TdF: Fenomenálny Sagan vyhral najnudnejšiu etapu, v šprinte pokoril Kristoffa a Démara

20.7.2018, 11:25 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
tour 18
13. 20.7. rovinata etapa ciel rovina Le Bourg-d'Oisans > Valence 170 km P. Sagan
 
 
01
profil etapy, 1291 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Po troch dňoch v horách, kde zvádzali súboje adepti na celkové víťazstvo, pelotón čakala ľahšia etapa. Podľa pôvodných predpokladov na konci dnešnej skúšky malo dôjsť k súboju šprintérov, ktorých však v pretekoch už veľa nezostalo. Do hry o etapové víťazstvo sa tak mohol dostať aj únik, pretože po odstúpení Fernanda Gaviriu, Dylana Groenewegena alebo Marka Cavendisha sa očakávalo, že šprintérske tímy nebudú mať záujem o kontrolovanie priebehu dňa.
 
Po veľkom exoduse v posledných dvoch dňoch zostali v hre o šprintérske dojazdy len Peter Sagan, Arnaud Démare, John Degenkolb, Sonny Colbreli, Alexander Kristoff a Christophe Laporte. Práve ich tímy mali prevziať taktovku po Quick-Stepe Floors a mali mať najväčší záujem o to, aby v závere 13. etapy došlo k hromadnému dojazdu. Otázkou dňa tak bolo, či sa nájde niekto, kto dokáže pomôcť celku BORA - Hansgrohe pri stíhaní celodenného úniku.
 
Cyklisti ešte pred začiatkom etapy dostali ďalšiu dobrú správu. Po troch ťažkých dňoch v horách totiž pretekárov nečakala len ľahšia etapa, v ktorej museli nastúpať len takmer 1300 výškových metrov. Všetkých jazdcov určite potešila aj predpoveď počasia. Celý deň im malo robiť spoločnosť slnečné počasie, len sem-tam sa mal na oblohe objaviť mrak. Bohužiaľ, predpoveď sa nie celkom naplnila, keďže už na štarte padali kvapky, čo pretekárov určite nepotešilo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina pred etapou
"Bola to veľmi hektická, ale tiež pekná etapa. Trochu som sklamaný z toho, že sa mi nepodarilo vyhrať. Na druhú stranu som veľmi šťastný, pretože mám dobrú formu. Chcel som ju využiť na víťazstvo, no nepodarilo sa. Teraz musím čakať na zlý deň tímu Sky, v súčasnosti sú veľmi silní."
 
 
Adepti na celkové víťazstvo dnes chceli pošetriť nejaké sily na ďalšie dve horské etapy. To však neplatilo predovšetkým o domestikoch z tímov, ktoré prišli o favoritov na dojazdy a tí v úvode nasadili vysoké tempo. Ich pokus o únik nebol príliš úspešný, aj keď trom cyklistom sa ujsť podarilo. Boli to Tom Scully z EF Education First - Drapac, Thomas De Gendt z Lotto Soudal a Sylvain Chavanel z Direct Energie. Posledný menovaný sa však do čela dotiahnuť nedokázal, rovnako ako pár ďalších jazdcov, ktorí to ešte v úvode skúšali.
 
Situácia sa upokojila asi po desiatich kilometroch. Vtedy z pelotónu vyrazili ešte dvaja muži, Michael Schär z BMC Racing Team a Dimitri Claeys z Cofidis Solutions Crédits, ktorí sa rozhodli stíhať vedúcu skupinu. Ich pokus dlho úspech neprinášal, vedúce duo išlo o niečo rýchlejšie. Po dvadsiatich kilometroch ich strata na De Gendta a Scullyho bola už takmer minútová. V čele hlavného balíka začali pracovať BORA - Hansgrohe a Groupama - FDJ.
 
Presne o štvrť na tri pelotón obišiel 28. kilometer. Jeho súčasťou bol aj Sylvain Chavanel (Direct Energie), ktorý tak na Tour de France prekonal ďalší veľký míľnik. Legenda francúzskej cyklistiky totiž prešla celkovo už 60-tisíc kilometrov na Starej dáme. Chavanel sa tak stal len druhým pretekárom v histórii TdF, ktorému sa niečo také podarilo. Viac ako 60-tisíc kilometrov prešiel už len Joop Zoetemelk (takmer 63-tisíc). V čele sa zatiaľ vytvorila štvorčlenná skupina, keďže Schär (BMC) a Claeys (Cofidis) sa dotiahli ku Scullymu (EF Education First) a De Gendtovi (Lotto Soudal).
 
Na trase dnešnej etapy sa nachádzali len dve horské prémie. Tá prvá bola umiestnená na kopci Côte de Brié (2,4 km - 6,9 %) 137 kilometrov pred cieľom. Bola to prémia tretej kategórie a žiaden súboj o dva body sme na nej nevideli. Ako prvý ňou prešiel Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ktorý odtiahol väčšinu stúpania. Jeden bod si na konto pripísal aj Tom Scully (EF Education First). Zaujímavú situáciu sme videli v hlavnom balíku. Pár jazdcov v ňom chcelo toto krátke stúpanie využiť na odpútanie sa a náskok vedúcej skupiny preto rýchlo klesol. FDJ však všetky ataky pochytalo. 
 
Pelotón počas dnešnej transportnej etapy prešiel niekoľko zaujímavých miest. Jedným z nich bola obec Vizille, v ktorej svoje detstvo prežil Thierry Claveyrolat. Bývalý pretekár napríklad aj tímu Gan v roku 1990 vyhral na TdF vrchársku súťaž. Kariéru ukončil o štyri roky neskôr. Nanešťastie, Claveyrolat si už dnešný veľký deň vo svojom rodisku neužíva, keďže tragicky zahynul po zrážke s autom v septembri 1999. 
 
Priebeh etapy bol v tomto momente veľmi pokojný. Hlavný balík úniku veľa priestoru nenechal. Štvorica vpredu si maximálny náskok vytvorila práve pod kopcom Côte de Brié, kde kvarteto prišlo tri minúty pred hlavnou skupinou. Potom sa však v pelotóne zrýchlilo, ruku k dielu pridali tiež jazdci UAE Team Emirates a pri nájazde do Grenoblu bol odstup medzi oboma skupinami už len polovičný.
 
Po tretej hodine popoludní sa dnešná etapa prehupla do svojej druhej tretiny. Náskok medzi vedúcou skupinou a pelotónom bol skoro totožný. Kvarteto stále mohlo manévrovať s minútou a pol. Nervozita v hlavnom balíku sa však stupňovala. Blížila sa totiž šprintérska prémia. Líder bodovacej súťaže, Peter Sagan (BORA - Hansgrohe), sa už nachádzal v prednej časti hlavnej skupiny.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nicolasa Portala (tímový riaditeľ Sky)
"Myšlienkou je, aby vyhral tím. V hre máme dve karty a pre oboch urobíme maximum. Tour je dobre rozbehnutá, no stále ešte nie je vyhratá. Nevieme, dokedy udrží Geraint vedenie a ani nevieme, ako bude na tom Chris s únavou po Gire. Minulý rok jazdil na Tour a Vuelte, no kombinácia Giro a Tour je náročnejšia. Takže chceme podporovať oboch. Teraz je na našich súperoch, aby nás dostali do problémov."
 
 
Rýchlostná prémia sa nachádzala skoro 99 kilometrov pred koncom. Podobne ako na prvej, vrchárskej, tak ani teraz sme vpredu nesledovali skoro vôbec žiadnu bitku o dvadsať bodov. Nakoniec si ich pripísal De Gendt (Lotto Soudal), ktorý ako jediný spomedzi celého kvarteta javil nejaký záujem o ne. V pelotóne bol ten boj o niečo väčší. Jedenásť bodov si ulovil Kristoff (UAE Team Emirates), ktorý na posledných metroch predbehol Degenkolba (Trek-Segafredo). Sagan (BORA - Hansgrohe) si došpurtoval po deväť bodov.
 
Ďalší priebeh etapy bol nudnejší. V čelnej skupinke sa stále vzorovo spolupracovalo a nič nenasvedčovalo tomu, že by ideálna spolupráca mala skončiť. Tiež pelotón po špurtérskej prémii dal nohu z plynu, čím sa odstup medzi oboma skupinami troška zväčšil. Potom však už Groupama - FDJ, BORA - Hansgrohe a UAE Team Emirates opäť prevzali kontrolu a únik držali na uzde. 
 
Dnešok je národným dňom v Kolumbii. Fanúšikovia z tejto krajiny sa určite tešili na víťazstvo Fernanda Gaviriu z Quick-Stepu Floors, no ten včera z TdF odstúpil. Vlajku Kolumbie tak dnes drží aspoň Darwin Atapuma z UAE Team Emirates, ktorý takmer celý piatok pracuje v čele pelotónu pre svojho lídra Alexandra Kristoffa. Okrem Atapumu zostali na Tour už len traja kolumbijskí cyklisti, a to Egan Bernal zo Sky, Nairo Quintana z Movistaru a Daniel Martínez z EF Education First - Drapac.  
 
Menšie veci sa začali diať pred stúpaním na druhú vrchársku prémiu. Presne 70 kilometrov pred páskou sa tempo pelotónu opäť zrýchlilo, čo si odniesol únik. Totiž náskok vedúcej štvorice klesol pod minútu. Ako prvý kopec Côte de Sainte-Eulalie en-Royans (1,5 km - 4,9 %) a jediný bod do vrchárskej súťaže získal Tom Scully z EF Education First - Drapac, ktorý však oň vôbec nemusel bojovať. 
 
Cieľ v meste Valence sa pomaly blížil, pelotón držal opraty etapy pevne v rukách. Naposledy vo Valence končila etapa TdF pred tromi rokmi. Vtedy sa o etapové prvenstvo pobili šprintéri. Najrýchlejšie nohy v závere mal André Greipel z Lotta Soudal, ktorý na páske nedal ostatným konkurentom žiadnu šancu. Pre Greipela to bol predposledný triumf na Starej dáme. Odvtedy vyhral už len raz. Druhý vtedy skončil John Degenkolb a tretí bol Alexander Kristoff, ktorí sú stále súčasťou 105. ročníka.
 
Dnešný deň bol jedným z najnudnejších v tohtoročnej edícii Tour. Ešte 40 kilometrov pred páskou sa nič zaujímavé nedialo. Stále panoval pokoj zbraniam a to nielen vo vedúcej skupine, ale aj v pelotóne. Nič na tom nezmenil ani bočný vietor, ktorý v tej dobe panoval. Jazdci v hlavnom balíku si užívali veľkú pohodu. Groupama - FDJ, UAE Team Emirates a tiež Lotto NL - Jumbo sa s únikom neustále hrali. Náskok tak nebol stály, buď sa rýchlo zväčšoval alebo zmenšoval.
 
Koncovka 13. etapy sa nezastaviteľne blížila. Mesto Valence bolo už za rohom a my sme stále nepoznali víťaza v kategórii najbojovnejší jazdec dňa. Práve o tento honor sa mala pobiť štvorica vpredu, ale ešte 30 kilometrov pred cieľom sa nikto o nič nepokúšal. Veľký bojovník Thomas De Gendt sa neustále obzeral, akoby očami kontroloval odstup medzi jeho skupinou a pelotónom. Nakoniec asi uznal, že útočiť nemá zmysel a rozhodol sa počkať na pelotón. Vpredu tak pokračovala už len trojica pretekárov. 
 
Práve v tej dobe sa rozhodol predviesť svoj finálny atak Michael Schär z BMC Racing Team. Do cieľa chýbalo len 23 kilometrov. Jeho nástup zachytil len Tom Scully z celku EF Education First - Drapac, no Švajčiarov nástup bol mohutný a pretekár z Nového Zélandu svoje úsilie nakoniec vzdal. Nástup Schära však spôsobil menší poplach tiež v pelotóne. Do jeho popredia sa tlačili šprintérske tímy. Okrem celkov ako BORA - Hansgrohe a Groupama - FDJ sa začali ukazovať tiež jazdci Lotto NL - Jumba. 
 
Michael Schär (BMC) si viedol dobre, no v prospech hlavného balíka hovorila väčšia sila a tiež to, že posledných 20 kilometrov bolo prakticky z kopca. Jeho boj s veternými mlynmi definitívne skončil na méte šesť kilometrov pred koncom. V tej dobe najsilnejšie zastúpenie v čele pelotónu mala Groupama - FDJ. Arnaud Démare mal po ruke stále piatich kolegov. Výborne si viedli tiež jazdci BORA - Hansgrohe a Treku - Segafredo.
 
Po nudnom priebehu prišlo veľké finále. Dostali sa doň všetci šprintéri, ktorí do dnešnej etapy nastúpili. Nikto nehlásil technické problémy. Najlepšiu pozíciu pred špurtom mal Degenkolb a Démare. Tí mali aj najlepšiu podporu v posledných kilometroch. Sagan si na poslednom kilometri našiel zadné koleso Démara, no za ním boli Kristoff a Richeze. Vpredu bol tiež Laporte, nechýbal tam ani Colbreli.
 
Všetkým šprintérom však chcel vypáliť rybník Gilbert. Ten využil mierne stúpanie na to, aby si vytvoril nejaký náskok. Vláčik FDJ ho však dobehol a potom sa začala bitka najrýchlejších. Ako prvý začal šprintovať Arnaud Démare, no výborne sa zaňho zavesil Alexander Kristoff. Najväčšiu silu v závere však mal Peter Sagan, ktorý sa do posledných metrov vyvážal za Nórom a nakoniec si pripísal na konto tretie víťazstvo na Tour de France v tomto roku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Peter Sagan si tak opäť raz zaspomínal na svetový šampionát z Bergenu, kde si tiež nechal rozbehnúť šprint nórskym pretekárom. Sagan dnes potvrdil rolu favorita a upevnil si tak líderskú pozíciu v bodovej súťaži. Peter okrem útoku na šiesty zelený dres tiež útočí na svoj osobný rekord v zisku celkového počtu bodov v jednom ročníku TdF. Momentálne má na konte 398 bodov, čo je len o 72 bodov menej ako mal v roku 2016. Slovenský fenomén v 13. etape vyhral po 11-krát na Starej dáme a siedmykrát v dúhovom tričku. Už len jeden etapový vavrín ho delí od rekordu Eddyho Mercxa.
 
Ďalším šprintérom dnes opäť zostali oči len pre plač. Alexander Kristoff musí byť poriadne sklamaný, pretože v súboji so Saganom neustále ťahá za kratší koniec. Sklamanie bude cítiť však tiež v tíme Groupama - FDJ, ktorí v čele balíka pracovali celý deň, ale Arnaud Démare jednoducho nemá formu a nohy, ktoré by dokázali Saganovi konkurovať. Nie najlepšie šprinty majú za sebou Andrea Pasqualon a Sonny Colbrelli. Tí sa dnes museli uspokojiť s umiestneniami na konci najlepšej desiatky. 
 
Dnešná transportná a zároveň najnudnejšia etapa pozná svojho kráľa. Je ním Peter Sagan, ktorý na Tour zažíva životný rok. Inak dnešok nepriniesol nič zaujímavé. Našťastie sme nevideli žiadne pády a nenastali tak ani žiadne zmeny v celkovom hodnotení. Vedúce postavenie si udržal Geraint Thomas, ktorý sa už na pódiu neusmieval. Tričko pre najlepšieho vrchára zostáva v rukách Juliana Alaphilippa, najlepším jazdcom do 25 rokov je stále Pierre Latour. Honor pre najbojovnejšieho jazdca išiel do rúk Michaela Schära.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"Etapa pre nás bola kúskom zlata. Je to fantastické. Bola to rovina, každý sa mohol v skupine trochu zotaviť. Myslím, že každý v balíku privítal pokojnú etapu. Som šťastný, že som dnes zvíťazil. Je to príjemný pocit pre mňa aj pre kolegov, pretože odviedli super robotu. Myslel som si, že som vyštartoval na poslednú chvíľu, trochu neskoro, bol som trochu pozadu na posledných 600 metroch, ale v poslednej zákrute som sa dostal dopredu, zavesil sa za Kristoffa a som šťastný, že som ho porazil."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 3:45:55 120
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 50
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 00:00 25
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 15
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 5
6. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 00:00  
8. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00  
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. PHINNEY Taylor EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 53:10:38 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:46  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:07  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:13  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:43  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:13  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 05:11  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:45  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 398
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 85
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 84
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 63
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. GAUDU David Groupama - FDJ 25
6. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 23
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 53:27:19
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:58
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:49
4. GAUDU David Groupama - FDJ 36:59
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 50:11
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 55:15
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 109
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 141
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 33
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 7x 2011-2015, 2017, 2018
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 286
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 328
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 8795
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 2184 bodov / 1. miesto

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 8 (vrátane iných disciplín 10)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 32 (68 % z 47 odjazdených dní
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2018): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018): 11
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2018): 16 víťazstiev z 69 etáp (23,1%), 7x bodovacia súťaž (78%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2018): 16 víťazstiev z 73 etáp (21,9%), 7x bodovacia súťaž (78%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 38
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

 
 
Prémie na trase:
3 20 137 km - Côte de Brié: dĺžka 2,4 km; sklon 6,9 % (2-1)
sprint-20 98,5 km - SAINT-QUENTIN-SUR-ISERE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 60 km - Côte de Sainte-Eulalie en-Royans: dĺžka 1,5 km; sklon 4,9 % (1 bod)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Po tvrdých alpských predstaveniach dostala rovinatá etapa druhého týždňa úplne nový rozmer. Po odstúpení mnohých elitných šprintérov sa vytvorila ponuka pre útočníkov, ktorí sa budú spoliehať na to, že pelotón bude unavený po predchádzajúcom horskom divadle a nenájde sa v ňom potrebná sila na kontrolu odtrhnutej skupiny. V balíku bude chýbať aktivita Quick-Step Floors, Lotto - Soudal, Lotto - Jumbo a Dimension Data, ktorú nebude jednoduché nahradiť, preto sa zvyšujú šance brejku na etapový triumf. Na druhej strane absencia rivalov dvíha šance na výhru pre tých šprintérov, ktorí na podujatí zotrvávajú, a tí budú určite hladní po úspechu. Arnaud Démare sa snažil aj v predchádzajúcich hromadných šprintoch, a pomáhali mu pri tom aj kolegovia, takže v slabšej konkurencii musí mať sebadôveru, že jeho rýchlosť dokáže siahnuť na etapový triumf. Týmto pádom stúpajú šance Alexandra Kristoffa a Johna Degenkolba, ktorí museli razom dostať novú chuť do pretekania. Snaživé výkony doteraz predvádzal Colbrelli, a ak mu vydržala forma, určite si bude veriť, že etapový triumf je reálnym cieľom. Nemusí byť taký rýchly ako spomínaní cyklisti, ale od dneska sa vytvára nová hierarchia medzi šprintérmi a taliansky jazdec chce veľmi uspieť. Toto môže byť šanca aj pre Christopha Laporta a v Quick-Step Floors môže ísť sám na seba Maximiliano Richeze. Vo finále bude dôležitým bodom kruhový objazd stojaci len 350 metrov pred cieľom a svoju úlohu zohrá aj únava či regenerácia po ťažkých horských etapách, čo môže ovplyvniť výkon adeptov na výhru. V doterajších šprintoch ukázal veľkú formu Peter Sagan, a keďže na Tour nikdy neodmietne možnosť získať etapu, určite ho uvidíme v najlepšom prevedení. Stále má vysokú rýchlosť, ktorá bude určite platiť aj na uvedených súperov, pred páskou nerobí pozičné chyby a po horských etapách by mu malo zostať dostatok paliva v nádrži, takže v prípade záverečného špurtu bude patriť medzi hlavné postavy etapy.  
 
Krátky opis trasy:
Najľahšia etapa druhého týždňa presunie pelotón do miernejšieho terénneho profilu v okolí mesta Valence ležiaceho na rieke Rhôha. Z nadmorskej výšky sedemsto metrov sa začne okamžite klesať do údolia a túto cestu na chvíľu spomalí stúpanie Côte de Brié. Potom sa dostanú pretekári na jednoduchý profil, ktorý sa začne postupne vlniť, ale pre šprintérske tímy by to nemal byť problém, aby pre svojich lídrov vybavili hromadný dojazd pelotónu. Brejk to bude mať ťažké aj z toho dôvodu, že toto je výlučná ponuka pre najrýchlejších jazdcov v druhom súťažnom bloku. Koncovku môžu ovplyvniť dva kruhové objazdy nachádzajúce sa v blízkosti cieľovej čiary.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 13:20)
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop