Dauphiné: Prvý cieľový dojazd ovládol Alaphilippe, novým lídrom Moscon

5.6.2018, 21:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 7.6. rovinata etapa ciel rovina Chazey-Ain > Lans-Vercors 181 km Alaphilippe
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
etapa 4
profil etapy, 3227 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Od dnešného dňa preteky úplne zmenili charakter a v nasledujúcich štyroch etapách sa malo finišovať na vrchole stúpania. Po suverénnom výkone v tímovej časovke tím Sky musel brániť v kopcoch žltý dres a silná konkurencia bola pripravená na agresívnu cyklistiku. Lans-en-Vercors nebol dlhou prekážkou, preto favorizoval vrchárov s dobrou akceleráciou ako Alaphilippe, Yates, Martin alebo Benoot. A na páske si mohol prísť na svoje aj líder pretekov Kwiatkowski.
 
Hneď na štarte sa presvedčili cyklisti, že v nasledujúcich dňoch ich nebude čakať nič jednoduché. Brejk sa formoval vyše sedemdesiat kilometrov a za úvodnú hodinu prekonal pelotón až 52 kilometrov. Medzi šťastlivcov sa napokon zaradili Dario Cataldo (Astana), Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Odd Christian Eiking (Wanty-Groupe), Arnaud Courteille, Bryan Coquard (obaja Vital Concept) a Simon Clarke (EF Education).
 
Najvyššie postaveným mužom v úniku bol Jens Keukeliere, ktorý strácal v poradí len 61 sekúnd na žltý dres. Medzi najlepších vrchárov vo vedúcej skupine patrili Dario Cataldo a Simon Clarke. Prvú horskú prémiu uchmatol Boaason Hagen, pred dnešným najťažším výstupom Col du Mont Noir sa ustálil rozdiel medzi skupinami na štyri a pol minúty. Pelotón viedol tím Sky.
 
Na stúpaní HC-kategórie už predvádzal svoje ambície Romain Bardet, jeho kolegovia nasadili na ťažkých sklonoch vysoké tempo. Col du Mont Noir rozdelil vedúcu skupinu a v balíku to skúsili  Boswell (Kaťuša) a Ravasi (UAE Emirates). Na čele pretekov zaútočil Eiking, ktorý získal menší náskok pred ostatnými utečencami, a čoskoro sa k nemu pridal aj Cataldo. Prudké sklony zlomili Coquarda, ktorý sa vracal späť do pelotónu. Dario Cataldo nasadil pred vrcholom sólový pokus, ale Eiking sa držal za ním. Ravasi s Boswellom sa dostali do skupiny prenasledovateľov zloženej z pôvodných utečencov.
 
Dario Cataldo ovládol túto horskú prémiu a stačilo mu to na to, aby sa stal virtuálnym lídrom vrchárskej súťaže. S minútovou stratou jazdili Boswell, Ravasi, Courteille, Clarke, Eikin a Hagen. Pelotón vedený tímom Sky strácal necelé tri minúty, žiadny z favoritov sa tu nepokúsil atakovať. V technickom klesaní začalo pršať, čo využil Cataldo, aby zvýšil svoj náskok pred ostatnými pretekármi.
 
Taliansky jazdec zvýšil svoj náskok na tri minúty pred favoritmi na titul a tím Sky nesmel zabúdať na to, že Cataldo v poradí strácal len 2:15. Britská zostava zrýchlila a štrnásť kilometrov pred cieľom chytila skupinu prenasledovateľov. Pred balíkom tak zostával jedine Cataldo, ten mal v tom momente k dobru dve a pol minúty.
 
Pred cieľovým kopcom vyslal svojich kolegov na čelo balíka Bardet, ešte predtým atakoval Nicolas Edet (Cofidis). Cataldo nabehol na Lans-en-Vercors s výhodou dvoch minút na pelotón. Edet strácal o pol minútu menej, domáceho cyklistu však chytil Sky na najťažších úsekoch stúpania. Britský celok nastavil také tempo, z ktorého sa nedalo nastúpiť, ale napokon to dokázal Guillaume Martin (Wanty Groupe). A francúzsky cyklista rozbehol akciu, čím pripravil Daria Catalda o etapový triumf. Jazdec tímu Astana bol chytený tristo metrov pred cieľom.
 
V špurte do kopca malej skupiny Alaphilippe, Daniel Martin, Thomas a Bardet bol úspešný Alaphilippe, ktorý presne načasoval svoje zrýchlenie. V závere mal problémy Michal Kwiatkowski a poľský pretekár v cieli stratil.
 
Dlhú dobu to vyzeralo tak, že etapu získa únik a statočný sólový atak Daria Catalda, ale z talianskeho jazdca sa stal len smutný hrdina dnešného dňa. Útechou mu bude aspoň vrchársky dres. Na cieľovom kopci stratil dve minúty na skupinu favoritov a postaral sa o to tím Sky, ktorý išiel veľmi dobre.
 
Posledný kilometer vyskočil na sedem percent, a práve tu sa ukázali favoriti s najlepším zrýchlením. Podľa predpokladov o výhru bojovali Julian Alaphilippe a Daniel Martin a na páske si lepšie počínal domáci borec, ktorý sa objavil na čele pretekov len v tom najdôležitejšom čase, a potom nikto nedokázal nasledovať jeho koncovku. Získal tak piate víťazstvo v ročníku a v poradí sa posunul o sedem priečok.
 
Šancu na etapu premárnil Daniel Martin, ktorý urobil pred páskou príliš veľa práce, a následne mu chýbala energia, aby nepustil pred seba Alaphilippa. Vo výbornom predstavení sa ukázal Geraint Thomas, ktorý podobné výbušné koncovky príliš neobľubuje, ale keď vydržal na čele s najlepšími, musí mať veľmi dobrú formu. Vpredu finišoval aj Romain Bardet a to je len znamením, že v nasledujúcich etapách to bude určite skúšať.
 
Záverečné zrýchlenie favoritov neudržal Michal Kwiatkowski a prišiel o žltý dres, ale tím Sky nemusel banovať, lebo po parádnej TTT ho vystriedal na čele poradia Gianni Moscon. A britská zostava má stále v zálohe aj Gerainta Thomasa. V poradí si polepšili všetci najsilnejší jazdci na podujatí, čo sľubuje atraktívnu jazdu v zostávajúcich previerkach.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Dauphiné sú veľmi náročné preteky, tesne pred TdF, ťažko sa tu vyhráva. Odteraz to budú veľmi nepríjemné etapy, dnes som mal jedinú možnosť, ako vyhrať. Preto som išiel na cieľovom kopci úplne naplno, nohy som mal veľmi dobré. Nechcem vyznieť pesimisticky, ale nasledujúce profily sedia vrchárom, a ja som skôr puncheur, bude to pre mňa veľmi náročné. Mojím cieľom bolo vyhrať etapu, čo som splnil. Teraz budem najmä pomáhať Bobovi Jungelsovi."
      
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:26:58 60
2. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 25
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 10
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
5. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:05  
6. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:05  
7. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:05  
8. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 00:08  
9. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:08  
10. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 13:55:30 10
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:48  
5. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:49  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 01:05  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:11  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:13  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:41  
10. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
4-20 79 km - Col de Toutes Aures: dĺžka 2,5 km; sklon 5,1 %
hc 20 37,5 km - Col du Mont Noir: dĺžka 17,5 km; sklon 6,9 %
ciel2 20 Cieľ - Lans-en-Vercors: dĺžka 4,8 km; sklon 7,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Eldorádo cieľových stúpaní tohtoročnej edície odštartuje kopec Lans-en-Vercors. Pokojná úvodná časť etapy bude v ostrom kontraste s tým, čo je pripravené na špeciálnej horskej prémii. Col du Mont Noir vovedie jazdcov do vrchárskej časti pretekov ťažkým spôsobom, hneď skraja stúpania sa objaví niekoľkokilometrový úsek s priemerom deväť percent, po ktorom sa okreše zloženie vedúcej skupiny. Vo finále kopec povolí a po jeho prekonaní bude trvať tridsať kilometrov, kým sa začne štverať na Lans-en-Vercors. Cieľové stúpanie nie je veľmi dlhé, ale väčšinou ponúkne prevýšenie v rozpätí siedmich - ôsmich percent, čo poskytuje priestor na útok. Záverečný kilometer je mierny, preto favoriti nemôžu vyčkávať na poslednú chvíľu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop