TdF: V Mende bol najsilnejší Fraile, skvelý Sagan štvrtý, medzi favoritmi menšie rozdiely

21.7.2018, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
 
tour 18
14. 21.7. rovinata etapa ciel rovina St-Paul-Chateaux > Mende 188 km Fraile
 
 
01
profil etapy, 3326 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
V štrnástom predstavení smerovala najväčšia pozornosť na Côte de la Croix Neuve, na intenzívny vrchársky zážitok. Dizajn etapy favorizoval utečencov, ale na záverečnom krátkom, ale prudkom kopci v minulosti predviedli kvalitné výkony aj takí cyklisti ako Laurent Jalabert alebo Marco Pantani, takže aj favoriti na titul si mohli trúfnuť na nejaké rozdiely v cieli.
 
 
kratka sprava ikonkaSt-Paul-Chateaux (štart)
Drômske mesto má 8500 obyvateľov a pôvodne sa volalo Tricastin. Toto meno nesie aj  najdôležitejšia budova v tejto oblasti, jadrová elektráreň Tricastin, ktorá je z najväčších zamestnávateľov v oblasti. Bola však označená aj za najhoršiu elektráreň Francúzska. Tejto relatívne novej budove kontruje veľmi stará Katedrála Našej Panej z dvanásteho storočia. Je  to jedna z najvýznamnejších románskych pamiatok v Provensálsku.
 
 
O osude etapy už mohlo rozhodnúť zloženie vedúcej skupiny, preto ihneď po oficiálnom štarte vyrazil dopredu jeden z favoritov na etapový triumf Julian Alaphilippe, ale jeho pohyb nemotivoval ostatných. Situácia však bola napätá, lebo sa objavil bočný vietor. A pelotón sa skutočne rozdelil na štyri skupiny. V tej čelnej hýril aktivitou aj Peter Sagan, na čele nechýbal ani žltý dres a vzadu sa ocitli napríklad Valverde, Martin, Roglič, Bardet, Landa, Jungels alebo Fuglsang.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRozdelenie balíka na začiatku etapy
 
 
Potom sa situácia upokojila a jazdci na GC sa vracali späť do balíka. Na čele pretekov sa usadili Alaphilippe, De Gendt, Fraile a Perez, za ktorými sa ešte vydala veľká skupina, kde sme videli aj Petra Sagana.
 
Najskôr sa dostali dopredu Andrey Amador (Movistar), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Omar Fraile (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Jérôme Cousin (obaja Direct Energie) a Anthony Perez (Cofidis), ktorí bojovali o to, aby sa k nim nepripojila početná skupina prenasledovateľov, aj so Saganom. V balíku už kontroloval situáciu tím Sky a ten mohol sledovať bez nejakého vzrušenia, že obidve vedúce skupiny sa spojili a pred pelotónom jazdilo 32 pretekárov.
 
Vedúcu sedmičku spolu s Petrom Saganom doplnili Martinez, Rolland (obaja EF Education), Geschke (Sunweb), Gorka Izagirre, Koren (Bahrain Merida), Hepburn, Impey (obaja Mitchelton-Scott), Caruso, KüngAvermaet (všetci BMC), Gilbert, Lampaert (obaja Quick-Step Floors), Bodnar (Bora-Hansgrohe), Slagter, Vermote (obaja Dimension Data), Boudat, Chavanel, Gaudin (všetci Direct Energie), Gogl, Stuyven (obaja Trek-Segafredo), Laporte, Edet, Turgis (všetci Cofidis) a Degand (Wanty Groupe).
 
Pobytom v úniku splnil svoju prvú dnešnú úlohu Alaphilippe a držiteľ bodkovaného dresu sa mohol spokojne zamerať na etapový triumf, pri čom mu pomáhali aj dvaja spolujazdci. Francúzsky cyklista však dostal na záverečný kopec silnejšiu konkurenciu, ako by si želal. Caruso, Rolland alebo Gorka Izagirre boli jeho veľkými vyzývateľmi, v dobrej forme sa ukazuje na Tour aj Martinez a etapu by radi získali Amador alebo Calmejane, ktorí mali na to, aby vo finále niečo vymysleli. Van Avermaet mohol na poslednom kopci len a len prekvapiť a to isté platilo aj o Petrovi Saganovi. Svetový šampión mieril najskôr za šprintérskou prémiou a mohol byť spokojný, že na čele pretekov mu robil spoločnosť Maciej Bodnar.
 
 
kratka sprava ikonkaCevennský národný park (114 km pred cieľom)
Bol založený v 1970, zasadený do stredne veľkých hôr, je to jeden z mála parkov,  v ktorom žijú dlhodobí obyvatelia. Doteraz sa tu udržiava farmárstvo a lov. Biodiverzita tvorí  50%  francúzskej flóry a fauny a oblasti sa darí vyvažovať prirodzené prostredie a následky osídlenia. Dáva sa tu dôraz na agroekológiu a organické poľnohospodárstvo.
 
 
Tím Sky neohrozoval žiadny pretekár z vedúcej skupiny, ale aj tak nasadil celkom svižné tempo a početný únik dostával náskok v okolí päť minút. Brejk bol však silný a veľmi motivovaný, preto rozdiel medzi skupinami pomaly stúpal. Britská zostava nečakala, že jej niekto pomôže na čele balíka, a vysoká rýchlosť, ktorú nasadila, naťahovala pelotón.
 
Stúpanie Côte du Grand Chataignier bolo signálom, že utečenci sa už môžu sústrediť na jednotlivé prémie. Jeden bod tu získal Alaphilippe a líder vrchárskej súťaže mal rovnakú ambíciu na všetkých ďalších kopcoch. Hneď potom sa zbierali body na rýchlostnej prémii a podľa predpokladov v meste Bessèges nemal problémy Peter Sagan, aby uchmatol ďalší maximálny počet bodov. No Thomas Boudat z Direct Energie ho prinútil zašprintovať viac, ako by si želal. Aktuálne na jeho konte v súťaži o zelených dresu svietilo už 418 bodov. Svetový šampión aj dnes presvedčil, že v podobných etapách sa nerád vozí v balíku na Tour.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠprintérska prémia
    
 
Hlavná skupina strácala v tomto momente sedem minút, ale to neznamenalo, že v balíku sa poľavilo. Po dvoch hodinách priemerná rýchlosť etapy atakovala 45 km/h. Na čele pretekov sa stále dobre spolupracovalo, s príjazdom na najdlhší dnešný kopec opäť získal únik nejaký čas na svoju stranu. Cyklisti mohli byť spokojní, že zatiaľ to nevyzeralo na dážď, a jazdcov na GC potešilo aj to, že najviac veterné časti etapy už mali za sebou. Dnes sa trápil na trati Patrick Bevin (BMC) a novozélandský cyklista napokon zosadol zo sedla. Nemal už energiu, aby pokračoval na Tour.
 
Na druhej horskej prémii sa rozhodol zaútočiť skoro pred cieľom Gorka Izagirre. Vybudoval si 30-sekundový náskok a ostatných utečencov prinútil nasadiť vyššie tempo. Španielsky jazdec vyhral túto prémiu, na druhom mieste preťal vrchol Slagter, ktorý sa tiež zdvihol zo sedla, a pre Alaphilippa sa ušli len dva body. Na tomto kopci už tím Sky zvolil šetrnú jazdu a náskok vedúcej skupiny prekročil jedenásť minút. Preto sa začalo vpredu taktizovať, lebo víťaza etapy sme mali definitívne hľadať medzi utečencami. Izagirre dostal na čele pretekov spoločníkov, v klesaní sa k nemu pridali Slagter a Stuyven.
 
Vedúca trojica dokázala zvýšiť svoj náskok na prenasledovateľov, tretiu prémiu získal Stuyven. V druhej skupine musel reagovať na situáciu Quick-Step Floors a Alaphilippe mal šťastie, že mu mohli pomôcť dvaja kolegovia. Snaha belgického celku oslabila zloženie tejto partie, Petra Sagana to nedostávalo do ťažkostí. Potom sa začalo štverať ešte na jeden nehodnotený kopec a práve tu vypadol z tempa skupiny prenasledovateľov svetový šampión, a do problémov sa dostávali viacerí utečenci.
 
Pred vytúženým klesaním sa prepracoval Peter Sagan späť do skupiny, nevzdával sa a pokračoval bojovať. Stuyven sa dostal pred Izagirreho a Slagtera, za nimi sa stále nastupovalo. Stuyven išiel úplne naplno, aby si vybudoval čo najväčší náskok pred rozhodujúcim kopcom, ale za sebou mal rovnako motivovaných súperov. Izagirre a Slagter sa vrátili do druhej skupiny, kde sa okrem Sagana nachádzali všetci hlavní kandidáti na etapu - Alaphilippe, Caruso, Rolland, Fraile, Calmejane alebo Avermaet.
 
 
kratka sprava ikonkaMende (cieľ)
Mesto s 12 400 obyvateľmi a silnou katolíckou tradíciou (motto Temnota sem neprenikla). Zo 14. storočia pochádza Katedrála Našej Panej a sv. Privata. Veža nesie názov Non Pareille, v preklade „Jediná svojho druhu“. Vnútri nájdeme tapisérie s výjavmi zo života Panny Márie, čiernu sochu Panny Márie, starobylé organy zo 17. storočia a rezbárske pamiatky.
      
 
Jasper Stuyven využíval svoj výborný klasikárky ťah, aby svoj náskok zvýšil na takmer dve minúty, prvý etapový triumf na Tour de France ho hnal náramne dopredu. V druhej skupine to bolo všetko na Gilbertovi, ostatní sa šetrili na záverečný kopec. Líder etapy potreboval ubrániť na Côte de la Croix Neuve sto sekúnd.
 
Vo finále najskôr útočili Fraile a De Gendt a španielsky jazdec bol natoľko silný, že chytil Stuyvena dvetisíc metrov pred cieľom. Peter Sagan prechádzal cez stúpanie v skupinke favoritov, a potom zaútočil Alaphilippe a na jeho zrýchlenie nenašiel nikto odpoveď. Francúzsky cyklista išiel výborne, ale na vrchole sa objavil ako prvý Fraile, a v samotnom finále si musel dať Alaphilippe pozor aj na Stuyvena.
 
Posledný kilometer však už žiadnu zmenu nepriniesol a Omar Fraile udržal svoj náskok a vyhral etapu. Julian Alaphilippe dorazil do cieľa s mankom päť sekúnd, spolu s ním finišoval Jasper Stuyen. Za nimi sa objavil Peter Sagan, ktorý predviedol ďalší skvelý výkon a obsadil parádne štvrté miesto.
 
Potom sa čakalo na jazdcov na celkové poradie a obrovskú smolu tu prekonal Daniel Martin, ktorý dostal defekt päť kilometrov pred cieľom. V pelotóne si dávali záležať na záverečnom kopci len cyklisti, ktorí majú záujmy v GC. Na chvíľu zvýšil tempo Landa, ale skutočný pokus predviedol až Roglič a skupina favoritov sa rozpadla. Všetko mali pod kontrolou Thomas, Bardet, Quintana a dobre sa javili aj Froome, Dumoulin, Kruijswijk, ale všetko zmenil Dumoulinov útok tesne pred vrcholom, ktorí zachytili iba Thomas a Froome, Quintanovi nezapasoval posledný rovinatý kilometer. Primož Roglič získal osem sekúnd na žltý dres, Quintana finišoval o desať sekúnd neskôr. Daniel Martin stratil minútu a pol na ostatných favoritov.        
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Kopcovitú etapu podľa predpokladov dostali do daru utečenci a tí rozhodli o výhre na prudkom záverečnom kopci. Tento scenár chcel poprieť Jasper Stuyven, ktorý takmer dotiahol do úspešného konca svoj vyše 30-kilometrový sólový atak, ale vo finále sa napokon prejavila náročnosť Côte de la Croix Neuve. Na jeho sklonoch v tom najlepšom momente vyrazil dopredu Omar Fraile a španielsky cyklista mal toľko energie, aby dobehol Stuyvena a udržal za sebou Alaphilippa, ktorý atakoval o čosi neskôr. Fraile vyhral svoju prvú etapu v kariére na TdF, v minulom roku sa mu podarilo triumfovať aj na Gire. Jazdec do únikov v ťažkých etapách len predviedol svoje vrchárske kvality.
 
Celodenný pobyt v úniku a výbornú prácu kolegov nedotiahol do víťazného konca Julian Alaphilippe. Ten bol možno najsilnejší spomedzi utečencov na poslednom kopci, ale vyrazil dopredu neskoro a už nedokázal eliminoval kvalitný výkon Omara Fraileho. S ťažkým finále si výborne poradil Jasper Stuyven, ktorý vedel, že na tomto prudkom kopci nebude môcť súperiť so silnými vrchármi, preto sa rozhodol vyskúšať dlhý útok. Bol to pekný moment etapy a vyniesol mu honor najbojovnejšieho jazdca.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Peter Sagan ani dnes neodmietol ponuku na únik, akoby na Tour ani nepotreboval odpočívať. Najskôr ukázal zelený dres na rýchlostnej prémii, a potom sa statočne držal aj na cieľovom kopci. Cez toto stúpanie prechádzal rozumným tempom a následne využil posledný kilometer, aby vybojoval vynikajúce štvrté miesto. Bolo perfektné sledovať, že tu mal viac energie po takej vrchárskej snahe ako Caruso, Edet, Calmejane a že tu nechal ďaleko za sebou Rollanda. V cieli ho čakalo ďalších devätnásť bodov, dnes si polepšil o 39 bodov a celkove má na konte už 437 bodov. A atakuje svoj najvyšší bodový zisk v kariére v súboji o zelený dres.
 
Medzi favoritmi na titul nastali malé zmeny, ale na Côte de la Croix Neuve sme mohli sledovať, ktorí z nich jazdia v najlepšej pohode. Veľkým sebavedomím musí disponovať Primož Roglič, ktorý verí, že sa môže uchádzať o celkové pódium. Traja najvyššie postavení muži v poradí Thomas, Froome a Dumoulin prišli do cieľa pokope, britská dvojica sa musí vysporiadať s veľmi nepríjemným súperom. Quintana sa udržal s nimi na záverečnom kopci, ale na poslednom kilometri už nie, a svoj najlepší deň nemali Bardet, Kruijswijk, Fuglsang, Landa, ktorí stratili ďalšie cenné sekundy. Najhoršie obišiel Daniel Martin. Írsky jazdec si opäť pretrpel smoliarsky moment, ale zostal v Top 10, no dostal sa pred neho Fuglsang.
 
 
Výsledky
1. FRAILE Omar Astana Pro Team link ikonka 4:41:57 120
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:06 50
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:06 25
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:12 15
5. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:17 5
6. GESCHKE Simon Team Sunweb link ikonka 00:19  
7. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 00:19  
8. CALMEJANE Lilian Direct Energie 00:23  
9. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:30  
10. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:37  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 58:10:44 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 437
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 96
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 90
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 63
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. GAUDU David Groupama - FDJ 25
6. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 23
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 58:28:12
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:16
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 37:25
5. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 38:27
6. GAUDU David Groupama - FDJ 39:23
 
 

 
 
Prémie na trase:
4-20 107 km - Côte du Grand Chataignier: dĺžka 1 km; sklon 7,4 % (1 bod)
sprint-20 98 km - BESSEGES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 59 km - Col de la Croix de Berthel: dĺžka 9,1 km; sklon 5,3 % (5-3-2-1)
3 20 46 km - Col du Pont sans Eau: dĺžka 3,3 km; sklon 6,3 % (2-1)
2 20 Cieľ - Côte de la Croix Neuve: dĺžka 3 km; sklon 10,2 % (5-3-2-1)
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
  
 
Krátke preview etapy:
Všetci vedia, že v nasledujúcich víkendových etapách budú mať veľkú šancu na úspech utečenci. V tej štrnástej sa bude rozhodovať na krátkom, ale náročnom kopci, preto bude táto koncovka lákať do úniku silných vrchárov, ktorí dokážu razantne zrýchliť na prudkých sklonoch. A to je parketa pre Juliana Alaphilippa, ktorý už niekoľkokrát na TdF presvedčil, že v špurte do kopca sa mu vyrovná len málokto. Francúzsky jazdec bude mať aj tú motiváciu, že v brejku si môže upevniť pozíciu na čele vrchárskej súťaže. Záujem o vedúcu skupinu môžu predviesť starí-známi Barguil, Pauwels, Nieve, ktorí to na čele pretekov vyskúšali už niekoľkokrát, ale vyhrať sa im nepodarilo. Côte de la Croix Neuve je však vyzývavou prekážkou, kde by sa mala vytiahnuť ich aktuálna forma. Záujem o etapový triumf môže prejaviť Van Avermaet, belgický cyklista jazdí na Tour vo výbornej lezeckej forme, a etapu chce vyhrať aj Majka. Do útoku musí vyraziť aj Bahrajn - Merida, po Nibaliho odstúpení im nezostáva nič iné, len sa zamerať na etapu, a súrodenci Izagirreovci alebo Pozzovivo by boli na záverečnom kopci veľkými favoritmi na víťazné zrýchlenie. Náročné finále môže zaujať aj Movistar, Soler alebo Amador môžu dostať voľnú ruku ako odmenu za kvalitnú prácu pre svojich lídrov a vyraziť do brejku za vlastným úspechom. Po nezdare v GC hľadí na etapový triumf aj Adam Yates, ktorému sa bude ťažko presadzovať v skupine favoritov, ale na čele pretekov a na takomto profile bude mať šancu. Ak by predsa len bojoval o výhru hlavný balík, nedočkavý bude najmä Daniel Martin a jeho nebezpečná akcelerácia a lá Mur-de-Bretagne. Na akomkoľvek teréne nemá problémy Thomas, výbušné finále môže sadnúť aj Dumoulinovi, ale na Côte de la Croix Neuve môže prekvapiť ktorýkoľvek jazdec umiestnený vysoko v poradí.                
 
 
Krátky opis trasy:
Organizátori pripravili aj jeden dojazd v Centrálnom masíve, preteky okorení výbušná záležitosť Col de la Croix Neuve. Prvá časť etapy neprinesie žiadne nepríjemnosti. Po rýchlostnej prémii sa začne pozvoľna stúpať a vyvrcholí na horskej prémii druhej kategórie. Na tomto nepravidelnom výstupe sa objaví maximálny sklon na úrovni sedem percent. Potom budú nasledovať dva kratšie, ale svižné kopce a na cieľové stúpanie sa bude čakať ďalších tridsať kilometrov. Col de la Croix Neuve bude ťažkou koncovkou, prudkých tritisíc metrov sadne vrchárom s najlepšou akceleráciou, na sklonoch s prevýšením desať percent dokáže zrýchliť len málokto. Etapa však nekončí na vrchole kopca, ale cieľová páska je posunutá o tisícdvesto metrov ďalej, a vedie na ňu jednoduchá cesta, preto posledný kilometer môže vrátiť do hry niektorých jazdcov, ktorí nevydržali tempo na tomto výbušnom stúpaní. Bez dostatočného záujmu pelotónu finále v meste Mende môžu ukoristiť utečenci.
 
 
 
etapa 05 dojazd
profil dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:45)
na Dvojke od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop