Tirreno vyvrcholilo triumfom Dennisa, Kwiatkowski v ITT jasne udržal modrý dres

13.3.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
7. 13.3. rovinata etapa ciel rovina San Benedetto del Tronto 10,1 km Dennis
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 7
profil etapy, 8 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
 
 
Pred záverečnou etapou sa diskutovalo najmä o troch otázkach. Kto si pripíše posledný triumf, či Kwiatkowski udrží ten celkový a nás zaujímalo aj to, či sa Peter Sagan dostane k ôsmemu miestu a vyhrá bodovaciu súťaž. Ak by sa tak stalo, túto sériu by predĺžil už na päť triumfov za sebou. Faktom ale bolo, že Peter sa iba dvakrát v tejto krátkej časovke umiestnil vysoko, a to na jedenástej a desiatej priečke v rokoch 2012 a 2016. Pripomíname, že pred dvoma rokmi mu išlo o celkový triumf. S veľkou pravdepodobnosťou sa teda dalo odhadovať, že túto subklasifikáciu nechá tak a možno dnešný deň už vypustí. Asi si pamätáte ako tu v roku 2015 takmer dostal limit a prišiel o bodovačku.
 
Michal Kwiatkowski si vypracoval veľmi dobrú pozíciu. Damiano Caruso sa síce celé preteky zubami-nechtami držal, ale nemá časovkárske kvality Poliaka, aj keď akýkoľvek problém už mohol karty zmeniť. Faktom bolo, že tento záverečný deň v San Benedetto del Tronto nezvykol meniť držiteľa modrého dresu. Naposledy vyzliekol Nibali Hornera ešte v roku 2012.
 
Ako prvý z favoritov vyrazil na trať Stefan Küng z BMC, ktorý bol v podobne dlhej časovke vlani v Romandii druhý. Zaznamenal ale čas 11:47, ktorý už v tom čase nestačil na najlepších Bodnara (Bora) s Brändlem (Trek), ktorí boli o tri sekundy rýchlejší. Potom prišiel na rad aktuálny austrálsky šampión i víťaz časovky v Abu Dhabi spred dvoch týždňov Rohan Dennis. Ten už latku nasadil veľmi vysoko časom 11:14. V nasledujúcej polhodine sa k nemu dokázali priblížiť iba Jonathan Castroviejo (Sky) a Mads Pedersen (Trek), ktorí zaostali o osem sekúnd.
 
 
dennis 2017 itt rcsf
Rohan Dennis (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Očakávali sme dojazd Josa Van Emdena z LottaNL, ktorému sa na talianskych cestách v časovkách zvykne dariť. Potvrdil to aj dnes, keď sa časom 11:18 zaradil na druhú priečku. Peter Sagan sa v cieli objavil s časom 12:14, teda o minútu pomalším ako Dennis, takže nemal šancu pomýšľať na výraznejší výsledok. V tom čase bol štyridsiaty. Logicky sa rozhodol neriskovať v zákrutách a nedal do toho všetko, aby bol v poriadku pred sobotou.
 
Od Chrisa Frooma sa dnes veľa nečakalo. Tento týždeň v Taliansku nebol jeho vrcholom ani sa tu nechcel príliš ukazovať. Platilo to aj dnes. Šiel slušne, stratil iba dvadsať sekúnd, ale, samozrejme, má na viac. Ani Primož Roglič sa nedostal medzi úplne najlepších. Začalo totiž mrholiť.
 
Ľudia z najlepšej desiatky celkového poradia už jazdili v daždi, dalo sa iba odhadovať, či majú rovnaké podmienky, alebo tí poslední boli na tom horšie. Vincenzovi Nibalimu (Bahrain Merida) patrilo dvanáste miesto v GC a do cieľa sa dostal so stratou minúty na úrovni Petra Sagana, takže bolo zjavné, že dážď je výrazne limitujúcim faktorom. V momente Kwiatkowskeho štartu dážď zoslabol, takže sa zdalo, že predsa len tí poslední by mohli mať dokonca výhodu ľuďom z druhej polovice Top 10. Tí všetci finišovali s mankom okolo minúty.
 
Rigoberto Urán (EF Education) bol pomalý a vypadol z Top 5, kam sa dostal Tiesj Benoot tesne pred Adama Yatesa (Mitchelton). Potom sme očakávali veľký súboj o tretiu pozíciu medzi Mikelom Landom (Movistar) a Geraintom Thomasom (Sky). Škót stratil iba 23 sekúnd na Dennisa a jasne šiel po pódiu. Mohol ešte dúfať v zaváhanie Carusa. Landa napokon padol až za Yatesa na šiestu pozíciu.
 
Damiano Caruso nesklamal, šiel pekne, stratil iba 41 sekúnd a jasne si poistil druhú pozíciu. Michal Kwiatkowski sa časom 11:34 dokonca dostal na výbornú dvanástu pozíciu a suverénne si postrážil celkový triumf. Na pódiu ho teda doplnili Damiano Caruso s Geraitom Thomasom. Sky sa aj bez Frooma dostalo k takémuto výbornému výsledku. Čakalo sa, že vyhrá skôr Geraint ako Michal, ale okolnosti sa vyvinuli inak a Poliak môže ísť obhajovať triumf na San Reme v obrovskej pohode a s vysokým sebavedomím.
 
 
kwiatkowski 18 tirreno podium sampanske rcsf
Michal Kwiatkowski na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na štvrtú pozíciu celkovo sa vyšvihol v životnej forme jazdiaci Tiesj Benoot, čo je pre Lotto Soudal na takomto etapáku mega výsledok. Perfektne zvládol dnešnú časovku, v ktorej bol rýchlejší ako Landa, Urán, Yates i Formolo. V tesných rozostupoch sa potom zoradili Yates, Landa, Formolo, Roson a Bennett.
 
Bodovaciu klasifikáciu vyhral Jacopo Mosca z Wilieru pred Petrom Saganom a Marcelom Kittelom. Vrchársky dres si zasa odniesol Nicola Bagioli z Nippa a Benootovi patrí biely dres.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz časovky)
"Bol som trošku v napätí pred dnešným dňom. Pozeral som si víťazné časy na tejto trase a dúfal, že sa mi podarí vyhrať. Myslel som si, že vlaňajší výkon už nebude stačiť a chcel som byť trošku rýchlejší, to som si aj v závere hovoril, aby som ešte pridal. Napokon som bol o štyri sekundy rýchlejší a práve o tie som porazil Josa. Každý rok sú ale podmienky iné, takže sa to celkom porovnávať nedá. Ale tento čas ma v cieli oprávňoval myslieť na víťazstvo.
Celý týždeň sme predvádzali veľmi dobrý tímový výkon. Vyhrali sme časovku a potom podporovali Damiana v boji o celkové víťazstvo. Síce nevyhral, ale v ťažkých kopcovitých etapách šiel výborne, takže skláňam sa pred ním."
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 11:14 60
2. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:04 25
3. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:08 10
4. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
5. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:12  
6. HEPBURN Michael Mitchelton - Scott link ikonka 00:13  
7. BAUER Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:13  
8. DURBRIDGE Luke Mitchelton - Scott link ikonka 00:17  
9. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:18  
10. KIRIENKA Vasil Team Sky link ikonka 00:18  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 25:32:56 500
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:24 400
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:32 325
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:06 275
5. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:10 225
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:13 175
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 01:15 150
8. ROSON Jaime Movistar Team link ikonka 01:15 125
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:16 100
10. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 01:22 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Organizátori použili na konci pretekov osvedčený model. Krátka, rovinatá časovka v meste San Benedetto del Tronto neobsahuje profilové komplikácie, tou jedinou je otočka a návrat späť do východiskovej pozície. Záverečnú etapu si vychutnávajú špecialisti na túto disciplínu, v celkovom poradí môžu nastať len kozmetické úpravy.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop