Prvý týždeň na Gire: Zatiaľ vyučuje Mitchelton - Scott, Froome nie je vo svojej koži

14.5.2018, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Už prvý týždeň Gira vytvoril niekoľko nezanedbateľných rozdielov medzi favoritmi, ale stále to bol len predkrm toho, čo nás bude čakať v druhej časti pretekov. Úvodné dni perfektne vyšli tímu Mitchelton - Scott, spokojný musí byť aj Elia Viviani, do nepohodlnej pozície sa dostali Froome s Aruom.
 
 
Froome sa musí výrazne zlepšiť
 
Celkovú klasifikáciu ovplyvnili štyri etapy. Hneď jeruzalemská časovka potešila tých favoritov, ktorí na taliansku GT okamžite dorazili vo veľmi dobrej forme. Tom Dumoulin začal obhajobu presne tam, kde pred rokom skončil pri svojom veľkom triumfe - výborným výkonom v jazde proti chronometru. A preto právom hľadí s dôverou na kľúčovejšiu ITT tretieho týždňa.
 
Hneď počas prvého dňa sme uvideli niekoľko znakov, ktoré sa potom objavovali v priebehu nasledujúceho súťažného bloku. Zistili sme, že Simon Yates a Domenico Pozzovivo parádne naladili svoju výkonnosť a naopak, Chris Froome a Fabio Aru nedokázali konkurovať súperom v intenzívnych koncovkách ťažších etáp. Obaja prekvapujúco rátali straty aj na konci štvrtého dňa.
 
 
yates s 18 giro ruzovy zozadu rcsf
Simon Yates v cieli 9. etapy (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Jeruzalemská časovka bola dôležitá aj z toho pohľadu, že ešte pred jej štartom spadli Chris Froome a Miguel López. Nevieme posúdiť, ako ich ovplyvnili tieto kolízie po zdravotnej stránke, no je isté, že ani jednému táto nepríjemnosť nepomohla. Kolumbijský cyklista sa cítil nesvoj vo výbušnom finále v Caltagirone, kde by za iných okolností musel finišovať medzi najlepšími. López spolu s Astanou však dorazili so sebavedomím do prvých kopcov a na Etne a Gran Sasso potvrdili, že disponujú jednou z najlepších vrchárskych zostáv na podujatí. A Miguel López sa to naozaj snažil zužitkovať, ale jeho ataky v silnej skupine favoritov zostali vždy pokryté, a potom na páske rátal menšie straty. Aj keď Astana nedokázala získať želané výsledky, nepochybujeme, že bude patriť medzi dôležité faktory tých najťažších horských etáp, čo môže posunúť v poradí Lópeza a niektorým favoritom veľmi znepríjemniť príchod do Ríma.
 
Chris Froome dobre vedel, že na Gire ho nečaká jednoduchá misia. Dva pády a strata dve a pol minúty na veľmi silných konkurentov však museli negatívnym spôsobom ovplyvniť jeho sebavedomie. Britský jazdec sa nevzdáva a stále sa môže spoliehať na Zoncolan, ďalšiu časovku a tri horské etapy záverečného týždňa, no aby mu pomohli tieto náročné previerky, jeho výkonnosť musí stúpnuť rapídnym spôsobom. Froome nemá svoju osvedčenú formu a videli sme to už v Andalúzii, na Tirrene a Tour of the Alps, že mu robia problémy vypäté koncovky, ktoré finišujú na stúpaní. V tomto smere sa zatiaľ nič nezmenilo a tím Sky musí teraz veľmi rýchlo vytiahnuť svoje hlavné tromfy, aby sa predstavil Froome na špičkovej úrovni na Zoncolane. Majú na to už len niekoľko dní.
 
 
froome 18 giro dojazd smutny rcsf
Sklamaný Chris Froome v cieli 9. etapy (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Domácim fanúšikom nerobí radosť Fabio Aru. Zdá sa, že jeho komplikované obdobie pred Girom si vyžiadalo svoju daň, a jazdec tímu UAE Emirates tak pokračuje v snaživých, no nedostatočných výkonoch, aké predvádzal aj na Tour of the Alps. Aru je však typický cyklista hodiaci sa na trojtýždňovú zaberačku, jeho forma môže postupne stúpať a na konci pretekov sa môže objaviť v oveľa silnejšom prevedení.   
 
 
Veľká úroveň v kopcoch
 
Počas prvého týždňa bola radosť pozerať sa na jazdcov Mitchelton - Scott. Vyhrali dve etapy, štyri dni nosia ružový dres a na prvých dvoch miestach v poradí sedia ich hlavné hviezdy. Simon Yates a Esteban Cháves dokonale využili obidve najťažšie etapy tohto súťažného bloku a ich úspechy boli okorenené výborným tímovým predstavením. V šiestej a deviatej etape odviedol perfektnú podpornú prácu Jack Haig, čo jeho lídri patrične zužitkovali. Talentovaného austrálskeho cyklistu spomíname preto, lebo jeho kvalitné výkony v podstate nepustili k slovu Kreuzigera s Nievem, obaja výborní vrchári tak mohli šetriť energiu na druhú časť pretekov, čo bolo prospešné pre celú zostavu. Yates s Chávesom majú právo pôsobiť sebavedomým spôsobom, jazdia vo forme, a bude už len na vedení Mitchelton - Scott, aby túto výhodu dokázalo zužitkovať aj v náročnejšej druhej časti podujatia.
 
 
chaves 18 yates triumf giro rcsf
Cháves s Yatesom pri triumfe v 6. etape (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Obhajca prvenstva Tom Dumoulin predviedol skvelý výkon v časovke, ale potom už nepatril medzi aktívnych jazdcov. Aj takýto pragmatický prístup mu stačil na priebežné tretie miesto v GC, no je prekvapením, že v niektorej z etáp, kde proti sebe bojovali a šprintovali favoriti na titul, nezískal na svoju stranu viac času, keďže má dobrý finiš. Len ďalšie horské previerky ukážu, či sústredí svoju formu na najdôležitejšie kopce v druhej časti Gira, alebo mu čosi chýba oproti minuloročnej edícii. Stále sa však nachádza vo výhodnej pozícii.
 
Od Tour of the Alps drží vynikajúcu vrchársku fazónu Domenico Pozzovivo a taliansky jazdec patril medzi najsilnejších na všetkých doterajších relevantných stúpaniach. A keď mu vyšla aj úvodná časovka, stupne víťazov má na dohľad. Bol to práve on, kto sa zmohol k peknej akcelerácii na Gran Sasso a postaral sa o to, že Froome v deviatej etape toľko zaostal. Jeden zaujímavý údaj. Spoločnosť Velon zverejnila hodnoty jeho útoku na konci Gran Sasso. Pozzovivo útočil stopäť sekúnd na 750-metrovom úseku s priemerom deväť percent a dosiahol pri tom priemerný výkon 470 wattov. Sú to špičkové hodnoty, ale napriek tomu sa za ním udržalo niekoľko favoritov. Vrchárska úroveň na Gire je tak mimoriadne vysoká.
 
 
pozzovivo 18 giro podpisuje rcsf
Domenico Pozzovivo pred štartom 6. etapy (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Postaral sa o to aj Thibaut Pinot, ktorý sa dostal v troch ťažkých etapách na stupne víťazov. Francúzsky jazdec odštartoval podujatie presne tak, ako potrebuje. Nestratil zbytočný čas, v niektorých prípadoch si polepšil bonifikáciami a pri tom všetkom by mala jeho forma ešte stúpať. Ako skúsený a už vyzretý jazdec by si mal postrážiť aj náročnosť záverečného týždňa. George Bennett a Michael Woods potvrdili svoje zámery zabojovať o Top 10 a v tejto spoločnosti ich dopĺňajú Richard Carapaz a Rohan Dennis, ktorým vyšiel úvodný blok nad očakávanie. Ekvádorský pretekár uchmatol jednu etapu a v kopcoch pôsobil sviežo, takže po dosiahnutí veľkého výsledku v ôsmej etape môže bez tlaku trénovať odolnosť na trojtýždňové preteky. Podobne je na tom aj Rohan Dennis, ktorému sa podarilo nosiť ružový dres štyri dni a pohybovať sa medzi najlepšími. Austrálsky cyklista určite prežíva na Gire podnetné dni.
 
V šprintérskych etapách sa všetko točilo okolo Eliu Vivianiho. Pred pretekmi neskrýval ambície, že chce ovládnuť bodovaciu súťaž a vyhrať niekoľko etáp. V bitke o cyklámenový dres si už vybudoval pekný náskok a potešili ho aj dva triumfy. Tie ukoristil v Izraeli, k maximálnej spokojnosti mu chýba už len víťazný zárez na domácej pôde. Pre ďalší vývoj šprintérskych etáp bolo dobré, že v jednom prípade ho pokoril Sam Bennett. Motivácia írskeho cyklistu určite osvieži nasledujúce hromadné dojazdy pelotónu. Po jednom etapovom triumfe získali Tim Wellens a Enrico Battaglin. Obidvaja sa prezentujú vo veľmi dobrej forme, preto si zaiste ešte nájdu vyhovujúce profily, aby zabojovali o ďalšie úspechy.         
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po prvom týždni
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 37:37:15  
2. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 00:32  
3. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:38  
4. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:45  
5. POZZOVIVO Domenico Bahrain-Merida Pro Cycling 00:57  
6. CARAPAZ Richard Movistar Team 01:20  
7. BENNETT George Team Lotto NL-Jumbo 01:33  
8. DENNIS Rohan BMC Racing Team 02:05  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team 02:05  
10. WOODS Michael EF Education First - Drapac 02:25  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. VIVIANI Elia Quick-Step Floors 178  
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 100  
3. MODOLO Sacha EF Education First - Drapac 73  
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 55  
2. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 47  
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 36  
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po prvom týždni
1. CARAPAZ Richard Movistar Team 37:38:35  
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 01:14  
3. O'CONNOR Ben Team Dimension Data 01:16  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop