TdF: Ďalšiu drsnú etapu vyhral Thomas, Quintana zaostal, šprintéri odstupovali

19.7.2018, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
12. 19.7. rovinata etapa ciel rovina Bourg-Maurice > Alpe d'Huez 175,5 km Thomas
 
 
01
profil etapy, 5337 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Ešte jedna alpská previerka a dobývanie troch legendárnych stúpaní postavili cyklistov pred veľmi náročnú úlohu. Aj dnes sa mohli dostať do úzkych mnohí jazdci na celkové poradie a najmä šprintéri sa museli pripraviť na súboj s časovým limitom. Jedno bolo isté, stúpanie Alpe d'Huez, ako vždy, vytvorilo podmienky pre dramatické predstavenie v neopakovateľnej atmosfére.
 
Tím Sky musel byť na koni, a ak by sa mu podarilo zopakovať rovnaký suverénny výkon aj tentoraz, mohlo to znamenať aj definitívny knokaut pre všetkých súperov. Nebolo pochybností, že dnešná etapa môže zamiešať poradím rovnakým spôsobom, ako sme to videli včera. Na štarte už chýbal Rigoberto Urán, ktorý po páde na kockách trpel. Včera mal celý deň bolesti, pri nedeľňajšom páde si poranil ľavú nohu a rameno a vôbec nemohol pedálovať. Preto nemalo zmysel pokračovať ďalej.
 
 
kratka sprava ikonkaBourg-Maurice (štart)
V Alpách bol pre svoje mučeníctvo rozšírený kult sv. Mórica, ktorý sa dá nájsť už v mene  mesta. Tunajší zámok so šľachtickým sídlom patrili savojskej dynastii. Z 19. storočia pochádza prestavaný klasicistický kostol sv. Mórica. Religióznemu charakteru odzvonilo vydaním konkordátu (dohoda medzi pápežom a hlavou štátu) a vyhnaním miestneho vikára a farára v roku 1905. Ako miestne špeciality sa servírujú crozets (štvorcovitá cestovina z pohánky), syr beaufort, polenta so syrom, farcon (chlieb v mlieku s hrozienkami a šafránom) a fánky/anjelské krídla (vyprážané koláčiky).
 
 
Po veľmi rýchlom štarte sa bojovalo o vytvorenie vedúcej skupiny. Tento záujem deklarovalo množstvo cyklistov, preto sa brejk nedarilo skomponovať. Takže sa muselo čakať na Col de la Madeleine. Na začiatku stúpania pôsobil aktívne najmä tím Fortuneo a hneď od úvodných kilometrov v kopci vypadali z balíka šprintéri. Vzadu zostali najskôr Greipel a Démare, časový limit bol ich najväčšou hrozbou. Ale videli sme viacero jazdcov, ktorí si dnešný deň poriadne vytrpeli.
 
Potom nasadil tvrdé tempo Movistar, ktorý rozbehol preteky hneď od prvého stúpania. Španielska zostava bojovala nielen o vytvorenie silného úniku, ale aj decimovala zloženie hlavnej skupiny. Za balíkom už zostali Poels a Pozzovivo. Pred pelotón sa znovu usadila veľmi početná skupina a dostali sa do nej také mená ako Amador, Kruijswijk, Valverde, Zakarin, Barguil, Majka, Mollema, Latour alebo Gesink! Tím Sky tak musel riešiť dilemu, že sa pred hlavnou skupinou objavili aj jazdci na celkové poradie, ale aspoň ich potešilo, že Poels sa vrátil späť.
 
Na čelo pretekov sa dostali Kruijswijk, Valverde, Zakarin, Nieve, Pauwels, Latour, Barguil, Majka, Mollema, Calmejane, van Garderen, Moinard, Alaphilippe, Gorka Izagirre, Rolland, Bouet, Gesink, Gaudu, Bouet, Martinez, Ten Dam, Amador, Edet, Sicard, Gesbert, Hansen, Navarro, Perez, Mühlberger a Pöstlberger.
 
Bola to veľmi silná skupina, ale mnohí z útočníkov neboli spokojní s jej zložením a snažili sa ju rozdeliť, no tieto pokusy sa nedarilo uskutočniť. Tím Sky sa musel pripraviť na tvrdú jazdu po alpských priesmykoch, lebo musel ustriehnuť početnú a kvalitnú skupinu, kde sa nachádzal aj šiesty muž poradia Steven Kruijswijk a na jedenásty v klasifikácii Alejandro Valverde. Nepríjemnou bola pre nich aj prítomnosť Ilnura Zakarina a Pierra Latoura, podpornú prácu pre svojich lídrov mohli vo finále odviesť Nieve, Ten Dam alebo Gorka Izagirre.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSilný únik kontroloval tím Sky
 
 
 
Hlavným záujemcom o etapový triumf bol Rafal Majka, ktorý sa rozhodol ihneď zabudnúť na včerajšie sklamanie. Rovnakú stratégiu mal pripravenú aj Bauke Mollema, ale ten sa dlho neudržal vo vedúcej skupine. Osobnosťou úniku mal byť aj Warren Barguil, ten si robil zálusk na bodkovaný dres a aj etapu, ale vo vrchárskej súťaži mu chceli skrížiť plány Serge Pauwels a Julian Alaphilippe. A lepšiu náladu chcel vytvoriť v tíme EF Education Pierre Rolland.
 
Tím Sky poslal na čelo balíka celú svoju zostavu a tento pre nich nepríjemný únik držali pod dvomi minútami. Na vrchole Col de la Madeleine sa to zvýšilo ešte o pol minúty, Peter Sagan stále jazdil v hlavnom balíku. Dvadsať bodov tu získal Alaphilippe, ktorý sa mohol spoľahnúť na svoj perfektný šprint, a záujem o vrchárske body prejavili aj Barguil, Rolland a Pauwels. Jazdec tímu Quick-Step Floors obhájil bodkovaný dres, ale mohol sa presvedčiť, že jeho súperi boli hladní po úspechu.
 
 
kratka sprava ikonkaSaint-Avre (102 km pred cieľom)
Drobná dedina s kostolom sv. Albana. V blízkosti sú kaplnka Našej Pani de la Balme a kaplnka Nepoškvrneného  počatia. Pozoruhodnosťou je sedemnásť serpentín na Montvernieri, ktoré mali pôvodne spojiť dolinu Arc s dedinou Montvernier. Do nej spadá aj Mauriennská dolina, v ktorej sa praktikuje 24 zimných športov, v lete sa tu chová dobytok a produkuje metalurgicko-chemická výroba. Cez túto dolinu prechádzali slávni vojenskí velitelia a panovníci, prvý Hannibal, potom Karol Veľký aj Napoleon.
                   
 
A práve Alaphilippe predviedol v klesaní ďalšie svoje majstrovstvo a spolu s Mühlbergerom si vybudovali malý náskok pred ostatnými utečencami. Medzitým prišla informácia, že z pretekov odstúpil Tony Gallopin, ktorý sa úplne nezotavil z pádu na francúzskom šampionáte. Ag2r tak zostal len v piatich mužoch. Pierre Rolland preletel cez bufet bez zastavenia, zostal sám na čele pretekov s malým odstupom a získal päť bodov na Lacets de Montvernier. Potom preťali vrchol Alaphilippe a Pauwels. Pelotón strácal tri a pol minúty, Peter Sagan stále bojoval na jeho konci.
 
Rolland získal náskok tridsať sekúnd a uchmatol všetky body aj na rýchlostnej prémii. Pred Col de la Croix de Fer sa zmenila situácia na čele pretekov. Francúzskemu jazdcovi sa pridali Valverde a Kruijswijk, teda dvaja najnebezpečnejší súperi tímu Sky v úniku. A Alaphilippova misia skončila a vracal sa späť do pelotónu. Vo vedúcej skupina napokon zostalo jedenásť jazdcov, spomínanú trojicu doplnili Barguil, Amador, Zakarin, Nieve, Majka, Izagirre, Gesink a Martinez. Ďalším pretekárom, ktorý odstúpil z pretekov, bol Dylan Groenewegen.
 
Vo vedúcej skupine diktovali tempo Movistar a Lotto - Jumbo, aby im čo najdlhšie vydržal náskok cez štyri minúty. Obidva celky zvolil dobrú stratégiu, aby potrápili tím Sky ešte pred cieľovým kopcom, no približne v polovici Croix de Fer zaútočil osamote Kruijswijk a rozbil spoluprácu. Peter Sagan si už vystúpil z balíka. Na tomto kopci sa objavili ďalšie odstúpenia. Náročné alpské dni zastavili aj Andrého Greipela a spolu s ním skončil Rick Zabel, ktorý mal namále už včera.
 
Na prvý pohľad vyzeral byť útok Stevena Kruijswijka ako unáhlené riešenie v dobre rozohranej partii, ale holandský cyklista sa musel cítiť výborne, keď dokázal zvyšovať náskok pred prenasledovateľmi a hlavnou skupinou, a ako šiesty muž v poradí si virtuálne obliekal žltý dres. Bolo však otázkou, či mu entuziazmus vydrží až do konca.
 
Ďalšou nepríjemnou správou bolo odstúpenie Fernanda Gaviriu, v dnešnej etape tak skončili druhý a tretí muž bodovacej súťaže. Pawel Poljanski pokračoval, organizátor pretekov poskytol mylnú informáciu.
 
Kruijswijk bol nezastaviteľný a získal na hlavný balík už šesť minút a pomohlo mu aj to, že skupina prenasledovateľov sa rozbila. Preto v pelotóne nasadili ešte tvrdšie tempo Ag2r a Movistar, skupina favoritov sa postupne okresávala.
 
 
video v clanku ikonka ciernaHrdina Kruijswijk na vrchole Croix de Fer
 
 
Po perfektnom výkone Kruijswijk dobyl Col de la Croix de Fer, za ním sa objavili na vrchole Barguil, Nieve a Majka. V hlavnom balíku sa už jazdilo naplno, vyťahovali sa Ag2r a Movistar, no obidva celky len suplovali prácu tímu Sky, ktorý mal v balíku stále piatich jazdcov. Podobne ako včera sme sledovali veľmi náročný priebeh pretekov a znovu sa očakávalo, že na cieľovom kopci sa poriadne vytrápia všetci favoriti na titul. Na tomto kopci už nestačil Adam Yates.
 
Potom sa znovu dostal do práce tím Sky, ktorý musel rušiť 6-minútový náskok Stevena Kruijswijka. Ten v poradí strácal len 2:40, takže žltý dres Gerainta Thomasa bol v ohrození. A strata hlavnej skupiny sa nezmenšila ani v zjazde. Tá postupne chytila takmer všetkých cyklistov, aj Valverdeho so Zakarinom, a pred ňou ešte zostávali Majka, Barguil, Nieve a nezastaviteľný Kruijswijk. Spomínaná trojica bola eliminovaná ešte pred cieľovým kopcom, následne sa odohrávala bitka už len medzi britskou zostavou a lídrom etapy.  
 
 
kratka sprava ikonkaAlpe d'Huez (cieľ)
Má nadmorskú výšku 1860 metrov, je to rezort zimných športov v strede šiestich Oisanských dolín, a stúpanie má 21 serpentín. Ponúka krásny panoramatický pohľad na Národný park Pelvoux, ľadovce Meije a horu Sarenne (najdlhší „čierny“ svah so sklonom 40% a viac v Európe).
 
 
Na Alpe d'Huez vyskočil Kruijswijk s náskokom 4:20, Sky stiahol pekný časový úsek na predchádzajúcej rovine. Ak by holandský jazdec neprežil na cieľovom kopci veľkú krízu, malo mu to vydať na etapový triumf, no žltý dres bol otáznikom. Za ním sa nachádzali takmer všetci favoriti, chýbal len Adam Yates.
 
Ťažký kopec okamžite precedil hlavnú skupinu, za zaujímavých jazdcov viseli na vlásku Zakarin, Jungels a aj Valverde. Egan Bernal nasadil poriadne tempo a spolu s jeho dvomi lídrami zostávali v skupine iba Quintana, Landa, Bardet, Fuglsang, Roglič, Nibali a Dumoulin.
 
Desať kilometrov pred cieľom zaútočil Nibali, ale Bernal bol skvelý a tento pokus zlikvidoval. Následne to vyskúšal Quintana, ale výsledok bol rovnaký. Sedem kilometrov pred vrcholom sa zdvihol zo sedla Bardet a bol to už dobrý atak, domáci jazdec si vybudoval slušný náskok. Túto situáciu hasil Bernal a bolo prekvapujúce, že do problémov sa dostal Quintana. A zo skupiny favoritov už vypadol Fuglsang. Rýchle tempo favoritov ukrajovalo z Kruijswijkovho náskoku a sen holandského cyklistu sa pomaly rozplýval, dochádzali mu sily.
 
Po Bernalovi prebral zodpovednosť žltý Thomas, za ním zostávali už len Froome, Nibali, Roglič, Dumoulin a Landa. Líder pretekov zmenšil Bardetov odstup a následne atakoval Froome. Ale bolo to v momente, keď sa ocitol na zemi Nibali, ktorý musel mať kontakt s divákom. Britský jazdec chytil Kruijswijka a mieril za etapovým triumfom. Obhajca prvenstva si však vybudoval len malý náskok a skvelý Dumoulin ho chytil, v spoločnosti Thomasa a Bardeta. Ostatní už strácali a na Nibaliho pád doplatil aj Landa.
 
Vedúca štvorica sa pred páskou zastavila, akoby čakala na Nibaliho a Landu, ale Bardet nemal dôvod čakať a znovu vyrazil dopredu. Ani francúzsky atak nemal prívlastok víťazný. Na cieľovú čiaru dorazila skupina Thomas, Froome, Dumoulin, Bardet, Landa a v nej ukázal najlepší šprint Geraint Thomas, ktorý porazil Dumoulina a Bardeta. Nibali prišiel do cieľa spoločne s Rogličom so stratou cez desať sekúnd. Quintana zaostal necelých päťdesiat sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Ani v tretej alpskej etape sa nenašla protizbraň na tím Sky, hoci konkurenčné celky predviedli silné útoky už na prvom kopci. Britská zostava disponuje kvalitným personálnym obsadením, ktorý urobil pre Thomasa s Froomom všetko potrebné, aby mohli zažiariť na cieľovom kopci. Dynamiku etapy výrazne zmenil výborný sólový atak Stevena Kruijswijka, ktorý bol dnes veľmi silný, ale skupina favoritov bola hladná po výhre na Alpe d'Huez, a holandský cyklista napokon nezmenil pomery v GC vo svoj prospech. Na cieľovom kopci odviedol skvelú službu Egan Bernal, vďaka čomu mohli Thomas s Froomom čakať len na posledné štyri kilometre. Mladý kolumbijský jazdec pokryl všetky dovtedajšie útoky a výrazne priblížil Kruijswijka.
 
Na cieľovom kopci to bola opäť eliminačná jazda, po ktorej vydržali na čele pretekov len tí najsilnejší jazdci, nevideli sme tu žiadny rozhodujúci nástup favorita. Skúšal to najmä Bardet, ale nepodarilo sa mu prísť osamote do cieľa. Francúzsky cyklista potom bojoval o etapu s Thomasom, Froomom, Dumoulinom a Landom a možno by pri nich vydržal aj Nibali, ktorého postihol smoliarky incident, ale mal šťastie, že kvôli tomu nestratil oveľa viac času.
 
Ďalší mimoriadny výkon ponúkol Geraint Thomas, jeho šprint na páske len podčiarkol, v akej skvelej forme momentálne jazdí. V záverečnom súboji muža proti mužovi sa ani raz nedostal do úzkych, takže obhájil žltý dres a vyhral druhú etapu po sebe. Ak sa pred dnešnou etapou vyjadril, že tím Sky sa nachádza v dokonalej pozícii, po Alpách to platí dvojnásobne. Žiadne zaváhanie nepredviedol ani Chris Froome a spokojne sa drží na druhom mieste v GC. Pred tretím týždňom si nemohol želať viac.
 
Snaživý výkon predviedol Romain Bardet, ale presvedčil sa, že proti početnej presile britského zoskupenia sa nedá atakovať. Pred cieľom mal dobré nohy aj Tom Dumoulin, ktorý sa znovu vyrovnal tým najsilnejším jazdcom na pretekoch, a po alpskej epopeji zostal v hre o pódium. Najsilnejším jazdcom Movistaru bol tentoraz Mikel Landa. Hoci na konci nepredviedol útočný pokus, do cieľa prišiel v hlavnej skupine, do ktorej sa dokázal vrátiť po Nibaliho incidente. Keď sa zotaví zo svojich zdravotných problémov, v Pyrenejách môže byť ešte nebezpečný. Dobrý deň neprežil Nairo Quintana a po ďalšom výpadku sa mu čoraz viac vzďaľuje pódium. Útočný Valverde ani dnes neponúkol výhodu pre svojich kolegov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Medzi najsilnejšími sa objavili aj Primož Roglič, ten však v samotnom závere už nestačil tempu Thomasa a spol. a spolu s ním finišoval Vincenzo Nibali. Ktovie, ako by vyzeralo finále, ak by nespadol. Hneď po etape povedal, že keď zaútočil Froome, išiel za ním, ale následne sa spomalilo a on spadol. Ani nevie ako. Po menšej strate mu patrí štvrtá priečka a už sa tešíme, ako bude bojovať o stupne víťazov v poslednom súťažnom bloku.
 
Na včerajšiu snahu doplatil Daniel Martin, no stále sa pohybuje v Top 10, ale na chrbát mu začína dýchať Jakob Fuglsang, ktorý predviedol povzbudivý výkon. V najlepšej desiatke sa nachádzajú len samí kvalitní jazdci, takže súboj v klasifikácii bude ešte veľmi zaujímaví. Momentálne mu kraľuje tím Sky, ktorý sa ocitol po Alpách presne tam, kde si želal byť.
 
Peter Sagan prišiel do cieľa na 109. priečke so stratou  31:29, spoločnosť mu robili Daniel Oss a Marcus Burghardt. Svetový šampión sa pohyboval dlhú dobu v pelotóne, odkiaľ sa prepadol len na treťom kopci. Aj vďaka tomu sa nemusel obávať o splnenie časového limitu. Posledná alpská etapa však bola pohrebiskom šprintérov, na pretekoch skončili Groenewegen, Greipel a Gaviria, čo určite ovplyvní nasledujúce rovinaté etapy.
 
Na druhé miesto v bodovacej súťaži sa tak dostal Alexander Kristoff, ktorý na Sagana stráca 210 bodov. Bodkovaný dres naďalej vlastní Julian Alaphilippe, francúzsky jazdec vyrazil do úspešného úniku aj dnes, a biely dres nestratil Pierre Latour, no Egan Bernal znížil svoju stratu. Časový limit nestihli dvaja jazdci, Dmitrij Gruzdev (Astana) a Rein Taaramäe z Direct Energie.   
 
 
Výsledky
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 5:18:37 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:02 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03 25
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:04 15
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07 5
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:13  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:13  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:42  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:47  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 49:24:43 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:37  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:46  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:07  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:13  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:43  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:13  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 05:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 339
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 100
5. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 82
6. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 78
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 84
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 63
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. GAUDU David Groupama - FDJ 25
6. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 23
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 49:41:24
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:58
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 04:41
4. GAUDU David Groupama - FDJ 34:57
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 48:15
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 53:07
 
 

 
 
Prémie na trase:
hc 20 122 km - Col de la Madeleine: dĺžka 25,3 km; sklon 6,2 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
2 20 92,5 km - Lacets de Montvernier: dĺžka 3,4 km; sklon 8,2 % (5-3-2-1)
sprint-20 84,5 km - SAINT-JEAN-DE-MAURIENNE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
hc 20 54,5 km - Col de la Croix de Fer: dĺžka 29 km; sklon 5,2 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
hc 20 Cieľ - Alpe d'Huez: dĺžka 13,8 km; sklon 8,1 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Klasifikácia už nabrala poriadne obrátky, ale Alpy neskončili, a na tretí deň budú najnepríjemnejšie. Dlhé, ťažké a legendárne stúpania môžu uderiť na favoritov ešte výraznejšie ako brutálna včerajšia previerka. Kumulácia únavy v priebehu ďalšej horskej etapy, s vyše päťtisíc výškovými metrami, bude nekompromisná ku každému favoritovi, ktorý nejazdí v špičkovej forme. A že sa ich nájde dostatok, po jedenástej etape netreba pripomínať. Hlavným motívom etapy bude Alpe d'Huez, ale dôležitú úlohu zohrajú aj predchádzajúce kopce, ktoré ešte viac vysilia pelotón, a na cieľovom stúpaní sa bude pretekať z totálnej vyčerpanosti. Tím Sky sa dostal do elegantnej pozície a po včerajšku to vyzerá, že disponuje dvomi najsilnejšími cyklistami na pretekoch. Je nepochybné, že počas celého dňa dostanú od kolegov parádnu podporu, aby sa mohli sústrediť len na Huez. Thomas s Froomom momentálne pôsobia veľmi sebavedome, a majú na to dôvod, preto si budú chcieť urobiť vlastné preteky aj v najťažšom alpskom predstavení. Neočakávame, že po ďalšej tvrdej jazde bude bojovať o výhru veľká skupina favoritov, a to bude voda na mlyn pre dvojicu lídrov tímu Sky, ktorá je mimoriadne silná a zdá sa, že na cieľovom kopci si môže dovoliť čokoľvek. Uvidíme, ako to zmenežujú, ale vieme si predstaviť Frooma, ako by útočil na žltý dres svojho tímového kolegu?
 
 
Na takýto profil je ako stvorený Nairo Quintana, ktorý je zdatným vrchárskym vytrvalcom a dokáže sa vybičovať k maximálnemu výkonu, keď ostatných už zmorí únava. V rámci tímu by mu malo pomôcť, že bol najsilnejší v predchádzajúcej previerke, takže Landa s Valverdem by mali stáť po jeho boku. Quintana bude spomínať na rok 2015, keď na Alpe d'Huez dokázal utiecť Froomovi, a nijaký iný rezultát nemôže mať pred očami ani tentoraz. Vo včerajšom finále sa ukázal vo vynikajúcej pohode Tom Dumoulin a nasledujúce dlhé a v podstate tempárske kopce vyhovujú jeho vrchárskemu štýlu. Momentálne má lepšiu formu ako väčšina jeho súperov, preto to musí využiť. V akcii sa ukázal aj Bahrajn - Merida a Vincenzo Nibali. Aj skúsený taliansky jazdec je dobre pripravený na eliminačnú jazdu v kopcoch, a na takomto náročnom profile by sa mali ešte viac ukázať jeho vytrvalostné schopnosti. Po jedenástej etape bol sklamaný Romain Bardet, ktorý tak dostal zvýšenú motiváciu, aby sa presadil na legendárnom cieľovom kopci. Preto možno zvolí na Huez priamočiarejší postup a nebude sa spoliehať na nikoho iného. Naďalej jazdí odvážne Daniel Martin a ak mu to nohy dovolia, nebude na tom nič meniť. Jedenásta etapa musela poriadne zdvihnúť náladu v tíme Lotto - Jumbo, a keďže Roglič s Kruijswijkom sú presne tie tempárske motory, ktoré sa hodia na takéto dlhé kopce, ani tentoraz by nemali ťahať za kratší koniec. Uvidíme, kto zo sklamaných zo včerajšej previerky nájde cez nos mentálnu silu, aby sa pobil o dobrý výsledok. Lebo marazmus na takomto profile bude znamenať veľkú stratu. Fuglsang, Yates, Zakarin, Majka alebo Mollema budú mať pred sebou kľúčový deň, v ktorom sa rozhodne o ich ďalšom osude na TdF.                   
     
 
Krátky opis trasy:
Vrchárska devastácia pelotónu pokračuje a tretia horská etapa v rade dostane jazdcov na legendárne miesta. Maratón po alpských obroch odštartuje Col de la Madeleine, nekonečný výstup, ktorý bude s pribúdajúcimi kilometrami stupňovať svoju náročnosť. Po zjazde sa ihneď zareže do nôh krátke, ale o to prudšie stúpanie Les Lacets de Montvernier, a potom už nič nebráni tomu, aby sa začalo štverať na ďalší rozsiahly kopec Col de la Croix de Fer. Toto nepravidelné stúpanie má náročnejšie gradienty v prvej časti a na jeho vrchole už budú všetci zaručene vyčerpaní. A to ich bude ešte čakať známy charizmatický výstup. Alpe d’Huez čakalo tri roky, kým sa dostalo znovu na scénu, preto si sľubuje, že náležite prehovorí do vývoja v klasifikácii. Prevýšenie sa pohybuje celý čas na úrovni ôsmich percent, ale rozdiel treba robiť skôr, lebo posledných 2500 metrov nie je náročných. Stále platí, že na tomto kopci chcú všetci triumfovať, preto nič nebráni favoritom na titul, aby tu vytiahli svoje najsilnejšie zbrane. Po troch ťažkých dňoch v kopcoch bude patriť úspech len tým najvytrvalejším.
 
 
etapa 12 kopec 1
profil Col de la Madeleine (© letour.fr)
 
 
etapa 12 kopec 2
profil Col de la Croix de Fer (© letour.fr)
 
 
etapa 12 kopec 3
profil Alpe d'Huez (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:50)
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop