Katalánsko: Horskú etapu zrežíroval Movistar, Valverde porazil Bernala a je opäť lídrom

22.3.2018, 14:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 22.3. rovinata etapa ciel rovina Llanars > La Molina 171 km Valverde
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 4
profil etapy, 4611 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Po včerajšej redukcii zostal na podujatí len jeden horský dojazd. Skúsenosti z minulých edícii hovorili, že kopec La Molina si favoriti dokážu postrážiť a vo finále rozhoduje špurt vrchárov. Takýto scenár by sa najviac hodil pre Valverdeho, Martina a Simona Yatesa, dobrú koncovku má aj Bernal. Ale keďže to bola jediná klasická ponuka pre vrchárov, na troch horských prémiách sme mohli uvidieť aktívnu cyklistiku.

Na cieľovom kopci nečakali na jazdcov priaznivé podmienky, na La Molina mali teploty klesnúť pod nulu. Etapa odštartovala veľmi rýchlym spôsobom a trvalo dlho, kým sa vytvoril únik dňa. Pred pelotón sa dostali Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias), Toms Skujinš (Trek), Joey Rosskopf (BMC), Stephane Rossetto (Cofidis) a najmä Esteban Cháves, ktorý mal zohrať dôležitú úlohu pre tím Mitchelton - Scott pri útoku na etapový triumf.

Skupina si nevypracovala príliš veľký náskok, Cháves bol nepríjemnosťou pre ostatné celky. Stále sa išlo veľmi rýchlo a potom kolumbijský cyklista rozprúdil tempo ešte viac na prvej horskej prémii, kde vyrazil do sólového útoku. Na to musel reagovať v balíku tím Movistar a na divokú jazdu doplatil včerajší hrdina a líder pretekov Thomas de Gendt, ktorý hneď na tomto stúpaní stratil kontakt s hlavnou skupinou.

Esteban Cháves držal v napätí niektoré celky a na predposledný kopec dorazil s náskokom necelé dve minúty. Všetci ostatní utečenci boli chytení a pelotón sa výrazne okresal. Na vrchole Coll de la Creueta mal Cháves k dobru 75 sekúnd, balík viedol tím Movistar, ktorý chcel v dnešnej etape vyhrať a získať aj najcennejší dres. V hlavnej skupine zostalo približne tridsať jazdcov.
 
V zjazde však kolumbijský pretekár stratil väčšinu zo svojho náskoku, čo využili Mohorič a Valverde, aby zaútočili v týchto úsekoch. Valverde s Chávesom nedokázali nasledovať Mohoriča, preto radšej počkali na hlavný balík. Slovinský cyklista si vybudoval pred cieľovým stúpaním minútový náskok.
 
Hneď od začiatku La Molina sa útočilo, vedúceho cyklistu doskočili Soler, Latour, Bennett a McCarthy, čo bola veľmi silná skupina. Movistar opäť vyslal dopredu svojho zástupcu, v balíku mal ešte pripravených Quintanu s Valverdem. Toto rozloženie síl však nebolo definitívnym ortieľom, Movistar rozbil skupinu favoritov a vpredu zostalo s jeho tromi lídrami len zopár jazdcov. Potom pokračovala aktívna cyklistika, na čele pretekov sa usadili Soler, Quintana, Valverde, Latour a Bernal.
 
Soler dolatil za svoju predchádzajúcu aktivitu, skupinku ťahali Bernal, ktorý sa chcel posunúť v poradí, a Quintana, ten pracoval pre svojho tímového kolegu. Za nimi zostávali LatourPinot, Bennett, Yates, McCarthy a pridal sa k nim aj Soler.  
 
O etapový triumf bojovala dvojica z Movistaru, proti ktorej stál Bernal. Na záverečnom kilometri si pripravoval pozíciu pre svoj šprint Valverde a skúsenejší jazdec si poľahky poradil so súperom z tímu Sky. Quintana obsadil tretie miesto, Latour stratil dvadsať sekúnd. Skupina ďalších favoritov vedená Pinotom zaostala päťdesiat sekúnd.
 
Štvrtá etapa priniesla väčšie vzrušenie, ako sa očakávalo, po včerajšom vynechaní cieľového stúpania si pretekári všetko vynahradili. Brejk Estebana Chávesa vytvoril pozíciu pre bitku najsilnejších na záverečnom kopci, čo dokonale využil Movistar a jeho traja jazdci Soler, Quintana a Valverde. Prví dvaja menovaní rozdelili skupinu favoritov a svojmu staršiemu kolegovi dopriali získať druhý triumf na podujatí a pohodlné vedenie v celkovej klasifikácii. S takouto silnou zostavou, akou disponuje Movistar, by bolo prekvapením, aby to Valverde neudržal až do Barcelony.
 
Na La Molina pôsobil výborne Egan Bernal, kolumbijský mladík sa nezľakol veľkých mien Movistaru a ani ich početnej prevahy. Aj keď mu to nezaručilo etapový triumf, v celkovom poradí sa usadil na vynikajúcom druhom mieste. Vo finále sa snažil aj Pierre Latour, ktorý takisto predviedol odvážnejší výkon ako niektorí ďalší favoriti. Najmä Thibaut Pinot a Simon Yates sa mohli viac pobiť o etapový triumf, aj ich predstavenie však svedčí o tom, že dnes to bola veľmi náročná previerka. 
 
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4:25:54 50
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:00 20
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:06 8
4. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:53  
6. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:53  
7. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:53  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:55  
9. CARTHY Hugh EF Education First - Drapac link ikonka 00:59  
10. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 01:03  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 17:00:58 8
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:19  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:26  
4. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
5. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:12  
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 01:14  
7. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:18  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:20  
9. CARTHY Hugh EF Education First - Drapac link ikonka 01:24  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:28  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
Kopce na trase etapy:
1 20 73 km - Port d’El Jou: dĺžka 4,8 km; sklon 8 %
hc 20 33,7 km - Coll de la Creueta: dĺžka 20,9 km; sklon 5 %
1 20 0 km - La Molina: dĺžka 11,6 km; sklon 4,3 % 
 
Krátke preview etapy:
Druhá kľúčová previerka takisto obsahuje vo finále peknú porciu lezeckých kilometrov, ale stúpania štvrtej etapy nemusia vytvoriť príliš veľké rozdiely. Pelotón sa dostane na prvú horskú prémiu po sto kilometroch. Potom sa začne lámať etapa na Coll de la Creueta, čo je veľmi dlhý kopec, ale s pravidelným sklonom v okolí piatich percent. Rozhodujúce stúpanie La Molina všetci veľmi dobre poznajú, pravidelne sa objavuje v ponuke podujatia. Najskôr sa dostane pelotón na 7-kilometrový úsek s priemerom cez šesť percent, po ktorom bude nasledovať krátke klesanie a záverečných dvetisíc metrov s prevýšením sedem percent, ale aj s tvrdšími úsekmi. O víťazovi etapy sa zvyčajne rozhoduje až v záverečnom  špurte do kopca, posledné dva dojazdy tu ovládli Alejandro Valverde a Daniel Martin.                               
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop