E3: Quick-Step vyučoval, po dlhom útoku víťazom Terpstra, Gilbert druhý

23.3.2018, 11:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
pi 23.3. zvlnena etapa ciel rovina Harelbeke > Harelbeke 206 km Terpstra
 
e3 harelbeke 18 profil
profil pretekov, 1844 nastúpaných metrov (© Lasterketa Burua / cronoescalada.com)
 
 
To pravé vzrušenie na mačacích hlavách začína na podujatí E3 Harelbeke, ktoré má veľmi podobný profil ako slávne Ronde, preto vždy vytvorí atraktívne divadlo najlepších klasikárov na svete. Pretekári nemali pred sebou len ťažký deň, ale aj chladný. Na štarte ich privítali len päť stupňov a teploty sa mali vyšplhať maximálne na sedem stupňov, plus mal fúkať vietor.
 
Medzi hlavných favoritov patril aj Peter Sagan a pred podujatím boli všetci zvedaví, ako bude pokračovať jeho rivalita s Gregom van Avermaetom. Svetový šampión odpovedal, že "to nie je len medzi mnou a Gregom, aj keď si ho vážim, ale skupina favoritov je široká. Napríklad určite nemôžem podceniť Gilberta, ale môže sa stať, že sa presadí niekto, kto nepatril medzi hlavných kandidátov na titul. Nemám pripravenú taktiku, rozhodovať sa budem priamo na trati. Som rád, že môžem opäť jazdiť na tomto podujatí. Chcem podať svoj najlepší výkon a predviesť šou, ale zároveň čakám, že to bude veľmi nervózny deň. Teším sa na fantastickú atmosféru, ktorú vytvoria fanúšikovia, a to vás vždy vedie dopredu." 
 
 
oss 18 ilustrak 2 predstavenie bohfb
Saganov superpomocník Daniel Oss (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kontrolu brejku si podelili Lotto - Soudal a Quick-Step, Sagan mal menší pád
 
Videli sme veľmi rýchly vstup do pretekov a tvrdú bitku o vytvorenie vedúcej skupiny. Takáto situácia však netrvala dlho, pretože vpredu sa usadili Truls Korsaeth (Astana), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Consonni (UAE Emirates), Lukas Spengler (WB Aqua Protect), Damien Gaudin (Direct Energie), Pim Ligthart (Roompot), Jeremy Lecroq (Vital Concept), Kevin van Melsen (Wanty-Groupe).
 
Do úniku nevyslali svojho zástupcu tie celky, ktoré disponovali najväčšími favoritmi na víťazstvo, ale takí Kristoff či Valgren mohli spokojne sledovať svojich kolegov na čele pretekov. Jazdu v únikoch si užíva v tomto období Korsaeth, ktorý bol v brejku aj na Omloope a Strade Bianche. Vo vedúcej skupine sa pohyboval talentovaný taliansky šprintér Consonni, dobrý tempár Oliveira z Movistaru, pričom v španielskej zostave figuroval aj Mikel Landa, ktorý si prišiel vyskúšať tento terén na TdF. Pred niekoľkými dňami mal Gaudin veľkú šancu, aby na E3 dorazil ako víťaz GP de Denain, ale vo finále mu nevyšiel sólový útok. Kvalitou tu disponoval aj Ligthart, takže vedúca skupina mala dobré zloženie a predpoklad, že na čele pretekov môže vydržať veľmi dlho.
 
Utečenci si rýchlo vybudovali pekný náskok, keď v balíku spadli štyria cyklisti na úseku Padderstraat a jedným z nich bol aj Peter Sagan. Svetový šampión sa okamžite zodvihol a bez problémov pokračoval v jazde. Po zahrievacom výstupe na Wolvenberg sa dostali pretekári na dva úseky, kde si mali otestovať mačacie hlavy, aby sa dobre naladili na rozhodujúce momenty podujatia. 
 
V balíku pracovali jazdci tímu Lotto - Soudal, belgická zostava bola povzbudená triumfom svojho lídra na Strade Bianche. A Benoot mal veľké plány aj dnes. Tempo bolo pomerne vysoké, na silnom vetre mali niektorí jazdci problémy zostať v hlavnej skupine. Lotto - Soudal si dával pozor na únik, rozdiel medzi skupinami klesla pod šesť minút. Na predných priečkach pelotónu sa ukazovali aj jazdci Quick-Step Floors, od ktorých sa čakala ofenzívna jazda. Podobne ako v minulom roku, keď rozhodujúcu selekciu vyprovokoval Gilbert.
 
Pred druhým bergom museli utečenci zastať na železničnom priecestí, čo ich pripravilo o jednu minútu z náskoku, ale následne bol zastavený aj balík, takže brejk neprišiel o nič. Na zemi sa ocitol aj Consonni, ale taliansky jazdec sa vrátil do vedúcej skupiny a v tejto spoločnosti prešiel cez La Houppe.V pelotóne už držal opraty v rukách Quick-Step, ktorý okamžite skresal 7-minútovú stratu.
 
 
Hromadný pád rozdelil favoritov sto kilometrov pred cieľom
 
Potom sa odohral veľký pád na úzkej ceste, ktorý zastavil mnohých jazdcov v balíku. V pelotóne zostalo okolo tridsať cyklistov, medzi nimi aj Peter Sagan, Gilbert, Benoot, Avermaet alebo Durbridge. Túto skupinu ťahal Quick-Step, ktorý tu mal niekoľko pretekárov. Zdalo sa, že v tejto partii zostal aj Michael Kolář. Opäť mal smolu Vanmarcke, ktorý spadol a ostatní favoriti mu utiekli. Vzadu sa objavili aj Démare a Naesen, naopak, v hlavnej skupine stále jazdil Matthews. V druhej skupine favoritov tvrdo stíhala konkurenciu Astana, aby sa jej lídri vrátili do centra diania.
 
Kazašský celok to však nemal jednoduché, lebo Quick-Step a už aj Lotto - Soudal išli veľmi dobre a nechceli, aby sa ostatní favoriti vrátili do hlavnej skupiny. Pred stúpaním Hotondberg zostali na čele pretekov už iba Ligthart a Gaudin, ale Saganova partia sa k nim rýchlo približovala. Preteky sa teda rozprúdili veľmi skoro, Quick-Step a Lotto - Soudal šikovne využili hromadný pád, aby sa začalo naplno pretekať.
 
 
e3 harelbeke 18 pad efefvos
Hromadný pád (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Taaienberg dostal do hry najväčších favoritov, Quick-Step mal prevahu
 
A Quick-Step to rozbalil aj na Taaienbergu, jeho päť jazdcov nasadilo také tempo, že ešte viac okresalo túto skupinu. Sagan, Avermaet, Benoot v nej ostávali, no zaútočili tu Terpstra a Lampaert. Na ich aktivitu už reagoval aj majster sveta, ktorý chcel chytiť túto dvojicu spolu s Benootom, spoločnosť im robil aj Gilbert.
 
Saganova snaha sa nepodarila a pohyboval sa v druhej skupine, kde ma pri sebe Ossa, a boli tu aj Benoot, Van Avermaet, Gilbert, Štybar, Senechal, Durbridge, Colbrelli a Modolo. Terpstra s Lampaertom dobehli Ligtharta s Gaudinom. Tím Quick-Step rozohral taktickú bitku, keď sa snažil využiť svoju početnú výhodu, ale na túto hru nechcel pristať Peter Sagan, ktorý ich plánoval chytiť. Najskôr pri ňom zostalo viacero jazdcov, ale napokon stíhal túto dvojicu len s Gilbertom.
 
V týchto momentoch sme videli parádnu cyklistiku, hlavní favoriti si to rozdávali jeden proti druhému. Po Eikenbergu už jazdili na čele pretekov len Terpstra a Lampaert, za nimi sa usadili Sagan, Gilbert, Štybar, Avermaet a Benoot. Slovenský jazdec sa snažil niekoľkokrát nastúpiť, aby sa dostal na čelo pretekov, ale každú jeho snahu pokryl minimálne Gilbert, preto Sagan vyhodnotil, že nepôjde do jamy levovej, aby sa dostal do vedúcej skupiny spolu s tromi borcami s Quick-Stepu. Napokon sa vrátil do jeho partie Oss, čo bola pre neho vítaná pomoc, a aj Durbridge a Senechal. Oss sa tu dlho nezdržal, problémy mal na Stationbergu. Zaujímavému súboju favoritov dodali náboj aj dažďové prehánky. 
 
 
sagan 18 e3 gilbert diskusia bohfb
Peter Sagan a Philippe Gilbert (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Avermaet vytvoril silnú skupinu pred Paterbergom, Sagan v nej chýbal
 
Potom vyštartoval dopredu Van Avermaet, belgický jazdec doteraz nepôsobil aktívne, no jeho čas prišiel 55 kilometrov pred cieľom. Z druhej skupiny najskôr nikto nereagoval, ale následne sa k nemu pridali Gilbert a Benoot. Peter Sagan zostal za nimi a používal Ossa, ktorý neprestával bojovať. Strata svetového šampióna narastala, pred Paterbergom ho tak dobehla početná skupina, kde boli Naesen alebo Vanmarcke.
 
Na samotnom Paterbergu vedúca dvojička udržala 50-sekundový náskok na Avermaeta, Benoota a Gilberta, ten sa zatiaľ spokojne viezol a čakal, ako sa preteky budú ďalej vyvíjať. Na tomto bergu tretia skupina znížila svoju stratu, postaral sa o to Vanmarcke, ktorý nasadil vysoké tempo. Petra Sagana sme nevideli prechádzať cez vrchol v prítomnosti belgického cyklistu a svetový šampión nezachytil ani tento útočný pokus. 
 
Oude Kwaremont zachoval status quo, Terpstra s Lampaertom naďalej predvádzali vynikajúci výkon. Ale Avermaet, Benoot a Gilbert sa museli mať na pozore pred ďalšími pretekármi, pretože sa k nim približovali Stuyven, Trentin, Moscon, Naesen, Štybar, Küng, Roelandts a Vanmarcke. Vyčerpaný Peter Sagan sa nedostal do tejto skupiny. 
 
Na čele pretekov sa však stále súťažilo. Na predposlednom kopci zaútočil Gilbert, Avermaet s Benootom nedokázali nasledovať jeho zrýchlenie, preto Gilbert mieril za svojimi dvomi tímovými kolegami. Avermaet a Benoot sa následne pridali k Naesenovi, Vanmarckemu, Trentinovi, Roelandtsovi, Küngovi, Štybarovi a Stuyvenovi a táto partia napokon chytila aj Gilberta
 
 
e3 18 ilustrak kocky efefvos
Ilustračný záber skupiny s Vanmarckom (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Terpstra nasadil víťazný sólový pohyb na záverečnej pasáži na pavé 
 
Po poslednom úseku na mačacích hlavách zostal na líderskej pozícii už len Terpstra, holandský pretekár mal pred sebou vyše dvadsať kilometrov, aby to dotiahol do víťazného konca. V skupine prenasledovateľov pôsobili najaktívnejšie Moscon s Küngom, ale nedarilo sa im znižovať stratu na Terpstru a ani striasť sa ostatných súperov.
 
Desať kilometrov pred cieľom musel Terpstra udržať 30-sekundový náskok na prenasledovateľov, kde stále bojovali Naesen, Vanmarcke, Trentin, Roelandts, Küng, Štybar, Stuyven, Benoot, Gilbert, Van Avermaet a Moscon. Odstup neklesal. Terpstra ale prišiel o polovicu svojho náskoku za päť kilometrov, ostatní začali vetriť šancu na výhru a všetko bolo otvorené až do konca.
 
Niki Terpstra však skalopevne pokračoval v nasadení až do cieľa a titul si nenechal ukradnúť. V súboji o druhé miesto bol najsilnejší Philippe Gilbert, tretí skončil Greg van Avermaet
 
Dnešné podujatie splnilo nadmieru vysoké očakávania, dočkali sme sa parádneho súboja najsilnejších klasikárov, ktorý si podmanil Quick-Step Floors po bezkonkurenčnom tímovom výkone. Belgická zostava dokonale využila svoju početnú prevahu, mohla si dovoliť vyslať do útoku Terpstru s Lampaertom už po Taaienbergu, keď im strážili chrbát Gilbert so Štybarom
 
Niki Terpstra získal svoj druhý triumf v ročníku, predtým sa radoval na Le Samyn a aj vtedy na trati jasne dominovala jeho zostava. Terpstra využil pomoc od Lampaerta a v samotnom závere mal dostatok energie, aby nechal za sebou silnú skupinu prenasledovateľov. Holandský jazdec tak predviedol skvelú formu pred kockovými monumentmi. 
 
 
terpstra 18 tirreno unik rcsf
Niki Terpstra (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Dôležitou súčasťou tejto víťaznej stratégie bol aj Philippe Gilbert. Ten pôsobil na trati ako lepidlo a chytal všetky útoky, ktoré mali smerovať na čelo pretekov. Takto si poradil so Saganom a aj Avermaetom, preto sa nikto nedokázal prepracovať do spoločnosti jeho dvoch kolegov. A pri tom všetkom bol ešte schopný vyhrať špurt o druhé miesto. V dobrom svetle pôsobili aj Štybar s Lampaertom, takže Quick-Step Floors je parádne pripravený na túto časť sezóny.
 
Na pódium sa dostal aj Greg van Avermaet. Obhajca prvenstva nehýril aktivitou, keď sa rozbiehali preteky ďaleko pred cieľom, ale potom nasadil svoj útok a chcel si dobehnúť vedúcu skupinu. Ale už bolo neskoro, no na konci predviedol dobrý šprint. Celý deň predvádzal veľmi dobrý výkon Tiesj Benoot, aj jeho kolegovia spôsobili, že hromadný pád sto kilometrov sa zaradil medzi rozhodujúce udalosti. Na trati patril medzi najsilnejších, preto bude sledovaným jazdcom v nasledujúcich klasikách.
 
Sep Vanmarcke a Oliver Naesen boli zaslúžene odmenení kvalitným výsledkom za statočný výkon, že sa nevzdali po spomínanom páde, keď to s nimi nevyzeralo vôbec dobre. Tvrdo bojovali až do konca a ukázali, že ich výkonnosť je vysoká. Na kockách sa bavili Gianni Moscon a Matteo Trentin, Trek - Segafredo môže tešiť predstavenie Japsera Stuyvena, ktorý prežil takéto selektívne preteky v hlavnej skupine. Spokojný môže byť aj BMC, okrem Avermaeta skončili vysoko v poradí aj RoelandtsKüng, čo sa im veľmi zíde na monumentoch. 
 
Peter Sagan sa predviedol v dvoch podobách. Najskôr sa snažil aktívne pristupovať k situácii, keď sa dostala na čelo pretekov dvojica z Quick-Stepu a predviedol niekoľko pokusov, aby rozhýbal ostatných favoritov alebo sám sa pokúsil prepracovať do vedúcej skupinky. Žiaľ, nepodarilo sa mu to a následne zaplatil za svoju aktivitu. Nezachytil Avermaetov útok a potom už nemal silu, aby nasledoval Vanmarckeho cez Paterberg. Na jeho výkone bolo pozitívne, že chcel aktívne pretekať a že v dôležitých momentoch sa mohol spoľahnúť na Ossa, takže v nasledujúcich klasikách má na čom stavať. Michael Kolář stratil v cieli štrnásť minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nikiho Terpstru (víťaz)
"Chceli sme tvoriť preteky. Chceli sme sa pohybovať na čele balíka, a keď sa odohral ten pád, celý balík sa rozdelil. Bolo to náročné, zostávalo do cieľa veľa kilometrov, ale išli sme do toho. Mal som pripravenú dobrú pozíciu, preto som zaútočil na Taaienbergu. Toto sú jedny z najkrajších pretekov vo Flámsku. Už som tu skončil druhý, ale vyhrať je jednoducho skvelé."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (Bora)
"Boli to veľmi rýchle a nervózne preteky. Až po Taaienberg prebiehalo všetko tak, ako sme mali naplánované. Keď zaútočil Quick-Step, spolu s Danielom Ossom sme prebrali zodpovednosť, aby sme zavreli medzeru a spojili skupiny. To si vyžiadalo veľkú úsilie, a keď to urobíte ďaleko pred cieľom, potom je to veľmi ťažké. Na začiatku pretekov som mal menší pád, nebolo to nič vážne a neovplyvnilo to môj výkon."
 
 
 
 
Výsledky
1. TERPSTRA Niki Quick-Step Floors link ikonka 5:03:34 400
2. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:20 320
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:20 260
4. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:20 220
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:20 180
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:20 140
7. VANMARCKE Sep EF Education First - Drapac link ikonka 00:20 120
8. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:20 100
9. ŠTYBAR Zdeněk link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:20 80
10. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 00:20 68
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Kopce na trase pretekov (km do cieľa):
1. 177 km: Wolvenberg (660 m) (sklon: 6.8 %) (max: 17.0 %)
2. 114 km: La Houppe (3440 m) (sklon: 3.3 %) (max: 10.0 %)
3. 98 km: Broeke (1400 m) (sklon: 4.8 %) (max: 8.0 %)
4. 88 km: Knokteberg (1530 m) (sklon: 5.3 %) (max: 13.3 %)
5. 85 km: Hotondberg (1200 m) (sklon: 4.0 %) (max: 8.0 %)
6. 78 km: Kortekeer (1000 m) (sklon: 6.4 %) (max: 17.0 %)
7. 73 km: Taaienberg (kocky) (650 m) (sklon: 9.5 %) (max: 18.0 %)
8. 66 km: Boigneberg (2180 m) (sklon: 5.8 %) (max: 15.0 %)
9. 62 km: Eikenberg (kocky) (1200 m) (sklon: 5.5 %) (max: 11.0 %)
10. 57 km: Stationberg (kocky) (460 m) (sklon: 3.2 %) (max: 5.7 %)
11. 46 km: Kapelberg (900 m) (sklon: 4.0 %) (max: 7.0 %)
12. 42 km: Paterberg (700 m) (kocky) (sklon 12.0 %) (max: 20.3 %)
13. 37 km: Oude Kwaremont (kocky) (2200 m) (sklon: 4.2 %) (max: 11.0 %)
14. 31 km: Karnemelkbeekstraat (1530 m) (sklon: 4.9 %) (max: 7.3 %)
15. 15 km: Tiegemberg (1000 m) (sklon: 6.5 %) (max: 9.0 %)
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na E3 Harelbeke
2017 2016 2015 2014
108. 2. 30. 1.
       
2013 2012 2011 2010
2. 14. x x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop