TdF: Finále zvládol výborne Alaphilippe a oslavuje druhý triumf, favoriti akciu neukázali

24.7.2018, 09:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
16. 24.7. rovinata etapa ciel rovina Carcassonne > Bagnéres-Luchon 218 km Alaphilippe
 
 
01
profil etapy, 3526 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Rozhodujúca fáza pretekov odštartovala dlhou etapou s náročným finále a posledné stúpania mali otestovať favoritov, koľko energie si ušetrili na záverečné predstavenia. Na konci boli pripravené tri klesania, preto celý pelotón musel byť oboznámený s tým, že popoludní sa mohli objaviť na trati búrky.
 
V klasifikácii stál pevne na vedúcich priečkach tím Sky a ich súperi už nemohli na nič čakať, ak chceli otriasť ich pohodlnou pozíciou. Vzhľadom na vrchársku kvalitu sa očakávala na konci etapy aktivita zo strany Movistaru a nepríjemné záverečné klesania mohol využiť Romain Bardet, ktorého mohli pripraviť na akciu Latour alebo Frank. Na štarte nefiguroval Serge Pauwels (Dimension Data), tretí muž vrchárskej súťaže, ktorý spadol v predchádzajúcej etape a musel ísť na operáciu lakťa. A preteky opustil aj Damien Howson (Mitchelon-Scott).
 
 
video v clanku ikonka ciernaNeutrálny štart etapy
 
 
Tvorba úniku prebiehala tradičným, hektickým spôsobom, vedúca skupina sa formovala dlho. Podľa očakávania sa chceli dostať dopredu vrchári ako Majka, Barguil, Yates, ale na rovine sa brejk nedarilo vytvoriť. Veľkou aktivitou hýril aj Thomas de Gendt. Aj na Côte de Fanjeaux sa udržal balík pokope, pre jeden vrchársky bod si vyskočil Barguil. Za pelotónom sa od začiatku etapy trápil Declercq.
 
Potom sa odohrala netradičná situácia, riaditeľ pretekov musel neutralizovať etapu kvôli menšiemu protestu poľnohospodárov, ktorých sa snažila upokojiť aj polícia. Pelotón úplne zastal. Mnohí cyklisti si vyplachovali oči a museli vyhľadať lekársku pomoc. Dotklo sa to aj Petra Sagana. Akoby ich zasiahlo niečo, čo im dráždilo oči. Podľa prvých informácii to mohol byť slzný plyn, ktorý použila polícia proti protestu, alebo to mohli spôsobiť sami farmári s nejakým hnojivom. Po chvíli čakania sa pelotón pohol, no len za vozidlom riaditeľa pretekov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaProblémy pelotónu
 
Netrvalo dlho a etapa sa vrátila presne na to miesto, kde bola prerušená. Mnohé nástupy sa pokúšali odčleniť od balíka a sformovať vedúcu skupinu. Na čele pretekov sa ukázali Majka, Pellizotti, Küng a Pasqualon, ktorým sa podarilo na dlhšiu dobu jazdiť pred pelotónom. Táto štvorica ešte nemala nič isté, za nimi sa nachádzal veľký počet záujemcov o brejk, preto si nevybudovala potrebný náskok. A napokon bola aj chytená a začínalo sa odznovu.
 
 
kratka sprava ikonkaBelpech (167 km pred cieľom)
Stará dedina na úpätí Lauragaiských svahov. V 12. storočí tu bol postavený kostol sv. Saturnina na mieste pôvodného románskeho kostola v štýle mesta Toulouse. Portál kostola lemujú štyri páry stĺpov s vyobrazeniami rytierov, strašidiel a morských panien.
 
 
Cyklistov pokropila aj menšia dažďová prehánka a situáciu sa snažil rozlúsknuť Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), ktorý sa objavil na čele pretekov. Pridali sa k nemu Warren Barguil (Fortuneo), Daryl Impey (Mitchetlon-Scott) a Julien Bernard (Trek-Segafredo) a všetci čakali, ako sa vyvinie situácia v hlavnej skupine. Keď sa k nim dostali Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), Rudy Molard (FDJ), Michael Valgren (Astana) a Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe) mali to sľubne rozbehnuté, ale aj tak sa našli ďalší borci, ktorí sa chceli dostať do vedúcej skupiny. A navyše sa začalo stúpať na Côte de Pamiers.
 
Druhý dnešný kopec využilo množstvo cyklistov, aby si doskočilo na čelo pretekov, a vpredu sa usadilo okolo tridsať jazdcov, no s malým náskokom na pelotón. Na vrchole získal jediný bod Julian Alaphilippe. Úspešný pohyb predviedol aj Alejandro Valverde, čo nemohol dopustiť tím Sky a okamžite začal stíhať tento početný brejk. Britská zostava to dokázala a po osemdesiatich kilometroch sme stále nevideli únik. Na tvrdé tempo doplatil ako prvý Tim Declercq a po trápení zosadol z bicykla.
 
Vysoké tempo dlhodobo sprevádzalo jazdcov v dnešnej etape, tú najľahšiu časť profilu tak prekonali vo veľkej intenzite, a to sa mohlo prejaviť v kopcovitom finále. Potom sa vytvorila ďalšia početná vedúca skupina, ale znovu získala len malý náskok a musela tvrdo bojovať o každú sekundu.
 
Pred rýchlostnou prémiou sa im to podarilo a túto výsadu dostali Avermaet, Caruso, Barguil, Mollema, Pozzovivo, Ion Izagirre, Geschke, Yates, Gorka Izagirre, Gilbert, Bernard, van Garderen, Gesink, Alaphilippe, Moinard, Molard, Bouet, Edet, Amador, Kragh, Valgren, Stuyven, Frank, Slagter, Durasek, Cort, Minnaard, Navarro, De Kort, Soler, Boasson, Boudat, Vermote, Dillier, Burghardt, Theuns, Vanendert, Mühlberger, Clarke, Bennati, Pichon, Hayman, Hardy a Laporte.
 
Odpor hlavnej skupiny zlomili aj vrchári ako Barguil, Yates, Mollema, Pozzovivo, Izagirreovci, ktorí sa o to snažili od začiatku etapy, a v tejto partii nemohol chýbať ani Alaphilippe, čo sľubovalo veľmi zaujímavé vyvrcholenie etapy. Naopak, neobjavil sa tu Rafal Majka, Boru zastupovali vpredu BurghardtMühlberger. Na čele pretekov mali svojich zástupcov Movistar, Ag2r, Sunweb a aj Lotto - Jumbo, čo mohlo tiež zohrať úlohu na rozhodujúcich stúpaniach. Do vedúcej skupiny si to dorazili aj Latour, Guillaume Martin a Politt. Na druhej strane štartového poľa, za pelotónom, sa pohyboval osamotený Arnaud Démare.
 
 
kratka sprava ikonkaAudressein (80 km pred cieľom)
Mesto, ktoré sa zúčastnilo Vojny dievčat(1829) – sedliacka vzbura proti kráľovským zásahom do  hospodárstva  miestnych  roľníkov.  Muži  sa  v noci  prezliekli  do  bielych  košiel  a šatiek, začiernili  si  tvár  a tak  bojovali.  Pútnickým miestom je kostol Našej Panej z Tramesayguesuž od 12. storočia, no kvôli preplnenosti ho museli prestavať. Je na pútnickej trase Santiago de Compostela a patrí do  UNESCO.
 
 
Rýchlostná prémia motivovala niektorých jazdcov a v peknom súboji vybojoval dvadsať bodov Boasson Hagen, do šprintu sa vydali aj Laporte a Avermaet. Pelotón strácal v tomto momente šesť minút. Vedúca skupina sa držala pokope až na úpätie stúpania Col de Portet d'Aspet a jej náskok ešte narastal. Philippe Gilbert sa dlho nevozil po boku kolegov a na tomto kopci zvolil sólovú prezentáciu. Belgický cyklista si vybudoval minútový náskok, vrchári hlavnej skupiny sa zatiaľ len testovali. Gilbert dosiahol vrchol druhej horskej prémie so spomínaným odstupom, zvyšné tri body získal jeho kolega Alaphilippe, ktorý bol znovu rýchlejší ako Barguil. Sľubný Gilbertov atak zastavil pád v nepríjemnom klesaní, belgický jazdec prepadol cez bariéru, ale ako-tak to udrzdil a nebolo to v maximálnej rýchlosti. Mohol pokračovať ďalej.
 
 
video v clanku ikonka ciernaGilbertov pád v klesaní
 
 
Na kopci Col de Menté sa už rozohrávala bitka o etapový triumf, dopredu vyrazili Gesink, Barguil a Caruso. Francúzsky cyklista však nestačil silnému tempu Roberta Gesinka a vrátil sa späť, v skupine prenasledovateľov zostávali už iba dobrí vrchári. Vedúcu dvojicu pred vrcholom chytil Alaphilippe a líder vrchárskej súťaže vybojoval pekných päť bodov. Na tomto kopci sa posunuli dopredu aj PozzovivoMühlberger, Mollema, Gorka Izagirre, Yates a Latour, títo všetci zostávali v hre o etapu. V hlavnej skupine sa nič neudialo, tím Sky mal všetko pod kontrolou. Na Col de Menté už nefiguroval v tejto skupine Peter Sagan. Naďalej sa veľmi trápil Arnaud Démare, jeho manko sa už vyšplhalo na 27 minút a vôbec to s ním nevyzeralo dobre. Do vedúcej skupiny sa vrátili aj Molard, Soler, Valgren a Guillaume Martin.
 
V jednoduchej pasáži pred záverečným kopcom vytrvali na čele pretekov Pozzovivo, Mühlberger, Mollema, Gorka Izagirre, Yates, Latour, Molard, Soler, Guillaume Martin, Gesink, Alaphilippe, Valgren, Caruso, Barguil, Amador, Frank, Vanendert a medzi nimi sa začala rozohrávať taktická bitka o dnešnú výhru.
 
 
kratka sprava ikonkaBagnéres-Luchon (cieľ)
Už počas antických čias to bola dôležitá križovatka, usadili sa tu barbari a Saracéni (Arabi), neskôr mesto spadalo pod správu aragónskych kráľov a potom grófov. Názov pochádza z latinčiny a znamená „sieť kúpeľov“. Kúpele tu fungujú doteraz, najvýznamnejšie sú Chambertské termálne kúpele, ktoré sú unikátne prírodným horúcim kúpeľom. Cirkevnú architektúru reprezentuje neorománsky kostol Nanebovzatia Panny Márie z 19. storočia. Blízko je tiež lyžiarský rezort Luchon-Superbagneres.
     
 
Aj skupina favoritov už myslela na Col du Portillon, do práce sa pustil Movistar a my sme verili, že to znamenalo prípravu na atak jedného z lídrov celku. Hneď na začiatku záverečného kopca vypadol z úniku Barguil, čo sadlo do kariet Alaphilippovi, a vrchárov sa snažili zaskočiť Valgren s Molardom, ale neboli úspešní. Výborné nohy ukazoval najmä Gesink, ako kliešť sa ho držal Pozzovivo. Čoskoro sa k nim pripojil na čele aj Mollema a z hry o etapu sa nechceli dostať Yates, Gorka Izagirre a Soler. Tri kilometre pred vrcholom ich doplnil aj Alaphilippe, keď zaútočil Yates. V pelotóne už diktoval tempo Sky.
 
Adam Yates bol najsilnejší na rozhodujúcom kopci, pred súpermi si vybudoval 20-sekundový náskok a mal dobrú šancu, že ho dokáže udržať v desaťkilometrovom klesaní. Pred vrcholom zrýchlil Alaphilippe a za druhé miesto ukoristil dôležitých šestnásť bodov. A stále dúfal, že to môže dotiahnuť aj na etapový triumf. V hlavnej skupine zaútočili Jakob Fuglsang a Ilnur Zakarin, ktorí si chceli polepšiť v klasifikácii. Tím Sky však tento pokus eliminoval a ostatným odkázal, že neplánujú nikoho pustiť dopredu.
 
V klesaní sa odohrával súboj medzi Yatesom a Alaphilippom a v tomto meraní síl bol istejší francúzsky cyklista. Yates mu to uľahčil, keď sa pošmykol v jednej zákrute a spadol. Rýchlo však vyskočil na bicykel a pokračoval, no Alaphilippe sa dostal pred neho a išiel vynikajúco.      
 
Na trati už nebola sila, ktorý by dokázala zastaviť Juliana Alaphilippa, a jazdec tímu Quick-Step Floors si mohol vychutnať príjazd do cieľa a druhý etapový triumf na podujatí. A aj tento dosiahol po voľnom dni a výbornom výkone v kopcoch. O druhé miesto bojovala skupinka Yates, Izagirre, Pozzovivo, Mollema a ako druhý preťal pásku Gorka Izagirre, tretí skončil smutný hrdina Adam Yates.
 
Dočkali sme sa vzrušenia aj v skupine favoritov, pred vrcholom sa zdvihol zo sedla Mikel Landa. Na kopci si nevybojoval náskok, ale balík sa snažil natiahnuť v klesaní. Na zjazd však boli všetci favoriti dobre nachystaní a hlavná skupina sa tu nerozdelila.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Tvrdá pyrenejská etapa nevytvorila rozdiely medzi favoritmi a prenechala hlavnú pozornosť na utečencov. Naháňačku o brejk zvládli úspešne niekoľkí kvalitní vrchári, ale na čele pretekov dominoval Julian Alaphilippe, ktorý si na Tour doslova užíva akciu v kopcoch. Aj dnes zbieral potrebné body do vrchárskej súťaže a na každom kopci predviedol svoje zrýchlenie. To mu veľmi pomohlo na tom úplne poslednom stúpaní, vďaka čomu sa priblížil k útočiacemu Yatesovi, a potom mohol vyraziť za etapovým triumfom svojím bezprostredným štýlom v klesaní. Finálnych desať kilometrov zvládol bez akéhokoľvek zaváhania a mohol opäť oslavovať. Pred tretím týždňom povedal, že chce vyhrať ešte jednu etapu, to sa mu splnilo, teraz nemá inú možnosť, len zamerať svoju perfektnú formu na bodkovaný dres.
 
Partiu mal výborne rozohranú Adam Yates. Vyčkával až do posledného kopca a tam zaútočil na dobrom mieste. Potom ale doplatil na kľúčové klesanie, kde nezvládol jednu zákrutu, a premrhal takúto sľubnú šancu. No ak by aj nespadol, rozbehnutý Alaphilippe by bol jeho veľkým súperom. Predviedol však dobrú vrchársku formu a na Tour bude mať ešte nejaké šance. Najlepší výsledok v doterajšom priebehu vybojoval Gorka Izagirre, ale podobne ako Mitchelton - Scott aj Bahrajn - Merida jazdí v únikoch preto, aby triumfoval. Kvalitnú výkonnosť ukázali aj Gesink a Pozzovivo a obaja to môžu demonštrovať aj v nasledujúcich etapách.
 
V celkovom poradí nenastali žiadne zmeny, hlavní favoriti sústredili všetku svoju energiu na zajtrajšiu nevyspytateľnú etapu. Na záverečnom stúpaní sa snažili zaútočiť iba Fuglsang a Zakarin a menšiu akciu ponúkol aj Landa, ale ani jeden tento pokus nevyvolal očakávané napätie v hlavnej skupine. V klesaní stratil iba Ilnur Zakarin, aj to len dvanásť sekúnd.
 
Vo vrchárskej súťaži si vybudoval Julian Alaphilippe pekný náskok pred Warrenom Barguilom, oboch jazdcov delí už 49 bodov. V klasifikácii do 25 rokov zostali na čele Pierre Latour a Guillaume Martin, rozdiel sa medzi nimi nezmenil, ale oboch potešila skutočnosť, že sa vzdialili od Bernala o ďalších šesť minút. V súboji o zelený dres sa nemalo čo zmeniť, ak by Peter Sagan do konca Tour už nezískal ani jeden bod, súperi ho už nemôžu predbehnúť. Dnes finišoval na 138. mieste so stratou 30:47, z pelotónu sa stiahol na predposlednom kopci.  
    
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 5:13:22 120
2. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:15 50
3. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:15 25
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:15 15
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:18 5
6. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:37  
7. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:56  
8. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:56  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:10  
10. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:18  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 68:12:01 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 122
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 73
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 29
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 68:21:55
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:29
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 13:50
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 44:32
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 1:00:17
6. GAUDU David Groupama - FDJ 1:01:34
 
 

 
 
Prémie na trase:
4-20 193 km - Côte de Fanjeaux: dĺžka 2,4 km; sklon 4,9 % (1 bod)
4-20 146 km - Côte de Pamiers: dĺžka 2,3 km; sklon 5,8 % (1 bod)
sprint-20 94 km - SAINT-GIRONS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
2 20 62,5 km - Col de Portet d'Aspet: dĺžka 5,4 km; sklon 7,1 % (5-3-2-1)
2 20 47 km - Col de Menté: dĺžka 6,9 km; sklon 8,1 %(5-3-2-1)
1 20 10 km - Col du Portillon: dĺžka 8,3 km; sklon 7,1 % (20-16-12-8-4-2)
ciel Cieľ (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Na predchádzajúcu horskú etapu po voľnom dni doplatili niektorí favoriti a teraz musia naháňať etapový triumf v záverečnom týždni. Adam Yates, Rafal Majka, Bauke Mollema museli vymeniť ambície v GC za získanie výhry v etape, prvá pyrenejská previerka im môže učiniť za dosť. Nie úplne najťažší záverečný kopec a zjazd do cieľa môže pelotón znovu prenechať utečencom a práve títo traja jazdci by mali mať veľký záujem ukázať sa vo vedúcej skupine. Yates sa však v pätnástej etape presvedčil, že dostať sa do úniku nie je jednoduchá záležitosť. Ale ak sa mu to tentoraz podarí, na pripravených kopcoch bude veľmi nepríjemný. V poslednej previerke ukázali dobré nohy Majka s Mollemom a pre obidvoch prichádzajú posledné šance, aby boli úspešní na Tour. Zo silných vrchárov bude profil vhodný pre Pozzoviva, Nieveho, Barguila, v úniku to môže opäť vyskúšať Ion Izagirre, ktorý skončil v pätnástej etape druhý, alebo do vedúcej skupiny vyrazí dobyvateľ koncovky v meste Mende Omar Fraile. Vo finále je pripravená pekná bodová porcia pre bodkovaný dres, takže Julian Alaphilippe nemôže zaváhať a musí za nimi vyraziť. A okrem toho, ak sa bude cítiť na konci vo forme, krátky zjazd a prípadný finiš v malej skupine z neho urobia veľkého favorita. Medzi jazdcami na celkové pradie doteraz ukázali najlepšiu formu Thomas, Froome, Dumoulin a Roglič a všetci títo by dokázali vyťažiť zo záverečného stúpania, následného zjazdu a šprintu, ak by dostali príležitosť bojovať o etapu. Po voľnom dni pred tretím týždňom sa však zvyknú meniť doterajšie zvyklosti a nechajme sa prekvapiť, komu odpočinok prospeje, a kto sa zobudí do zlého dňa.
 
 
Krátky opis trasy:
Po druhom voľnom dni sa dostane pelotón do Pyrenejí a známej destinácie Bagnères-de-Luchon. Atraktívna bude len záverečná štvrtina etapy, ale hneď po štarte bude zaujímavé sledovať, akí jazdci sa dostanú do úniku. V prípade kvalitných vrchárov to bude znamenať, že na konci môžu bojovať o etapový triumf. Preteky sa začnú lámať na  Col de Portet d’Aspet, ktorý ponúkne pred vrcholom 9-percentné úseky. Nasledujúca horská prémia Col de Menté je náročnejšia a aj v tomto prípade čakajú najtvrdšie úseky tesne pred koncom. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa ešte dlhých 47 kilometrov, takže etapa sa rozlúskne na poslednom stúpaní. Col du Portillon je pravidelným výstupom bez prudkých momentov a stabilným prevýšením v okolí siedmich percent. Na takomto kopci by sa mali postrážiť jazdci na celkové poradie, finále môže okoreniť 10-kilometrové klesanie, ktoré má potenciál natiahnuť skupinu hlavných favoritov.
 
 
etapa 16 kopec 1
profil série kopcov (© letour.fr)
 
 
etapa 05 dojazd
profil Col du Portillon (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:15)
na Dvojke od 14:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop