TdF: Kopcovitú etapu vyhral v úniku Magnus Cort, favoriti zmeny v GC nepripustili

22.7.2018, 11:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
15. 22.7. rovinata etapa ciel rovina Millau > Carcassonne 182 km Cort
 
 
01
profil etapy, 2913 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Druhá kopcovitá previerka v rade opäť favorizovala utečencov a mala sa rozlúsknuť na dlhom stúpaní Pic de Nore, ktoré zažívalo premiéru na Tour de France. Jazdci na celkové poradie dúfali, že pred zajtrajším voľným dňom nebudú účastní žiadnych dramatických momentov a budú môcť ušetriť sily na ťažký záverečný týždeň.
 
Začiatočné tri menšie kopce mali vytvoriť únik dňa a ten mal hrať hlavnú úlohu v pätnástej etape. Mnohí verili aj dnes Petrovi Saganovi, že si dokáže poradiť aj s týmto profilom, ale svetový šampión na štarte pri podpise  povedal, že nevie, či si ho vyberie únik, ale on si únik vyberať nechce. Aj tentoraz bolo pripravené príjemné slnečné počasie, ale v priebehu dňa mohlo zafúkať, a to aj zboku.
 
 
kratka sprava ikonkaMillau (štart)
22-tisíc obyvateľov obýva toto mesto, ktoré patrí do regiónu  Aveyron. Má galo-románske počiatky, patrilo španielskym vládcom, no od trinásteho storočia sa definitívne začlenilo do Francúzskeho kráľovstva. Španielske časy pamätá Zvonica aragónskych kráľov z 12. storočia. Z rovnakého storočia pochádza Kostol Našej Panej de L ́Espinasse, novší je najväčší kostol v meste, Kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktorý je postavený v neobyzantínskom slohu. V 2004 bol otvorený viadukt nad riekou Tarn.
     
 
Pelotón si postrážil príchod na prvú horskú prémiu, dovtedy sa nikto neodčlenil, hoci Adam Yates vábil ostatných jazdcov. Vzadu sa už trápil Arnaud Démare, ktorý si musel želať, aby sa brejk vytvoril čo najskôr. Na správny moment si počkal Julian Alaphilippe, aby zrýchlil pred vrcholom a získal dva body, únik sme stále nevideli. Po prémii sa ukázal na čele balíka aj Peter Sagan, ale ani jeho snaha nerozhodla o zložení vedúcej skupiny.
 
Na treťom stúpaní sa odpútali Adam Yates, Warren Barguil a Gregor Mühlberger, ale aj potom sa pokúšali dostať do tejto skupiny mnohí jazdci, vrátane Petra Sagana. Pelotón sa rozdelil na dve skupiny, všetci dôležití jazdci sa pohybovali vpredu. Na tento ostrý štart najviac doplácal Arnaud Démare, ktorý po tridsiatich kilometroch strácal štyri minúty. Vedúca trojica si vybudovala len 15-sekundový náskok, za nimi stále prebiehal tvrdý súboj o únik. Mnohé tímy si uvedomovali, že v brejku sa rysuje výborná príležitosť na etapový triumf. Ubehlo štyridsať kilometrov v etape a Yates, BarguilMühlberger boli chytení a už aj vyčerpaní.
 
Drsná úvodná hodinka spôsobila najväčšie ťažkosti približne päťdesiatim jazdcom, ktorí strácali za balíkom už niekoľko minút. Medzitým pokračovala aktivita na čele pelotónu a z tejto situácie chcel vyťažiť aj Peter Sagan. Bláznivé momenty definitívne skončili na méte 137 kilometrov pred cieľom, keď sa vytvorila početná skupina, a na poslednú chvíľu si do nej doskočil aj majster sveta.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSilný únik dňa
 
 
Brejk tvorili Van Avermaet (BMC), Calmejane (Direct Energie), Majka (Bora), Mollema (Trek), Pauwels (Dimension Data), Pozzovivo, Ion Izagirre (obaja Bahrain Merida), Martinez (EF Education), Impey (Mitchelton), Vichot (Fortuneo), Bernard (Trek), Moinard (Fortuneo), Herrada (Cofidis), Valgren (Astana), Arndt (Sunweb), Cort (Astana), Sicard (Direct Energie), Skujinš (Trek), Erviti (Movistar), Dillier (Ag2r), Soler (Movistar), Colbrelli (Bahrain Merida), Poljanski (Bora), Vachon (Fortuneo), Howson (Mitchelton), Terpstra (Quick-Step Floors), Bennati (Movistar), Grellier (Direct Energie) a v tejto spoločnosti nechcel chýbať ani Peter Sagan. Do pelotónu sa vrátila aj druhá skupina, Démare zostával v problémoch.
 
Slovenský cyklista doviedol do vedúcej skupiny Rafala Majku a poľský jazdec tak dostal šancu, aby po záverečnom kopci mohol bojovať o etapový triumf, no v úniku sa zišla výborná vrchárska konkurencia. Za výhrou vyrazili Pozzovivo, Ion Izagirre, Mollema a Soler, dobrú formu mal Pauwels, ktorý sa mohol dostať na druhé miesto vo vrchárskej súťaži, a všetci títo sa spoliehali na to, že na Pic de Nore dokážu okresať výrazným spôsobom početný únik a o triumf budú bojovať len tí najodolnejší.
 
Lenže včera sme sa presvedčili, že v takejto veľkej skupine sa môže nastupovať kdekoľvek, preto museli utečenci jazdiť obozretne celý deň. Hneď to potvrdil Lilian Calmejane, francúzsky jazdec zaútočil už pred stúpaním druhej kategórie. Jazdec tímu Direct Energie pochádza z regiónu, cez ktorý sa prechádzalo v dnešnej etape, preto mal motiváciu, aby bol čo najviac viditeľný. Preto mohol byť spokojný, že dokázal vyhrať horskú prémiu Col de Sié a pred ostatnými utečencami získať k dobru jednu minútu. Pelotón bol tradične zoskupený za tímom Sky, ktorý bol opäť spokojný, že v brejku sa nenachádzal žiadny jazdec, ktorý by ohrozoval ich pozície v GC.
 
 
video v clanku ikonka ciernaLilian Calmejane na druhom hodnotenom kopci
 
 
Peter Sagan pokračoval v svojich brejkových dobrodružstvách druhého týždňa. Na zaujímavom profile mal pri sebe dvoch najlepších vrchárov z tímu Bora - hansgrohe, preto im mohol na konci pomáhať. Ale keďže záverečné stúpanie nemuselo rozhodnúť o osude etapy, ani svetový šampión nemusel zatvárať oči pred získaním etapového triumfu. Ak by na konci šprintovala o výhru malá skupinka, určite by sa v nej chceli objaviť aj rýchli jazdci ako Colbrelli, Avermaet alebo Cort, ktorí sú silní aj v kopcoch. Po druhej horskej prémii sa vrátil do balíka Arnaud Démare.
 
Calmejane sa potom rozhodol, že počká na druhú skupinu, ktorá znovu jazdila v počte 29 cyklistov. V nej sa nachádzali jazdci rôznej typológie, preto menej odolní borci do kopcov sa ju snažili rozbiť ešte pred záverečným stúpaním. Peter Sagan dával pozor na podobné pokusy, lebo chcel získať minimálne rýchlostnú prémiu. Menší náskok si vybudovali Avermaet, Skujinš a Grellier, ale tento pokus bol neúspešný aj zásluhou svetového šampióna.
 
Na čele pretekov pôsobil vytrvalo Fabien Grellier, ktorý sa nechcel vzdať ani malého náskoku. Pred šprintérskou prémiou sa k nemu dostal aj Julien Bernard a obaja si vybudovali takmer minútový náskok. Prémiu vyhral Bernard. Peter Sagan sa ešte predtým snažil eliminovať túto dvojičku, a keď sa mu to nepodarilo, v meste Mazamet si pripísal pätnásť bodov za tretie miesto.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan na šprintérskej prémii
 
 
Podobne ako včera pelotón zvolil pokojný spôsob jazdy a rozdiel medzi skupinami sa približoval k dvanástim minútam. Jazdci na celkové poradie však nemohli vo finále nič podceniť, lebo po prekonaní Pic de Nore na finálnej rovinatej pasáži malo fúkať zboku. A to mohlo vytvoriť zaujímavú drámu.
 
Podľa predpokladov vo vedúcej skupine na kľúčovom kopci to zobrali za svoje vrchári a videli sme aktivitu zo strany Pauwelsa, Pozzoviva a dobre sa držal aj Valgren. Sagan nesledoval tieto pokusy, ale Majka sa pohyboval vždy vpredu. Tieto pohyby obrali druhú skupinu o desať jazdcov a dozadu sa prepadol aj Peter Sagan, ktorý doplatil na svoju aktivitu z predchádzajúcich dní a aj na tú dnešnú. Spolu s ním sa posunuli dozadu aj Avermaet, Colbrelli alebo Impey.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajťažšia horská prémia pre Majku
 
 
Na najprudších úsekoch atakoval Rafal Majka a bol najsilnejší medzi utečencami, v hlavnej skupine neváhal vyraziť dopredu Daniel Martin. Za poľským cyklistom zostali Pozzovivo, Valgren, Cort, Mollema, Calmejane, Soler, Skujinš a Izagirre. Na vrchole sa objavil ako prvý Majka, ktorý získal 30-sekundový náskok pred Mollemom a Cortom, dánsky jazdec išiel skvele. Za nimi sa však nachádzali ďalší silní cyklisti s malou stratou. Peter Sagan na tomto kopci výrazne stratil, Daniel Martin zatiaľ získal na balík necelú minútu a tak tomu bolo aj na vrchole kopca.
 
V klesaní udržiaval Majka polminútový náskok na prenasledovateľov, medzi ktorých sa už radili Mollema, Cort, Pozzovivo, Calmejane, Izagirre, Skujinš a Valgren. Poľský cyklista sa nechcel spojiť so skupinou prenasledovateľov, no jazdili v nej dobre pripravení pretekári, ktorí dokázali znižovať jeho náskok, preto nemal na výber a bol chytený pätnásť kilometrov pred cieľom. A v zjazde sa výrazne znížil aj náskok Daniela Martina, ktorý si na chvíľu pomohol s Petrom Saganom, a obaja sa vrátili späť do balíka. Pre favoritov však bolo dôležitejšie zistenie, že na záverečných kilometroch fúkalo zboku.
 
Vo vedúcej skupine bol jasne najrýchlejším Magnus Cort a dánsky borec mal pri sebe aj tímového kolegu, no Astana si to musela na konci dobre postrážiť, aby ju neprekvapili útoky zo strany súperov.
 
 
kratka sprava ikonkaCarcassonne (cieľ)
47-tisícovému mestu kraľuje obrovský Grófsky hrad, postavený v 1150. Z tohto  obdobia pretrvala už iba hradná veža. Mesto obkolesujú dvojité hradby dlhé tri kilometre s 52 vežami.  Je tu bazilika sv. Nazára a sv. Celsa, v goticko-románskom slohu, ktorú krášlia humorné chrliče (sochy zvierat, ktorých ústa fungujú ako odkvap) a rozetové okná. Mesto sa delí na dolné a horné s výhľadom na dolinu rieky Aude. Je tu gotická Katedrála sv. Michala, kostol sv. Vincenta tiež v languedocskom variante  gotiky. Blízko sú tiež početné vinárske oblasti, súhrnne známe ako Languedocské vinice. 
     
 
Taktické hry vedúcej skupinky využili Cort, Mollema a Izagirre, ktorí sa vzdialili ostatným, a to bola vynikajúca pozícia pre Magnusa Corta. Dánsky cyklista sa mohol nerušene sústrediť na svoj šprint, no jeho dvaja súperi vedeli, že sa ho musia zbaviť. Nič také sa im však nepodarilo a Magnus Cort vyhral svoju prvú etapu na Tour v kariére, Astana sa teší druhýkrát po sebe. Druhý skončil Ion Izagirre, tretí finišoval Bauke Mollema. Čakanie na skupinu jazdcov na celkové poradie nesprevádzala žiadna dráma. Vietor nebol natoľko silný, aby delil pelotón, a všetci favoriti prišli do cieľa pri sebe. A spolu s nim dokončil etapu aj Peter Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Brejk neodmietol šancu na etapový triumf ani druhýkrát po sebe, preto sme sledovali na začiatku etapy veľký súboj o vytvorenie vedúcej skupiny. Keď sa to konečne podarilo, únik sa sústredil výlučne na Pic de Nore. Na tomto kopci bol najsilnejší Rafal Majka, ale keďže z jeho vrcholu zostávalo do cieľa príliš veľa kilometrov, poľský jazdec nemal šancu zachovať svoj náskok sólovým spôsobom. A keďže sa udržal na dnešnom najťažšom stúpaní v popredí aj Magnus Cort, dánsky jazdec sa razom stal hlavným favoritom na výhru. A na konci to aj potvrdil.

Jazdec tímu Astana patrí do okruhu klasikárov alebo odolných šprintérov, má na svojom konte dva triumfy z Vuelty v roku 2016 a dnes len potvrdil, že keď sa dostane do kvalitnej formy, dokáže zvládnuť medzi najlepšími aj takýto vyzývavý profil a vo finále ešte predviesť svoj rýchly šprint. Stále má len 25 rokov, takže najlepšiu časť kariéru má iba pred sebou.
 
Záujem o etapu predviedol Bahrajn - Merida, zo silnej dvojice na čele pretekov Pozzovivo - Izagirre bojoval o výhru španielsky jazdec, ale ten mal smolu, že sa pri ňom objavil rýchlejší súper. Ale bahrajnský celok sa dobre navnadil pred Pyrenejami. Do hôr tretieho týždňa budú mieriť aj Majka s Mollemom, najmä poľského cyklistu povzbudí výkon na Pic de Nore a honor pre najbojovejšieho jazdca etapy.
 
Favoritov na celkové poradie tento profil nevystrašil a do nepohody ich nedostal ani útok Daniela Martina. Írsky jazdec si síce vybudoval pekný náskok na poslednom stúpaní, ale na jeho pohyb musel reagovať iba tím Sky a v klesaní oň prišiel. Aj keď mu to dnes nevyšlo, ostatným poslal útočnú pozvánku na záverečný týždeň. Pomery v GC zostali nezmenené, ale po prichádzajúcich pyrenejských previerkach to určite platiť nebude.
 
Peter Sagan neobsedel v hlavnej skupine ani dnes a v úniku sa objavil s dvomi svojimi kolegami. Snažil sa tam pomáhať Rafalovi Majkovi a pri tom mieriť na rýchlostnú prémiu, kde sa mu podarilo uchmatnúť pätnásť bodov. Posledné stúpanie už bolo nad jeho sily, keď sa zdvihli zo sedla vrchári. Držiteľ zeleného dresu zvýšil svoj bodový zisk na 452 bodov, čo je len o osemnásť bodov menej, aký je jeho rekord na Tour.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Magnusa Corta (víťaz)
"Je to neuveriteľné, sen sa stal skutočnosťou. Som veľmi šťastný a musím ďakovať mojim kolegom a celému tímu, že mi dôverovali. Na konci etapy mi veľmi pomohol Michael Valgren, jemu musím špeciálne poďakovať. Všetko nám vyšlo perfektne. Už pred niekoľkými dňami sme si povedali, že toto je etapa pre mňa, a mali sme naplánované, že pôjdem do úniku spolu s Michaelom. A vyšlo nám to. Veľmi ma povzbudila včerajšia výhra Omara Fraileho, po nej som získal sebadôveru, že aj ja môžem triumfovať na TdF."
 
 
Výsledky
1. CORT Magnus Astana Pro Team link ikonka 4:25:52 120
2. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 50
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:02 25
4. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:29 15
5. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 00:34 5
6. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:34  
7. CALMEJANE Lilian Direct Energie 00:34  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:37  
9. ARNDT Nikias Team Sunweb link ikonka 02:31  
10. BERNARD Julien Trek - Segafredo link ikonka 02:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 62:49:47 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 452
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 115
6. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 92
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 66
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 63:07:15
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:16
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 26:45
5. GAUDU David Groupama - FDJ 39:23
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 43:21
 
 

 
 
Prémie na trase:
3 20 173 km - Côte de Luzencon: dĺžka 3,1 km; sklon 5,9 % (2-1)
2 20 117,5 km - Col de Sié: dĺžka 10,2 km; sklon 4,9 % (5-3-2-1)
sprint-20 60,5 km - MAZAMET (20-15-12-10-8-6-4-2)
1 20 42 km - Pic de Nore: dĺžka 12,3 km; sklon 6,3 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Očakávame, že podobne ako včera sa bude bojovať o etapový triumf pred pelotónom, keďže záverečný kopec je príliš ďaleko pred cieľom, aby mohol motivovať favoritov a vytvoriť medzi nimi potrebné rozdiely. Jazdci na celkové poradie si radšej doprajú ďalší pokojnejší deň, aby zvyšnú energiu ušetrili na Pyreneje. Do brejku môžu vyraziť podobné mená, aké sme videli vo včerajšej etape. Z veľkej tímovej ofenzívy nevyťažili nič Direct Energie a Cofidis, ale pre domáce zoskupenia bude povinnosťou zúčastniť sa v úniku aj tentoraz. Záverečný kopec bude vyhovovať dobrým vrchárom ako Warren Barguil a Rafal Majka, no potrebný vrchársky výkon na Pic de Nore nemusí hneď znamenať aj úspech v etape, lebo potom zostáva do cieľa ešte štyridsať kilometrov, čo je značný priestor na veľké preskupenie pozícii na čele pretekov. Za etapou sa bude hnať EF Education, hoci Rolland včera neukázal najlepšiu formu, ale s veľkou chuťou jazdí 22-ročný Daniel Martinez. Do dobrej formy sa dostáva Thomas de Gendt a belgického cyklistu by tak nemuselo zastaviť ani najťažšie stúpanie pätnástej etapy, a na druhý triumf po sebe si môže veriť aj Omar Fraile. V úniku bude chcieť mať svojho zástupcu Bahrajn - Merida, možnosť brejku bude výhodná aj pre Carusa, Vanenderta alebo Pauwelsa, dopredu by sa mal začať tlačiť Mollema. Vhodný profil bude znovu čakať na Alaphilippa, ktorý s touto lezeckou formou a dobrým finišom bude strašiakom pre všetkých ostatných záujemcov o výhru. Vo veľkej pohode jazdí aj Peter Sagan, a ak bude mať opäť chuť zmerať si sily so súpermi na záverečnom kopci, môžeme sa dočkať od neho ďalšieho pekného výsledku. Po Pic de Nore bude mať dostatok priestoru, a to najmä v klesaní, aby sa dokázal usadiť na čele pretekov, a potom mohol v cieli vytiahnuť svoj šprint.     
 
 
Krátky opis trasy:
Výborná ponuka pre útočníkov do kopcov. Zaujímavé stúpanie na konci nemusí dráždiť jazdcov na celkové poradie, čím sa otvára cesta pre úspech brejku. Na začiatku stoja tri menšie kopce, vrátane horskej prémie, takže je predpoklad, že do vedúcej skupiny sa dostanú aj dobrí vrchári, ktorí dokážu vydržať na čele pretekov až do cieľa. Col de Sié len výnimočne vyskočí na šesť percent, ale bude to najťažší moment etapy, kým sa nedostaneme na rozhodujúci výstup. Pic de Nore si odkrúti premiéru na TdF a hneď bude mať veľký dopad na osud etapy. Na dvanástich kilometroch ponúkne prevýšenie v rozpätí piatich až siedmich percent, druhá polovica stúpania je jednoduchšia. Z vrcholu zostáva do cieľa ešte štyridsať kilometrov, čo môže motivovať niektorých jazdcov v balíku, aby sa pokúsili prekaziť víťazné ambície vedúcej skupiny.
 
 
 
etapa 05 dojazd
profil Pic de Nore (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 12:50)
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop