Vo Flámsku sa chystá stret elitných klasikárov, Sagan má formu na druhý titul

29.3.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najťažšie bergy, najväčšia prestíž, neopakovateľná atmosféra. Okolo Flámska patrí k najvzácnejším artiklom svetovej cyklistiky, drsná jazda na pavé však vyhovuje len vyvoleným pretekárom. Aj Peter Sagan vie, že na tomto podujatí sa tvorí história.
 
Ronde van Vlaanderen je zmesou vytrvalosti, odolnosti na prudkých kockových stúpaniach a jazdeckej šikovnosti. Jedna z najťažších klasík v sezóne vyžaduje len stopercentný a komplexný výkon. Cyklista musí prekonať šesť a pol hodín v sedle a udržať si koncentráciu počas celého dňa. Zlá pozičná jazda na bergoch alebo úzkych cestách môže znamenať zbytočné plytvanie energiou alebo definitívnu stopku po páde či iných nepríjemnostiach. Rozhodujúca selekcia prebieha na kockových stúpaniach a uspeje ten jazdec, ktorý si ušetrí na finále najväčšiu silu a predvedie razantnú akceleráciu.
 
 
gilbert 2017 ronde bicykel qstf
Vlaňajší triumf Phila Gilberta (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Najťažšia ponuka bergov na kockách v celom ročníku
 
Druhý monument v ročníku štartuje v Antverpách a pretekári sa nadýchajú tej pravej kockovej atmosféry až po deväťdesiatich kilometroch, kedy sa objavia na trati úseky Lippenhovestraat a Paddestraat. Vtedy už bude jazdiť pred pelotónom vedúca skupina, ale jej tvorba bude po otvorení pretekov hektickou záležitosťou. Po spomínaných dvoch pasážach na pavé sa objaví pelotón v mestečku Oudenaarde, okolo ktorého sú pripravené dva okruhy.
 
Ten väčší z nich ponúkne dvanásť bergov. V polovici podujatia otvorí menu Oude Kwaremont. Tento prejazd bude mať pre všetkých zoznamovací charakter, ale od tohto momentu už musí každý jazdiť obozretne. Nasledujúcich štyridsať kilometrov bude obsahovať až sedem krátkych stúpaní, ale ani jedno z nich neprebehne na kockách. Mačacie hlavy však budú zastupovať úseky Holleweg a Haaghoek.
 
Po tejto sérii a veľmi krátkej pauze sa objaví pred balíkom legendárny Kapelmuur a aj keď je situovaný necelých sto kilometrov pred cieľom, tento výstup určite nikto nepodcení. Jeden z najťažších kockových bergov vo Flámsku vytvoril v minulom roku rozhodujúcu selekciu, tentoraz to bude náročnejšie, favoriti budú pripravení. Ale jeho maximá v okolí dvadsiatich percent istotne dostanú do problémov viacerých jazdcov. Potom bude nasledovať jednoduchšia pasáž a bude trvať štyridsať kilometrov, kým sa dostanú pretekári na Kawaremont a Paterberg. Medzitým sa absolvujú len dva výstupy na Pottelberg a Kanarieberg a tento úsek bude vítaným momentom na obnovenie síl, lebo záverečných šesťdesiat kilometrov pripraví veľmi tvrdú jazdu.
 
 
flamsko 18 profil
profil pretekov, 2159 nastúpaných metrov (© rondevanvlaanderen.be)
 
 
Finále odpáli kombinácia Kwaremont - Paterberg, ktorá sa nachádza ešte na konci prvého okruhu. Od tejto chvíle sa musia pohybovať favoriti na samom čele pretekov, v silnom štartovom poli môžeme uvidieť relevantné ataky v podstate hocikedy. Len o niekoľko kilometrov neskôr, na začiatku druhého kola, sa postaví do cesty brutálny kockový Koppenberg, stúpanie, ktoré môže zlomiť aj toho najväčšieho favorita. Kwaremont, Paterberg, Koppenberg značne oslabia zloženej hlavnej skupiny, pre kandidátov na titul bude dôležité, aby po tomto úseku nezostali bez spolujazdcov.
 
Priestor na odpočinok tu naruší dlhý úsek na mačacích hlavách Mariaborrestraat, po ktorom okamžite nasledujú v tesnom závese ďalšie dva bergy. Steenbeekdries nemá tvrdé sklony, ale Taaienberg opäť preverí najsilnejších jazdcov. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa 37 kilometrov, ale to nemusí byť prekážkou na útok. Po tomto ťažkom kopci vedie na rozhodujúci prechod cez Kwaremont - Paterberg ešte dvadsať kilometrov, ktoré pretne iba Kruisberg/Hotond. Pred kľúčovou pasážou tak budú mať favoriti akú-takú šancu dostať situáciu pod kontrolu, ale nebude to jednoduché, lebo na konci pretekov už nemusia disponovať tímovou podporou a energie nebude nazvyš.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazný útok Petra Sagana na Paterbergu v roku 2016
 
 
Najsledovanejším momentom podujatia budú Oude Kwaremont a Paterberg. Prvý z nich je dlhý, miestami prudký, sedí rýchlemu, ale pravidelnému tempu a práve tu sa zvyknú vytiahnuť najodolnejší cyklisti. O necelé štyri kilometre neskôr sa bude bojovať na Paterbergu. Krátkom, ale o to prudšom stúpaní, kde rozhoduje akcelerácia. Paterberg je posledným miestom na vytvorenie selekcie, potom zostáva do cieľa ešte trinásť kilometrov, kde môžeme uvidieť víťaznú jazdu jednotlivca, alebo nervózne čakanie na šprint malej skupiny.
 
 
Favoriti nechcú v privilegovanej skupine nikoho ďalšieho
 
Na trati bude mať najviac možností Quick-Step Floors a belgický celok na E3 a G-W ukázal, že vie predvádzať aj kolektívny výkon. Gilbert, Terpstra, Štybar sa dostali do potrebnej formy a majú pri sebe kvalitnú tímovú podporu, takže môžu kontrolovať preteky veľmi dlhý čas a otvoriť hru favoritov kdekoľvek.
 
Parádny víťazný útok má už za sebou Niki Terpstra a môže to byť práve on, kto zaútočí ako prvý zo skupiny favoritov. Takýto pokus predviedol aj v roku 2015, keď prišiel na pásku len s Kristoffom. Nedávna výhra na E3 ho musela presvedčiť, že môže byť úspešný aj na Ronde. Obhajca titulu Philippe Gilbert sa takisto ukázal vo výbornom svetle v Harelbeke. Na trati pôsobil veľmi sviežo a dokázal predviesť aj silný šprint, preto plánuje znovu zabojovať o najvyššie pozície. Kým v minulom roku zaskočil hlavných favoritov, tentoraz bude strážený oveľa viac. Nesmieme zabúdať ani na Zdeňka Štybara, ktorý sa v doterajších klasikách pohyboval medzi najlepšími a predvádzal pracovité tímové výkony. Keďže aj on pôsobil veľmi dobre na bergoch, aktivita môže prísť aj z jeho strany. A pozornosť si pýta aj Yves Lampaert, ktorý dokázal obhájiť titul na DDV.
 
 
terpstra 18 e3 unik qstf
Niki Terpstra (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Okolo Flámska je veľkým cieľom pre Grega van Avermaeta, belgický jazdec túži ovládnuť aj druhý monument na kockách. V predchádzajúcich pretekoch ešte nenadviazal na svoje minuloročné predstavenia, aj keď na svoju formu sa nesťažuje. Uvidíme, či si ušetril najlepšie výkony práve na najdôležitejšie preteky, ktoré musia byť pre neho najzaujímavejšie. Na E3 pôsobil pragmatickým dojmom, dlhú dobu vyčkával, sledoval, čo vymyslia súperi a svoj útok starostlivo zvážil. Žiadne besnenie sa v skupine favoritov. Možno sa bude takto správať aj na Ronde a prítomnosť RoelandtsaKünga ho v tom len podporí.
 
Veľký deň prichádza pre Tiesja Benoota. Po triumfe na Strade Bianche a sľubnom výkone na E3 musel získať sebavedomie, že kvalitný výsledok môže dosiahnuť aj na prichádzajúcom monumente. Belgický jazdec je istý na kockách a aj bergoch, a hoci mu trošku chýba výbušnosť a lepší šprint, tieto atribúty nahrádza odvahou a odolnosťou v náročných pretekoch. Ak ho nepostretnú komplikácie, bude chcieť útočiť, a potom bude len na konkurencii, ako zareaguje na jeho pohyb. Tím Lotto - Soudal predviedol pekný tímový výkon na E3, čo muselo povzbudiť celú zostavu, že aj oni dokážu miešať kartami na veľkých klasikách.
 
Na Omloope, E3 a G-W pôsobil vynikajúco na kockových stúpaniach Sep Vanmarcke a jazdec tímu EF Education si želá len jedno, aby si to na Ronde rozdal s najlepšími na kľúčových bergoch. Ak sa budú favoriti šanovať práve na záverečné stúpania a Vanmarcke bude v hlavnej skupine, na trati asi neuvidíme motivovanejšieho cyklistu. Preto musí celý deň jazdiť koncentrovane a pozične správne, aby sa mu vyhli akékoľvek komplikácie. Ďalšou belgickou nádejou mal byť Oliver Naesen, ale po páde na DVV a bolestiach kolena bola jeho účasť neistá.
 
 
vanmarcke 18 gent atak efefvos
Sep Vanmarcke (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
   
Prekvapí útok z druhej vlny?
 
V tíme Sky si vyskúša Ronde po ročnej prestávke Michal Kwiatkowski a ešte stále máme v pamäti, aký výborný výkon predviedol v edícii 2016, keď zaútočil s Petrom Saganom. Poľský pretekár si užíva prebiehajúci ročník a možno má schovaný prekvapujúci pohyb aj na druhý monument sezóny. Britskú zostavu potiahne aj Gianni Moscon, ktorý sa už etabloval na pavé, a teraz by to chcelo z jeho strany, aby sa pridal vo finále k tým najlepším a vyskúšal si tvrdú bitku o veľký titul. Guráž na to nepochybne má. Štvrté miesto z minulého vydania príde obhajovať Dylan van Baarle, ale holandský borec zatiaľ neukázal formu.    
   
Tú predvádza Arnaud Démare a jazdec tímu Groupama - FDJ si verí, že raz môže byť úspešný aj na tomto podujatí. Pravda je však taká, že pri piatich účastiach tu najvyššie finišoval v tretej desiatke a nevyšla mu ani generálka na podujatí E3, ktoré sa viac podobá na Ronde ako G-W. Preto budeme zvedaví, ako bude reagovať na zrýchlenia hlavných favoritov na bergoch. Podobným typom cyklistu je aj Alexander Kristoff, ale ten už dokázal vyhrať na týchto pretekoch v roku 2015 a potom ešte získať dve umiestnenia v Top 5. Nórsky jazdec sa tak dokáže pripraviť na prvý kockový monument, a aj keď nemusí udržať tých najsilnejších na rozhodujúcich stúpaniach, vždy bojuje až do konca o čo najlepší výsledok. Jeho statočný výkon na E3 signalizoval, že na prichádzajúcich klasikách chce finišovať čo najvyššie.
 
V tíme Trek - Segafredo má najlepšiu výkonnosť Jasper Stuyven, ktorý sa počas uplynulého víkendu vždy dostal do najlepšej desiatky a nerobila mu problém výrazná selekcia na kockách. Belgickému pretekárovi viac vyhovuje Paríž - Roubaix, ale s takouto výkonnosťou môže súperiť o Top 10 aj na Ronde. Jeho kolega John Degenkolb sa nenachádza v dobrej pozícii, po chorobe si vyskúšal účasť na E3, G-W a DVV, kde bojoval zo všetkých síl, aby bol silný na Okolo Flámska. Uvidíme, či to bude stačiť.
 
 
degenkolb 18 detail trekfbettini
John Degenkolb (© Trek - Segafredo / @BettiniPhoto)
 
 
V celku Mitchelton - Scott doteraz pôsobil sympaticky Trentin a posledné slovo ešte nepovedal Durbridge. Astana bude takisto pripravená na kockové bergy, Lutšenko alebo Valgren sa môžu udržať na čele pretekov až do rozhodujúcich okamihov. Zvedaví budeme na Wouta van Aerta, ktorý si predĺžil cyklokrosársku sezónu práve kvôli týmto pretekom a už dosiahol niekoľko veľmi pekných výsledkov. Na kockách mu to ide výborne, nechajme sa prekvapiť, ako zvládne bergy, keď sa do toho oprú z celej sily klasikári. Boasson Hagen čakal na dobrý výsledok až do Dwars door Vlaanderen, možno to znamená, že na monumenty bude správne pripravený.
 
 
Majster sveta chce titul, má formu a dobrú podporu
 
Peter Sagan bol vo Flámsku v ostatných dvoch rokoch jednou z najdôležitejších postáv. V sezóne 2016 zaujal odvážnym útokom, ktorý zakončil víťaznou promenádou v Oudenaarde, a rovnaký marš chcel predviesť aj v minulom roku, keď viedol stíhačku za Gilbertom, no zastavila ho kolízia na Kwaremonte. V kariére získal vyše sto víťazstiev, preto ho musia zaujímať už len tie najväčšie tituly, a Ronde van Vlaanderen medzi ne určite patrí.
 
 
sagan 18 tirreno ilustrak v baliku rcsf
Peter Sagan počas sezóny (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Po Miláno - San Remo prichádza ďalší vrchol jeho jarnej kampane, uplynulý víkend bol "iba" ladením formy na monumenty. Na E3 sa vyšťavil prílišnou aktivitou naháňaním dvojice z Quick-Step Floors, ale táto snaha mala zmysel, pretože na G-W už pôsobil majstrovsky a vyhral. Svetový šampión bol na obidvoch podujatiach silný na bergoch, v piatok si postrážil Taaienberg, v nedeľu Kemmelberg, a pri svojom triumfe vo Wevelgene predviedol aj vynikajúci šprint.
 
A práve toto sú atribúty, ktorými sa môže presadiť na Okolo Flámska. Využiť kockové bergy, aby sa zbavil súperov (najviac mu sedí Paterberg, kde využíva svoju silu a výbušnosť), alebo v prípade potreby vytiahnuť na konci ťažkých pretekov silný šprint. Nechajme sa prekvapiť, či sa rozhodne pre útok z väčšej diaľky ako v roku 2016, alebo sa zameria na Kwaremont - Paterberg ako minule. Jedno je však isté, že za nikoho z favoritov nebude robiť vo finále čiernu robotu. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan počas minulej edície
 
 
Okrem svojej výkonnosti môže byť spokojný aj so zložením tímu, bude ho podporovať jedna z najsilnejších zostáv, aké mal kedy k dispozícii na klasikách. V priebehu pretekov mu budú nápomocní tradiční borci Juraj Sagan a Maciej Bodnar, slovenský šampión sa predstaví na tomto podujatí tretíkrát v rade. Do vynikajúcej formy sa dostal Marcus Burghardt a Daniel Oss je stopercentnou zárukou, že na trati nechá úplne všetko. Od obidvoch sa očakáva výpomoc v rozhodujúcich momentoch, aby Bora - hansgrohe dokázal reagovať na taktiku konkurencie a Peter Sagan pri tom mohol šetriť energiu. Ak po Koppenbergu alebo Taaienbergu zostane pri ňom aspoň jeden kolega, určite to bude mať priaznivý vplyv na jeho konečný výsledok.
 
Preteky vysiela Dvojka RTVS od 14:00 s komentárom Vladimíra Gendu, Martina Fraňa a Lukáša Timka. V dejisku bude mať RTVS vyslaného redaktora Andreja Bartáloša.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop