Katalánsko: Najdlhšia etapa prilákala veľký únik, z ktorého sa len tesne tešil Pantano

23.3.2018, 11:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
5. 23.3. rovinata etapa ciel rovina Llivia > Val d'Aran 213 km Pantano
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 5
profil etapy, 4666 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Piata etapa bola v Španielsku najdlhšia. Pre pelotón bolo pripravených mamutích 213 kilometrov a tri horské prémie, ktorým dominovalo majestátne stúpanie Port El Cantó. To bolo však na programe približne v polovici etapy, a tak rozhodujúcim faktorom byť nemalo. Prívlastok rozhodujúci prevzalo stúpanie Tunnel de Vielha (12 km; 5,4 %), po ktorom nasledoval do cieľa už len dlhý zjazd.

Po včerajšku to mali najlepšie rozohrané v domácom Movistare, galibu im robil len Egan Bernal zo Sky, ktorý pôsobil veľmi dobrým dojmom. Najdlhšia etapa podniku prilákala do úniku hneď dvanásť mužov. Na "vandrovku" sa vydali Valerio Agnoli a Giovani Visconti (obaja Bahrajn - Merida), François Bidard (AG2R), Jetse Bol (Manzana), Sergej Černeckij (Astana), Laurent Didier a Jarlinson Pantano (obaja Trek - Segafredo), Antonio Molina (Caja Rural), Maxime Monfort (Lotto - Soudal), Jordi Simón (Burgos), Vegard Laengen (UAE) a Danilo Wyss (BMC).
 
Únik sa vyprofiloval relatívne rýchlo, a tak bral všetky body aj na Port El Cantó. Najviac si ich uchmatol Jordi Simón. Doteraz v boji o vrchársky dres nebodoval, teraz sa ale slušným balíkom bodov vyhupol medzi najlepších. Aj druhý kopec Port de la Creu ponúkol zaujímavú bitku o tak dôležité body, ktorú vyhral Jarlinson Pantano. Náskok, ktorý sa im neustále pohyboval okolo dvoch minút, ale začal postupne klesať. Dvadsať kilometrov pred cieľom tak zaútočila dvojica Laengen a Pantano.
 
Útok sme videli aj z balíka, kde sa o prekvapenie pokúsili Bob Jungels, Sebastian Reichenbach a Steven Kruijswijk.  Táto snaha bola ale márna, posledný menovaný bol v GC príliš vysoko. Naopak, dvojici na čele sa darilo. Vyzeralo to pre nich nádejne! A aj sa tak stalo. Ako silnejší  sa v cieli po 213 kilometroch ukázal Jarlinson Pantano z Treku - Segafredo! Pre tento tím to bol veľmi úspešný deň. Na Coppi e Bartali vyhral totiž druhú etapu Bauke Mollema. Nór Vegrad Laengen z UAE finišoval druhý, pre 29-ročného cyklistu to je pekné umiestnenie. Stíhacia jazda, ktorá sa odohrala za nimi, úspešná nebola.
 
 
pantano 18 katalansko triumf Luis Angel Gomez BettiniPhoto
Jarlinson Pantano v cieli (© Trek - Segafredo / Luis Angel Gomez / BettiniPhoto)
 
 
Ich dojazd do cieľa bol však tesný, zvyšok sveta na nich stratil len desať sekúnd. Prvý z neho bol Matej Mohorič (Bahrajn - Merida). Aj ďalšie tri miesta okupovali jazdci z pôvodného úniku, menovite Giovanni Visconti, Danilo Wyss a Sergej Černeckij, a tak sa naplnili pred etapové prognózy o tom, že dnešok môže patriť úniku.
 
V GC sa na prvých piatich miestach nezmenilo nič, Valverde, ktorý sa dnes pokúsil o navýšenie svojho náskoku, Egan Bernal, Nairo Quintana, Pierre Latour i Simon Yates si miesta nevymenili. Zajtra nás čaká kopcovitý deň, avšak, všetky kopce budú hneď na začiatku etapy, čo znamená, že extrémne veľké boje o GC by nastať nemali. Španielsky cyklista v službách Movistaru obhájil okrem dresu lídra pretekov aj dres pre najlepšieho vrchára. Simón a ani Panatano mu ho vziať nedokázali. A ak sa nestane nič nepredvídateľné, Valverde by mal v Katalánsku vyhrať aj celkovo. Napodobnil by tak minulý rok. Nesklamal ani samotný Movistar, ktorý si splnil to, čo mal.
 
 
Výsledky
1. PANTANO Jarlinson Trek - Segafredo link ikonka 5:20:53 50
2. LAENGEN Vegard UAE Team Emirates link ikonka 00:00 20
3. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10 8
4. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
5. WYSS Danilo BMC Racing Team link ikonka 00:10  
6. ČERNECKIJ Sergej Astana Pro Team link ikonka 00:12  
7. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:14  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
9. GODON Dorian Cofidis, Solutions Crédits 00:14  
10. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 22:22:05 8
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:16  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:26  
4. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
5. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:12  
6. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:18  
7. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:20  
8. CARTHY Hugh EF Education First - Drapac link ikonka 01:24  
9. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 01:26  
10. HANSEN Jesper Astana Pro Team link ikonka 01:28  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinálne kilometre etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
hc 20 126,2 km - Port d’El Cantó: dĺžka 24,3 km; sklon 4,5 %
1 20 56,1 km - Port de la Creu de Perves: dĺžka 7 km; sklon 7 % 
 
Krátke preview etapy:
Favoriti musia zostať v pohotovosti aj v piatej etape, no profil vábi do úniku silných utečencov, aby zabojovali o etapový triumf. V najdlhšej previerke dominuje majestátne stúpanie Port El Cantó, to však nebude mať vplyv na výsledok etapy. Následne je pripravená ešte jedna horská prémia, ale rozhodujúcu účinnosť bude mať až posledný kopec Tunnel de Vielha (12 km; 5,4 %). Toto svižné stúpanie vrcholí šestnásť kilometrov pred cieľom a následný zjazd skončí len na flamme rouge, takže nás čaká ďalší vypätý dojazd, ktorý podporuje útočné výpady.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop