Katalánsko: Valverde má formu, vyhral špurt okresaného balíka a vedie v poradí

20.3.2018, 14:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 20.3. zvlnena etapa ciel rovina Matarò > Valls 177 km Valverde
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 2
profil etapy, 2376 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Na konci druhej etapy sa objavilo zaujímavé stúpanie, ktoré mohlo oslabiť zloženie pelotónu či podporiť útok. Vo včerajšej previerke získali šprintéri sebavedomie, ale dnes mali pred sebou náročnejšiu úlohu a takýto dojazd mohol sadnúť aj takým jazdcom ako Impey alebo McCarthy, ktorí sú rýchli v okresanom balíku. Na štarte už chýbal Nacer Bouhanni, francúzsky borec sa ešte nevyliečil z choroby, ktorá ho trápila v posledných dňoch.
 
Hneď po štarte sa vytvoril únik dňa a vedúca skupina bola čisto španielskou záležitosťou. Antonio Molina (Caja Rural), Mikel Bizkarra (Euskadi-Murrias) a Igor Merino (Burgos-BH) reprezentovali miestnu cyklistiku, domáce celky sa chceli ukázať na WT podujatí v čo najlepšom svetle. Antonio Molina si vyskúšal jazdu pred balíkom druhý deň po sebe a vyhral prvú horskú prémiu.
 
Ani dnes nemali utečenci veľký dôvod na úsmev, balík išiel opäť odhodlane a rozdiel medzi skupinami len miestami prekročil dve minúty. Tím Quick-Step Floors svedomito bránil lídra pretekov, žiadny iný celok mu nepodal pomocnú ruku. Prvú polovicu etapy komplikoval situáciu protivietor, išlo sa pomalšie a v takomto počasí nechcel nikto druhý kontrolovať únik. Sedemdesiat kilometrov pred cieľom museli jazdci zastaviť na železničnom priecestí kvôli prechádzajúcemu vlaku.
 
Antonio Molina zobral maximum bodov aj na prvej rýchlostnej prémii, potom zaútočil v balíku Andrij Grivko (Astana) a ukrajinskému pretekárovi sa podarilo dostať do vedúcej skupiny. Ale jeho aktivita vyšla nazmar, lebo pelotón eliminoval brejk už päťdesiat kilometrov pred cieľom. Tempo hlavnej skupiny náležite vzrástlo, vedúce priečky kontrolovali Movistar a Sky. Medzitým Lotto - Jumbo oznámil, že na pretekoch skončil Robert Gesink kvôli problémom s kolenom.
 
Potom vyskúšal sólový útok Cyril Barthe z tímu Euskadi - Murias. Francúzsky cyklista upokojil situáciu v pelotóne, ale na čele pretekov nezískal veľký náskok. Movistar odviedol výbornú prácu na druhej rýchlostnej prémii, keď Valverde získal dve bonusové sekundy a Quintana jednu bonifikáciu. Na rozhodujúcom kopci bol chytený Barthe a Mitchelton - Scott sa tu snažil zbaviť šprintérov, aby mal Impey väčšiu šancu na cieľovej páske. Z pelotónu vypadol včerajší víťaz Hodeg a príliš vzadu sa pohybovali aj ďalší rýchli cyklisti.   
 
Na cieľovej páske sa tak chceli presadiť Gasparotto a McCarthy, ktorí mali vo finále pri sebe aj spolujazdcov, ale v netradičnom šprinte sa vynašiel Alejandro Valverde a zvíťazil hneď v druhej etape na tomto podujatí. Druhý skončil Daryl Impey, na treťom mieste finišoval Jay McCarthy.
 
Podľa predpokladov sme videli na záverečnom kopci snahu o to, aby z balíka vypadli najrýchlejší jazdci, čo sa celku Mitchelton - Scott aj podarilo. Ale austrálska zostava nezískala etapový triumf, pretože tesne pred páskou sa najlepšie zorientoval Alejandro Valverde a porazil aj papierovo rýchlejších konkurentov. Obhajca prvenstva obľubuje zbieranie bonusových sekúnd na týchto pretekoch, v dnešnej etape ich získal dvanásť, čo je pre neho pekný odrazový mostík pred dvomi kľúčovými predstaveniami. Kráľovskú previerku tak absolvuje v drese pre lídra pretekov. 
 
Daryl Impey mal všetko veľmi dobre pripravené, aby sa dostal na najvyšší stupienok, ale vo finále mu chýbala taká dravosť, akú predviedol Valverde. Cez poslednú zákrutu prešli na výborných pozíciách McCarthy a Gasparotto, ale ani oni nedokázali zužitkovať absenciu klasických šprintov.     
 
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4:41:50 50
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 20
3. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 8
4. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:00  
5. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
6. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:00  
8. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 00:00  
9. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. HOWES Alex EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
 
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 8:21:09 8
2. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
3. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:11  
5. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
7. PRADES Eduard Euskadi - Murias 00:12  
8. GASPAROTTO Enrico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
9. SIMÓN Jordi Burgos-BH 00:12  
10. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:12  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 

 
Kopce na trase etapy:
2 20 10,6 km - Coll de Lilla: 4,2 km; sklon 4,8 %
 
Krátke preview etapy:
Druhý deň ponúka podobný profil ako úvodná etapa, ale koncovka je predsa len o čosi vyzývavejšia, aby sa vo finále mohlo úspešne zaútočiť. Zvlnený terén vyústi do stúpania tretej kategórie, ktoré vyvrcholí desať kilometrov pred cieľom. Nie je to strmý kopec, ale je dlhší ako v predchádzajúcej previerke a hneď po ňom nasleduje svižný zjazd, ktorý skončí len tesne pred páskou. Finálne úseky nie sú priamočiare, obsahujú krátke vlny a aj technické momenty, v záverečnom kilometri striehne ostrá zákruta, takže na konci bude mať balík sťaženú úlohu chytiť útočníkov. Ak sa mu to podarí, budem svedkami hektického špurtu okresaného pelotónu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop