Giro: Schachmannova 18. etapa ukázala prvé zaváhanie Yatesa, stratil pol minúty

24.5.2018, 12:10 | Preteky vo svete | T. Šandor, L. Timko
giro 18
18. 24.5. rovinata etapa ciel rovina Abbiategrasso > Prato Nevoso 196 km Schachmann
 
etapa 18
profil etapy, 2222 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Pelotón mal vo štvrtok pred sebou dlhé čakanie na cieľové stúpanie. Jazdci na celkové poradie, ktorí potrebovali vylepšiť svoju pozíciu v klasifikácii, museli využiť aj takúto príležitosť a pokúsiť sa atakovať na tomto tempárskom kopci. Nesmeli sme zabúdať ani na to, že na konci pretekov mohla zasiahnuť do výsledkov etapy aj stúpajúca únava.
 
Rovinatý začiatok videl snahu viacerých cyklistov objaviť sa v hlavnom úniku dňa, v tomto smere boli úspešní až dvanásti jazdci. Pred balík sa dostali Michael Morkov, Maximilian Schachmann (obaja Quick-Step Floors), Davide Ballerini, Mattia Cattaneo (obaja Androni Giocattoli), Jos van Emden, Boy van Poppel (obaja Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates), Giuseppe Fonzi a Alex Turrin (obaja Wilier Triestina-Selle Italia), Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Ruben Plaza (Cycling Academy) a Vjačeslav Kuznecov (Kaťuša-Alpecin).
 
Táto partia mohla byť mimoriadne spokojná s tým, ako sa vyvíjala úvodná časť etapy, lebo sa im podarilo to, o čom brejky v predchádzajúcich dňoch len snívali. Pelotón im nevenoval pozornosť a ich náskok sa vyšplhal až na trinásť minút. V balíku nebol záujem o sledovanie utečencov, tempo tak diktoval len Mitchelton - Scott. Simon Yates po časovke vyhlásil, že mení taktiku, útočiť musia iní, a v tomto duchu sa dnes správali aj jeho kolegovia. Nevadilo im, že vedúca skupina dostala veľký náskok, keďže ani jeden z cyklistov na čele pretekov neohrozoval ružový dres. Napriek tomu sa išlo rýchlo, priemerná rýchlosť po dvoch hodinách prekračovala 45 km/h.
 
 
giro 18 etapa 18 ilustrak balik rcsf
Pelotón počas etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Do vedúcej skupiny sa nedostali žiadni očakávaní vrchári, ktorí túžia na Gire vybojovať etapový triumf, preto nás mohla na konci čakať zaujímavá bitka o výhru, ak by pripadla vedúcej skupine. A zatiaľ sa zdalo, že tomu tak bude, lebo nikto sa k celku Mitchelton - Scott nepridával. Dobré výkony na Gire zatiaľ predvádzal Maximilian Schachmann a talentovanému nemeckému pretekárovi by mal sadnúť aj pravidelný výstup Prato Nevoso. V kariére získal dva triumfy na Grand Tour Ruben Plaza. Nedávno vyhral klasifikáciu na Vuelta a Castilla y León, takže aj on mohol patriť medzi kandidátov na dnešnú výhru.
 
Zmena vo vývoji nenastala ani po príjazde na prvú rýchlostnú prémiu, kde si polepšil Davide Ballerini, a náskok vedúcej skupiny ešte stúpol na štrnásť minút. Pre body na horskej prémii štvrtej kategórie si vyskočil Guiseppe Fonzi. Bola to konečne typická Grand Tour etapa tretieho týždňa s bojom na dvoch frontoch. Samozrejme, rozhodujúcu rolu v tom hral fakt, že čelná skupina nemala Čierneho Petra - buď borca vysoko v poradí, alebo príliš silného na to, aby sa ho súperi v úniku príliš báli a nechceli spolupracovať.
 
Etapa sa vyvíjala mimoriadne pokojne. Dokonca ešte aj pod bránou označujúcou 40 km pred páskou si viacerí pretekári z pelotónu odskočili na malú potrebu. To je veľmi zriedkavý jav. Mitchelton šiel iba maximálnu údržbu. Jeden z dvanástky pretekárov na čele mal trochu iné zámery ako ostatní. Davide Ballerini pred etapou o jeden bodík viedol súťaž na šprintérskych prémiách, takže dnes vyhral obe a vďaka ďalším dvadsiatim si získal dôležitý náskok.
 
 
giro 18 etapa 18 unidk rcsf
Únik etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Samotnému stúpaniu Prato Nevoso predchádzal ešte päťkilometrový, pozvoľne stúpajúci terén, na ktorom sa rozhodol odpútať od čelnej partie Boy Van Poppel (Trek). Vypracoval si dvadsať sekúnd náskoku. Bola to ale iba reklama a po pár minútach ho to stálo všetky šance na úspech. Nepredbiehala ho už ale kompaktná skupina jedenástich ľudí. Ostali tam tí silnejší Kuznecov, Morkov, Schachmann, Plaza, Cattaneo, Pflingsten a Marcato.
 
V balíku až pod kopcom niekto vymenil Mitchelton-Scott, no to už iba v súvislosti s vylepšením svojej pozície pri nájazde do stúpania. Náskok sa z pätnástich minút rýchlo stenčil o minútu a pol, no to už nepredstavovalo žiadnu drámu.
 
Maximilian Schachmann (Quick-Step) vyzeral byť najsilnejším jazdcom v úniku. Postupnými nástupmi sa zbavoval súperov, až mu šesť kilometrov pred páskou ostali dvaja - Mattia Cattaneo (Androni) a Christoph Pflingsten (Bora). Po tuhom boji sa vrátil späť aj Ruben Plaza (Israel Academy). Mladému Nemcovi ale nechceli striedať, a tak nemal inú možnosť, iba stále útočiť. S blížiacim sa cieľom predsa len zlomil Pflingstena a zdalo sa, že aj Plazu, no Cattaneo sa držal ako kliešť. 900 metrov pred páskou sa vrátil Plaza. V samom závere sa podarilo Schachmannovi úspešne nastúpiť a prišiel si po svoj prvý triumf na takých významných pretekoch. Plaza napokon bral druhé miesto a zlomený Cattaneo tretie.
 
giro 18 etapa 18 triumf rcsf
Triumf Maximiliana Schachmanna (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
V partii favoritov to ako prví skúšali José Goncalves (Kaťuša) a Wout Poels (Sky), no potom prišiel dôležitý atak Richarda Carapaza (Movistar), ktorý šiel po bielom drese. Miguel López si ho doskočil a zaútočil sám. Ostatní sa tomu iba prizerali. Ekvádorčan to nevydržal. Následne prišli ataky Georgea Bennetta (LottoNL), Pella Bilbaa (Astana) a Davida Formola. Všetko to bolo iba o podobe konca Top 10. Čakali sme stále ten hlavný chod.
 
Prišiel kilometer a pol pred páskou. Zaútočil Tom Dumoulin (Sunweb). Simon Yates (Mitchelton) nepodcenil ani jeden meter a bol ako jeho tieň. Pridal sa Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Keď mierne poľavili, dobehol ich Chris Froome (Sky) a ten pokračoval ďalej. Vyviezol za sebou Dumoulina i Pozzoviva, ale prekvapujúco už nie Yatesa. Líder pretekov začal strácať.

Ako prvý z favoritov sa zjavil v cieli Miguel López, ktorý mal skvelý deň a získal na všetkých z Top 10 pätnásť a viac sekúnd. Následne prišla na pásku partia Froome - Dumoulin - Pozzovivo. Nasledovali Konrad, Bilbao a Carapaz. Yatesa sme videli v cieli o 28 sekúnd za najväčším sokom Dumoulinom. Až v ďalej skupine tesne za ružovým mužom finišoval časovkou deprimovaný Thibaut Pinot (FDJ), no aj s Rohanom Dennisom (BMC), ktorý sa teda ďalej drží v Top 10. Sekundoval im tiež Bennett.
 
 
giro 18 etapa 18 favoriti rcsf
Finiš Pozzoviva, Dumoulina a Frooma (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
V celkovom poradí sa náskok Yatesa pred Dumopulinom scvrkol na 28 sekúnd, teda presne toľko, koľko Holanďan získal dnes a razom je na koni práve on, akoby bola celá dominancia britského zázraku posledných dní zabudnutá. Zdá sa, že druhú dvojičku o bronzový stupienok vytvoria Pozzovivo s Froomom. Talian má k dispozícii 39 sekúnd. Dnes sklamal Pinot, ktorý už bude zrejme iba hájiť piate miesto pred Lópezom. Siedmy Dennis ešte bude mať čo robiť s Bilbaom, Carapazom, Konradom i Bennettom.
 
Etapový príbeh napísal ďalší muž Quick-Stepu, ktorý v tomto tíme dostal do vienka víťaznú mentalitu. Maximiliana Schachmanna si pamätáme ako skvelého režiséra úniku v predposlednej katalánskej etape i ako nezlomného toreádora na Valónskom šípe pri triumfe Alaphilippa. Dnes to bol podobne skvelý výkon znamenajúci osobný úspech i ďalší dôvod na podpísanie lukratívnejšej zmluvy, keďže tá jeho prvá u Lefévera bola klasická nováčikovská. Ruben Plaza viackrát vstal z mrtvých a presne to, čo previedol, si od neho sľubovali pri prestupe do Israel Academy. Druhý muž vlaňajšieho Okolo Slovenska, Mattia Cattaneo, sa držal až do troch stovák metrov pred páskou, no nohy ho nepustili.
 
Medzi favoritmi sa odohral slušný chaos. Nastupovali si tam viacerí pretekári na rôznych miestach Top 10 či tesne za ňou. Každý si hľadel na tej svoj cieľ, no tým najdôležitejším poznatkom dnešného dňa je strata suverenity Simona Yatesa. Nezareagoval na nástup Chrisa Frooma, ktorý za sebou ťahal Dumoulina s Pozzovivom, a razom sa jeho náskok zredukoval na polovicu. Obhajca prvenstva zacítil šancu, a tak sa v piatok i sobotu máme na čo tešiť, veď 28 sekúnd nie je veľa. Holanďan opäť rozptýlil pochyby, že tento rok nie je až taký silný. Môžeme si byť istí, že za triumfom pôjde ako vlk. Takýto ideálny tempársky kopec ako dnes už síce k dispozícii mať nebude, ale to ho určite nezastaví ani netrápi. Froome potvrdzuje svoju výdrž v treťom týždni a Pozzovivo ešte s ním bude mať čo robiť.
 
Zdá sa, že Miguelovi Lópezovi sa podarilo zlomiť Richarda Carapaza a v bielej súťaži má už minútovú výhodou. Vzhľadom na to, že sa čakal Kolumbijčanov suverénny triumf v tejto subklasifikácii, už aj doterajšia zápletka by mala nestranným fanúšikom stačiť. Od piateho po jedenáste miesto sú všetci stále blízko seba, nedelia ich ani celé tri minúty, navyše, piaty Pinot mal dnes veľmi zlý deň, takže určite to tam bude veľmi zaujímavé.
 
 
 
Výsledky
1. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 4:55:42 100
2. PLAZA Rubén Israel Cycling Academy 00:10 40
3. CATTANEO Mattia Androni - Sidermec - Bottecchia 00:16 20
4. PFINGSTEN Christoph BORA - hansgrohe link ikonka 01:10 12
5. MARCATO Marco UAE Team Emirates link ikonka 01:26 4
6. MORKOV Michael Quick-Step Floors link ikonka 01:36  
7. KUZNECOV Vjačeslav Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:52  
8. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:22  
9. TURRIN Alex Wilier Triestina - Selle Italia 03:29  
10. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 05:09  
11. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 10:48  
12. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 11:03  
13. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 11:03  
14. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 11:03  
15. POELS Wout Team Sky link ikonka 11:07  
16. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 11:23  
17. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 11:23  
18. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 11:23  
19. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 11:31  
20. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 11:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 75:06:24 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:28  
3. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:43  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:22  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 04:24  
6. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:54  
7. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:09  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 05:54  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 05:59  
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 07:05  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 290
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 232
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 119
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 52
3. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 75:11:18
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 01:05
3. O'CONNOR Ben Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:51
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 56 km - Novello: dĺžka 5,4 km; sklon 4,6 %
1 20 Cieľ - Pratonevoso: dĺžka 13,9 km; sklon 6,9 %
  
 
Krátke preview etapy:
Giro vrcholí, všetky karty boli odkryté a patrilo by sa, aby sa na vrchole Pratonevosa ako prvý zjavil celkový víťaz pretekov. Dosiaľ nebolo pochýb o tom, že Simon Yates je najsilnejším mužom a aj napriek tomu, že sa z logických dôvodov nechal počuť o defenzívnejšej taktike, bude chcieť ukázať silu toho pravého víťaza a ak pôjde o etapový triumf, zaútočí. Je to rozhodne najväčší favorit. Cyklistika je ale občas nevyspytateľná a nemusí to tak byť. Je však ťažké odhadovať, kto z favoritov by mohol byť lepší ako doterajší líder. Pinot s Pozzovivom jazdia tak ako vždy - perfektne - no v tieni niekoho ešte lepšieho. Zrejme to bude platiť aj dnes. Majú Dumoulin s Froomom na to, aby vyhrali 18. etapu? Obaja už mali jeden výborný deň. Možno to jeden z nich vezme na seba dnes.
 
Je veľmi otázne, či únik dostane priestor. Ak by sa tak stalo, opäť sa zrejme ukážu ľudia ako Masnada, Ciccone, Ulissi a spol. Najväčším otáznikom je Fabio Aru. Ak krízu prekonal, môže vyhrať. Otázku ale je, kto s ním bude v úniku spolupracovať. To isté sa teoreticky týka Estebana Chávesa, no stále sa nedal úplne dokopy, triumf už má, a tak je pravdepodobnejšie, že ostane pri Yatesovi.
 
 
Krátky opis trasy:
Preteky vyvrcholia v Alpách, ale osemnásty deň nevyužíva bohatú ponuku stúpaní, ktoré sa nachádzajú v regióne Piemont. Organizátori pripravili len jeden kopec, ktorý sa zaborí cyklistom do nôh po svižnom priebehu etapy, čo nemusí niektorým vrchárom vyhovovať, pretože takáto zmena tempa môže byť zradná. Prato Nevoso je tempárskym výstupom s pravidelným sklonom, na jeho svahoch nenájdeme prudké gradienty. V rozmedzí tretieho až siedmeho kilometra vyskočí priemer takmer na osem percent, zostávajúce pasáže dosahujú sklon v okolí šiestich percent. Nie je to príliš vyzývavý kopec, ktorý by mal narobiť veľkú neplechu medzi favoritmi, ale na takom dlhom cieľovom stúpaní sa môžu niektorému z nich zaseknúť nohy. Za zmienku stojí, že Prato Nevoso v roku 2008 zakončil pätnástu etapu na TdF a v úniku sa presadil Simon Gerrans, čo hovorí samo za seba. Na Gire bol tento kopec použitý dvakrát a výhru zaknihovali Tonkov a Garzelli.
 
 
etapa 18 ciel
profil záverečných kilometrov etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop