Yatesova jazda na Gire demoralizuje konkurenciu, nemá žiadne slabiny

21.5.2018, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V druhom týždni sa maximálne naplnil potenciál každej etapy. V celkovej klasifikácii úspešne tlačil na svojich súperov Simon Yates, konkurenciu dostal do úlohy štatistov. A nezmenil to ani Chris Froome. V šprintérskych etapách udržali svoje privilégium Bennett s Vivianim.
 
 
Odštartuje obrat Dumoulinova časovka?
 
Na prvý pohľad sa mohlo zdať, že druhý súťažný blok neposkytuje vyzývavé profily a o ružový dres sa bude intenzívne bojovať len na Zoncolane. Opak bol pravdou. Hneď po voľnom dni vybuchol Esteban Cháves a razom dostala výraznú trhlinu dovtedy skvelá práca a pozícia tímu Mitchelton - Scott. Celé bremeno úspechu v klasifikácii zostalo len na Simonovi Yatesovi, ale ten sa s tým vysporiadal bravúrne.
 
Po každej úspešnej etape musel opakovať dookola to isté, že potrebuje získať čas na Dumoulina kvôli časovke. Spôsob, akým sa mu to darilo, nadväzuje na jedinečné výkony, ktoré v poslednom čase predviedli na Gire Vincenzo Nibali v roku 2013 a Alberto Contador v sezóne 2011. Útok v meste Ossimo len dokladoval, že bude zbierať čas všade tam, kde dostane príležitosť, a jeho pohyby na Zoncolane a vo finále pätnástej etapy ho predstavili v mimoriadne silnej verzii, v najlepšej, akú sme u neho kedy videli. Bolo obdivuhodné, že po Zoncolane dokázal v nasledujúcej previerke roztrhať na kusy všetkých ostatných favoritov, že ho nezmohla únava.
 
 
yates s 18 giro palec hore rcsff
Simonovi Yatesovi patril aj druhý týždeň (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V ostatnom čase nebývalo zvykom, aby líder poradia na GT tak vehementne útočil, ale Yates to má v hlave dobre usporiadané a presne vie, čo má robiť, aby poprel účinky rovinatej ITT. Jazdí s ľahkosťou a sebavedomým a všetko to dokáže pretaviť do agresívnej cyklistiky. Zatiaľ mu nedochádzajú sily, preto môže s dôverou hľadieť na finále pretekov. Časovka a tri horské etapy môžu všetku zmeniť, ale ani jeho súperi zatiaľ nevidia nádej, že sa im ho podarí zastaviť. Yates jazdí skvele od začiatku podujatia, preto sa budú ostatní spoliehať, že mu jednoducho musí dôjsť para alebo ešte stále len 25-ročný jazdec musí počas takýchto pretekov prežiť aj nejaký slabý deň. Uvidíme, ako to zvládne, ale bude ho hnať dopredu obrovská príležitosť vyhrať svoju prvú GT.
 
Forma Toma Dumoulina stúpla v druhom týždni a prvý signál poskytol na konci jedenástej etapy, keď výborne sekundoval Yatesovmu ataku na záverečnom krátkom kopci. Po tomto sebavedomom výkone si veril aj na ťažké víkendové stúpania, Zoncolan a finále na vrchole Sappada zvládol v skupine najlepších, čo ukázalo jeho kvality, ale nebol najlepší. A to bol pre holandského cyklistu problém, lebo Yates kontinuálne zvyšoval svoj náskok na čele poradia. A pred časovkou sa vyšplhal rozdiel medzi nimi do takých výšok, že Dumoulin musí vytiahnuť svoje najväčšie majstrovstvo, aby sa dostal po ITT do ružového dresu. Nepochybujeme, že jazdec tímu Sunweb bude na túto úlohu pripravený, ale aj keď sa mu to podarí, nebude mať stále nič vyhrané. Na prichádzajúcich troch cieľových stúpaniach sa potom stane hlavným nepriateľom chladnokrvného tímu Mitchelton - Scott. V minulom roku získal cennú skúsenosť, že dokáže predvádzať svoje najlepšie výkony aj na konci GT, takže ak predvedie skvelú jazdu proti chronometru, môže práve on naštrbiť Yatesovu dominantnosť. Ale na ako dlho?
 
 
dumoulin 18 giro finis rcsf
Tom Dumoulin na Zoncolane (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Tretí týždeň zapasuje len niektorým z nich
 
Miesto na stupni víťazov hypnotizuje Domenica Pozzoviva a Thibuata Pinota. Domáci jazdec zvládol Zoncolan na výbornú, ale vzhľadom na jeho výkonnosť a pomery v GC nevyťažil z brutálneho výstupu toľko, čo potreboval. Kvôli svojej slabšej časovke potreboval vytvoriť väčšie rozdiely a aktívnejší prístup by mu svedčal aj na konci pätnástej etapy. Pozzovivo nikdy neskončil na pódiu na GT, teraz ho má na dosah, ale ak chce dosiahnuť životný výsledok, musí predviesť formu aj na pravidelných a tempárskych stúpaniach záverečného týždňa.
 
Thibaut Pinot prežil bez väčšej ujmy výbušné Ossimo a príliš prudký Zoncolan a stále hľadí na Top 3. Na Zoncolane ukázal slabosť, ale veľmi mu pomohlo, že nasledujúci deň dokázal pôsobiť sviežejšie. Francúzsky jazdec má dobrý tempársky motor a v tomto smere si príde na svoje v záverečných horských etapách. Ak mu vydrží lezecká vytrvalosť, dostane jedinečnú šancu nadviazať na tretie miesto z TDF v roku 2013.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajťažší dojazd na Gire
 
 
Bolo sympatické, že po nie celkom vydarenom úvodnom týždni Miguel López neprestával bojovať a stále mohol rátať s podporu celej Astany. Postupne sa dostáva do vynikajúcej formy. Na Zoncolane a na konci jedenástej etapy sa pohyboval vo svojom obľúbenom teréne a chcel to aj využiť, ale v oboch prípadoch sa nechal trošku uniesť a po prílišnej aktivite mu potom chýbala energia, aby získal čas na niektorých favoritov. V nasledujúcich horských etapách už takéto chyby nedopustí a môže to byť práve López, ak sa dostane do svojej najlepšej formy, kto bude lietať na finálnych kopcoch. Kolumbijský jazdec si musí ustrážiť aj súboj o biely dres, Richard Carapaz sa ukazuje ako odolný protivník. Ten ale neprežil najlepšie momenty na Zoncolane a šetriť ho nebudú ani nasledujúce horské etapy. Ekvádorský borec však bude bojovať o prelomový prienik do Top 10, ktorý sa mu môže podariť vo veku 24 rokov.
 
Na najlepšiu desiatku hľadí s nádejou George Bennett. V kopcoch predvádzal konštantné výkony, a aj keď to nestačilo na tých úplne najlepších, zatiaľ zanechal dobrý dojem. Pred záverečným týždňom má na čom stavať, ale okolo seba bude mať rovnako motivovaných súperov, preto nemôže vypustiť ani jednu etapu. Jedným z nich bude Pello Bilbao, ktorý sa síce v druhom týždni mierne prepadol v GC, ale ešte nikdy sa nepohyboval takto vysoko v poradí, čo vždy dodá pretekárovi potrebný impulz. Uvidíme, ako sa zachová Astana, či bude hrať na dve miesta v Top 10, alebo všetko staví na Lópeza a všetci sa mu prispôsobia. Na vysokých priečkach sa naďalej pohybuje Patrick Konrad a nie je to žiadne prekvapenie, lebo v tomto roku sa niekoľkokrát dostal do najlepšej desiatky na viacerých podujatiach WT. Treba spomenúť aj Rohana Dennisa, ktorý okupuje jedenáste miesto v GC, ale po očakávanom vynikajúcim výkonom v časovke sa môže zaradiť medzi reálneho kandidáta na Top 10. Austrálsky cyklista bojuje v každej etape, a aj keď to nie je pre neho ľahké, nevypustil ani jedno stúpanie.
 
 
konrad 18 giro stupanie bohfb
Patrick Konrad v stúpaní (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Chris Froome sa vytiahol na Zoncolane, ale nebol to moment, ktorý by otočil celé podujatie, lebo hneď na druhý deň znovu ponúkol pohľad, na ktorý sme si zvykli v predchádzajúcich horských etapách. Ostatní favoriti boli nad jeho sily. Prílišná aktivita na Zoncolane ho obrala o energiu, ktorá mu chýbala v pätnástej etape. Je jasné, že nemá takú výkonnosť ako pri triumfoch na Starej dáme, v opačnom prípade by určite zvládol aj finále vedúce na vrchol Sappada. Súperi musia teraz len netrpezlivo čakať, či jeho výkon na konci štrnástej etapy bol iba výnimkou, alebo má niečo pripravené aj na záverečný týždeň.
 
V druhom súťažnom bloku nebolo dopriate útočníkom, akú-takú výnimku využil Matej Mohorič, ktorý zaútočil na konci desiatej etapy. Táto previerka bola zaujímavá aj z toho pohľadu, že Esteban Cháves vypadol z poradia a tento veľmi zlý deň ho mátal vo všetkých nasledujúcich etapách. Kolumbijský jazdec zatiaľ nepozná príčinu svojho zlyhania a rovnako je na tom aj Fabio Aru. Taliansky borec nevie, prečo sa mu nedarí, a talianske média hlásia, že počas pätnástej etapy chcel na podujatí skončiť, ale vedenie tímu ho prehovorilo. Uvidíme, možno sa obaja čoskoro stretnú v úniku v horskej etape.
 
Dve šprintérske koncovky si podmanili dvaja najrýchlejší pretekári. Sam Bennett predviedol jeden z najlepších výkonov v kariére vo finále dvanástej etapy. V daždivých podmienkach sa správal suverénne na záverečnom kopci, a potom vytiahol perfektný šprint. Elia Viviani sa presadil hneď po ňom a týmto víťazstvom zatvoril ústa všetkým neprajníkom, ktorí hovorili o tom, že jeho forma už vyprchala. Bodovacia súťaž bude napínavá až do Ríma.         
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po druhom týždni
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 65:57:37 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:11  
3. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:28  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 02:37  
5. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:27  
6. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 04:47  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 04:52  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 05:34  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 05:59  
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 06:13  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po druhom týždni
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 237
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 197
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 113
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po druhom týždni
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 52
3. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po druhom týždni
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 66:02:04
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:20
3. O'CONNOR Ben Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:45
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop