Vuelta: Andorra priniesla na konci pretekov víťazstvo Masa a červený dres pre Yatesa

15.9.2018, 10:15 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
vuelta 18
20. 15.9. rovinata etapa ciel rovina Andorra > Coll de la Gallina 97 km Mas
 
etapa 01
profil etapy, 3280 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Kratučké etapy na Grand Tours sú v posledných rokoch veľmi obľúbené. Cyklisti  ich veľmi radi nemajú, no fanúšikovia milujú. Dvadsiata etapa presne takou bola. Necelých sto kilometrov a až šesť stúpaní malo definitívne rozhodnúť  o víťazovi španielskeho dobrodružstva. Najlepšie to mal rozohrané Simon Yates. Enrico Mas, Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Thibaut Pinot či Steven Kruijswijk ale rozhodne zbrane zložiť neplánovali.

Ako prvý sa dal do pohybu Thomas De Gent, ktorý si plánoval poistiť bodkovaný dres. Pred druhým Ángelom Matém mal náskok presne desať bodov. Aj na tomto fronte sme tak mohli vidieť zaujímavé súboje. Za Belgičanom sa vydalo päť prenasledovateľov. Po hektickom úvode a prvom stúpaní Coll de la Comella, ktoré vyhral jazdec Lotta Soudal, sa tak na čele vytvorila skupina šiestich mužov.

Času ale nazvyš nebolo a ku skupine De Genta, kde boli Vincenzo Nibali (Bahrajn - Merida), Rafal Majka (Bora - Hansgrohe), Michael Woods (EFEF), Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a Michal Kwiatkowski (Sky), sa pridali Dario Cataldo, Omar Fraile (obaja Astana), Nicholas Roche (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Amenuel Ghebreigzhabier (Dimension Data), Jesús Herrada (Cofidis), Ilnur Zakarin (Kaťuša), David de la Cruz (Sky) a Jai Hindley (Sunweb). Ostatní sa poslušne zaradili nazad.
 
Pokoj zbraniam ale cyklisti nedali. z vedúcej skupiny zaútočil Jesús Herrada. Na treťom stúpaní Coll de Ordino tak uchmatol desať bodov. Pre De Genta ostalo len šesť. Ešte že pred tým zvíťazil na Coll de Beixalis, do súboja o bodkovaný dres totiž mohol ešte prehovoriť z úniku aj Bauke Mollema. Herrada napokon pokus vzdal, čelo sa spojilo, za chrbtom im navyše začali dýchať tí najlepší.
 
Počas druhého výstupu na Coll de Beixalis sa skupina rozpadla. Tempo nastavené Michalom Kwiatkowskim, ale aj sa skupina favoritov urobili svoje. Najviac síl našetrili Majka s de la Cruzom, za ktorými sa pohyboval Thomas De Gent s vidinou zisku ešte niekoľkých vrchárskych bodov. Napokon sa ale prepadol nazad, za vedúcou dvojicou tak jazdili len Nibali, Mollema, López spolu s Cataldom. Ani táto situácia ale netrvala dlho. Na vrchole Coll de Beixalis sa všetko spojilo. V zjazde sa o vylepšenie šiesteho miesta v GC pokúsil Nairo Quintana.
 
Naopak, dvanástu priečku začal strácať Wilco Kelderman (Sunweb), ktorý začal zaostávať. Do tejto kategórie postupne "vstupovali" viacerí cyklisti, napríklad Pello Bilbao, Jai Hindley, Michael Woods, David de la Cruz a ďalší. K jazdcovi Movistaru sa pridal jeho krajan Miguel López. A mladší z Kolumbijčanov vyzeral čerstvejší, Quintana sa ho ale udržal a od prenasledovateľov sa odpútali na dvadsať sekúnd.
 
Potom sme ale videli ohromnú demonštráciu sily v podaní Simona Yatesa! Brit z austrálskeho tímu nechcel nič podceniť a zaútočil. Chytil sa ho len Enric Mas z Quick - Stepu. Dvojica dobehla dvojku na čele a vytvorili tak extrémne silnú skupinu, za ktorými sa ponáhľal hlavne Alejandro Valverde. Skúseného matadora a víťaza pretekov z roku 2009, v skupine na čele ohrozovali López aj Mas a možno práve preto si z čela vstúpil Quintana. To už cyklisti zdolávali cieľové stúpanie Col de la Gallina.
 
Dvojica Mas a López sa napokon Yatesa zbavila. Chceli zosadiť Valverdeho, ale tiež Kruijswijka, ktorý sa nachádzal až za Valverdeho skupinou. Cítili tiež šancu na etapový vavrín, čo bola dobrá motivácia. Žiaľ, Alejandro Valverde záver nezvládol a na útočníkov začal strácať. Všetko sa začalo sústrediť na etapový záver. Najlepšie ho zvládol Enric Mas, ktorý získal v tomto roku druhé víťazstvo. Pre 23-ročného Španiela je to tiež druhé víťazstvo v kariére.
 
Miguel López bral pozíciu číslo dva, na tretej priečke dopedáloval Simon Yates, ktorý tak dosiahol životný výsledok. Vyhráva Vueltu 2018. Štvrtý skončil Thibaut Pinot (FDJ) a elitnú päťku uzatvára Rigoberto Urán (EFEF). V GC nastali medzi najlepšími výrazné zmeny. Najväčším smoliarom dňa bol Alejandro Valverde, ktorý stratil pozíciu číslo dva a spadol ž na piatu priečku. Na tú druhú sa dostal dnešný víťaz Enric Mas. Miguel López je tretí a Steven Kruijswijk sa vyhupol na priečku číslo štyri.
 
Pre tím Mitchelton - Scott je to najväčší výsledok, aký kedy dosiahol. Zaujímavý je ale tiež pohľad na víťazov tohtoročných Grand Tours! Všetky tri vyhrali v roku 2018 britskí cyklisti. Giro vyhal Chris Froome, Tour ovládol Geraint Thomas a zajtra končiacu sa Vueltu s veľkou pravdepodobnosťou ovládne Simon Yates. Peter Sagan stratil viac ako 21 minút a obsadil 72. priečku.
 
 
Výsledky
1. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 2:59:30 100
2. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:00 40
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:23 20
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:54 12
5. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 00:57 4
6. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:11  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:15  
8. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 02:17  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:09  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 79:44:30 20
2. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:46  
3. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:04  
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:54  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 04:28  
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 05:57  
7. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 06:07  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 06:51  
9. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 11:09  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 11:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 131
2. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 104
3. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 103
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 95
2. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 83
3. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 64
 
 
 
 
 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 91,7 km - Coll de la Comella: dĺžka 4,3 km; sklon 8,7 %
1 20 77,6 km - Coll de Beixalis: dĺžka 7,1 km; sklon 8 %
1 20 55 km - Coll de Ordino: dĺžka 9,8 km; sklon 7,1 %
1 20 32,8 km - Coll de Beixalis: dĺžka 7,1 km; sklon 8 %
3 20 16,1 km - Col de la Comella: dĺžka 3,6 km; sklon 6,3 %
hc 20 modreciel Cieľ - Col de la Gallina: dĺžka 3,5 km; sklon 8,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Na takomto profile sa musí útočiť, preto očakávame, že už na prvom kopci to bude divoké a budeme zvedaví, či sa do okamžitej ofenzívy zapoja aj cyklisti, ktorí si chcú vylepšiť pozíciu v GC. Červený dres má pevne v rukách Simon Yates a britský cyklista vie, že sa musí pripraviť na totálnu cyklistiku. Na štart sa však postaví v sebavedomom prevedení, pretože na La Rabassa predviedol parádnu formu, ktorá len tak nevyšumí zo dňa na deň, a okrem toho sa môže spoľahnúť na Haiga a brata Adama, ktorí budú stáť pri ňom veľkú časť dňa. Lídrovi GC pomôže aj to, že tunajšie kopca pozná, keďže žije v Andorre, a na trati sa nebudú nachádzať dlhé previerky, takže v prípade potreby bude môcť využiť svoje kvalitné zrýchlenie. Všetko hrá do kariet Simona Yatesa, na kolená ho môže zraziť len prípadná veľká únava alebo až príliš drzý výkon konkurentov. Uvidíme, či Movistar zariskuje a vytiahne veľkú ofenzívu na červený dres, alebo bude spokojný s druhou priečkou Alejandra Valverdeho. Španielsky cyklista nemôže zabúdať na to, že za ním v poradí striehnu ako osy Kruijswijk, López a Mas, ktorí budú pripravení využiť každé jeho zaváhanie. V takejto krásnej etape nemá čo stratiť Nairo Quintana, ktorý je naučený na pódiá na GT, preto to môže byť práve on, kto zavelí do ďalekého útoku a pokúsi sa ešte ovplyvniť pomery v poradí.
 
Na stupňoch víťazov môžu stále skončiť silné mená Kruijswijk, López a Mas, čo zaručuje parádne vyvrcholenie pretekov aj v tomto smere. López zostal dlžný svojej povesti v treťom týždni, na Monte Oiz a ani včera neútočil, nepôsobil takým dynamickým spôsobom, ale pri takejto ponuke poslednej horskej etapy bude veľkým prekvapením, keď nevyrazí do útoku. Iné mu ani neostáva, ak sa chce posunúť dopredu z piateho miesta. Enric Mas má pred sebou prelomový výsledok kariéry a možno sa v tej predchádzajúcej etape trošku šetril, aby zaútočil na pódium čo najčerstvejší. Po jeho výkone na Monte Oiz sa mu to rozhodne môže podariť. Steven Kruijswijk si vylepšil pozíciu po Rabasse, ale na konci etapy mal toho plné zuby a táto minutá energia ho môže obrať o potrebné sily na ťažkom profile, kde sa pôjde cez všetky kopce vo veľmi rýchlom tempe. Vzájomné stráženie sa favoritov môže aj do tretice využiť Thibaut Pinot, ktorý sa nebojí atakovať a má aj silné nohy. Vo včerajšej etape sa predviedli pekným výkonom aj Kelderman s Uránom a obaja môžu patriť k tomu najlepšiemu aj v poslednej horskej etape. Do súboja o výhru sa môžu zapojiť aj známe mená ako Majka, Molema alebo De la Cruz, zo strany útočných vrchárov pôjde rozhodne o širokú ponuku, keď sa bude jednať o etapový triumf.
 
 
Krátky opis trasy:
Andorra, sto kilometrov, šesť stúpaní. V priebehu celých pretekov budú favoriti myslieť na túto previerku, v ktorej sa nemáte kam ukryť a aj najmenšia slabosť bude znamenať katastrofu. Bezprecedentná etapa štartuje krátkym, ale náročným kopcom Coll de la Comella, po ktorom budú nasledovať tri prémie prvej kategórie. Coll de Beixalis, Coll de Ordino a opäť výstup na Coll de Beixalis vyžmýkajú cyklistov nielen po fyzickej, ale aj mentálnej stránke, jazdci už budú mať plné zuby španielskych kopcov. Potom sa zopakuje výjazd na Coll de la Comella, ale z jednoduchšej strany, a lezecké inferno zakončí stúpanie Coll de la Gallina. Tento kopec je považovaný za jeden najťažších výstupov v Andorre, a aj keď sa nepôjde v plnej dĺžke, tých necelých osem kilometrov sa zareže pretekárom do nôh. Náročnosť cieľového stúpania postupne graduje, z ôsmich percent sa vyskočí až na desať a na mnohých miestach sa objavia aj dvojciferné gradienty, čo nebude sranda na konci podujatia. Na tomto profile sa môže útočiť z diaľky, alebo čakať na posledný kopec, môže sa vytvoriť chaos, ale môže prevládať opatrnosť, niekto môže zažiariť, alebo vybuchnúť. Pre každého to bude krok do neznáma. 
 
 
etapa 20 kopec
profil cieľového kopca (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop