TdF: Aj štvrtú etapu poznačil pád, v tesnom šprinte Gaviria pokoril Sagana a Greipela

10.7.2018, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
4. 10.7. rovinata etapa ciel rovina La Baule > Sarzeau 195 km Gaviria
 
 
01
profil etapy, 1146 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Podujatie pokračovalo šprintérskou previerkou, ktorá sa veľmi podobala na tie predchádzajúce. Rovinatý profil, len jedna menšia horská prémia a prípadný vietor sa stali tradičnými spoločníkmi pelotónu úvodných dní. Znovu prevládalo slnečné počasie s teplotami v okolí tridsiatich stupňov.
 
Vo finále všetko smerovalo k veľkému súboju šprintérskych hviezd, tie museli mať naštudované, že posledné stovky metrov sa zdvihli na necelé dve percentá a že pred páskou mal fúkať protivietor. Peter Sagan po dúhovom a žltom drese zaradil do svojej kolekcie zelené tričko, ktoré by najradšej udržal až do Paríža.
 
 
kratka sprava ikonkaLa Baule ( štart)
Štartuje sa v Bretónsku, v prímorskom meste La Baule, ktoré má 16-tísic obyvateľov a patrí do  departmentu  Loire-Atlantique. Pýši sa 12-kilometrovou plážou, údajne jednou z najkrajších zátok na svete a typickou bretónskou piesočnatou, prímorskou krajinou. Keďže sú pre Bretónsko a more námorníci tak charakteristickí, dodnes pretrval odevný termín Breton stripes – modrobiele pásikavé tričká (kedysi predpísaná uniforma námorníkov). Po prvej svetovej vojne sa charakter mesta ešte zvýraznil, keď sa bohatý magnát François André zaslúžil o prebudovanie mesta na ozajstný dovolenkový rezort s kasínami, luxusnými hotelmi a športovými zariadeniam. Tour de France sem zavítala prvý raz v 1965, šiestu, šprintérsku etapu zavŕšil víťazstvom Guido Reybroeck. Časovkársky prológ 75. ročníka TdF (1988) končil v La Baule, opäť zvíťazil šprintér, Talian Guido Bontempi. Ďalší šprintér, Rik Van Linden, tu v 1972 vyhral svoju prvú etapu na Tour.
 
 
Oficiálny štart na chvíľu odsunul pád Marcusa Burghardta z Bory a riaditeľ pretekov čakal, kým sa nemecký jazdec dostane späť do pelotónu. Okamžite po otvorení etapy vyrazili dopredu Jerome Cousin (Direct Energie), Dimitri Claeys, Anthony Perez (obaja Cofidis), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe) a vytvorili hlavný únik dňa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaÚvodné momenty etapy
 
 
Pelotón prechádzal úvodnými kilometrami pokojným spôsobom a utečenci veľmi rýchlo získali k dobru vyše štyri minúty. Medzitým riešil svoje problémy Burghardt, ktorý vyhľadal lekársku pomoc. Šprintérske celky sa neponáhľali s kontrolou vedúcej skupiny a tím BMC nastavil kľudné tempo, preto rozdiel medzi skupinami stúpol na šesť minút.
 
Na čele pretekov sa objavili dvaja zástupcovia Cofidisu a obaja majú v tomto roku dobrú formu. Anthony Perez vyhral etapu na Tour de Luxembourg, získal vrchársky dres na La Route d'Occitanie (Route du Sud) a obsadil siedme miesto na Tour de Yorkshire. Dimitri Claeys zase ovládol klasifikáciu na etapovom podujatí Štyri Dni Dunkerque. Francúzska zostava sa mohla presadiť aj v záverečnom šprinte, ale Christophe Laporte mal pád na konci druhej etapy a nemusel byť úplne v poriadku. Svoju druhú akciu v úniku ponúkol Jerome Cousin, ktorý jazdil pred balíkom aj v prvej etape, a hlavným ťahúňom vedúcej skupiny mal byť Guillaume Van Keirsbulck - silný jazdec na severské klasiky. Ale tohtoročná kampaň mu vôbec nevyšla.
 
 
kratka sprava ikonkaPontchâteau (162,5 km pred cieľom)
Môže sa právom považovať za hlavné mesto francúzskeho cyklokrosu. Hostilo dvakrát majstrovstvá sveta (1989,  2004), dvakrát majstrovstvá Európy (2005,  2016), päť majstrovstiev Francúzska (1978, 1999, 2008, 2009, 2015) a štyri kolá Svetového poháru. Taktiež  pred  tridsiatimi rokmi hostilo štart pretekov Tour de Frace a prvú pol-etapu smerujúcu do Machecoulu, ktorú vyhral kanadský cyklista Steve Bauer a päť dní nosil žltý dres.
 
 
Šprintérske celky sa dlho nemali k tomu, aby sa vytiahli na čelo pelotónu, takže únik získal čoraz väčší náskok. Tím BMC neváhal pustiť utečencov na osem minút, ale ani americká zostava im nemohla ponechať úplnú slobodu, pretože Guillaume Van Keirsbulck strácal na Avermaeta necelých päť minút. A to sa v tomto momente snažili využiť šprintérske celky, aby nemuseli pracovať celý deň.
 
Za celok BMC kontroloval brejk len jeden jazdec, za ním boli zoradení Movistar a Sky, aby sa už nezaplietli do žiadnej nepríjemnej kolízie. Stálo ich to síce energiu, ale jazda na čele balíka bola najbezpečnejšia. Americký celok napokon vykúpil Lotto - Soudal, ktorý sa nevzdáva svojich ambícii, že André Greipel dokáže ovládnuť šprintérsku koncovku. Belgická zostava si musela poradiť so 7-minútovým mankom. A to bol signál aj pre ostatné šprintérske celky, do práce sa vydali Quick-Step Floors, FDJ a Lotto - Jumbo.
 
Aktivitu v pelotóne rozprúdila aj blížiaca sa rýchlostná prémia. Na čele pretekov získal plnú porciu bodov Guillaume Van Keirsbulck, na ostatných jazdcov v hlavnej skupine čakalo jedenásť bodov. Najlepšie to rozohral Quick-Step Floors, ktorý vytvoril potrebnú pozíciu pre Fernanda Gaviriu a ten už pred seba nikoho nepustil. Za ním preťali pásku André Greipel a Peter Sagan, slovenský jazdec si tak polepšil o deväť bodov. Pred prémiou sa chcel nalepiť za kolumbijského cyklistu, ale dostal sa pred neho Greipel, no zároveň sa mu podarilo nepustiť pred seba Degenkolba s Kristoffom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprintérska prémia
 
 
Po tomto osviežení utečenci zistili, že dobré časy sa už skončili, balík znížil svoju stratu na tri minúty. Na konci etapy mal fúkať najsilnejší vietor, ale osemdesiat kilometrov pred cieľom nebolo badať žiadnu nervozitu v pelotóne. Vietor nerobil komplikácie a šprintérske tímy mali vedúcu skupinu pod kontrolou.
 
Na jedinej horskej prémii sa presadil Anthony Perez, ale na vrchárske tričko mu to zatiaľ nestačilo. Jedným bodom disponuje aj aktuálny majiteľ bodkovaného dresu Dion Smith, a keďže sa nachádza v poradí vyššie ako Perez, stačilo mu prísť do cieľa v pelotóne a tento cenný dres mu zostane. Po horskej prémii sa jazdilo na pomerne úzkej ceste, čo nechceli podceniť favoriti na titul a pohybovali sa na čele balíka.
 
Ukázalo sa to ako rozumné rozhodnutie, lebo niektorých jazdcov spomalil pád, ale nebolo to vo veľkej rýchlosti. Predné koleso menil Jakob Fuglsang, do balíka sa museli vracať aj Dan Martin, Mollema alebo Landa, no nemali s tým problémy, lebo ostatní borci sa nikam nehnali. To pomohlo vedúcej skupine, aby získala bonusové sekundy, a cez Bonus point sa prešlo v poradí Claeys, Van Keirsbulck, Perez.
 
 
video v clanku ikonka ciernaProblémy Jakoba Fuglsanga
 
 
Potom už musel pelotón nasadiť vysoké tempo, lebo únik opäť zvýšil náskok na tri minúty. Rozhodujúca fáza etapy naberala svižné obrátky. V balíku pracovali len Lotto - Soudal a Quick-Step Floors, na odhodlanú vedúcu štvoricu to zatiaľ nestačilo. Rozdiel medzi skupinami neklesal podľa očakávania pelotónu.
 
 
kratka sprava ikonkaSarzeau (cieľ)
Končí sa ešte stále na pobreží Atlantického oceána, v Morbihanskom departmente. Mor-bihan znamená po bretónsky malé more. Pobrežie je členité, podľa legendy je tu toľko ostrovčekov, koľko je dní v roku. V skutočnosti je tu okolo štyridsať ostrovov, z toho tridsať obývaných.  Prvá zmienka o existencii mesta, v tomto prípade sa jednalo o opátstvo, pochádza z jedenásteho storočia. V trinástom storočí bol postavený neďaleký hrad Château de Suscinio,  v pätnástom storočí bol fortifikovaný. Tour de France sem príde prvýkrát, zrejme zásluhou prezidenta UCI Davida Lappartienta , no proklamuje sa, že záľuba v cyklistike je tu predsa len o čosi vyššia než v ostatných  bretónskych  mestách. David Lappartient tiež pochádza z mesta Pontivy, rovnako ako aj Paul Le Drogo (víťaz etapy na TdF, ktorý v Sarzeau  zomrel). Sídli tu tiež jeden z najstarších morbihanských cyklistických klubov, Vélo Sport de Rhuys, ktorý funguje od roku 1951 a zúčastňuje sa  všetkých  významných  akcií  v oblasti. Lappartient bol jeho prezidentom do roku 2007.
 
 
Zodpovednosť za chytenie utečencov prebral Quick-Step Floors, ale belgická zostava mala pred sebou ťažký príchod do cieľa. Ostatné šprintérske celky jej nepomáhali a únik držal náskok dve minúty sedemnásť kilometrov pred cieľom. Bolo sympatické, ako Cousin, Claeys, Perez a Van Keirsbulck sa nezľakli svojej príležitosti a kvalitne držali v úzkych celú hlavnú skupinu. Desať kilometrov pred cieľom sme v nej márne hľadali spoluprácu a brejk stále jazdil s minútovou výhodou.
 
Situáciu začali hasiť aj Dimension Data a Bora - hansgrohe, ale na dráme to neuberalo. Vedúca štvorica sa stále striedala a asi ani nečakala, že etapa môže vyvrcholiť takýmto napínavým spôsobom. A päť kilometrov pred cieľom zabrzdil balík hromadný pád. Problémy mali Zakarin, Urán, Benoot, Kruijswijk, Latour a hlavná skupina sa oslabila. Sagan sa znovu udržal na čele pelotónu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaHromadný pád pred cieľom
 
  
Dlhočizná cieľová rovinka napokon vystavila stopku vedúcej štvorici, balík ju predbehol deväťsto metrov pred páskou. Posledné stovky metrov opäť najlepšie zvládol Quick-Step Floors a Fernando Gaviria to dotiahol do víťazného konca. V tesnom súboji pokoril Petra Sagana a Andrého Greipela
 
Ani štvrtá etapa nezostala nič dlžná ohľadom napätia. Pelotónu výrazne skomplikovali situáciu štyria utečenci, ale hlavná skupina si mohla za to sama, lebo v priebehu celého dňa pristupovala k tejto skupinke laxným spôsobom. Na konci sme boli svedkami ďalšieho nepríjemného pádu, na ktorý doplatil najmä Ilnur Zakarin takmer minútovou stratou, a potom sme boli svedkami ďalšieho nervózneho príjazdu do cieľa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný kilometer etapy
 
 
Finálne stovky metrov opäť skvele zvládol Maximiliano Richeze, ktorý previedol Fernanda Gaviriu cez všetky nástrahy a kolumbijský jazdec už vedel, čo má robiť pred páskou. Začal šprintovať ako prvý a dokázal odraziť atak Andrého Greipela a aj Petra Sagana. Kolumbijský cyklista bol vo finále nesmierne silný a odmenil sa svojim kolegom za tvrdú prácu, ktorú odviedli na konci etapy pri chytaní brejku. Gaviria prišiel na TdF vo vynikajúcej forme, potvrdil to aj dnes, keď v ťažkom a dlhom šprinte dokázal udržať na páske svoju vedúcu pozíciu. Druhý etapový triumf v priebehu štyroch dní ešte viac zvýši jeho sebavedomie.
 
Drsnú koncovku výborne zvládol aj Peter Sagan, ktorý vo finále neopustil zadné koleso Fernanda Gaviriu a bol pripravený využiť jeho rýchlosť. Potom však zmenil situáciu André Greipel, ktorý vystrašil túto osvedčenú dvojičku skorým šprintom, svetový šampión sa ocitol v druhej línii a už sa nedokázal dostať cez neskoršieho víťaza etapy. Ale ešte si poradil s nemeckým súperom, takže v troch doterajších šprintoch neskončil horšie ako druhý. A to je skvelá správa nielen z hľadiska jeho výkonnosti, ale aj ohľadom zeleného dresu, keďže získava množstvo bodov aj v rovinatých etapách. Po dnešnom koncentrovanom výkone udržal zelený dres a pred dvojnásobným etapovým víťazom Fernandom Gaviriom má k dobru štyri body.
 
 
tour 18 etapa 04 spurt bohfb
Špurt dnešnej etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Najlepší výkon v tohtoročnej edícii ponúkol André Greipel, ktorý si veľmi veril na cieľovej páske, preto vsadil na dlhý šprint. Nemecký jazdec bol rýchly, ale mal proti sebe rovnako silných konkurentov a v takejto konštelácii potreboval načasovať svoj šprint chirurgicky presne. V Top 10 sa objavili aj Groenewegen, Kittel, Kristoff a Degenkolb, ale všetkým štyrom chýbala kvalita, aby sa zapojili do bitky o etapový triumf.
 
Hromadný pád tesne pred cieľom sa dotkol z favoritov iba Ilnura Zakarina, ktorý sa už nedokázal vrátiť do balíka a stratil necelú minútu. Ruský jazdec doteraz prechádzal cez Tour bez problémov, teraz si vyskúšal tienistejšiu stránku podujatia. Vo finále museli riešiť podobné problémy Urán, Landa, Kruijswijk alebo Latour, no všetci boli schopní dostať sa späť do pelotónu. V tomto páde utrpeli zranenia Benoot (Lotto-Soudal) a Domont (Ag2r). Pomery v celkovom poradí tak zostali bez výraznejších zmien, na vedúcej pozícii sa nachádza Greg van Avermaet.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Je to ťažko vydreté víťazstvo. Na konci sme nedostali žiadnu pomoc od ostatných tímov pri eliminovaní utečencov, ale veľmi sme chceli zvíťaziť. Ako tím sme odviedli neuveriteľnú prácu a veľmi sa z toho teším. Musím poďakovať mojim kolegom za ich ťažkú jazdu počas dnešnej etapy. Na Tour sme veľmi tvrdo trénovali a sme vo výbornom stave, preto sa teším na nasledujúce etapy. Peter Sagan je jeden z najsilnejších cyklistov v pelotóne, preto sa teším, že môžem proti nemu bojovať."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (druhé miesto)
"Protivietor bol dnes veľkým problémom, prejavilo sa to v záverečnom šprinte, tak bolo hľadanie pozícií a načasovanie kľúčové. Skončil som druhý a som rád, že som uchránil zelený dres. Dnešný únik bol silný, ľudia v úniku odviedli dobrú prácu. Na čele pelotónu sme radšej nechali pracovať iné tímy, my sme potiahli až posledné kilometre. Bitka o zelený dres pokračuje, no do Paríža je ešte dlhá cesta, vrátane nejakých stúpaní. Dôležité je, že sa nám opäť podarilo vyhnúť sa problémom a nehodám v závere. Z tohto hľadiska sa mojím kolegom darí zabraňovať nepríjemnostiam."
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 4:25:01 120
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
3. GREIPEL André Lotto-Soudal 00:00 25
4. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 00:00 15
5. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 00:00 5
6. PASQUALON Andrea Wanty-Groupe Gobert 00:00  
7. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 00:00  
8. DEGENKOLB John Trek-Segafredo 00:00  
9. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 00:00  
10. DUPONT Timothy Wanty-Groupe Gobert 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 13:33:56 25
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:00  
3. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
4. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:05  
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:07  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:07  
7. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:11  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:11  
9. MATTHEWS Michael Team Sunweb 00:11  
10. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:35  
63. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 143
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 139
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 72
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 65
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 52
6. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 50
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 1
2. PEREZ Anthony Cofidis, solutions crédits 1
3. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 13:34:07
2. BERNAL Egan Team Sky 01:08
3. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 01:22
4. BOUDAT Thomas Direct Energie 01:40
5. TOLHOEK Antwan Team Lotto NL-Jumbo 01:55
6. MüHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 02:09
 


 
 
Prémie na trase:
sprint-20 97,5 km - DERVAL (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 59,5 km - Côte de Saint-Jean-la-Poterie: dĺžka 800 m; sklon 7,8 % (1 bod)
bonus tdf 20 38,5 km - Limerzel - bonusové sekundy 3-2-1
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Dočkáme sa poriadneho záverečného špurtu, do ktorého sa zapoja konečne všetci najrýchlejší jazdci? Blízkosť pobrežia bude znovu indikovať vietor a ten by mal ku koncu etapy zosilnieť, ale mal by fúkať jazdcom do tváre. Uvidíme, ako to dopadne, ale opäť sa môžeme pripraviť na nervóznu koncovku, kde sa budú prelínať záujmy šprintérskych celkov a jazdcov na celkové poradie. V meste Sarzeau nás čaká priamočiary finiš, posledné štyri kilometre poskytnú šprintérom maximálny komfort, takže budú môcť vytiahnuť svoju maximálnu rýchlosť. Toto môže byť javisko Marcela Kittela, ktorý prišiel do Francúzska výborne pripravený po rýchlostnej stránke, ale ešte nedostal potrebnú príležitosť, aby to potvrdil. Preto by mu malo sadnúť takéto nenáročné finále. To isté platí aj o Dylanovi Groenewegenovi. Holandský borec prežíva úspešnú sezónu a jeho šprinty sú čoraz kvalitnejšie, ale na Tour mu doteraz šťastie neprialo. Bez silného lead-outu to má ťažké presadiť sa v chaotických šprintoch, mesto Sarzeau mu však ponúkne dobrú príležitosť na druhú výhru na TdF v kariére. Quick-Step Floors sa bude znovu spoliehať na tímovú zohratosť a symbiózu medzi Gaviriom a Richezem. Kolumbijský jazdec sa môže spoľahnúť, že ak pôjde všetko podľa plánu, argentínsky kolega mu vytvorí ideálnu pozíciu, čo dostane do defenzívy jeho konkurentov. V priamočiarej koncovke stúpnu šance aj skúseným jazdcom ako Greipel a Cavendish a vysokou rýchlosťou disponuje aj Démare, čoho si bude vo finále vedomý. Nesmieme zabúdať ani na Kristoffa s Degenkolbom, takže ak sa neobjavia na trati žiadne komplikácie, môžeme sa tešiť na stret veľkých šprintérskych osobností. Peter Sagan sa bude chcieť presadiť osvedčeným spôsobom a pred páskou si vybojovať čo najlepšiu pozíciu, aby mohol pokoriť aj papierovo rýchlejších súperov. Sám priznal, že tímová časovka mu nevyšla podľa predstáv, preto bude mať motiváciu navyše.            
 
 
Krátky opis trasy:
Pelotón sa presúva do Bretónska. Mestá La Baule a Sarzeau sa nachádzajú na brehu Atlantického oceána, nie sú od seba príliš vzdialené vzdušnou čiarou, ale väčšina dňa sa uskutoční vo vnútrozemí. Mierne zvlnený terén len s jednou krátkou horskou prémiou bude aj do tretice vyhovovať šprintérom a určite ich poteší aj to, že záverečné štyri kilometre sú úplne priamočiare, bez akýchkoľvek komplikácii, čo by malo ponúknuť súboj maximálnych rýchlostí. Vzhľadom na blízkosť pobrežia bude opäť vyvolávať obavy vietor, ktorý sa môže stať spoločníkom pelotónu počas úvodných dní. Zaujímavosťou je, že starostom mesta Sarzeau je šéf UCI David Lappartient.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:55)
na Dvojke od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Martin Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop