Baskicko: Časovku aj líderský dres si vychutnáva Roglič, obdivuhodný výkon Sky

5.4.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
4. 5.4. rovinata etapa ciel rovina Lodosa > Lodosa 19,4 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 63 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
 
 
Organizátori sa rozhodli tradičnú baskickú časovku presunúť zo záveru podujatia do jeho stredu. Preteky sa týmto krokom stali ešte napínavejšie, pretože tí jazdci, ktorí boj proti chronometru nezvládli podľa svojich predstáv, mohli chýbajúce sekundy dohnať v ďalších kopcovitých etapách.

Časovka merala necelých dvadsať kilometrov a do kariet nahrávala čistokrvným špecialistom. Na trati sa totiž neobjavili žiadne kopce či tajné zákutia, ktoré mali narobiť paseku. Na tento deň sa najviac tešil Primož Roglič, ktorý mal dnes získať k dobru najviac sekúnd. Z ostatných favoritov si na etapu brúsili zuby aj Julian Alaphilippe či Ion a Goreke Izagirreovci, no a nesmieme zabudnúť ani na časovkárskych špecialistov zo Sky Jonathana Castrovieja a Vasila Kiyrienku.

Dejiskom súbojov bolo mesto Lodosa, ktoré má asi 5-tisíc obyvateľov a ktoré sa preslávilo svojimi ostrými čili papričkami. Prvým mužom na štarte bol presne o 14:15 Lukas Pösteberger z Bory - Hansgrohe. Tým posledným zase vedúci muž Julian Alaphilippe, ktorý by si veľmi rád napravil zatiaľ nie príliš vydarenú sezónu.
 
Ako sedemnásty v poradí sa na svoje dobrodružstvo vydal Patrick Bevin z BMC. A rodák z Nového Zélandu pozíciu favorita zo širšieho okruhu potvrdil. Časom 22:35 sa usalašil na priebežnom prvom mieste. Na štart a následne do cieľa prichádzali ďalší a ďalší pretekári, ktorí ho neohrozili. Na rad tak domáci Jonathan Castroviejo. Jazdec Sky si však najšťastnejší deň nevybral a na o dva roky mladšieho Bevina stratil päť sekúnd. Elitnú trojicu zatiaľ dopĺňal Michal Kwiatkowski. Poľský pretekár stratil na vedúceho jazdca jedenásť sekúnd.
 
A do tretice zástupca britského tímu. Ani Vasil Kirienka, ktorý v roku 2016 nosil počas časoviek dúhový dres majstra sveta za výhru v Richmonde, však dnes na Patricka Bevina nestačil. Na medzičasoch to bol veľmi tesný súboj, na cieľovej čiare však Bielorusovi chýbali dve sekundičky! Sila tímu Sky tak dnes na víťazstvo nestačila.
 
Čas pokročil a na štart sa chystali tí najlepší. Elitnú dvadsiatku otvoril Španiel Igor Anton. Až polovica z týchto dvadsiatich pretekárov bola španielsky hovoriacich, čo len potvrdzuje španielsku a kolumbijskú vrchársku silu. Potom ako došiel do cieľa na výbornom siedmom mieste Dylan Teuns, mali v Top 10 po troch zástupcoch už dva tímy. Ku Sky sa pridalo BMC. Všetko sa ale ešte malo meniť...
 
Do cieľa prišiel aj David De La Cruz. Opäť Španiel a opäť zástupca tímu Sky. Patrila mu priebežná šiesta priečka a pre Britov sa tak črtal naozaj zaujímavý deň. Ku Kirienkovi, Castroviejovi a Kwiatkowskemu sa totiž pridal už štvrtý muž v Top 10. Na medzičasoch zase strácali Quintana s Uránom, ktorí tak potvrdili, že časovka medzi kolumbijské tajné zbrane nepatrí. 
 
Potom sa réžia zamerala na štartovaciu rampu posledné dva razy. Čakali na nej už len Primož Roglič a Julian Alaphilippe. Snáď dvaja najväčší favoriti. Jedine oni ešte mohli ohroziť nadvládu Patricka Bevina. Aj keď im o víťazstvo v etape primárne rozhodne nešlo. Výborne dnes odjazdil jeden z lídrov Bory, ďalší Patrick, tento raz Konrad. Časomer sa mu zastavil na čase 23:12. Nesklamal ani ich druhý zástupca Emanuel Buchmann, nemecký pretekár finišoval časom 23:24.
 
 
roglic 18 itt na vysku basf gomez
Primož Roglič dnes na trati (© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
V GC bol rozdiel medzi prvým a druhým miestom len osem sekúnd. Naozaj málo na to, aby sa táto strata nedala počas takmer dvadsiatich kilometroch eliminovať. Záverečné chvíle dnešného dňa tak patrili súboju Rogliča a Alaphilippeho. Na medzi časoch sa dialo to, čo sme očakávali. Jazdec Lotta NL - Jumbo sa dostával na čelo celého podujatia! Okrem toho si tiež na veľké problémy časom 23:37 zarobil Gorke Izagirre.
 
Stále však nebola rozlúštená zásadná záhada dneška. Roglič svojim časom totiž ohrozoval aj Patricka Bevina. Na riešenie sa ale dlho nečakalo. Slovinský pretekár vyhral časovku na Okolo Baskicka už po druhý raz za sebou! Na pretekára BMC získal deväť sekúnd a okrem víťazstva v etape, si tiež oblečie dres pre lídra pretekov. Julian Alaphilippe finišoval napokon ôsmy, na "kolegu" stratil 42 sekúnd.
 
Slovinca na stupňoch víťazov doplnil Patrick Bevin, ktorý opäť ukázal, že časovky sú jeho doménou. Pozície tri, štyri a päť zase patria tímu Sky. Kirienka, Castroviejo a Kwiatkowski ukázali svoju ohromnú silu. V Top 10 sa ocitol aj David De La Cruz. Od britského tímu skutočne pozoruhodný výkon! Dvojicu pretekárov do najlepšej desiatky dodalo aj BMC.
 
V GC sa teda na čelo dostal dnešný víťaz. Na Alaphilippeho má k dobru 34 sekúnd. Na tretiu priečku sa prebojoval "skokanom časovky" Bauke Mollema (dnes skončil desiaty a vyhupol sa tak o osem miest), na štvrtú Patrick Konrad a na piatu sa prepadol Gorke Izagirre. Naopak, jeho brat Ion získal k dobru päť pozícii. Mierne stratila španielska dvojica Mikel Landa a Pello Bilbao, o čosi viac Romain Bardet. Dve kopcovité etapy, ktoré nás a pelotón ešte čakajú, teda ešte prinesú tuhé súboje.
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 22:26 50
2. BEVIN Patrick BMC Racing Team link ikonka 00:09 20
3. KIRIENKA Vasil Team Sky link ikonka 00:11 8
4. CASTROVIEJO Jonathan Team Sky link ikonka 00:14  
5. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:20  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:23  
7. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 00:23  
8. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:23  
9. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:23  
10. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:23  
 
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 13:41:26 8
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:34  
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:33  
4. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 01:36  
5. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:42  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:48  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:51  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:57  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:08  
10. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Krátke preview etapy:
Časovka jednotlivcov patrí na tieto preteky, ale úplne rovinatá previerka je zriedkavým počinom zo strany organizátorov. Na trati neuvidíme ani len náznak nejakého stúpania a s výnimkou úvodnej časti to nie je ani technická záležitosť, preto bude svedčať časovkárskym špecialistom. Dvadsať kilometrov poskytuje dobrú príležitosť, aby táto disciplína poriadne poprehadzovala poradím, a pre klasických vrchárov to má signalizovať len jediné. Aby útočili v kopcoch.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop