TdF: Posledné kopce využil Roglič, Thomas s prehľadom žltý, Sagan stihol limit

27.7.2018, 10:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
tour 18
19. 27.7. rovinata etapa ciel rovina Lurdy > Laruns 201 km Roglič
 
 
01
profil etapy, 5061 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Posledná cesta do kopcov mala vábiť favoritov na útok z väčšej vzdialenosti, to bol najlepší recept, ako si dnes polepšiť v klasifikácii. V unavenom pelotóne to nemohol dokázať hocikto, profil bol tak určený len pre tých najlepších z najlepších.
 
 
kratka sprava ikonkaLurdy (štart)
Jedno z najslávnejších pútnických miest má 15-tisíc obyvateľov. Svetoznámy príbeh sv. Bernadety Soubirousovej sa kladie do roku 1858. Počet navštevujúcich pútnikov a turistov sa tu ročne odhaduje až na 6 miliónov, čo z mesta robí 4. najnavštevovanejšie pútnické mesto na svete. Pútnici smerujú hlavne do kúpeľov s liečivou vodou a k Massabiellskej skale zjavení. Nájdeme tu aj historický monument – Lurdský hrad z 8. storočia.
 
 
Nebolo prekvapením, že hneď po otvorení etapy sme videli aktivitu mnohých jazdcov, ktorí sa chceli dostať do vedúcej skupiny, ale na rovine sa únik nepodarilo vytvoriť. Dobré miesto na útok sa ponúkalo na prvej horskej prémii. Pred balíkom sa najskôr usadili s menším náskokom Dillier, Gaudin a Pöstlberger. Horskú prémiu získal Dillier a táto trojica sa stále pohybovala na čele pretekov, ale za nimi sa naďalej nastupovalo. Rýchly štart pretekov musel bolieť Petra Sagana, ktorý sa pohyboval na konci pelotónu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrvú horskú prémiu vyhral Dillier
 
 
Damien Gaudin (Direct Energie), Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) a Silvan Dillier (Ag2r) urobili správne rozhodnutie, lebo čoskoro si vybudovali takmer minútový náskok pred pelotónom. Tam však nepanovala úľava, ale tvrdá bitka o vedúcu skupinu. Silný pohyb predviedli aj Bob Jungels (Quick-Step Floors), Adam Yates (Mitchelton-Scott) a Tanel Kangert (Astana), ktorí sa dokázali dostať na čelo pretekov. No ani táto šesťčlenná skupina nemala pokoj od prenasledovateľov.
 
Potom vyštartovali dopredu Gorka Izagirre (Bahrain Merida), Andrey Amador, (Movistar), Arthur Vichot (FDJ) a Warren Barguil (Fortuneo) a na pohyb posledne menovaného musel reagovať Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), ktorý si doskočil túto partiu spoločne so Sylvainom Chavanelom (Direct Energie). Peter Sagan sa držal v hlavnej skupine, ale stálo ho to veľa energie.
 
Do skupiny prenasledovateľov sa dostali aj Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), Marcus Burghardt (Bora-hansgrohe), Daniele Bennati (Movistar), Romain Hardy (Fortuneo), na čelo pretekov tak mierilo dvanásť jazdcov. V balíku sa spomalilo tempo, nikto ďalší už neútočil.
 
Druhá skupina nechytila únik na druhej horskej prémii, zostával medzi nimi minútový rozdiel, a na kopci získal jeden bod Damien Gaudin. V pelotóne sa spokojne čakalo na dnešné najťažšie kopce a iniciatívu v ňom vyvíjal Kaťuša - Alpecin, ktorý podporoval Ilnura Zakarina. Ruský cyklista sa chcel posunúť do najlepšej desiatky a svojich kolegov postavil pred ťažkú úlohu.
 
Napokon sme videli spájanie sa obidvoch vedúcich skupín, podarilo sa im to ešte pred rýchlostnou prémiou. Maximum bodov vybojoval bez boja Damien Gaudin. Vpredu jazdili naozaj silní vrchári, ktorí si trúfali na etapový triumf na tomto náročnom profile. Yates, Mollema, Barguil, Alaphilippe, ale aj Jungels boli pripravení urobiť všetko preto, aby sa im to podarilo. Ale ich ambície mohla narušiť dobrá práca Kaťuše v balíku.
 
Stúpanie Col d'Aspin bolo nad sily Damiena Gaudina a v pelotóne si vystúpil z tempa Peter Sagan. Nielen svetový šampión, ale celý tím Bora - hansgrohe to očakával, preto mal ihneď pri sebe Ossa s Bodnarom, ktorí mu mali pomáhať až do cieľa. Sagan však na bicykli trpel a nemal pred sebou jednoduché kilometre.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNa Petra Sagana čakal dlhý deň
 
 
Na stúpaní prvej kategórie zostalo vpredu jedenásť jazdcov, ani jeden z hlavných kandidátov na etapový triumf tu neprežil ťažkosti. Na vrchole stúpania vyskočil pre desať bodov Julian Alaphilippe a Barguil ho už nemohol vyzliecť z bodkovaného dresu. Jazdcovi tímu Quik-Step Floors stačilo prísť do cieľa v Paríži a vyhrá vrchársku súťaž. Peter Sagan v spoločnosti Ossa, Bodnara a Richezeho (Quick-Step) strácal na tomto stúpaní necelých osem minút.
 
Športový riaditeľ celku Bora - hansgrohe Patxi Vila sprostredkoval situáciu ohľadom svetového šampióna. "Povedal mi, že veľmi trpí. Po páde býva vždy najhoršia situácia po 48 hodinách. Peter prežíva najťažší deň svojej cyklistickej kariéry. Chce dokončiť etapu v grupette, ale všetko bude závisieť od toho, ako bude reagovať jeho telo."
 
Na Tourmalet vybehla vedúca skupina s náskokom štyri minúty na balík. Kaťuša - Alpecin držal vysoké tempo a bolo to spôsobené tým, že Bob Jungels ohrozoval dvanástu priečku v GC Ilnura Zakarina. Ruský cyklista však predviedol, že dnes sa cíti veľmi dobre, a za pomoci kolegu zaútočil už na Tourmalete. Pridal sa k nemu aj Mikel Landa a za chvíľu ich nasledoval aj Romain Bardet, čo pekne rozprúdilo etapu. A na túto ponuku sa rozhodli zareagovať takisto Jakob Fuglsang a Rafal Majka.
 
Landa, Bardet, Zakarin si vybudovali 50-sekundový náskok na favoritov a ich sila ešte stúpla, keď sa k nim pridal Majka. V balíku už vytiahol svoje vrchárske zbrane tím Sky. V druhej časti tohto stúpania strata Petra Sagana prekročila desať minút. Na čele pretekov jazdili výborne obaja borci z Mitcheltonu, spolu s nimi zostávali už len Kangert, Alaphilippe, Barguil a Izagirre
 
Na vrchole Tourmaletu sa situácia zmenila. Vo vedúcej skupine sa nachádzali Kangert, Alaphilippe, Barguil, Izagirre, Nieve a Jungels, špeciálnu vrchársku prémiu si nenechal vziať líder vrchárskej súťaže. Landa s Majkom sa vzdialili na chvíľu Zakarinovi s Bardetom, ale uvedená silná štvorica preťala vrchol spoločne a vedúcu skupinku mala už na dosah. Títo jazdci predviedli výborný výkon, na skupinu favoritov získali na Tourmalete vyše dve minúty. A objavili sa medzi nimi aj Yates a Amador.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSituácia na vrchole Tourmaletu
 
 
Tím Sky nemusel nevyhnutne reagovať na tieto ataky, Landa strácal v klasifikácii štyri a pol minúty, ale ohrození sa mohli cítiť Roglič s Dumoulinom. Na konci štartového poľa statočne bojoval Peter Sagan. Jeho manko na vrchole dnešného najťažšieho kopca stúplo na devätnásť minút, z hľadiska časového limitu to bolo v úplnom poriadku. Do jeho partie sa pridal aj ďalší kolega, Lukas Pöstlberger.
 
V Landovej skupine predvádzal výborný výkon v zjazde a údolí Amador, ktorý dostal favoritov z balíka až na čelo pretekov, kde pred záverečnými stúpaniami jazdilo jedenásť mužov, Yates nestíhal v klesaní - pád zo šestnástej etapy musel mať ešte v hlave. Kangert, Alaphilippe, Barguil, Izagirre, Nieve, Jungels, Landa, Bardet, Zakarin, Majka a Amador sa snažili trápiť pelotón, vyše trojminútový náskok ich k tomu musel vyzývať.
 
Vpredu sme videli motivovaných cyklistov a tí chceli súperiť o etapový triumf, takže spolupracovali. Za nimi už spriadal svoje plány Lotto - Jumbo, ktorý dnes plánoval útočiť a po vôli mu neboli ani útočiaci Landa s Bardetom, preto sa vytiahol na čelo hlavnej skupiny. Holandský tím ešte zvýšil tempo v balíku a rozdiel medzi skupinami klesol pod tri minúty. Alaphilippe už nemal energiu a ďalšie vrchárske body už nezískal. Vzadu už nestíhali Valverde, Soler alebo Fuglsang. Robert Gesink tu odviedol perfektnú robotu. Nielenže výrazne okresal náskok vedúcej skupiny, ale ani medzi favoritmi už nezostalo mnoho cyklistov. A s napätím sme sledovali, či to zasiahne niektorého z vysoko postavených mužov v GC. Na čele pretekov nevydržali ani Barguil a Nieve, body na Col des Bordères pripadli Kangertovi. Manko ostatných favoritov kleslo pod dve minúty, Saganova strata prevyšovala 21 minút, čo mala byť približne polovica z časového limitu.
 
 
kratka sprava ikonkaLaruns (cieľ)
Obec s  1,5-tisíc obyvateľmi, z 15. storočia pochádza mramorový kostol sv. Petra. Tamojšie zvony nesú symboly kravy a medveďa, tieto zvieratá symbolizujú Ossauskú dolinu. Je tu sedem sírnatých a sodnatých minerálnych prameňov. Odtiaľto je vidno vrchol Midi d ́Ossau, prezývaný aj Jean-Pierre, má 2 884 m n. m. a tvarovo sa ponáša na dva zuby.
     
 
Bitku medzi favoritmi odpálil Kruijswijk, do cieľa zostávalo 35 kilometrov pred cieľom. A atakovalo sa na čele pretekov, Landa s Bardetom sa snažili odpútať a pripojil sa k nim aj Majka. Potom otestoval konkurenciu Dumoulin, no holandský jazdec len odpáral Quintanu, ktorý mal po včerajšom páde problémy. Jeho druhý nástup už dostal do úzkych celú skupinu a dokázali ho nasledovať iba Thomas, Roglič, Bernal a Froome, ale následne sa vrátili aj Martin a Pozzovivo.
 
Skvelý nástup ponúkol až Roglič, ktorý sa zbavil všetkých okrem Thomasa s Dumoulinom, a na slovinského cyklistu navyše čakal Kruijswijk. Roglič predvádzal razantné a dlhé ataky a vďaka jeho aktivite klesol náskok vedúcej skupiny, kam sa dostal aj Zakarin, len na pol minúty na vrchole Col du Solour. Froomovi sa vzdialili Thomas a spol. na tridsať sekúnd, ale mohol sa spoľahnúť na snaživého Bernala. A ten ho vrátil k Thomasovi, spolu s Martinom, takže všetka snaha na Col du Solour akoby vyšla nazmar. Ťažkosti prežíval jedine Quintana.
 
Záverečný krátky výstup na Aubisque vyzval ešte do hry Rogliča, ktorý znovu natiahol skupinu favoritov, ale nikoho sa nezbavil. Slovinský jazdec to vyskúšal aj pred vrcholom a tento pohyb už musel zalepiť Dumoulin. Prežil to aj Froome, malú stratu dobehol v zjazde. Horskú prémiu získal Majka, no s malým náskokom pred prenasledovateľmi. V klesaní opäť tlačil na súperov Roglič, no skupinu nerozdelil.
   
Slovinský cyklista však predvádzal neviazaný príjazd do cieľa a dokázal si vybudovať pekný náskok, ktorý už nikto nedokázal eliminovať. Primož Roglič vyhral svoju druhú etapu na TdF a v cieli získal na svojich súperov 19 sekúnd. Druhý skončil Geraint Thomas, na bonusy siahol aj Romain Bardet. V klesaní zaostali Kruijswijk a Zakarin.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Posledná horská etapa priniesla krásne súboje, ale v konečnom meradle nevytvorila veľké rozdiely medzi najsilnejšími pretekármi. Dnešnému pyrenejskému predstaveniu veľmi pomohol útok Landu, Bardeta a Zakarina na Tourmalete, po ktorom dostali preteky tú poriadnu šťavu. Na trati sa prelínali rôzne stratégie. Niekto chcel vyhrať etapu, iní smerovali za posunom v poradím, ďalší potrebovali brániť svoju pozíciu, preto sa ukázali v aktívnej úlohe viacerí cyklisti.
 
Napokon z toho vyťažil Lotto - Jumbo, ktorý hýril aktivitou na záverečných kopcoch, a za svoju snahu bol odmenený Primož Roglič ako najsilnejší jazdec dnešnej etapy. Slovinský cyklista to skúšal na Soloure a aj Aubisque, ale rozhodujúci náskok si vybudoval až v záverečnom klesaní. Na jeho agresívny zjazd už nedokázal nikto zareagovať a podobne ako v minulom roku vyhral na Tour ťažkú horskú etapu. V minulej sezóne sa tešil po dobytí Galibieru. Jeho forma kulminuje v pravý čas, preto bude mať obrovskú šancu, aby v zajtrajšej ITT udržal za sebou v poradí Frooma a získal v Paríži miesto na stupňoch víťazov. Výborne sa ukázal aj jeho kolega Steven Kruijswijk, aj on prežil eliminačnú bitku na vedúcich priečkach.
 
Na etapový triumf vynaložili obrovskú energiu Romain Bardet, Mikel Landa a Rafal Majka. Rozhodli sa zaútočiť na najťažšom stúpaní sto kilometrov pred cieľom a boli dobre nachystaní na svoju misiu, ale odhodlanie Kaťuša - Alpacin a Lotto - Jumbo im nikdy nedalo potrebný priestor na čele pretekov. Španielsky jazdec konečne predviedol svoje vrchárske kvality, Bardet sa snažil vylepšiť dojem z tohtoročnej Tour a vytúženú výhru nevybojoval ani Rafal Majka, ktorý sa rozhodne snažil v horských etapách, ale nemal šťastie.
 
V tíme Sky si mohli užívať ďalší parádny výkon Gerainta Thomasa, v kopcoch lepil útoky konkurentov ako nič a udržal si parádny náskok v klasifikácii pred časovkou. Welšský cyklista urobil mimoriadne dôležitý krok za celkovým triumfom, dnešné predstavenie mu zaiste dodá potrebnú energiu pred finálnou výzvou. Na konci sa vytrápil Chris Froome, ale podobne ako v sedemnástej etape mal šťastie, že pri ňom zostal Egan Bernal. Stratil síce dôležité sekundy na víťaza etapy, ale v časovke sa môže stále dostať na stupne víťazov.
 
Tom Dumoulin nenašiel na trati priestor, aby podkúril lídrovi pretekov, no v klesaní mu ušiel Roglič, ktorý mu môže skomplikovať život v zajtrajšej časovke. Na čele pretekov znovu finišoval Daniel Martin a írsky borec naozaj patrí medzi najlepšie pripravených cyklistov. Nebyť jeho smoliarskych momentov, mohol stáť v poradí ešte vyššie. Na koniec Top 10 sa zosunul Nairo Quintana, včerajší pád si odniesol neblahé následky. Dnešná snaha Ilnura Zakarina nevyšla nazmar, ruský pretekár sa prvýkrát v tomto ročníku objavil v najlepšej desiatke, vystriedal tam Jakoba Fuglsanga.
 
Ak sa nič nestane v zajtrajšej časovke a Geraint Thomas predvedie svoj doterajší štandard, celkový triumf by mu nemal pretiecť pomedzi prsty. Veľmi zaujímavý súboj sa však rysuje o stupne víťazov. Medzi Dumoulinom, Rogličom a Froomom je iba 32 sekúnd, a keďže všetko sú to výborní časovkári, bude rozhodovať každá jedna sekunda. Vrchársku súťaž uchmatol pre seba Julian Alaphilippe, ktorý aj dnes ukoristil dôležité body, a medzi mladíkmi má jasný náskok Pierre Latour
 
Peter Sagan zakončil etapu na konci grupetta, na 143. mieste, so stratou 38:23 a do cieľa prišiel v časovom limite (ten bol 45:57). Svetový šampión si prešiel v dnešnej etape cyklistickým očistcom, ale už prvé zábery na stúpaniach ukazovali, že bude bojovať zo všetkých síl. Napokon sa mu to podarilo aj za pomoci kolegov, ktorí sa pre neho obetovali počas celého dňa. Celá zostava tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou odmenená zeleným dresom v Paríži.   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Čo mám na to povedať? Som veľmi šťastný, je to neuveriteľný pocit. Samozrejme, cítil som sa výborne. Skúšal tom to niekoľkokrát, ale súperom som ušiel až v klesaní. Vyšlo to perfektne a už sa teším na časovku. Tam na každého čaká to isté, nikto nebude mať žiadnu výhodu. Bude to ďalšia výzva a som pripravený podať maximálny výkon."
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 5:28:17 120
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:19 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:19 25
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:19 15
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:19 5
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:19  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:19  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:31  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 79:49:31 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:05  
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:24  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:37  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:37  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:40  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:15  
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:39  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 10:26  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 11:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 80:09:52
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:47
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 19:39
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:06:43
5. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:14:41
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:15
 
 

 
 
Prémie na trase:
4-20 194 km - Côte de Loucrup: dĺžka 1,8 km; sklon 7,2 % (1 bod)
4-20 161 km - Côte de Capvern-les-Bains: dĺžka 3,4 km; sklon 5,1 % (1 bod)
sprint-20 141,5 km - SARRANCOLIN (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
1 20 122,5 km - Col d'Aspin: dĺžka 12 km; sklon 6,5 % (10-8-6-4-2-1)
hc 20 93 km - Col du Tourmalet: dĺžka 17,1 km; sklon 7,3 % (20-15-12-10-8-6-4-2)
2 20 41,5 km - Col des Bordères: dĺžka 8,6 km; sklon 5,8 % (5-3-2-1)
hc 20 20,5 km - Col d'Aubisque: dĺžka 16,6 km; sklon 4,9 % (40-30-24-20-16-12-8-4)
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Klasifikáciu ovplyvní ešte jedna horská etapa a nemusí byť ani zakončená cieľovým stúpaním. Posledný úmorný výjazd do kopcov bude strašiť každého favorita, že na ďalšej ponuke päťtisíc výškových metrov sa mu zastavia nohy a prepadne sa v poradí. Stále platí, že na konci GT na takomto profile sa ľahšie pozícia v poradí bráni, ako útočí a získava čas. Tohto sa budú držať v tíme Sky a ich hlavným cieľom bude, aby Geraint Thomas udržal čo najväčší náskok pred Tomom Dumoulinom pred časovkou jednotlivcov. Welšský jazdec s tým doteraz nemal problém a bude mať pred sebou poslednú veľkú výzvu, čo mu určite dodá energiu, aby svoj doterajší bezchybný vrchársky výkon korunoval aj v záverečnej horskej fáze. Dumoulin má však nezlomný charakter a bude sa pokúšať podkopať suverenitu žltého dresu. Ale či sa mu to podarí, bude záležať aj od Thomasovho výkonu a toho, či nájde na trati správny spôsob, ako bojovať proti lídrovi pretekov. Uvidíme, čo predvedie Chris Froome, či ešte dokáže zmobilizovať sily po Col du Portet. Obhajoba prvenstva sa mu vzdialila, proti nemu stoja silnejší súperi a všetko môže zmeniť iba dlhý atak. Partiu majú dobre rozohranú v Lotto - Jumbo. Ak Primož Roglič a Steven Kruijswijk nezvädnú v poslednej horskej etape, slovinský borec bude mať v časovke veľkú šancu, aby zabojoval o prvé pódium na GT v kariére. Záverečná aktivita holandského celku môže znovu mieriť práve na Frooma, ktorý doplatil na ich kvalitu aj v sedemnástej etape.
 
Do perfektnej formy sa dostal Nairo Quintana a kolumbijský cyklista bol pripravený to demonštrovať aj v záverečnej horskej previerke. Žiaľ, vo včerajšej etape spadol a trápia ho mnohé odreniny a podliatiny, čo mu skomplikuje pozíciu, aby nadviazal na svoju výhru na Col du Portet. Ak by nastúpil na devätnástu etapu bez výrazných zdravotných obmedzení, bude veľkým favoritom na etapový výhru po ďalšom kvalitnom ataku. Ale tentoraz už budú musieť striehnuť na jeho pohyb aj Dumoulin a Lotto - Jumbo, aby sa Quintana výrazne nepriblížil k ich pozíciám v GC. V Movistare čaká na svoju šancu Mikel Landa, pri Quintanovej indispozícii sa bude môcť prejaviť v plnom znení. Na etapový triumf bude cieliť aj Daniel Martin, ktorý má výhodu, že veľmi nezaujíma jazdcov bojujúcich o titul a stále má perfektnú formu. Výhra by bola balzamom na dušu pre Romaina Bardeta, domáci borec môže na konci využiť aj svoje zjazdárske kvality. Ak vydrží na čele pretekov až do samého konca Alejandro Vaverde, aj španielsky matador bude veľmi nepríjemný v poslednom klesaní. Spomedzi jazdcov, ktorí sa naďalej pokúšajú získať etapu, treba spomenúť Majku, Mollemu, Yatesa, Pozzoviva alebo Nieveho, ktorí si veľmi dobre uvedomujú, že na Tour dostávajú poslednú šancu. Do úniku by sa mal opäť vydať aj Alaphilippe a to nielen kvôli vrchárskym bodom, ale aj koncovke, ktorá sa odohrá na zaujímavých kopcoch, ale nie veľmi prudkých, čo mu sedí, a veľmi ho bude lákať aj klesanie do mesta Laruns.
           
 
Krátky opis trasy:
Až v poslednej pyrenejskej previerke sa prebehne cez najznámejšie stúpania. Etapu otvorí krátke, ale svižné stúpanie štvrtej kategórie, ktoré môže ovplyvniť tvorbu vedúcej skupiny. Rozhodujúce fázu etapy odpáli známa kombinácia Col d’Aspin a Col du Tourmalet (vracia sa do hry po ročnej prestávke). Ich úlohou bude čo najviac unaviť všetkých zúčastnených, aby sa mohli vo finále prejaviť len tí najsilnejší. Na konci sa rozhodne na troch po sebe idúcich stúpaní. Col des Bordères je miernym výstupom, ale posledná dva kilometre vyskočia v priemere na deväť percent. O päť kilometrov sa dostanú pretekári na Col du Soulor (8 km; 8 %), kde  sa objaví dobrý priestor na útok aj pre jazdcov na GC. Po prekonaní tohto kopca sa ešte vyrazí na Col d'Aubisque (7,5 km; 5 %), ale na tejto prekážke budú zaujímavé len záverečné tri kilometre so sklonom sedem percent. Z vrcholu zostáva do cieľa ešte dvadsať kilometrov, preto je zrejmé, že rozdiely medzi favoritmi vytvorí len aktívna jazda. Na odvážny atak je ideálny Col du Soulor, Aubisque obsahuje len obmedzenú ponuku, aby uspokojil najsilnejších vrchárov.         
 
 
etapa 19 kopec 1
profil Col du Tourmalet (© letour.fr)
 
 
etapa 19 kopec 2
profil záverčnej série kopcov (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk (kompletný prenos etapy od 11:45)
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Žgravčák
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor - hosť: Martin Velits
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop