Najťažšia etapa Katalánska bola skrátená a sólo víťazstvo si odniesol De Gendt

21.3.2018, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 21.3. rovinata etapa ciel rovina Cugat Valles > Camprodon 153 km De Gendt
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
volta ciclista a catalunya 2018 stage 3
aktualizovaný profil etapy, 2686 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Kráľovská etapa bola zmenená kvôli protokolu o extrémnom počasí (sneh, hrozba lavín) a uskutočnila sa na novom profile. Merala iba 153 kilometrov a v druhej časti sa objavilo len jedno stúpanie prvej kategórie Coll de Bracons (5,3 km; 7,2 %) a posledným kopcom bol Port de Collados (7,3 km; 5,3 %), ktorý vyvrcholil trinásť kilometrov pred cieľom. Počet nastúpaných metrov sa scvrkol zo 6000 na 2700. Takmer celé štartové pole to určite potešilo.
 
Po včerajšom triumfe Valverdeho už boli základné vrchárske karty rozdané, takže Movistar dnes musel prebrať opraty pelotónu. Dovolil vznik úniku, no rozostup bol veľmi malý, nedosiahol ani tri minúty. Vpredu sa objavili Clément Chevrier (Ag2r), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Lluis Más (Caja Rural), Pablo Torres (Burgos) a Mikel Bizkarra (Euskadi). Neboli to ľudia vysoko v žiadnej zo súťaží, no De Gendt a Más sú veľmi známe kone únikov, takže sčasti asi aj preto nepracovali s väčším náskokom.
 
Najmä De Gendt sa snažil vysvetliť spolubojovníkom vpredu, že by mali pridať a zabojovať o väčší rozostup, veď za prvú hodinu prešli iba 39 kilometrov. Prvú rýchlostnú prémiu si pripísal De Gendt. Možno sa bude snažiť získať bielo-oranžový dres pre lídra klasifikácie na prémiách. Ani v druhej hodine tempo nebolo závratné, pohybovalo sa na úrovni 38 km/h. Únik mal k dobru dve a trištvrte minúty.
 
Náskok sa začal už v prvých kilometroch Coll de Bracons znižovať, Movistar nasadil vysoké tempo. Domácich Španielov ale na čele počas stúpania vystriedali na čele pelotónu jazdci Mitcheltonu-Scott. Tí tu mali veľmi silnú zostavu s bratmi Yatesovcami a Chávesom.
 
Chlapci vpredu neboli "rizikovým tovarom" len kvôli zrýchľujúcemu pelotónu, ale aj taktizovaniu a tvrdému boju o vrchársku prémiu. Chlapci si nastupovali a robili prieky. Podľa očakávania najviac vydržal Thomas De Gendt, ktorý vyhral prémiu a začal klesať sám, no mal k dobru už iba minútu a pol. Belgičan nemal veľké šance na úspech, no tešiť sa už mohol z vrchárskeho dresu. Nehrotil to, zjazdoval tak, aby ho aspoň Más s Bizkarrom dobehli a mohli pokračovať v trojici.
 
De Gendt následne získal aj druhú rýchlostnú prémiu a usalašil sa tiež na čele súťaže rýchlostných prémií. Dnes sa šlo mimoriadne pomaly. Tretia hodina nedosiahla už ani rýchlosť prvých dvoch a hoci sa predpokladal finiš okolo 17:10, napokon to bolo až okolo 17:45.
 
V závere čakala už iba jedna záludnosť, a to kopec Port de Collados dĺžky 7,3 km a sklonom 5,3 %. Jeho vrchol prišiel 13,5 km pred páskou. Boli sme zvedaví, či tam o niečo pokúsi Movistar alebo Mitchelton. Vpredu mali stále troch nezbedníkov, no neboli veľkým problémom, navyše, jedinou reálnou hrozbou ostával De Gendt, ktorý ešte pred kopcom ušiel Másovi s Bikarrom a na chvíľu ešte zvýšil náskok na dve minúty. Chcel aspoň body.
 
Na vrchole kopca to už ale vyzeralo aj na etapový útok. K dispozícii mal ešte minútu a pol náskoku. Celý deň odjazdil veľmi rozumne. Šlo sa pomaly, ušetril veľa síl. Mitchelton za ním nestíhal. Pravdou ale bolo, že nešli úplný "šrot", takže pelotón sa príliš nedelil. Paradoxne sa tak stalo už na rovine po absolvovaní kopca. Do skupiny stíhajúcej Belgičana sa vydali Daniel Martin (UAE), Alejandro Valverde (Movistar), Simon Yates (Mitchelton) i ďalší štyria jazdci.
 
Napokon sa vytvorilo kvarteto Thibaut Pinot (FDJ), Nairo Quintana (Movistar), Mathias Fränk (Ag2r) a Simon Yates (Mitchelton). Za nimi šiel pozostatok pelotónu, ktorý mal asi 60 ľudí a viedla ho dvojka Sky Deignan - Elissonde. Táto partia favoritov sa ale vôbec nepribližovala.
 
De Gendt mal šesťtisíc metrov pred páskou náskok 35 sekúnd na štvoricu veľmi silných ľudí, ktorí ale nespolupracovali ideálne, nedá sa povedať, žeby si nastupovali, ale rozhodne nestriedali príkladne. De Gendt znova potvrdil svoju výnimočnosť a zaznamenal jedno zo svojich mnohých epických sólo triumfov. Pred dvoma týždňami sa mu na Paríž - Nice etapu vyhrať nepodarilo, hoci obľúbený vrchársky dres si domov odniesol, no dnes si to napravil a vzal si až tri dresy. Okrem dvoch spomínaných sa dostal aj do čela celkovej klasifikácie.
 
Prenasledovatelia sa aspoň pobili o bonifikácie. V záverečnom kilometri si ešte trošku ponastupovali, a to ich stálo pár sekúnd oproti zvyšným favoritom, pretože tí ich na páske dobehli. Druhý prešiel páskou A. Yates pred Pinotom. Valverde a spol teda stratili všetci rovnakých dvadsať sekúnd. V poslednej zákrute ešte došlo k pádu, po ktorom ostal na zemi Adam Yates, s ktorým to nevyzeralo dobre.
 
De Gendt má po dnešku 23-sekundový náskok na Valverdeho v celkovom poradí, za ním je to už poukladané podobne ako po včerajšej etape. 31-ročný pretekár Lotta Soudal vyhral v severovýchodnej časti Španielska už tretiu etapu, no nikdy predtým neviedol celé preteky, takže zajtra to preňho bude nová situácia.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thomasa De Gendta (víťaz etapy)
"V úniku nás bolo iba päť a bolo ťažké bojovať s protivetrom. Mali sme iba malý náskok, veď v čase, keď som sa odčlenil od ostatných v úniku nebol väčší ako minúta a niečo. Zvýšil som to na dve minúty, no protivietor bol silný. Chcel som vybojovať aspoň nejaké sekundy, alebo si zašpurtovať, ak by ma dobehli. Napokon to vyšlo. Vôbec som nečakal víťazstvo. Je to úžasné, pre mňa je to už tretie víťasztvo v Katalánsku, rád sem chodievam a aj s tým protivetrom som si to dnes snažil užívať."
 
 
Výsledky
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 4:13:48 50
2. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:20 20
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:20 8
4. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 00:20  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:20  
6. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:20  
7. SCHACHMANN Maximilian Quick-Step Floors link ikonka 00:20  
8. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:20  
9. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:20  
10. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:20  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 12:34:54 8
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:23  
3. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 00:27  
4. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:29  
5. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:29  
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:31  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:34  
8. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:35  
9. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:35  
10. PRADES Eduard Euskadi - Murias 00:35  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov
 
 

 
 
Kopce na trase etapy: 
1 20 52 km - Coll de Bracons: dĺžka 10,2 km; sklon 5 %
2 20 13,5 km - Port de Collados: dĺžka 7,3 km; sklon 5,3 %
 
Krátke preview etapy:
Už v tretej etape sa dočkáme kráľovského predstavenia. Tri horské prémie a finále na náročnom stúpaní špeciálnej kategórie budú miestom na vytvorenie zaujímavých rozdielov v klasifikácii, ktoré môžu vydržať až do konca pretekov. Stúpať sa začne v druhej časti etapy a na kombinácii Alt de Oix a Alt de Rocabruna sa musia jazdci dostať do potrebného lezeckého tempa, lebo Vallter 2000 nie je jednoduchou záležitosťou. Cieľový kopec si drží na celej dĺžke prevýšenie v okolí siedmich percent, pričom najťažšie gradienty obsahuje v druhej tretine, kde sa dostanú cyklisti na 9-percentné sklony. Ani posledné kilometre neklesnú pod sedem percent, preto sa môže na Vallter 2000 atakovať takmer kdekoľvek. Tretia etapa je ideálnou príležitosťou pre vrchárov vytvoriť rozdiely, na dlhom a náročnom stúpaní najlepšie vynikne forma najsilnejších jazdcov. Na toto kopci sa finišovalo na Okolo Katalánska dvakrát. V sezóne 2013 tu triumfoval Nairo Quintana, o rok neskôr bol úspešný Tejay van Garderen.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop