Vuelta: Dvojica utečencov zaskočila balík, vyhral Jelle Wallays, Sagan skončil tretí

13.9.2018, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
vuelta 18
18. 13.9. rovinata etapa ciel rovina Ejea los Caballeros > Lleida 186 km Wallays
 
etapa 01
profil etapy, 850 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Najrýchlejší jazdci v balíku dlho čakali na takúto etapu, preto by bolo prekvapujúce, ak by si nepostrážili hromadný šprint. V závere  tak visel vo vzduchu napínavý súboj medzi Petrom Saganom a Eliom Vivianim.
 
Na Vuelte sa objavil ďalší horúci deň, teploty prekračovali tridsať stupňov, a aj to sa mohlo podpísať pod výkonom šprintérov na konci etapy, ktorí už museli byť v závere podujatia unavení. Na čelo pretekov sa už nedostala taká početná skupina, ako tomu bolo v predchádzajúcich dňoch, takmer všetci mali rešpekt pred šprintérskymi celkami.
 
Pomerne ľahko sa dostali dopredu Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Sven-Erik Byström (UAE Emirates) a Jetse Bol (Burgos-BH), ale táto trojica veľmi rýchlo zistila, že šprintéri sú na dnešnú etapu veľmi dobre pripravení. Quick-Step Floors a Trek - Segafredo okamžite nabehli na čelo balíka a úniku povolili len veľmi malý náskok.
 
Zloženie vedúcej skupiny obstarali skúsení borci ako Jelle Wallays a Jetse Bol. Jazdec tímu Lotto - Soudal sa vie pohybovať po severských klasikách a holandský jazdec v službách španielskeho pro-konti celku jazdil niekoľko rokov za Rabobank či Belkin. Dvojicu dopĺňal 26-nórsky pretekár, ktorý je známy svojím dobrým ťahom, preto pelotón starostlivo strážil náskok tejto skupinky.
 
Quick-Step Floors a Trek - Segafredo nepustili brejk za tri minúty, pre trojicu utečencov to nemohla byť pozitívna jazda. Na vedúcich priečkach v balíku sa pohybovali aj farby Mitcheltonu - Scot  a Movistaru. V druhej časti etapy sa zapojil do kontroly úniku aj Bora - hansgrohe. Peter Sagan chcel veľmi vybojovať ešte jednu výhru v dúhovom dres a dnes spolu s nedeľňajšou etapou mal na to výbornú príležitosť.
 
Na dnešný vývoj etapy sa nemohli sťažovať jazdci na celkové poradie. Na trati si konečne mohli aspoň na chvíľu vydýchnuť a koncentrovať sa na náročné etapy v Andorre. Šprintérske celky mali všetko pod jasnou kontrolou. V ponuke neboli ani žiadne hodnotené stúpania, preto vedúca skupinka na chvíľu pookriala na rýchlostnej prémii, ktorú uchmatol do vrecka Jelle Wallays. Etapa prebiehala svižným tempom, pretože väčšinu dňa fúkalo pretekárom do chrbta. Priemerná rýchlosť sa vyšplhala na 45 km/h. Brejk si viedol veľmi dobre a dlhú dobu dokázal udržiavať svoj 2-minútový náskok. Dvadsať kilometrov pred cieľom už balík viditeľne zrýchľoval a každý z favoritov si musel ustrážiť svoju pozíciu. A desať kilometrov pred páskou mali k dobru jednu minútu.
 
Ako prvý vypadol z úniku Jetse Bol, ale Wallays a Byström poriadne znervózňovali pelotón až do samého konca. Na konci etapy sme prežívali nečakanú drámu, vedúca dvojica len pomaly strácala sekundu po sekunde. A napokon sa im podarilo dokonale zaskočiť pelotón a etapu vyhral Jelle Wallays, ktorý bol na páske silnejší ako Sven-Erik Byström. Na treťom mieste finišoval Peter Sagan.       
 
Poriadne hektická koncovka osemnástej etapy vyznela prekvapujúco pre únik, hoci šprintérske celky mu nedopriali počas celého dňa väčší ako trojminútový náskok. Vo finále však vedúca dvojica objavila v sebe skrytú energiu a doslova šokovala šprintérov v hlavnom balíku. Samotný príchod na cieľovú pásku bol veľmi hektický, a keď si pelotón uvedomil, že dvojicu na čele pretekov ani nemusí chytiť, bolo to z jeho strany ešte horšie a chýbala v ňom potrebná organizácia. No brejk už nemal kto sťahovať, lebo všetci pomocníci sa už vyčerpali. Preto musel Peter Sagan začať šprintovať necelých štyristo metrov pred cieľom, ale bolo to príliš ďaleko, aby mohol siahnuť na etapu.
 
Súboj o výhru obstarali dvaja pretekári, ktorí sa vedia pohybovať na jednorazovkách, a o čosi väčšie šance mal v šprinte Byström, no Jelle Wallays využil na konci svoje skúsenosti. Belgický jazdec si doteraz vychutnával výhru na Paríž - Tours alebo Dwars door Vlaanderen, ale na takomto fóre, na Grand Tour, sa mu ešte nepodarilo dvíhať ruky nad hlavu v cieli. Výborný výkon na konci podujatia predviedol aj Sven-Erik Byström, ktorý veľmi pomohol k tomu, že pelotón stratil šancu na výhru, ale na konci sa akoby nechal uniesť a doplatil na to.
 
Pred páskou sa úplne rozpadli šprintérske vláčiky. Petrovi Saganovi ešte pomáhal Lukas Pöstlberger, ale strata balíka bola veľmi veľká a rakúskemu cyklistovi sa nepodarilo výraznejšie priblížiť svetového šampióna k vedúcim jazdcom. Preto Sagan musel vyraziť dopredu až z príliš veľkej diaľky a stačilo mu to na tretie miesto. Táto koncovka ho musela veľmi bolieť, bolo vidno, že na dnešný predpovedaný šprint bol veľmi dobre pripravený. Na nečakanú koncovku doplatil aj Elia Viviani, vo finále sa dobre zorientoval Iván Cortina a získal pekné piate miesto, na túto etapu nebudú spomínať v dobrom ani Danny van Poppel a Giacomo Nizzolo. V celkovej klasifikácii nenastali žiadne zmeny.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jelleho Wallaysa (víťaz)
"Asi každý očakával, že to bude hromadný šprint, ale ja som s tým nebol zmierený. Po prvom voľnom dni som spadol, a potom som mal v hlave, že niečo vymyslím v nejakej etape, a táto dnešná bola jednou z nich. Všetci očakávali šprint, ale ja som vedel, akú mám formu, že môžem prekvapiť. A podarilo sa. Vedel som, že Byström je silnejší v šprinte, preto som čakal až do poslednej chvíle, aby som vystriehol ten správny moment. Bol som smutný, že som nebol vybratý na Tour de France, ale neprestal som tvrdo trénovať a teraz sa cítim fantasticky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Svena Bystroma (druhé miesto)
"Bolo to veľmi tesné, výhru som mal na dosah, ale musím sa uspokojiť s druhým miestom. Wallays bol v našej skupine veľmi silný a celý deň sme dobre spolupracovali. Dva kilometre pred cieľom si sadol za moje zadné koleso, prestal ťahať a ja som tam prišiel o rozhodujúcu energiu. V prvej časti etapy sme jazdili pomalšie, ale na konci sme vyzvali pelotón na súboj. Som sklamaný, ale aspoň sa mi podarilo bojovať o výhru."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Andrého Schulzeho (DS Bora)
"Ako sa dalo očakávať, finále bolo veľmi nervózne a množstvo kruhových objazdov nám to neuľahčilo. Chclei sme vyhrať etapu s Petrom Saganom, preto sme sklamaní, ako to dopadlo. Na konci etapy sme išli veľmi tvrdo, ale nestačilo to."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukasa Pöstlbergera (Bora)
"Do úniku sa dostali silní pretekári a veľmi im pomohlo, že sa jazdilo po vetre. Všetky tímy v balíku to však zle načasovali. Ja osobne mám rád, keď sa presadí únik, a v tom prípade by som bol veľmi rád na ich mieste. Bolo to veľmi tesné, v záverečných kilometroch sme išli úplne naplno, najmä Marcus Burghardt bol silný. Ale neboli sme úspešní."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Samozrejme, Peter je sklamaný. Všetci sme vedeli, že má veľkú šancu na výhru. Predviedol skvelý šprint. Videli ste, že bol dostatočne silný, aby zvíťazil, ale dvaja jazdci pred ním si udržali náskok. Viviani je veľmi silný na Vuelte a vždy bolo ťažké poraziť ho. Dnes sme sa presvedčili, že je to možné, preto si budeme veriť aj v Madride."
 
 
Výsledky
1. WALLAYS Jelle Lotto Soudal link ikonka 3:57:03 100
2. BYSTROM Sven Erik UAE Team Emirates link ikonka 00:00 40
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 20
4. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 12
5. GARCIA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 4
6. VAN POPPEL Danny Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
7. ABERASTURI Jon Euskadi - Murias 00:00  
8. VAN ASBROECK Tom EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
9. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 73:02:37 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:25  
3. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:22  
4. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:36  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:48  
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:11  
7. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 04:09  
8. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 04:36  
9. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 05:31  
10. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 06:05  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 117
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 99
3. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 93
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 74
2. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 64
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 60
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Šprintéri zostávajú na podujatí aj kvôli tejto etape, preto ich kolegovia urobia všetko, aby sa nedostala do úniku silná skupina a do cieľovej destinácie dorazil pelotón pokope. Quick-Step Floors, Trek - Segafredo a Bora - hansgrohe stále disponujú silnými zálohami, aby si dokázali postrážiť tento rovinatý profil tretieho týždňa. Quick-Step Floors má potvrdené z desiatej etapy, že Elia Viviani je najrýchlejším jazdcom na podujatí. Ak mu opäť poskytne potrebný lead-out, taliansky jazdec bude určite bojovať o etapový triumf. Trek a Bora stále nevyhrali etapu. Giacomo Nizzolo môže v šprinte potrápiť Vivianiho so Saganom, ale potrebuje dostať vo finále tú najlepšiu pozíciu a správne načasovať šprint. Peter Sagan čakal niekoľko dní, kým môže opäť zabojovať o výhru, a v očakávanom šprintérskom dojazde bude presne vedieť, čo má robiť. Chytiť zadné koleso Vivianiho a spoliehať sa, že ho prekabáti na páske. V prospech svetového šampióna môže zahrať skutočnosť, že po náročných etapách by sa mal cítiť silnejšie, ako ostatní šprintéri. Hromadný dojazd bude motivovať aj Van Poppela, Trentina a Sarreaua.    
 
 
Krátky opis trasy:
Do záverečného týždňa sa prepašovala aj úplne rovinatá etapa, ktorej cieľom je pozdvihnúť morálku šprintérov a transportovať pelotón do blízkosti Pyrenejí. Na trase sa nenachádza žiadna horská prémia, ani žiadne skryté komplikácie, na tomto menu  si musia pochutnať šprintérske tímy. Vuelta sa zastaví aj v Katalánsku a svojbytný región uvidí na vlastné oči dramatickosť hromadných dojazdov pelotónu. Rozhodujúca zákruta sa postaví do cesty osemsto metrov pred cieľom. 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop