TdF: V krátkej horskej etape vyhral Quintana, Thomas upevnil vedenie, Sagan spadol

25.7.2018, 13:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
17. 25.7. rovinata etapa ciel rovina Bagnéres-Luchon > Lary-Soulan 65 km Quintana
 
 
01
profil etapy, 3272 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Bezprecedentný horský profil a najťažší cieľový kopec  v prebiehajúcej edícii právom vzbudzovali vysoké očakávania. Najúdernejšia vrchárska bitka tohtoročnej Tour mala odhaliť, kto bude v ďalšom priebehu skutočne bojovať o žltý dres.
 
Útočný ohňostroj, alebo taktická bitka až na cieľový kopec, ktorý je nesmierne ťažký? Sedemnásta etapa ponúkala zaujímavé otázky. Najmä v druhej časti najlepšej desiatky sa nachádzali nespokojní cyklisti, ktorí potrebovali zmeniť pomery v GC a tým pádom atakovať. Na druhej strane tím Sky sa nemusel nikam náhliť a svojich lídrov chcel dostať v čo najväčšom pohodlí na Col du Portet. Do dnešnej previerky mohlo prehovoriť počasie, na pelotón mohla udrieť aj búrka.
 
Veľký záujem vzbudzoval samotný štart, cyklisti boli zoradení podľa pozícii v klasifikácii ako pri štarte Formuly 1. Úplne vpredu boli zoradení doteraz najsilnejší jazdci v GC a pelotón sa rozdelil do ôsmich skupín. Táto inovácia sa úplne nevydarila, favoriti odštartovali ležérne a na čelo balíka sa okamžite natlačili cyklisti, ktorí sa chceli dostať do úniku.
 
 
video v clanku ikonka cierna"Normálny" štart etapy
 
 
Pred pelotónom sa ihneď vytvorila početná skupina, ktorý kontroloval tím Sky a nasadil svoje typické, pravidelné tempo. Zo zaujímavých mien sa objavili vo vedúcej skupine Valverde, Yates, Majka, Alaphilippe alebo Mollema. Na samom čele sa pohybovali Tanel Kangert a Nicolas Edet, za nimi sa pohybovala silná skupina, kde jazdili Valverde, Mollema, Calmejane, Geschke, Yates, Majka, G. Izagirre, Rolland, Martinez, Vichot, Herrada, Edet, Durasek, Fraile, De Gendt, Navarro, Pellizotti, Soler, Mühlberger, Alpahilippe, Frank, Atapuma, Nieve, Sicard a Nieve.
 
Za vedúcou dvojicou sa vydali Alaphilippe, Herrada a Durasek, ale vpredu zaútočil Kangert a títo jazdci zatiaľ dobehli iba Edeta. Ostatní utečenci šetrili energiou, ale aj tam sa pretekalo, a túto partiu chcel rozbiť Movistar. V pelotóne sa nediala žiadna akcia, tím Sky sa ocitol v bežnej pozícii.
 
Kangert išiel výborne na prvom kopci a dobyl Peyragudes, body za druhé miesto získal Alaphilippe, ktorému robili spoločnosť Herrada a Durasek. Za nimi Movistar skutočne rozdelil druhú skupinu a zostali v nej len Soler, Fraile, Mühlberger, Majka, Mollema, Navarro, Valverde, Edet, Martinez, Pellozitti a Yates. V pelotóne predviedol vzrušenie iba Nairo Quintana, ktorý musel na dvakrát riešiť problémy so svojím predným kolesom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrvá horská prémia
 
 
Nebolo prekvapením, že Alaphilippe chytil v klesaní Kangerta, s francúzskym jazdcom sa dostal na čelo pretekov aj Durasek. A v takomto zložení začali stúpať na druhý kopec. V hlavnej skupine sa stále nachádzal aj Peter Sagan a toho už nemusela zaujímať dnešná rýchlostná prémia, ktorú ukoristil Tanel Kangert. Pelotón a najmä tím Sky prežili úvodný kopec bez problémov, ale na Col de Val Louron-Azet sa už objavili prudké pasáže, čo mohlo spustiť útoky.
 
Želanú akciu v balíku rozbehol Ag2r, ktorý sa poskladal na čele hlavnej skupiny a výrazne ju precedil. Do pohotovosti sa dostali všetci hlavní favoriti. Peter Sagan sa veľmi snažil a toto tempo dokázal udržiavať dlhú dobu, ale napokon opustil túto partiu, kde zostávalo okolo dvadsať jazdcov. Medzitým na čele pretekov Alaphilippe mieril za ďalšími vrchárskymi bodmi, v skupine prenasledovateľov už nefigurovali Mollema s Yatesom, ktorých vypojila z hry aktivita Bory - Mühlberger sa tu obetoval pre Majku. Jazdci na GC zostávali bok po boku, ale okrem Thomasa s Froomom ostatní už nemali pri sebe početnú tímovú podporu.
 
Druhú horskú prémiu si už nenechal ujsť Alaphilippe, vedúca trojica stále udržiavala náskok pred skupinou prenasledovateľov. Tam bojovali už len Majka, Valverde, Fraile a Martinez. V skupine favoritov nemal nikto z favoritov problémy a s doterajším vývojom museli byť spokojní v tíme Sky, pretože obaja lídri mali pri sebe kvalitnú podporu pred cieľovým kopcom. Potom prišla informácia, že Peter Sagan spadol v zjazde. Pokračoval však ďalej.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrechod cez druhé stúpanie
    
 
Na cieľový kopec vybehli ako prvý Alaphilippe s Kangertom, Durasek stratil s nimi kontakt na vrchole predchádzajúceho kopca. Do Valverdeho skupiny sa vrátil Pellizotti, ale všetci títo jazdci mali len malý náskok pred favoritmi na titul. Alaphilippe však zvesil nohy na Col du Portet a Kangert musel pokračovať osamote.
 
A hneď na začiatku záverečného stúpania sa diali veci aj medzi favoritmi, dopredu vyštartoval Quintana a atakovať chcel aj Daniel Martin. Sky zostával pokojný, neboli to jeho najväčší konkurenti. Netrvalo dlho a vyskúšal to aj Roglič, na jeho pokus už reagoval Froome. Túto dvojicu chytal Dumoulin, za ním zostával Thomas.
 
 
kratka sprava ikonkaLary-Soulan (cieľ)
Mesto s 1,1-tisícom obyvateľov je ako stvorené pre zimné športy (lyžovanie, snowboarding, turistika), keďže je to najväčšia lyžiarska oblasť vo francúzskych Pyrenejách. Pochádza odtiaľto psie plemeno „patou“, pyrenejský horský pes. Nachádza sa tu Medvedí dom – výskumné centrum zamerané na medveďov a ich vzťah k ľudom.
 
 
Holandský cyklista išiel výborne a eliminoval tento nástup, za ním vydržali iba Thomas, Kruijswijk, Landa a Bardet. Na druhej strane Quintana jazdil tiež veľmi dobre, dobehol Valverdeho a vybudoval si minútový náskok na favoritov. Tam však začal ťahať Bernal a vrátil sa aj Poels, čo bola obrovská vzpruha pre lídrov zo Sky. Quintana využil na chvíľu Valverdeho služby, ale desať kilometrov pred vrcholom to zostalo už len na ňom samom, a ešte sa pridal k nemu Majka. Vedúci Kangert mal dobré nohy a trápil všetkých súperov a situáciu mal pod kontrolou aj tím Sky.
 
Potom estónsky jazdec doplatil na svoju dlhú snahu a Quintana s Majkom ho predbehli. Za nimi ešte bojoval Daniel Martin a následne sa nachádzala hlavná skupina Bernal, Poels, Froome, Thomas, Kruijswijk, Dumoulin, Roglič, Landa a Bardet. Rozdiely medzi nimi neboli veľké, vo finále sa mohlo stať ešte čokoľvek. Majka stratil kontakt s Quintanom a problémy musel riešiť aj Bardet, ktorý vypadol zo skupiny favoritov vyše päť kilometrov pred vrcholom. Medzitým Peter Sagan prechádzal cez záverečné stúpanie dotlčený, ale pomáhali mu viacerí tímoví kolegovia.
 
V skupine favoritov držal súperov na uzde Bernal a jeho krajan Quintana to mal namierené za etapovým triumfom. Ten si ale musel dať pozor na Martina, ktorý na neho strácal pol minútu. Keď predviedol ďalšie zrýchlenie Roglič, Froome nestačil zvýšenému tempu, ale jeho konkurenti to nevyužili, a obhajca prvenstva sa vrátil späť. Napokon to vyskúšal Tom Dumoulin a podarilo sa mu dostať do úzkych Frooma s Landom, no britskému cyklistovi ešte pomáhal Bernal. V poslednom kilometri nastúpil aj Roglič a vytvoril silnú dvojicu s Thomasom a držal sa ich aj Dumoulin.    
   
Nairo Quintana po dlhom útoku vyhral etapu a zaznamenal prvý úspech Movistaru v aktuálnej edícii. Na druhom mieste finišoval Daniel Martin, ktorý podobne ako kolumbijský cyklista nastúpil na začiatku cieľového kopca. Potom preťal pásku Geraint Thomas, líder pretekov získal aj bonifikácie, a s menším mankom skončili Primož Roglič s Tomom Dumoulinom. Chris Froome stratil necelú minútu na Thomasa a spol.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Obávaná etapa nepriniesla toľko útokov, ako sa očakávalo, záverečný kopec sa ukázal ako veľký strašiak pre už unavené štartové pole. Svoje pozíciu na konci elitnej desiatky využil Nairo Quintana, ktorý si mohol dovoliť dlhý sólový útok bez toho, aby ho starostlivo kontroloval tím Sky. A kolumbijský jazdec predviedol taký výkon, aký sa od neho očakával od začiatku pretekov. Dosiahol len druhé víťazstvo v ročníku, ale určite ho povzbudilo, aby sa pokúsil o niečo podobné aj v piatkovej etape.
 
Na odvážny pokus stavil aj Daniel Martin a írsky jazdec mal naozaj dobré nohy, keď sa vydržal tak dlho pohybovať pred skupinou favoritov, ale Quintana bol predsa len súper nad jeho sily. Medzi najvyššie postavenými mužmi v GC sa odohrávala eliminačná bitka, tím Sky mal na konci početnú výhodu, čo využil na to, aby vyčerpal súperov. Bernal s Poelsom sa postarali o to, že sa neútočilo z väčšej vzdialenosti.
 
Dva ataky predviedol Primož Roglič a aj jeho zásluhou sa dostal do problémov Chris Froome. Slovinský cyklista tak získal na neho pekný čas a v poradí sa priblížil k britskému cyklistovi, a tým pádom aj k stupňom víťazov. A to vnesie sebadôveru do tímu Lotto - Jumbo pred treťou pyrenejskou etapou, lebo veľmi silným dojmom stále pôsobí aj Steven Kruijswijk. Zaváhanie obhajcu prvenstva na záverečnom kopci využil Tom Dumoulin, ktorý naďalej predvádza skalopevné výkony. Aj dnes pôsobil v kopcoch skvelo, dokázal sa posunúť v klasifikácii, ale pred sebou má ešte jednu nepríjemnú prekážku - Gerainta Thomasa.
 
Pre lídra pretekov dopadla ťažký pyrenejská etapa nad očakávania. Upevnil si vedenie v poradí, keď patril medzi najsilnejších jazdcov na trati. Podobne ako v alpských previerkach si uchoval energiu aj na záverečné zrýchlenie pred cieľom a týmto spôsobom získal dôležité sekundy na svojich súperov. Geraint Thomas je stále nesmierne silný a ani v sedemnástej etape neboli na ňom badať známky únavy. Z osobného hľadiska mu muselo pomôcť aj to, že bol lepší ako Chris Froome. Obhajca prvenstva zaknihoval na posledných úsekoch cieľového kopca nepríjemnú stratu a tá by bola ešte väčšia, ak by pri ňom nestál Egan Bernal. Uvidíme, či sa ešte pokúsi niečo urobiť s pretekmi v piatok a sobotu.
 
Tempo najlepších na cieľovom kopci napokon neudržali Romain Bardet a Mikel Landa a obaja si v poradí pohoršili. Pritom francúzsky jazdec použil svojich kolegov, aby dostali pod tlak pelotón na druhom kopci, ale táto ich práca vyšla nazmar. Väčšiu stratu si pripísal Jakob Fuglsang, pred ktorého sa dostal v GC Daniel Martin. 
 
V celkovom poradí sa zvýšil rozdiel medzi Geraintom Thomasom a Tomom Dumoulinom na dve minúty a holandský jazdec zostáva naďalej hlavným konkurentom žltého dresu. Chris Froome sa zatiaľ nachádza na tretej priečke, ale vzhľadom na jeho schopnosti to nemusí byť definitívny rezultát. Po dnešnej etape si môže trúfať na stupne víťazov aj Primož Roglič, piatkové kopce a sobotná časovka mu sadnú, a ak chce finišovať na pódiu aj Nairo Quintana, v devätnástej etape musí ukázať minimálne taký odvážny výkon ako dnes a vo vysokom štandarde pokračovať aj v ITT.
 
Vo vrchárskej súťaži ešte navýšil svoj náskok Julian Alaphilippe, pyrenejské etapy v tomto smere zatiaľ nevychádzajú Barguilovi. V bielom zostáva Pierre Latour, hoci dnes zaostal za Bernalom, ale kolumbijský cyklista si len zobral naspäť to, čo stratil vo včerajšej etape, keď pracoval pre svojich lídrov. Dnes sa to prihodilo Latourovi, ale napriek tomu ešte zvýšil svoje vedenie pred Martinom.            
 
Peter Sagan najskôr predviedol ďalší výborný vrchársky výkon, keď sa veľmi dlho udržal v skupine favoritov na  Col de Val Louron-Azet, ale potom v nasledujúcom klesaní spadol. Pokračoval síce v pretekoch a etapu dokončil, aj za pomoci viacerých kolegov, ale hneď po príchode do cieľa zamieril na ošetrenie. Podľa obrázkov mal dotlčený chrbát a ľavú stranu tela. Do cieľa prišiel na 134. mieste so stratou 26:29 po boku Marcusa Burghardta a Macieja Bodnara.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (víťaz)
"Bol to veľmi ťažký deň, ale dobre sme sa na to pripravili. Všetko nám vyšlo tak, ako sme si naplánovali. Chceli sme mať v úniku Solera s Valverdem a ich jazda pomohla okresať aj našu skupinu. Bola to etapa pre čistokrvných vrchárov a ukázal sme našu silu. Prežil som nejaké zlé chvíle na začiatku Tour, ale cítim sa veľmi dobre a mám energiu, aby som dokončil preteky na vysokej úrovni."
 
 
Výsledky
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 2:21:27 120
2. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:28 50
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:47 25
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:52 15
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:52 5
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:05  
7. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 01:33  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:35  
9. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:35  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 70:34:11 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:59  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:31  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:47  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:30  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:34  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:13  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:33  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 09:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 70:50:14
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 06:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 08:31
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 46:48
5. GAUDU David Groupama - FDJ 58:05
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:09:59
 
 

 
 
Prémie na trase:
1 20 50 km - Montée de Peyragudes: dĺžka 14,9 km; sklon 6,7 % (10-8-6-4-2-1)
sprint-20 37,5 km - LOUDENVILLE (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 28 km - Col de Val Louron-Azet: dĺžka 7,4 km; sklon 8,3 % (10-8-6-4-2-1)
hc 20 Cieľ - Saint-Lary-Soulan: dĺžka 16 km; sklon 8,7 % (40-30-24-20-16-12-8-4)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
  
 
Krátke preview etapy:
Táto vrchárska lahôdka nemá oporu v predchádzajúcich edíciách, preto nikto netuší, ako sa vyvinie situácia na trati. Či budú favoriti pretekať od samého začiatku a vyrazia do útoku na prvom stúpaní, alebo sa bude čakať len na cieľový kopec, ktorý je náročnosťou prirovnávaný k Mont Ventoux. Výnimočnosť dnešného dňa umocní aj to, že jazdci budú na štarte zoradení do skupín podľa umiestnenia v klasifikácii. V líderskej skupine sa bude nachádzať prvých dvadsať jazdcov GC, ktorí tak dostanú akúsi pole position a budú mať šancu rozprúdiť akciu hneď po štarte. Určite sa očakáva intenzívna jazda po troch kopcoch a organizátori si želajú, aby na nich súperili favoriti bok po boku a po dramatickom predstavení sa presadili tí najsilnejší z nich.
 
Mali by sme sa dozvedieť, kto je silnejší z lídrov britskej zostavy. Ak si Chris Froome vybral nejakú etapu na Tour, v ktorej chce uspieť, tak je to táto, pretože cieľový kopec je veľmi náročný a nachádza sa v treťom týždni, preto tam môže ukázať svoju lezeckú kvalitu v závere ťažkých pretekov. Ak dostane čo i len malú príležitosť, bude chcieť útočiť. A to bude najväčšia výzva pre Gerainta Thomasa na tohtoročnej Tour, ako sa zachová a či bude mať silu, aby nasledoval svojho kolegu. Tom Dumoulin sa vyjadril, že vzhľadom na krátku dĺžku trasy mu to evokuje jazdu proti chronometru, a v tom je dobrý. Holandský cyklista sa môže spoľahnúť na dobré rozloženie si síl, čo môže byť kľúčové v takejto nevyspytateľnej previerke. V dobrej pozícii sa nachádzajú Roglič s Kruijswijkom - obaja jazdia vo forme a na ťažkom profile si môžu veľmi pomôcť, keď sa všetci dostanú do červených čísiel. Kľúče od etapy môže držať v rukách Movistar. Španielska zostava musí nastaviť totálnu ofenzívu a vyraziť do dlhého útoku, ak sa chce posunúť na vysoké priečky v GC. Landa, Quintana, Valverde musia vytvoriť na trati chaos a dostať do úzkych väčšinu svojich konkurentov. Ak sa prepracovali na svoju najvyššiu úroveň, čo im doteraz chýbalo, etapa dostane poriadne grády. Na útoky bude pripravený Romain Bardet, ktorý potrebuje predviesť výnimočný výkon, aby v Paríži finišoval na tých najvyšších priečkach, preto sa nebude báť riskovať. A zárukou na aktívnu jazdu bude aj Daniel Martin, plus ofenzívu skúšali vo včerajšej etape Fuglsang so Zakarinom, preto nepochybujeme, že v balíku sa nájde dostatok jazdcov, ktorí budú chcieť pretekať hneď od začiatku. Hektický vývoj môžu využiť aj tí cyklisti, ktorí stratili šancu na úspech v GC, ale veľmi si želajú vyhrať aspoň etapu. Najlepšími vrchármi spomedzi nich sú Yates, Majka, Mollema alebo Pozzovivo, v priebehu dramatického dňa sa môže usmiať šťastie aj na nich.                                          
 
 
Krátky opis trasy:
Najkratšia etapa na TdF za posledných tridsať rokov vzbudzuje vysoké očakávania. Polovica z pripravenej ponuky sa odohrá do kopca, útoky na etapový triumf a polepšenie si v klasifikácii môžeme očakávať od nultého kilometru. Najskôr sa vybehne na Montée de Peyragudes, často využívané stúpanie posledných ročníkov, ktoré  poskytne pravidelný sklon cez sedem percent. Pelotón dostane na výdych len pätnásť kilometrov a ihneď začne stúpať na Col de Val Louron-Azet. Tento kopec nie je dlhý, ale objavia sa na ňom dlhé úseky pod desiatimi percentami. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa len 28 kilometrov. Opäť bude nasledovať iba krátke klesanie a cyklisti sa dostanú na hlavnú výzvu dňa. Col de Portet je dlhou a ťažkou prekážkou a právom sa od nej očakáva vytvorenie zaujímavých rozdielov. Hneď na začiatku sa objavia momenty s desiatimi percentami, a rovnakým spôsobom kopec aj vyvrcholí. V priebehu celého stúpania sa bude pohybovať pelotón na úrovni ôsmich – deviatich percent, čo samo o sebe postačuje na veľkú vrchársku bitku. Atraktívny profil má slúžiť na útoky z veľkej vzdialenosti, no prílišná náročnosť cieľového stúpania prinúti favoritov jazdiť obozretne. Na ťažkých finálnych šestnástich kilometroch bude tvrdo potrestané každé zaváhanie alebo zlé rozhodnutie.
 
 
 
etapa 17 kopec 1
profil Montée de Peyragudes (© letour.fr)
 
 
etapa 05 dojazd
profil Col de Val Louron-Azet (© letour.fr)
 
 
etapa 17 kopec 3
profil Saint-Lary-Soulan (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 14:45)
na Dvojke od 15:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Peter Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop