Giro: Posledná etapa bola neutralizovaná, Bennett pokoril Vivianiho, GC bez zmien

27.5.2018, 15:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
giro 18
21. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Rím > Rím 115 km S. Bennett
 
etapa 21
profil etapy, 971 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Posledná etapa už nebola vhodná na zmeny v poradí, finále celých pretekov mala obstarať šprintérska koncovka. Giro sa vrátilo do Ríma a hlavné mesto Talianska si malo vychutnať najrýchlejších jazdcov na podujatí a dekoráciu nového šampióna.
 
Záverečná etapa dostala menšiu trhlinu. Hneď ako sa dostali cyklisti na rímsky okruh, nepáčila sa im technická a nebezpečná trasa, preto sa dlhú dobu nejazdilo a Chris Froome aj konzultoval situáciu s vedením pretekov. Podujatie sa rozbehlo len 75 kilometrov pred cieľom a pretekári sa dohodli s vedením, že po troch kolách budú preteky neutralizované, aby všetci dostali rovnaký čas ako víťaz etapy a v samotnom finále sa bude bojovať len o etapový triumf a body do bodovacej súťaže.
 
Potom sa vytvorila na trati zaujímavá situácia, keď sa dostalo do vedúcej skupiny osemnásť cyklistov. V pelotóne musel okamžite zasiahnuť Quick-Step Floors. Na čelo pretekov sa dostali Denz (Ag2r), Ballerini (Androni), Lutšenko (Astana), Boaro (Bahrain Merida), Ventoso (BMC), Schillinger (Bora), Neilands (Cycling Academy), Juul Jensen (Mitchelton), Senechal (Quick-Step), King (Dimension Data), Kuznecov, Würtz (obaja Kaťuša), Van Hoecke a Lindeman (obaja Lotto-Jumbo), Didier (Trek), Marcato (UAE), Fonzi a Zhupa (obaja Wilier). V pelotóne pomáhal tímu Quick-Step Floors iba EF Education, ostatné šprintérske tímy sa šetrili na finále.
 
Potom dostali preteky veľmi zaujímavý rozmer, pretože Chris Froome a tím Sky si vystúpili z tempa balíka, spolu s mnohými pretekármi, a záverečnú previerku dokončievali v bezpečí za pelotónom, ktorý bojoval o etapový triumf. Bolo to nezvyčajné gesto od organizátorov Gira najmä pre jazdcov na celkové poradie.
 
Vo vedúcej skupine zostali Denz, Lutšenko, Boaro, Ventoso, Schillinger, Juul, Senechal, King, Van Hoecke, Kuznetsov, Marcato, Fonzi a Zhupa, za nimi ťahal pelotón Quick-Step Floors a EF Education, a potom sa pohyboval Froome, aby sa mu nič nestalo na technických okruhoch v Ríme. Na čelo pretekov sa následne dostali Juul-Jensen a Kuznecov. Obaja boli chytení trinásť kilometrov pred cieľom, a to bol signál pre šprintérov, aby začali kontrolovať pozície na čele balíka.
 
 
froome 18 giro sampanske rcsff
Chris Froome so šampanským (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Následne však udreli Tony Martin, Mullen, Danny van Poppel a Senechal, ku ktorým sa pridal aj Cattaneo, a na túto silnú skupinu musela reagovať Bora - hansgrohe. Nemecká zostava mala pred sebou dobrých tempárov a jedného zo šprintérov, preto nemohla podceniť túto situáciu. Ani tento atak nevyšiel a vo finále sme videli hromadný dojazd pelotónu.
 
Ako tomu bolo v mnohých predchádzajúcich prípadoch, aj teraz vytvoril najlepší lead-out Quick-Step Floors, ale na konci sa tešil Sam Bennett, ktorý si vychutnal Eliu Vivianiho. Tretí skončil Jean-Pierre Drucker.
 
Pripravené okruhy v Ríme sa ukázali ako veľmi nebezpečné, preto vznikla dohoda, že etapa bude neutralizovaná a na konci sa bude bojovať len o etapový triumf. To malo vplyv na všetkých jazdcov na celkové poradie, ktorí prišli do cieľa s veľkou stratou (šestnásť minút), ale nič to nezmenilo na ich pozícii v GC.
 
Poslednú šprintérsku koncovku mal výborne rozbehnutú Quick-Step Floors, Elia Viviani dostal vynikajúcu podporu, ale ako sa ukázalo, začal šprintovať priskoro a pred cieľom mu jednoducho došli sily. Naopak, Sam Bennett zvládol dnešné finále perfektne. Celý čas sa držal za svojím hlavným súperom a spoza jeho chrbta vyrazil dopredu v pravý čas. A to bol rozhodujúci moment, vďaka ktorému vybojoval aj svoju tretiu výhru na Gire - najúspešnejších pretekoch vo svojej kariére. Tretí finišoval Jean-Pierre Drucker a dosiahol najlepší výsledok na podujatí. Sacha Modolo znovu nepatril medzi najrýchlejších, Danny van Poppel sa vyčerpal pri svojom ataku tesne pred cieľom a Niccolo Bonifazio prehral pozičnú bitku v rozhodujúcich kilometroch.
 
 
bennett 18 giro triumf rim rcsf
Triumf Sama Bennetta (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Ružový dres vybojoval Chris Froome a pokračuje v dlho nevídanej sérii troch víťazných Grand Tour za sebou. Obhajca prvenstva Tom Dumoulin našiel na podujatí jedného silnejšieho konkurenta, premiérové miesto na stupňoch víťazov v kariére vybojoval Miguel López. Videli sme nesmierne dramatickú a jednu z najničivejších Grand Tour posledného obdobia, kedy sa každý deň udialo niečo zaujímavé.
 
V nasledujúcich dňoch sa ešte Giru budeme venovať prostredníctvom piatich článkov...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Ani neviem, ako som vyhral. Počas uplynulých dvoch dní som veľmi trpel. Prvé dva týždne som išiel úplne naplno, čo sa mi všetko zrátalo v záverečných horských etapách. Za dnešnú etapu musím poďakovať mojim kolegom, ktorí predviedli perfektný výkon v poslednom kole a veľmi ma motivovali. Ešte neviem, aké budú moje ciele v ďalšom priebehu sezóny, ale rád by som získal írsky majstrovský dres, aby som ho mohol ukázať na veľkých pretekoch."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (víťaz GC)
"Bolo to skvelé. Mohli sme si vychutnať atmosféru v Ríme, posledná etapa nesklamala. Ešte si neuvedomujem, že som vyhral tri GT za sebou, ale získať najcennejšie dresy na najťažších pretekoch v priebehu desiatich mesiacov je neuveriteľné."
 
 
Výsledky Top 10 neutralizovanej etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 2:50:49 100
2. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 40
3. DRUCKER Jean-Pierre BMC Racing Team link ikonka 00:00 20
4. PLANCKAERT Baptiste Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 12
5. BELLETTI Manuel Androni - Sidermec - Bottecchia 00:00 4
6. MODOLO Sacha EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
7. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. SIMION Paolo Bardiani - CSF 00:00  
10. SABATINI Fabio Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
 
 
sky
Konečné poradie pretekov
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 89:02:39 850
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:46 680
3. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:57 575
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 05:44 460
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 08:03 380
6. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 11:50 320
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 13:01 260
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 13:17 220
9. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 14:18 180
10. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 15:16 140
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 341
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 282
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 147
 
 
zgiro sutaz vrchy
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 125
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 108
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
 
 
zgiro sutaz u25
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 89:07:36
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:47
3. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 09:21
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
V doterajšom priebehu boli jasne najsilnejšími šprintérmi na pretekoch Elia Viviani a Sam Bennett a práve medzi nimi očakávame súboj o posledný etapový triumf. Írsky pretekár ukázal v druhej časti Gira vysokú rýchlosť, ale nie vždy ju mohol využiť kvôli slabšej pozičnej jazde. Na druhej strane Viviani sa môže spoľahnúť na výbornú tímovú podporu a stále veľkú chuť dokončiť víťazným spôsobom túto Grand Tour. Bodovacia súťaž je rozhodnutá, obaja budú mať v tomto smere vyčistené hlavy a pôjde sa tvrdo za etapou. A to bude hlavný motív posledného dňa. V závetrí za nimi sa pohybujú Danny van Poppel a Niccolo Bonifazio, ktorí čakajú na svoju šancu, a bez šance nemusí byť ani Sacha Modolo.     
 
Krátky opis trasy:
Po roku je podujatie opäť zakončené šprintérskou etapou. Kritérium v Ríme ponúkne krásne pohľady a cyklisti si vychutnajú jazdu po starobylom a zároveň modernom meste na desiatich okruhoch. Všetko ostatné ako šprintérska koncovka by bolo veľkým prekvapením, jednoduchý profil bude slúžiť aj ako oslava najlepších cyklistov na tohtoročnom Gire.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop