V Kalifornii Bernal zničil konkurenciu, Van Garderen nesklamal, Sagan nevyhral

21.5.2018, 10:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Minulý týždeň sme sledovali trinásty ročník populárnych pretekov v Kalifornii. Ukázali sa na ňom mladí dravci, ale aj skúsení borci. Egan Bernal vstúpil medzi nesmrteľných, Tejay Van Garderen sa konečne dočkal nejakého výsledku a zase najviac ovešaný jednotlivými úspechmi bol Fernando Gaviria. Nestratil sa ani Peter Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoklip fanúšika
 
 
Bernal dominoval v horách
 
Kam Egan Bernal v tomto roku príde, tam dominuje. Kolumbijčan bol blízko k celkovému víťazstvu už na Okolo Romandie, kde si výborne viedol vo všetkých kopcových dojazdoch. Nakoniec ale mladá puška Sky musela skloniť hlavu pred umením Primoža Rogliča. Slovinec do Kalifornie necestoval a Bernala mohla tešiť aj absencia ostatných elitných vrchárov, s ktorými musel zápasiť vo Švajčiarsku. Chýbal tu Richie Porte, Jakob Fuglsang a Daniel Martin.
 
Cestu za celkovým triumfom v trinástom ročníku začal už v druhej etape. Výstup na Gibraltar Road napovedal, ako sú v Kalifornii rozdané karty. Kolumbijčan sa v tento deň mohol oprieť o tímovú podporu, veď v rozhodujúcom stúpaní Tao Geoghegan Hart nasadil vysoké tempo, z ktorého ostatní pretekári nemohli nastupovať. Potom to už bolo len o Bernalovi. "Zaútočil som dva kilometre pred cieľom a prišiel som do cieľa osamote. Teším sa, že sa mi to podarilo, lebo tím predviedol výborný výkon. Na etapu sme sa pripravili, chceli sme, aby na konci bolo tvrdé tempo."
 
 
kalifornia 18 etapa 3 ilustrak cdtf
Ilustračný záber z tretej etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Ešte dominantnejšie si líder Sky viedol v najťažšej etape v tohtoročnom itenerári pretekov v Kalifornii. Egan Bernal však v ten deň na celkový triumf údajne nemyslel, dopredu ho hnal jeho tím, ktorý sa o neho na americkom etapáku staral na výbornú. To, čo mladý Kolumbijčan v ten deň predviedol, si budú ešte dlho fanúšikovia v Kalifornii pamätať. "Keď som zaútočil štrnásť kilometrov pred cieľom, povedal som si, že musím ísť úplne naplno. Musel som predviesť vynikajúci výkon, lebo tím pre mňa tvrdo pracoval. Len na poslednom krátkom stúpaní som si uvedomil, že môžem vyhrať celé preteky."
 
Šiesta etapa nakoniec definitívne rozhodla o jeho životnom úspechu. Bernal totiž ešte nikdy nevyhral celkovú klasifikáciu na podujatí World Tour, aj keď k tomu bol už niekoľkokrát blízko. Teraz sa mu to konečne podarilo a veľkú zásluhu na tom mal celý tím Sky. "Som veľmi hrdý na tento tím, počas celého týždňa mi veľmi pomáhali. Teším sa, že môžem byť súčasťou takejto zostavy." 
 
 
kalifornia 18 podium efef milica wren
Pódium: Van Garderen - Bernal - Martínez (© Milica Wren / EF Education First)
 
 
Van Garderena forma nesklamala
 
Nie v príliš dobrom rozpoložení prišiel na Okolo Kalifornie Tejay Van Garderen. Skúsený americký cyklista v tomto roku dosahoval podpriemerné výkony, ktoré zanechávali veľké šrámy na jeho psychike. Práve na domácom podujatí chcel jazdec BMC ukázať, že bicyklovať nezabudol. Treba uznať, že hoci v každom kopci na tých najlepších niečo strácal, boli to len nepatrné sekundy. 
 
Van Garderen si na Gibraltar Road prešiel peklom. Dlho sa snažil držať sa zadného kolesa Egana Bernala, ale v náročnom stúpaní stratil kontakt nielen s ním, ale aj s ďalšími jeho súpermi. V druhý deň preto nakúpil prvýkrát, a nie naposledy. Nadobudnuté straty však ešte dokázal eliminovať vo svojej milovanej časovke, kde nenašiel konkurenciu. "Naposledy, keď som štartoval na Okolo Kalifornie, som bol čerstvým otcom. Aj vtedy sa mi podarilo vyhrať časovku, no teraz som si mohol na pódium zobrať svoje dievčatká a osláviť to s nimi. Je to neuveriteľný pocit a neuveriteľný zážitok." 
 
Američan v službách BMC si po svojom dominantnom triumfe dokonca obliekol žltý dres, ale do Sacramenta v ňom neprišiel. Van Garderena však Kalifornia milo prekvapila. Konečne sa mu podarilo urobiť nejaký dobrý výsledok. "Bojoval som zo všetkých síl. Na konci takéhoto dňa musíte len vysloviť poklonu pre svojho súpera. Je veľmi talentovaný a bude mu patriť budúcnosť, jednoducho ma pokoril. Som spokojný s formou a dúfam, že v nasledujúcich pretekoch potvrdím, že moja výkonnosť rastie."
 
 
van garderen 2017 akcia bmcf tdw
Tejay Van Garderen (© BMC Racing Team / Tim De Waele)
 
 
Nestratili sa ani ďalšie talenty
 
V celkovej klasifikácii si výborne viedli aj ďalšie dva veľké talenty svetovej cyklistiky. Daniel Felipe Martinez je úspešným absolventom kolumbijskej vrchárskej školy a síce na Bernala stále čo-to stráca, nasledujúce roky mu dajú množstvo príležitostí poraziť ho. Zatiaľ však Martinez ťahá za kratší koniec povrazu. Ani v Kalifornii ešte jeho čas neprišiel, aj keď Daniel dosiahol zatiaľ najväčší úspech v jeho kariére. "Na World Tour sa mi nikdy nepodarilo skončiť v najlepšej trojke. Je to zlomový okamih mojej kariéry, takže je to pre mňa dôležitý výsledok."
 
Svoje miesto slávy si vybojoval tiež Tao Geoghegan Hart. Pravá ruka Egana Bernala na Tour of California sa nielenže o svojho lídra ukážkovo starala, no v stúpaniach mal Tao lepšie nohy ako skúsenejší pretekári. Jeho veľký deň prišiel v časovke, kde Brit ukázal svoju veľkú komplexnosť. Skončil tretí. "Je to možno môj úplne najlepší výsledok. Vedel som, že idem dobre, pretože som stále dostával informácie od tímového riaditeľa. Dal som do toho všetko."   
 
 
bernal 18 martinez kali efefv
Egan Bernal s Danielom Martínezom (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Gaviria zlomil nepriaznivú šnúru
 
Najviac etapových vavrínov v Kalifornii nezískal Egan Bernal, ale Fernando Gaviria. Ani špurtér Quick-Stepu neprišiel do Ameriky s nejakou oslnivou bilanciou. V posledných pretekov sa mu nie príliš darilo. Totiž posledné víťazstvo rýchlik z Kolumbie dosiahol na začiatku februára, odvtedy na ďalší úspech čakal. Ten prišiel už v prvý deň na Okolo Kalifornie, kde využil skvelú prácu svojho celku. "Teším sa z tejto výhry, ktorú by som nezískal bez môjho tímu. Všetci kolegovia odviedli skvelú prácu a ja som šťastný, že som dokončil víťazným spôsobom výborný výkon celého kolektívu."
 
Gaviria sa tešil ešte dvakrát. Fernando opanoval hromadné dojazdy tiež v piatom a záverečnom dni. V oboch prípadoch ho do šprintu priviedol Maximilian Richeze. "Bolo tu teplo a bolo to tu bláznivé. Na konci som len sledoval zadné koleso Maximiliana, ktorý má bohaté skúsenosti a vie, ako sa pohybovať v hektickej koncovke a pripraviť najlepšiu pozíciu pre šprint. Tieto preteky som si užil." Gaviria tak splnil základnú úlohu, s ktorou do Kalifornie cestoval. Zlomil sériu nepriaznivých výsledkov.  
 
 
kalifornia 18 etapa 5 spurt bohfb
Fernando Gaviria a Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Medzi etapových víťazov sa zaradil opäť aj Toms Skujinš. Lotyš z Trek - Segafredo až tri zo svojich piatich kariérnych triumfov dosiahol práve na Tour of California. V trinástom ročníku sa mu podarilo preľstiť šprintérov v koncovke tretieho dňa. "Len na posledných tristo metroch som si uvedomil, že vyhrám túto etapu. Stále som čakal, že niekto priletí zozadu, ale nestalo sa tak. Koncovka nebola jednoduchá. Pomohlo mi, že som tu už pretekal. Preto som vedel, ako sa mám správať vo finále." Svoj triumf na cieľovej rovinke patrične oslávil, tancom na bicykli. 
 
Ostatní šprintéri budú chcieť na trinástu edíciu Okolo Kalifornie čo najrýchlejšie zabudnúť. Mark Cavendish, Marcel Kittel a Alexander Kristoff sa zviditeľnili iba pri výmenách bicyklov. Caleb Ewan technické problémy nemal, ale zároveň nemal ani na Gaviriu v hromadných dojazdoch. To isté platí, bohužiaľ, tiež o Petrovi Saganovi, ktorý po prvýkrát v Kalifornii nevyhral ani jednu etapu. "Milujem pretekanie v Kalifornii. Ďakujem mojim kolegom, ktorí ma celý čas dobre podporovali. Bol by som veľmi rád pre nich vyhral etapu a takisto aj pre fanúšikov. Ale taká je cyklistika, nemôžete vždy vyhrať." Na najlepšieho slovenského cyklistu sa môžeme tešiť na Okolo Švajčiarska.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 25:34:19 300
2. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:25 250
3. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 02:14 215
4. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 02:16 175
5. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 02:28 120
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 03:01 115
7. MCNULTY Brandon Rally Cycling 03:28 95
8. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 03:50 75
9. DURAŠEK Kristijan UAE Team Emirates link ikonka 03:59 60
10. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 04:01 50
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 45
2. EWAN Caleb link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 42
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 36
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 32
5. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 26
6. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 18
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop