Baskicko: Posledná etapa pre Masa, Roglič oslavuje, Landa druhý dnes i celkovo

7.4.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 7.4. rovinata etapa ciel rovina Eibar > Alto de Arrate 122 km Mas
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 1
profil etapy, 2853 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
 
 
Záverečný deň v Baskicku bol veľmi náročný. Mal síce iba 122 kilometrov, čo pretekári plánovali zvládnuť iba za niečo vyše tri hodiny, no nastúpalo sa až 2853 metrov s ôsmimi stúpaniami. Boli to typické baskické kopčeky, ktoré nemali ani v jednom prípade viac ako šesť kilometrov, ale bolo jasné, že tak ako v každom predchádzajúcom ročníku pelotón poriadne potrhajú a vytvoria sa nemalé rozdiely.
 
Primož Roglič stál pred najťažšou skúškou svojej kariéry. Vyhral už Okolo Azerbajdžanu, Slovinska i v Algarve, ale toto bol prvý etapák World Tour, ktorý chcel ovládnuť a pred ním tu vyhrávali iba také esá ako Valverde, Contador, Quintana či Rodríguez. Naposledy vyhral v Baskicku pretekár, ktorý sa nedostal na pódium Grand Tour, ešte v roku 2006 José Gómez. Mladý Slovinec mal k dispozícii 117-sekundový náskok na Mikela Landu, no vedel, že Movistar bude ďaleko silnejší ako LottoNL.
 
Pred štartom zaujala informácia, že v Sky sa nebudú môcť spoľahnúť na Michala Kwiatkowskeho, ktorý sa po dohode s tímom kvôli vyčerpaniu rozhodol nenastúpiť. Vo včerajšej etape mal prekvapujúce problémy, keď do cieľa dorazil až v poslednej skupine.
 
Úvod bol veľmi nervózny. Ešte v neutrálnej zóne sa padalo. Nemali sme ale správy o problémoch favoritov. Od ostrého štartu sa začalo masívne útočiť, situácia bola často neprehľadná a tempo vysoké. V jednom momente ostal vzadu v druhej časti balíka aj samotný Roglič, ale po desiatich minútach boja sa jeho skupina spojila späť s hlavným poľom. Bol to ale malý signál, že Slovinec predsa len nemusí byť až taký silný, skúsený a nemá ani taký dobrý tím, aby dnešný deň hravo zvládol.
 
V prvej hodine sa vytrvalo útočilo. Dopredu sa dostali na chvíľu rôzne mená, tlačili sa tam aj ľudia z Movistaru či Sky. Napokon sa dopredu dostala partia štrnástich ľudí ako David López a Tao Hart (2x Sky), Carlos Betancur a José Rojas (2x Movistar), Carlos Verona a Lucas Hamilton (2x Mitchelton), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Enric Mas (Quick-Step), Jesus Herrada (Cofidis), Ilnur Zakarin (Kaťuša), Jesper Hansen (Astana), Gregor Mühlberger (Bora), Valentin Madouas (FDJ) a Gorka Izagirre (Bahrain Merida). Španielovi absolútne nevyšla včerajšia etapa, v ktorej dostal devätnásť minút a padol z piatej pozície celkového poradia hlboko dozadu.
 
V hlavnej skupine ostalo už iba cca. 60 pretekárov a viedli ju jazdci Treku, Roglič nemal pri sebe už ani jedného kolegu. Čelo malo štyridsať kilometrov pred páskou náskok minúty a pol. Nespolupracovali ideálne, niektorí borci nestriedali vôbec. Najviac ťahali Hart, Rojas, Verona, Zakarin a De Gendt.
 
Pod tretím kopcom od konca Izua (4,7 km; 8,8 %) sa pelotón rozrástol o ďalších pár ľudí a rozostup sa znížil iba na 70 sekúnd. Vpredu s tým nebol spokojný De Gendt a zavelil k zvýšeniu tempa. Chytili sa ho Mühlberger a Verona. Už sa ukazovali vrchárske danosti. Neskôr ich doplnil ešte Mas, ktorý bol najvyššie v poradí, ale až s mankom vyše štyroch minút. Jeho kolega Alaphilippe mal dnes, tak ako sme včera prorokovali, veľké problémy a bolo jasné, že vypadne z Top 10.
 
V polovici kopca sa dopredu vydal Mikel Landa (Movistar). Už nemal na čo čakať, potreboval dve minúty. Primož Roglič (LottoNL) sa ho držal ako kliešť. Ion Izagirre (Bahrain Merida) a Nairo Quintana (Movistar) sa tiež nechceli zahanbiť a doplnili duo na čele GC. Kolumbijčan následne viackrát vyskúšal šťastie, no Roglič si to strážil. Bolo však otázne, či je to rozumné, pretože súperom Slovinca bol hlavne Landa.
 
Verona, Mühlberger, De Gendt a Mas prešli vrcholom kopca s náskokom 1:15 na skupinu favoritov, ktorá už bola poriadne vyselektovaná. Verona definitívne získal vrchársku klasifikáciu. Ich náskok klesol na necelú minútu.
 
V zjazde skupina top favoritov dobehla Betancura, no ten namiesto toho, aby ťahal ako o život dvoch kolegov, šiel pomaly a zozadu ich doskočilo vyše dvadsať ľudí aj s Mollemom, Buchmannom, Bilbaom, Costom či De la Cruzom. Vôbec sme celý deň nevideli Urána. Druhý muž vlaňajšej Tour nebol v tejto partii. Nasledoval predposledný kopec Urkareg (5,9 km; 4 %). Ten nepriniesol žiadny vzruch. Nič zásadné sa tu nestalo.
 
Pred záverečným a najznámejším kopcom Alto de Arrate (3,1 km; 12,7 %), ktorý vrcholil iba dva kilometre pred páskou, mala partia vpredu iba dvadsať sekúnd, takže to s ňou vyzeralo zle. Za nimi to ťahali jazdci Movistaru a Sky. Rogilič takmer celú etapu zvládol osamote za zadným kolesom Landu alebo Quintanu.
 
Z úniku mal najviac síl Mas, mal nie len šancu vyhrať, ale aj polepšiť si v poradí, keď prišiel pod kopec s náskokom pol minúty. Napríklad taký štvrtý muž poradia Alaphilippe tam dávno nebol, piaty Mollema sa veľmi trápil a štatút nezvestného mal aj Urán. Mas teda mal nakročené do Top 10 a nie len to. Jacka Haiga sme tiež nevideli a mladík mal šancu dostať sa aj do bieleho dresu.
 
Z favoritov najprv zaútočil Quintana a po chvíli si ho doskočil Landa. Roglič sa na to vykašľal a snažil uzavrieť preteky svojim a hlavne rozumným tempom. Nairo celý týždeň jazdil ako slobodný gróf a ani tentoraz svojmu lídrovi Landovi nepotiahol. Nebolo to najrozumnejšie, pretože Roglič sa začal veľmi trápiť. Bolo už ale neskoro. Slovinec nestrácal ani minútu a navyše pod vrcholom už s vedomím úspechu ožil. Landa naopak pochopil, že nevyhrá ani etapu.
 
23-ročný domáci pretekár Enric Mas po perfektnom a veľmi taktickom výkone získal svoje najväčšie víťazstvo a ďalšie pre Quick-Step v tomto roku. Posunul sa do Top 10 i bieleho dresu. Mikel Landa v cieli stratil dvanásť sekúnd. Nasledovali Izagirre, Theuns a Quintana s polminútovným mankom. Primož Roglič finišoval v menšej skupinke so stratou 54 sekúnd s prehľadom si celkový triumf postrážil. Mollema dostal až 1:38. Zaujímavosťou je, že v Top 10 etapy sa objavili až traja ľudia z Bory, a to ich dlhodobo budované a nemecky hovoriace nádeje.
 
Primožovi Rogličovi ostalo 69 sekúnd náskoku a Mikel Landa tak trochu prekvapujúco prerušil štvorročnú sériu španielskych slávnych víťazov. Ion Izagirre si tretiu pozíciu zaslúžil vďaka aktívnej jazde vo včerajšej etape i tradične kvalitnej časovke. Pódiové umiestnenie na týždňových etapákoch je už pre neho klasikou a zdá sa, že sa definitívne oklepal po ťažkom zranení z Tour. Tesne pod pódiom ostal Emanuel Buchmann z Bory. Nemec predviedol veľmi nenápadný, ale kvalitný výkon a využil aj to, že ostatní mali aspoň jeden zlý deň. Hoci odišiel s neobľúbenou priečkou, v Bore by mali byť s ním veľmi spokojní. Piatu pozíciu obsadil Nairo Quintana, ktorý naďalej nevyhráva a nevyhráva. Formu iba buduje.
 
Roglič si pripísal aj triumf v bodovacej súťaži, vrchárska patrí Veronovi. Ako sme avizovali, Mas dnes bral takmer všetko vrátane dresu do 25 rokov. V GC sa vyšplhal až na šieste miesto. Medzi tímami zvíťazil celok Bahrain Merida, ktorý trochu prekvapujúco zdolal Movistar.
 
Preteky v pondelok zosumarizuje kolega Juraj Pivarči...
 
 
Výsledky
1. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 3:17:34 50
2. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:12 20
3. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:27 8
4. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:27  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:30  
6. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:45  
7. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:47  
8. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:54  
9. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:54  
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:54  
 
 
 
Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 20:53:47 400
2. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:09 320
3. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:42 260
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:14 220
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:17 180
6. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 03:14 140
7. holandsko MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:17 120
8. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 03:14 100
9. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 03:17 85
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 03:14 70
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záveru etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 8,2 km - Trabakua: dĺžka 3,2 km; sklon 5,2 %
3 20 18,9 km - Gontzagaraigana: dĺžka 3,6 km; sklon 5,5 %
3 20 25,9 km - Bizkaiko Begiratokia: dĺžka 4,7 km; sklon 4,8 %
3 20 39,4 km - Muniketa Gane: dĺžka 4 km; sklon 6,4 %
2 20 63,6 km - Eigeta: dĺžka 4 km; sklon 6,8 %
1 20 89,6 km - Izua: dĺžka 4,7 km; sklon 8,8 %
3 20 104,7 km - Urkaregi: dĺžka 5,9 km; sklon 4 %
1 20 119,9 km - Alto de Arrate: dĺžka 3,1 km; sklon 12,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Na koniec to najlepšie. Krátka etapa s ôsmimi horskými prémiami bude veľmi ťažkou vrchárskou previerkou, ktorá sa nachádza na konci náročného podujatia. Pretekári dostanú len minimálny priestor na zotavenie  a tie najdôležitejšie momenty odpáli kopec Izua, kde sa objavia aj dvojciferné gradienty. Predposledné stúpanie Urkaregi nie je také vyzývavé, ale aj tak ešte viac unaví jazdcov pred cieľovým kopcom. Posledná previerka Usartza síce meria iba 3100 metrov, ale jeho sklon nesklesne pod dvanásť percent, cesta mierne zvoľní iba pred vrcholom. Po jeho prekonaní zostávajú do cieľa ešte dva kilometre. Klasifikácia sa definitívne uzatvorí až na tomto stúpaní, Usartza môže na konci podujatia a ťažkej etapy niektorého z favoritov zaskočiť, alebo podporiť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop