Bardiani), Neilands (Cycling Academy), Fernandez (Movistar), Puccio, De La Cruz (obaja Sky), Reichenbach (FDJ), Brown (EF Education) a zdalo sa, že sa im otvorí cesta na čele pretekov. Lenže v pelotóne zabrali tímy UAE Emirates a Bora, ktoré držali rozdiel medzi skupinami na úrovni 45 sekúnd.
 
Do brejku sa dostala dobrá partia, ale spomínané dve zoskupenia robili všetko preto, aby ju chytili. Bora - hansgrohe nebol spokojný s tým, že vpredu sa pohybovalo príliš veľa jazdcov, čo by mohlo prekaziť ambície Sama Bennetta na etapový triumf. Na druhej strane UAE Emirates potreboval dostať do úniku svojho zástupcu. Aj po úvodnom kopci bolo tempo nesmierne a pelotón sa dokonca rozdelil na dve skupiny.
 
Simon Yates, Pinot a Dumoulin sa pohybovali v tej prvej skupine, z jazdcov na GC sme videli vzadu Frooma, Lópeza alebo Dennisa. Pôvodný únik bol takmer eliminovaný, vpredu zostali iba Jauregui, Cattaneo, Neilands, čo bola ideálna pozícia pre Boru a aj Vivianiho, ktorý nemal žiadne problémy a nachádzal sa pri Bennettovi. Lenže netrvalo dlho a v hlavnej skupine sa odohrali ďalšie útoky. Medzitým Froome a spol. sa vrátili k Yatesovi.
 
Pelotón sa spojil a na čele pretekov sa objavila ďalšia početná skupina. Jauregui, Montaguti, Cattaneo, Frapporti, Masnada, LL Sánchez, Villella, Visconti, Ciccone, De Marchi, Formolo, Pfingsten, Ladagnous, Neilands, Quintana, Štybar, Brown a Puccio však nemali nič isté, pretože za nimi zasiahli Kaťuša, Trek, Dimension Data a Bardiani. Naháňačka o vytvorenie úniku pokračovala.
 
Ani tejto skupine nebolo dopriate. Na prvú rýchlostnú prémiu dorazili na vedúcich priečkach len Atapuma a Frapporti, potom sa opäť rozpútala bitka o únik. Nasledujúca akcia sa odohrala na jedinej horskej prémii, po ktorej sa usadili vpredu LL Sánchez, Poels, Elissonde, Hermans, De Marchi, Visconti, Geniez a Schachmann. Táto partia silných vrchárov si vybudovala náskok tridsať sekúnd, ale v zjazde sa za nimi vydali ďalší jazdci.
 
Vedúcu osmičku už nikto neposilnil, ich náskok bol však veľmi malý. Postarali sa o to Bora a Mitchelton, austrálske zostava mal na očiach Poelsa a Genieza, ktorí sa nachádzali v poradí v druhej desiatke. Potom čakal na cyklistov ešte jeden nehodnotený výstup a vo vedúcej skupine zostali už iba Poels, Sánchez, Hermans a De Marchi. Tí nemohli byť spokojní, že pred príchodom do najľahšej časti etapy mali k dobru len dvadsať sekúnd. Bora - hansgrohe mal obrovský záujem získať dnešnú etapu a podľa toho aj pristupoval k vedúcej skupine.
 
Situácia sa upokojila a pelotón nechal vedúcim jazdcom minútu a pol. Bora dostal pomoc od tímov Lotto - Jumbo a Bahrajn - Merida, ktoré chceli na konci šprintovať. Do vedúcej skupiny si to snažili doskočiť Andreetta a Barbin z celku Bardiani. Tento pokus nebol úspešný. Na druhej šprintérskej prémii zobral tri bonusové sekundy Wout Poels, v balíku si polepšil dvomi bodmi Elia Viviani. Príliš malý náskok pred balíkom pred balíkom najskôr vzdali Poels s Hermansom, LL Sánchez a De Marchi bojovali až do konca, teda v tomto prípade jedenásť kilometrov pred cieľom. Posledné kilometre ešte okorenilo niekoľko útokov, ale šprintérom a v podstate všetkým jazdcom robila vrásky na čele silná dažďová prehánka v cieli.
 
Finále si postrážil tím Quick-Step Floors a Elia Viviani využil šancu na štvrtú výhru v tohtoročnej edícii. Sam Bennett finišoval na druhom mieste, za ním preťal pásku Niccolo Bonifazio.
 
Aj keď sedemnásta etapa skončila hromadným špurtom, pre žiadneho pretekára to nebola jednoduchá záležitosť. Išlo sa veľmi rýchlo, hektický priebeh umocnilo niekoľko únikov a pelotón si mohol na chvíľu vydýchnuť len na záverečnej rovinatej časti, kde už prebrali plnú zodpovednosť šprintérske celky. Preto bolo zaujímavé, že víťazstvo získal ten tím, ktorý sa ani chvíľu nepodieľal na kontrole utečencov. Ale na druhej strane dokázal poskytnúť svojmu šprintérovi najlepší lead-out.
 
Elia Viviani sa dostal na konci do výbornej pozície a na páske nemal problém predviesť svoju rýchlosť. Síce sa ho snažil zaskočiť Danny van Poppel, ale domáci jazdec nebol ochotný prepustiť výhru niekomu inému. Štvrtou výhrou na podujatí si upevnil pozíciu na čele bodovacej súťaže a toto pre neho mimoriadne úspešné Giro bude chcieť zakončiť rovnakým spôsobom aj v záverečnej etape.
 
Dobrú koncovku predviedol aj Sam Bennett, no vo finále stratil pozíciu, preto nemal šancu vyzvať na priamy súboj Vivianiho. Írsky pretekár tak nedotiahol do víťazného konca vynikajúcu celodennú prácu svojich kolegov, ktorí urobili zo všetkých celkov najviac preto, aby sa vo finále šprintovalo. Na konci sa natlačil dopredu Nicollo Bonifazio, ale ten nemal takú rýchlosť ako dvaja najlepší šprintéri podujatia, a pokus o dlhý šprint nevyšiel Van Poppelovi
 
Po časovke a pred tromi horskými etapami nedostali jazdci na celkové poradie priestor na želaný odpočinok, etapa ich držala v strehu od začiatku do konca a len sa zopakovalo, že na Gire sa jazdí každý deň naplno. V priebežnom poradí nenastali žiadne zmeny.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Vedeli sme, že to bude náročné. Mnohí jazdci sa chceli dostať do úniku, pretože to mohla byť šanca na etapový triumf. Bora a Lotto - Jumbo kontrolovali utečencov, my nie, lebo to bola dobrá príležitosť pre Benetta, aby sa priblížil k dresu pre lídra bodovacej súťaže. Preto sme im prenechali zodpovednosť za vývoj etapy. Na konci som mal však pripravený lead-out, čo sa ukázalo ako rozhodujúce, lebo pred páskou fúkal protivietor a Sabatini mi veľmi pomohol, aby som nevyštartoval príliš skoro."
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 3:19:57 100
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 40
3. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 20
4. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 12
5. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00 4
6. SBARAGLI Kristian Israel Cycling Academy 00:00  
7. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00  
8. MODOLO Sacha EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
9. VENDRAME Andrea Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00  
10. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 69:59:11 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:56  
3. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:11  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:50  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 04:19  
6. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:04  
7. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 05:37  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 06:02  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 06:07  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 07:01  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 290
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 232
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 113
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 52
3. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 70:04:48
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:30
3. O'CONNOR Ben Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:56
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 83,5 km - Lodrino: dĺžka 8,1 km; sklon 4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z ľahších previerok záverečného týždňa môže dopriať najrýchlejším jazdcom v balíku, ale treba mať na pamäti, ako skončila desiata etapa, ktorá takisto štartovala stúpaním. Molina di Ledro bude miestom mnohých útokov, čo môže mať nepriaznivý dopad na viacerých pretekárov v balíku. Kým sa vytvorí únik, na pelotón nečakajú ľahké momenty a len po sformovaní brejku budeme vedieť, akým smerom sa bude uberať sedemnásta etapa. Či sa presadia utečenci, alebo v hlavnej skupine zasiahnu šprintérske tímy, v tomto prípade najmä Quick-Step Floors a Bora - hansgrohe. Ani tie však nemusia mať potrebnú silu, aby chytili vedúcu skupinu, do ktorej sa budú chcieť dostať zaujímavé mená. Na pretekoch sa ukazujú v aktívnom prevedení napríklad Mohorič, Visconti, Ulissi, Brambilla, všetci títo čakajú na etapový úspech. Na druhej strane Viviani, Bennett, Modolo, Van Poppel a Bonifazio budú veriť, že v treťom týždni dostanú až dve šprintérske príležitosti. Naháňačka o etapový triumf začne hneď od prvých kilometrov, profil môžu využiť utečenci, alebo snaživé šprintérske zoskupenia.    
 
 
Krátky opis trasy:
Sedemnásty deň spojí dve jazerá. Štartovať sa bude pri Lago di Garda a víťaza etapy uvidíme na brehu Lago d'Iseo v rovnomennom meste. Aj keď sú na trati položené tri stúpania, šprintéri to nemusia zabaliť hneď na štarte, pretože všetky výstupy dosahujú priemerný sklon cez päť percent, čo by mali zvládnuť. A vietor do plachiet im dodá aj skutočnosť, že posledných šesťdesiat kilometrov je úplne jednoduchých. Ak sa po prvom kopci Molina di Ledro nedostane dopredu silná skupina, šprintérske celky budú mať šancu, aby zariadili hromadný špurt balíka.                                     
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop