Baskicko: Alaphilippe sa celý deň schovával, no v závere to rozbalil a vyhral

2.4.2018, 16:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
1. 2.4. zvlnena etapa ciel rovina Zarautz > Zarautz 162 km Alaphilippe
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 2809 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
 
 
Hneď na úvod podujatia Okolo Baskicka nás čakala 162 kilometrov dlhá etapa v hornatom okolí mesta Zarautz, ktorá bola prvou skúškou najväčších favoritov na celkové víťazstvo. Veď v jej samotnom závere čakal cyklistov náročný Eikano Gaina, kopec, kde si to medzi sebou mali rozdať tí najlepší vrchári. Favoritov bolo niekoľko, no najvážnejšími kandidátmi na úspech v prvej náročnej skúške boli Romain Bardet, Gorka a Ion Izagirreovci, Richie Porte, Bauke Mollema alebo aj Matvej Mamikin. Zo Slovákov sa na prestížnom „etapáku“ neobjavil ani jeden. 
 
Španielsko je často navštevovaná destinácia aj vďaka svojmu nádhernému slnečnému počasiu. Teploty sa tu už na jar pohybujú na úrovni 30 stupňov. Ani dnes tomu nebolo inak, síce slnku sa moc spoza oblakov ukazovať nechcelo, no o nejakej zime sa vôbec nedalo hovoriť. Cyklisti si tak počas celého dňa mohli užívať príjemné podmienky, v ktorých bola radosť pretekať. Preto sme ani na prvý únik nečakali dlho.
 
58. ročník Okolo Baskicka sa začal tesne po pol druhej v meste Zarautz. Na štart sa postavilo 153 odvážnych pretekárov, ktorí mali pred sebou jeden z najnáročnejších „etapákov“ vôbec. Už po pár kilometroch sa na čele vytvorila štvorčlenná skupina. Útok vyprovokoval domáci Salas z tímu Burgos – BH. Jeho zadného kolesa sa chytili skúsení Lastra, González a tiež Ghebreigzabhier
 
Pelotón utečencov nechal na pokoji a tí si už na 24. kilometri dokázali vytvoriť až štvorminútový náskok. Ten si udržali do prvého stúpania Jaizkibel, ktoré sa nachádza aj v itinerári klasiky San Sebastian. Prvú vrchársku prémiu vyhral a šesť bodov si do tejto súťaže pripísal Jonathan Lastra. Potom sa však odstup vedúcej skupinky začal zmenšovať. Do čela pelotónu sa totiž dostali jazdci Movistaru a už od prvej etapy chceli ostatným ukázať, kto bude určovať kurz na tohtoročnom Baskicku. 
 
Hneď prvý zjazd tohtoročnej edície Okolo Baskicka priniesol aj prvý pád. Náročné zákruty v plnej rýchlosti, ktorá sa miestami pohybovala na úrovni 80 km/h, neustál Kolumbijec Narvaez, pretekár Quick-Step Floors, ktorý tak ukončil dnešné putovanie s poriadne krvavým šrámom. Z pretekov však neodstúpil. Už pred druhým stúpaním sa v čele pelotónu odohrala výrazná zmena. Totiž do popredia sa dostali pretekári tímu BahrainMerida, ktorí začali spolupracovať s Movistarom. Hlavne preto sa odstup vedúcej skupiny zmenšil na minútu a pol. 
 
Novovzniknutú situáciu sa snažili využiť niektorí cyklisti z hlavného balíka, ktorí sa chceli dotiahnuť do samotného čela. V stúpaní Meddiola sme preto sledovali niekoľko útokov, no úspešný bol len jeden, ten, o ktorý sa postarali De Gendt z Lotto Soudal a Cataldo z Astany. Nebezpečné duo sa nielenže dostalo do vedúcej skupinky, Belgičan si dopedáloval aj víťazstvo na druhej vrchárskej prémii. Celkovo si na konto pripísal tri body. Vpredu sme tak mohli obdivovať umenie šiestich odvážlivcov, pred ktorými bola ďalšia náročná skúška.
 
Ešte pred tretím stúpaním Garate Gaina, ktoré bolo dnešným najkratším a osudným pre domáceho borca Salasa, cyklisti absolvovali prvú z dvoch šprintérskych prémií. Ani tam si to členovia úniku vôbec nedarovali. Najrýchlejším mužom na rovine bol González z domáceho celku Euskadi – Murias. Potom to prišlo. Po šprinte z boja o víťazstvo v dnešnej etape odstúpil vyššie spomínaný Salas. Jednoducho mu došli sily a 60 km pred koncom spomalil. Medzitým sa v pelotóne nič nezmenilo. Balík ťahali pretekári Movistaru a Bahrainu – Merida. 
 
Odstup sa neustále zmenšoval. Očividne pelotón nechcel dovoliť najmä De Gendtovi a Cataldovi dostať sa do trháku. Na vrchole Garate Gainy bol náskok vedúcej pätice niečo málo cez minútu. Víťazstvo na tretej vrchárskej prémii získal pre svoj tím Lastra z Caja Rural,  a upevnil si tak vedúce postavenie v priebežnom hodnotení vrchárov, keďže plný počet bodov bral aj na prvom kopci, a druhý skončil na tom druhom. Naopak, v tej šprintérskej aj po druhýkrát dominoval González, ktorý opäť prešprintoval svojich súperov. Tí však moc záujem o túto prémiu neprejavili, ani symbolický. 
 
S blížiacim sa záverom sa konečne ukázalo aj slnko, ktoré spríjemnilo cyklistom dramatický súboj na španielskom pobreží. Keďže jazdci Movistaru a Bahrainu – Merida zatiaľ pevne držali taktovku prvej etapy vo svojich rukách, spomalili. Vedeli, že vedúcu päticu sú schopní stiahnuť v posledných km, a zároveň nechceli dopustiť, aby sa do vedúcej skupiny dotiahli nebezpečnejší jazdci. Tím, ktorý do Španielska vyslal bratov Izagirreovcov, sa dokonca z popredia vytratil, kde ich nahradil Lotto NL – Jumbo. Čelo sa zatiaľ  vzdialilo o celú minútu a pol. 
 
Práve zmena pelotónu pomohla, ten začal doslova letieť. Do popredia sa dostávali už aj vláčiky ostatných tímov, čelo balíka tak pripomínalo dúhu, a náskok vedúcej pätice sa rapídne zmenšoval. Pred štvrtým stúpaním Ala sa snahy De Gendta, Catalda, Lastru, Gonzáleza a Ghebreigzabhiera definitívne skončili. Pelotón ich pohltil. Potom sa taktovky ujali jazdci Kaťuše. Esá v rukáve mali dve, okrem Mamikina ním bol Zakarin. Pekný výkon podávali aj cyklisti austrálskeho Mitcheltonu – Scott. Jack Haig tesne pred vrcholom predposledného kopca vyskúšal pozornosť favoritov. Na jeho nástup však výborne zareagovali v Sky. Stúpanie Ala, ktoré vybehol najrýchlejšie Kwiatkowski, ešte nerozhodlo. 
 
Chlieb sa začal lámať až v už vyššie avizovanom brutálnom kopčeku Eikano Gaina. Ten nebol dlhý, ale v istých pasážach bolo prevýšenie až 20-percentné. Ako prví naň začali stúpať jazdci Sky, prenasledovaní Movistarom, Trekom – Segafredo, ale aj EF Education First. Potom však zabral Roglič a pelotón totálne roztrhal. Jeho zadného kolesa sa však udržali Quintana a predovšetkým Alaphilippe. Ten si dnes veril a osem kilometrov pred cieľom ukázal, že s ním treba počítať. Nastúpil, no slovinský pretekár sa nenechal nachytať na hruškách. Obaja borci si nič nedarovali, hnaní rozvášnenými fanúšikmi udržovali vysoké tempo a prekvapivo kontakt s nimi stratil Kolumbijec. Posledné stúpanie nakoniec najlepšie zvládol Francúz v službách Quick-Stepu, ale Roglič bol hneď za ním. Najväčší favoriti na celkové víťazstvo sa držali pospolu, na vedúce duo stratili 22 sekúnd. 
 
Alaphilippe patrí k elitným zjazdárom, o čom sa na vlastnej koži presvedčil Slovinec v službách Lotto NL – Jumbo. Ten však prekvapivo udržal krok s Julianom. Obaja dolu kopcom leteli ako rakety a bolo jasné, že o víťazovi prvej etapy Okolo Baskicka rozhodne záverečný šprint. Totiž kilometer pred koncom sa náskok vedúcich mužov pohyboval na úrovni 23 sekúnd. Predpoklady hovorili v prospech cyklistu Quick-Stepu, no dnešný deň už niekoľkokrát ukázal, že papier znesie veľa, ale realita je často iná. Francúz však zvládol prípravu na šprint lepšie, vyviezol sa za Rogličom a prešpurtoval ho. Súboj to bol tesný, lebo Slovinec sa nevzdával do posledného metra, ale nakoniec v jeho neprospech hrali centimetre. Belgický tím tak vyhral už 22. preteky v aktuálnom ročníku. Samotnému Alaphilippovi sa oplatilo hrať mŕtveho chrobáka, veď počas celého dňa ho nebolo takmer vidieť. Ukázal za až vtedy, keď bolo treba, a triumf, ktorý dnes vybojoval, bol jeho druhým v sezóne.
 
Avizovaní najväčší favoriti na celkové víťazstvo sa držali sami navzájom. Na víťazstvo etapy dnes nemali, veď do cieľa prišli až o 23 sekúnd neskôr. Nairo Quintana, Romain Bardet, Rigoberto Uran, Bauke Mollema alebo Gorka Izagirre v poslednom prudkom stúpaní nedokázali konkurovať vedúcemu duu. V záverečnom zjazde sa síce snažili spolupracovať a dohnať stratu, ktorú nabrali, no to sa im nakoniec nepodarilo. Tešiť ich môže aspoň fakt, že všetci na priebežne prvého Alaphilippa strácajú rovnako 33 sekúnd, keďže Francúz získal časovú bonifikáciu.
 
 
alaphilippe 18 baskicko podium qstf
 Julian Alaphilippe na pódiu (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:17:46 50
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 20
3. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:23 8
4. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:23  
5. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:23  
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:23  
8. VANENDERT Jelle Lotto Soudal link ikonka 00:23  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:23  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:17:36 8
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:04  
3. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:29  
4. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:33  
5. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:33  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:33  
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:33  
8. VANENDERT Jelle Lotto Soudal link ikonka 00:33  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:33  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:33  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 57,2 km - Jaizkibel: dĺžka 8,8 m; sklon 5,2 %
3 20 84,8 km - Maddiola: dĺžka 8,4 m; sklon 4,2 %
3 20 104,7 km - Garate Gaina: dĺžka 3,5 m; sklon 6,2 %
3 20 139,9 km - Ala: dĺžka 9,5 m; sklon 3,4 %
2 20 155,4 km - Eikano Gaina: dĺžka 2,4 m; sklon 9 %
 
 
Krátke preview etapy:
Preteky začnú zostra, hneď prvý deň sa musia ukázať aj favoriti na titul. V okolí mesta Zarautz sú pripravené tri okruhy s piatimi horskými prémiami a náročnosť kopcov sa bude postupne zvyšovať. Najskôr sa objaví stúpanie Jaizkibel, ktoré je známe z Clasica San Sebastian, rozhodujúce momenty sa odohrajú na posledných dvoch kopcoch. Pre etapový triumf bude kľúčovým prejazd cez prudkú prekážku Eikano Gaina, kde sa priblížia sklony až k dvadsiatim percentám. Tento krátky kopec vrcholí len sedem kilometrov pred cieľom, preto bude pasovať útočným vrchárom s dobrou formou, aby okamžite na začiatku podujatia vytvorili v klasifikácii hierarchiu. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop