Vuelta: Prudký kopec v závere sobotňajšej etapy priniesol triumf i la roja Yatesovi

8.9.2018, 12:50 | Preteky vo svete | J. Pivarči, L. Timko
vuelta 18
14. 8.9. rovinata etapa ciel rovina Cistierna > Les Praeres 171 km S. Yates
 
etapa 01
profil etapy, 2910nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Štrnásty deň uzavrel druhú tretinu poslednej Grand Tour sezóny. Etapa si podobne ako včera zachovala hornatý charakter, aj keď dnešná mala byť náročnejšia. Pod tento fakt sa podpísalo päť ťažkých stúpaní, z ktorých pútalo pozornosť hlavne to cieľové. Alto Les Praeres bolo síce oproti včerajšiemu Alto de la Camperona o polovicu kratšie, jeho percentá ale všetko vynahradili. Tešili sa naň najmä Miguel López, ktorého včera stopli mechanické problémy, Nairo Quintana, či Enrico Mas. Podobné profily ale vždy lákajú veľké množstvo pretekárov, a tak bolo ťažké odhadnúť, ako to napokon celé vypáli.

Pelotón stále aj našim Petrom Saganom sa ešte pred tým musel popasovať so štyrmi ďalšími kopcami, a tak bola sobota oproti piatku naozaj komplikovanejšia. Odštartovalo sa krátko pred jednou hodinou a o prvý útok sa už po troch kilometroch pokúsil Igor Anton. Skúseného Španiela jazdiaceho za africký tím ale balík pred seba nepustil. Prišla tiež informácia, že sa s pretekmi rozlúčil veľký ruský talent Pavel Sivakov (Sky).

Potom sa dal ale do pohybu iný jazdec britského tímu. Michal Kwiatkowski, ktorý tak vyprovokoval únik dňa. A ocitli sa v ňom samé zvučné mená. Poliakovi robili spoločnosť Iván García (Bahrain Merida), Brent Bookwalter a Nicolas Roche (obaja BMC), Thomas De Gent (Lotto Soudal) a Michael Woods (EFEF). Šestica mala po 40 kilometroch náskok 3:40. 
 
O ďalších dvadsať kilometrov prišiel vrchol prvého stúpania Puerto de San Isidro, na ktorom uchmatol päť bodov Thomas De Gendt. Belgičan sa tak v boji o bodkovaný dres dostal na pozíciu číslo tri. Spoločne s Bauke Mollemom mal na konte 34 bodov. Druhý v poradí Ben King ich mal 40 a zatiaľ jasným lídrom súťaže bol Luis Angel Maté, ktorý mal na konte 60 bodov. Dnes sa šetril.
 
Jazdec Cofidisu ale musel ešte pred začiatkom prvého stúpania navštíviť lekárske auto. V pretekoch pokračoval, ale dobrý signál to nebol. Pre francúzsky prokonti celok bola ale aj táto Vuelta aj tak nadmieru úspešná. K dvom priebežným líderským dresom pridali Francúzi aj víťazstvo v šiestej etape, o ktoré sa postaral Nacer Bouhanni. Druhé stúpanie dňa Alto de la Colladona vyhral opäť De Gendt a Matého pozícia sa tak začala otriasať v základoch. A pomaly ale isto sa tiež znižoval náskok vedúcej skupiny.
 
Počas stúpania na Alto de la Mozqueta nasadil tvrdé tempo Vincenzo Nibali. Talian chcel pomôcť svojmu kolegovi Ionovi Izagirremu, ktorý po tejto sezóne spolu s bratom zamieria do Astany, a to znížením početného stavu balíka. Priebežná siedma priečka bola pre celok Bahrain Merida obrany hodná pozícia. Na čele si desať bodov z vrchárskej prémie postrážil opäť Thomas De Gendt.
 
V zjazde mal ale obrovskú smolu, mechanické problémy ho vyradili z vedúcej skupiny. Vypadli z nej však aj Iván García, ktorého tím povolal nazad, a Michael Woods, ktorý spadol. Pre Kanaďana to ale dopadlo dobre. Opäť sa posadil na bicykel. Čelo sa postupne očesávalo až tam ostali iba Kwiatkowski a Roche, no skupina favoritov ich už 25 km pred cieľom takmer videla.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Michaela Woodsa
 
 
Zo skupiny favoritov, ktorú poriadne očesal tím Bahrain Merida, sa už v predposlednom kopci porúčal Herrada, ktorý mal ešte k dobru pred Yatesom 1:42. Z najlepšej desiatky zvládli Alto de la Falla de Los Lobos všetci, zo zaujímavých pretekárov druhej desiatky tam neboli De la Cruz či Bennett. Už na vrchole ale bolo jasné, že sa bude piaty raz prezliekať la roja, lebo Herrada strácal už vyše dve minúty.
 
Vpredu ostával sám Kwiatek s náskokom 50 sekúnd. Vzhľadom na jeho zjazdárske schopnosti sme čakali, že by mu mohol náskok ešte stúpnuť, no za ním kľukatými zákrutami viedol vrchárov Vincenzo Nibali a mal pred sebou aj televíznu motorku, takže sa mu šlo lepšie ako Poliakovi vpredu. V jednej ľavotočivej zákrute sa porúčal do priekopy Louis Meintjes (DiData), ktorému táto sezóna absolútne nevychádza. Bol veľmi zodratý a aj keď nasadol späť, vyzeral veľmi zle.
 
Obrovské sebavedomie mal Ion Izagirre, ktorému v poslednej hodine mimoriadne pomáhali Pellizotti, Pernsteiner, Nibali aj brat Gorka a z pelotónu urobili zostavu 25 najodolnejších ľudí. Tiež dostihli únik. Tesne pred posledným kopcom už Kwiato rezignoval.
 
Prišlo teda Alto Les Praeres so štyrmi kilometrami, ale až 12,5-percentným priemerným sklonom. Mimochodom, veľmi podobný kopec absolvujú aj jazdci na Okolo Slovenska budúcu sobotu. Vrštec má viac ako 20-percentné pasáže. Ako prvý vystrelil dopredu Thibaut Pinot (FDJ), ale trvalo to iba krátko, precenil svoje sily. Tak sa osamostatnil na čele Steven Kruijswijk (LottoNL). Stíhala ho dvojka Movistaru Carapaz - Valverde a na chvíľu sa ocitol na čele zostávajúcich favoritov Quintana, ktorý sa tak trochu bezradne pozeral ako mu unikajú kolegovia. Mal vlastné  ambície, ale nechcel tam zasa dotiahnuť desať ľudí.
 
Štarrové pole sa veľmi delilo. Dva a pol kilometra pred páskou tam boli už iba Kruijswijk, Valverde, Quintana, Yates, López, Urán, Mas, Pinot, Carapaz a Buchmann. Chýbal tam paradoxne Izagirre, ktorého tím pracoval perfektne, ale vyšlo to navnivoč. V brutálnom úseku to vzal na seba Quintana a chytil sa ho iba López. Schopný toho by bol aj Valverde, ale hral tímovo a počkal, kým si ich docvakne Kruijswijk. Medzitým už vypadli z čela Urán, Carapaz a Buchmann.
 
Quintana to skúšal znova a znova, López mu ale nechcel vystriedať. Rovnako to vyzeralo za nimi. Tam to všetci nechali na Kruijswijka. Yates zvolil taktiku nástupu. Vyšlo mu to, no iba ku Kolumbijčanom dotiahol ostatných. Dokonca sa tam vrátil aj Urán. Prišiel teda "horolezecký" špurt do kopca medzi Yatesom, Quintanom, Lópezom, Valverdem, Kruijswijkom, Masom, Uránom a Pinotom.
 
Najviac síl mal Yates, osamostatnil sa vpredu a hoci ho dvakrát skoro dobehol López, nezlomil sa a prišla oslava triumfu i návrat do červeného dresu. López s Valverdem minimalizovali stratu na dve sekundy a brali tiež bonifikácie. Pinot dostal päť, Quintana sedem sekúnd. Kruijswiijk dorazil na pásku s jedenástimi sekundami straty, talentovaný Mas mal 19, Urán 27, Izagirre 37, Aru 39, Gallopin 47, Buchmann 53 a Kelderman 62 sekúnd straty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra etapy
 
 
V boji o celkový triumf opäť došlo k malým posunom. Vypadol odtiaľ Herrada a Yates sa opäť ujal vedenia. Tentoraz má slušných dvadsať sekúnd na Valverdeho, ktorý sa ale trápi v dlhých kopcoch. Pred Quintanom má 25-sekundovú výhodu. Odpisovať rozhodne nemôžeme Lópeza. Ďalší už majú straty okolo minúty a pol, takže nemajú veľkú šancu na červený dres, skôr budú myslieť na pódium. Hovoríme o Kruijswijkovi, Uránovi či Masovi. Z dnešných hrdinov nie je v najlepšej desiatke Pinot, ktorý má manko 2:46, no určite sa bude snažiť posunúť. Zle to ale dopadlo pre De la Cruza s Bennetom, ktorí tlačili na Top 10, no dnes nakúpili päť, resp. takmer osem minút a sú mimo.
 
Alejandro Valverde si upevnil líderskú pozíciu v zelenej súťaži a zarmútil tých fanúšikov, ktorí veria, že by ho mohol vybojovať Peter Sagan. Má na to dve rovinaté etapy, no po novom stráca 18 bodov a Španiel si ešte asi niečo pripíše. Mimochodom, Peter dnes finišoval s polhodinovým nákupom v grupette so šprintérmi. Luisovi Matému sa v posledných dňoch nedarí súperiť s Thomasom De Gendtom o bodkovanú klasifikáciu, no z prvého týždňa si priniesol veľký náskok, a tak má ešte k dobru desať bodov. V kombinovanej súťaži nemá konkurenciu Valverde. Medzi tímami opäť vďaka únikom vedie Bahrain Merida, no ak zajtra nevyhrá unikajúca skupina, zrejme ich vytlačí Movistar.
 
Uvidíme ako sa tieto dva závery do krátkych a prudkých stúpaní podpíšu na zajtrajšej forme jednotlivých pretekárov. Známe Lagos de Covadonga patrí už medzi dlhšie stúpania (11,7 km; 7,2 %) a zrejme to tam bude vyzerať inak ako včera alebo dnes.
 
 
 
yates s 18 vuelta cerveny podium asofv
Simon Yates na pódiu (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Výsledky
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:19:27 100
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:02 40
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:02 20
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:05 12
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07 4
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:11  
7. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:19  
8. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 00:27  
9. IZAGIRRE Ion Bahrajn Merida Pro Team link ikonka 00:37  
10. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:39  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59:11:18 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:20  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:25  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:47  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:23  
6. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 01:28  
7. IZAGIRRE Ion Bahrajn Merida Pro Team link ikonka 01:40  
8. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:47  
9. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 01:55  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:08  
 
Zobraziť kompletné poradie


zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 101
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 83
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 68
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 64
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 54
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 40
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 111 km - Puerto de San Isidro: dĺžka 11 km; sklon 3 %
1 20 78,4 km - Alto de la Colladona: dĺžka 5,3 km; sklon 8,1 %
1 20 43,9 km - Alto de la Mozqueta: dĺžka 6,5 km; sklon 8,7 %
3 20 21 km - Alto de la Falla de Los Lobos: dĺžka 5,3 km; sklon 6,4 %
ciel1 20 Cieľ - Alto Les Praeres : dĺžka 4 km; sklon 12,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Vrchársky kontext zostáva rovnaký ako vo včerajšej etape, len cyklisti dorazia na cieľový kopec viac unavení a na Les Praeres ich bude čakať ešte dlhšia porcia prudkých úsekov v stúpaní. A to sľubuje väčšie rozdiely, aké vytvorila Camperona. Spomedzi favoritov zvládli predchádzajúcu previerke najlepšie Quintana so Simonom Yatesom a vyzerá to tak, že obaja by si mali polepšiť v klasifikácii aj tentoraz. Na Camperone sa miestami zdalo, akoby ani nešli naplno a mysleli aj na ďalšie náročné dni, ale opak bol pravdou a Nairo Quintana dosiahol na tomto kopci najrýchlejší čas spomedzi všetkých troch doterajších výstupov, ktoré ponúkla Vuelta. Kolumbijský cyklista jazdí vo výbornej forme, preto by nebolo prekvapením, ak by Movistar chcel zaútočiť aj na etapový triumf. Simon Yates pokračuje v parádnych výkonoch z Gira a aj jemu by malo sadnúť toto dlhšie cieľové stúpanie. Keď bude naďalej jazdiť odvážne, môže si v klasifikácii pekne polepšiť. Zvedaví budeme na Miguela Lópeza, ktorý sa mal vytiahnuť už na Camperone, ale mechanické problémy mu znepríjemnili cestu na vrchol. Napriek tomu podal výborný výkon, preto nepochybujeme, že v štrnástej etape bude poriadne motivovaný, aby ukázal svoju maximálnu silu. Dlhé úseky so strmými sklonmi sú jeho doménou. Enric Mas bude chcieť zachovať výborný dojem zo včerajšej etapy, na podobných ťažkých kopoch sa vie pohybovať Valverde. Včera nám predviedol svoje skúsenosti, keď sa nikam nehnal, ale uderil len tesne pred vrcholom. Predchádzajúcu koncovku zvládli so cťou Pinot s Keldermanom a na ďalšou výzvu budú pripravení aj Urán, Kruijswijk a De la Cruz. Znovu bude v hre, že o výhru zabojuje únik, a znovu to bude musieť byť výborne pripravený vrchár, lebo pred cieľovým kopcom sa nachádzajú dve ostré prémie prvej kategórie.            
 
 
Krátky opis trasy:
Štrnásta etapa prináša novinku na španielskej GT a stúpanie Les Praeres je hodné zaradenia do astúrskeho programu. Cyklisti odštartujú pozvoľna, ale akonáhle sa dostanú na kopec Alto de la Colladona, musia sa nastaviť na lezecký rytmus. Náročnosťou disponuje aj Alto de la Mozqueta, predposledný kopec Falla de Los Lobos je o čosi miernejší. Pretekári dostanú k dobru ešte pätnásť kilometrov, aby sa pripravili na cieľový výstup, pretože Les Praeres opäť nebude nikoho šanovať. Prvé dva kilometre dosiahnu priemer šestnásť percent, ďalších dvetisíc metrov sa zdvihne na desať percent a finálne úseky opäť vyskočia na pätnásť percent, pričom pred vrcholom sa objaví maximum 23 percent. Takmer identický dojazd ako vo včerajšej previerke, len bude nasledovať po náročnejšom priebehu etapy, čo sľubuje ešte drsnejší súboj medzi favoritmi, ktorí budú v dnešnom finále vyčerpanejší.
 
 
etapa 14 kopec
profil záverečného stúpania (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop