CDD: V piatok triumf pre D. Martina, Thomas ušiel všetkým súperom a ide do žltého

8.6.2018, 12:50 | Preteky vo svete | J. Janoťák, L. Timko
5. 8.6. rovinata etapa ciel rovina Grenoble > Valmorel 130 km D. Martin
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
etapa 5
profil etapy, 2635 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Dnešný deň mal opäť napovedať, kto z hlavných adeptov na celkové víťazstvo je na tom najlepšie. Prvý dojazd na kopci na tohtoročnom Critérium du Dauphiné ulovil pre seba Julian Alaphilippe, ale finálne stúpanie, ktoré čakalo cyklistov dnes, bolo už z inej kategórie. Medzi top favoritov na zisk etapy patril Geraint Thomas, ale samozrejme aj elitní vrchári ako Romain Bardet či Dan Martin. Dnešok však mohol priniesť aj úspech úniku. 
 
Ten celodenný sa vytvoril pár kilometrov po zahájení etapy. Dostali sa do neho deviati cyklisti. Zastúpenie vo vedúcej skupine mali samé elitné tímy. Edward Ravasi reprezentoval UAE Team Emirates, Nicolas Edet Cofidis, Thomas De Gendt Lotto Soudal, Carlos Verona Mitchelton-Scott, Laurens De Plus Quick-Step Floors, Matteo Fabbro Kaťušu - Alpecin, Bruno Armirail Groupamu - FDJ, Alexis Gougeard AG2R La Mondiale a Dario Cataldo Astanu. Maximálny náskok tejto skupiny bol tri minúty.  
 
Dnešný náročný deň mali komplikovať aj poveternostné podmienky. Síce pretekárov mala dnes sprevádzať príjemná teplota, očakávala sa maximálna teplota 26 stupňov, to bola však jediná pozitívna správa. V piatok sa vo Francúzsku očakávali silné lejaky, ktoré mali cyklistov ohroziť v závere etapy. Stúpanie na Valmorel (12,7 km - 7 %) malo byť preto ešte ťažšie. 
 
Na trase piatej etapy sa nachádzali tri vrchárske prémie. Prvé dve boli hodnotené ako stúpania druhej kategórie a nachádzali sa na samom začiatku. To prvé Côte de Naysord (3,7 km - 8,5 %) cyklisti absolvovali už na štvrtom kilometri a body si na ňom pripísali Cataldo (Astana), De Plus (Quick-Step) a Fabbro (Kaťuša). Druhý kopec najrýchlejšie vyliezol Edet (Cofidis), no bodovali opäť Cataldo a tiež Ravasi (UAE).
 
Ďalší priebeh dňa bol celkom pokojný. V čele hlavného balíka pracoval tím Sky, ktorý sa tam naskladal od prvého kilometra a snažil sa únik držať na uzde. To sa im celkom darilo a možno aj preto si Cataldo (Astana) po druhej prémii vystúpil z vedúcej skupiny a zaradil sa opäť do pelotónu. Hlavnú úlohu skúsený Talian splnil, keďže si upevnil pozíciu vo vrchárskej súťaži. Vpredu tak bojovala už len osmička pretekárov, no na sile jej to príliš neubralo. 
 
Rozostup medzi čelom a hlavným balíkom sa na méte 70 kilometrov pred cieľom zmenšil takmer o polovicu. Príčinou však nebola zvýšená aktivita jazdcov Sky, ale technické problémy, ktoré musel riešiť pretekár Quick-Stepu. Totiž Laurens De Plus dostal defekt, musel meniť zadné koleso a jeho kolegovia v úniku ho kolegiálne čakali. Potom však vedúca skupina opäť odskočila pelotónu na dve minúty. Dnes to bola taká kontinentálna naháňačka, keď balík nedával úniku veľký priestor.
 
Pohodový piatok skončil presne 50 kilometrov pred páskou. Vtedy jazdcov Sky vymenili v čele pelotónu pretekári Bory - Hansgrohe. Emanuel Buchmann, ktorý pred dnešným dňom okupoval pätnástu pozíciu v priebežnom poradí a na lídra Gianni Moscona strácal dve minúty a jedenásť sekúnd, mal očividne dobré nohy a do záveru si veril. Vpredu sa zatiaľ nič nezmenilo, osmička ideálne spolupracovala.
 
Obavy ohľadom dažďa sa naplnili. Pred nájazdom na Valmorel sa rozpršalo. Nejednalo sa však o nejaký silný lejak, akým si cyklisti museli prejsť včera. Ďalšou dobrou správou pre všetkých súťažiacich bol fakt, že panovalo úplne bezvetrie. Teda v čelnej skupine, pretože v pelotóne totálny víchor rozpútali chlapci z Bory, ktorí chceli stiahnuť náskok vedúcej osmičky na minimum už pred nájazdom na finálne stúpanie. Bolo jasné, že sa dnes únik o etapu nepobije, už len bolo otázkou času, kedy sa skončí ich púť pred kamerami.
 
Sedempercentný kopec Valmorel začal 12 700 metrov pred páskou a nebola to iba Bora, ktorá diktovala tempo. Pridali sa aj borci Bahrajnu-Merida. Viaceré tímy akoby chceli ukázať Sky, že sa ich neboja. Bieli ale tesne pod kopcom predsa len vyšli na čelo a ešte preradili na vyšší stupeň. Balík postupne pohlcoval ľudí vpredu. Najviac síl mali Edet s De Plusom. Francúz padol až päť kilometrov pred páskou, keď mala skupina favoritov už iba 25 ľudí.
 
Marc Soler (Movistar) bol prvým mužom, ktorý vyskúšal favoritov. Za ním vyrazil Adam Yates (Mitchelton). Pochopiteľne hneď reagovalo Sky prostredníctvom Gerainta Thomasa (Sky). Moscon s Kwiatkowskim ale odpadli. Keď sa to znova pospájalo vyrazil dopredu Daniel Martin (UAE). V tímovej časovke ale jeho celok veľa stratil, takže Sky ostávalo v pokoji. Stíhaciu jazdu napokon viedol Teo Hart, ktorý bol silnejší ako Moscon s Kwiatkom.
 
Kilometer pred páskou sa vydal Martina stíhať Geraint Thomas. Najprv sa ho chytil Romain Bardet (Ag2r), ale ani on nemal šancu. Britov nástup priniesol svoje ovocie, no v boji o etapu už bolo neskoro. Daniel Martin si to ustrážil a po Kristoffovi konečne získal triumf pre tento tím aj niekto iný. Thomas bol na páske o štyri sekundy neskôr a tretiu pozíciu bral Adam Yates. Tesne za ním finišovala skupina Buchmann (Bora), Navarro (Cofidis), Bardet (Ag2r). Celkom dobre ešte stratu limitoval Caruso (BMC), ktorý postúpil na druhú priečku celkového poradia. Nakúpili dnes Alaphilippe, Jungels, Kwiatek i Moscon, no všetkým sa podarilo udržať v Top 10.
 
 
martin d 18 triumf dauphine uaefb
Triumf Daniela Martina (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
V celkovom poradí sa nožnice opäť o čosi viac otvorili. Thomas má náskok 1:09 na Carusa a do desiatich sekúnd za ním sú Moscon, Alaphilippe, Kwiatkowski aj Yates. Vzhľadom na dnešný výkon sa ale dá odhadovať, že už zajtra sa to opäť preoseje a v hre o pódium zrejme ostanú iba Thomas, Caruso a Yates. Bardetova strata 1:53 najmä kvôli TTT je nepríjemná a zrejme už aj neriešiteľná.
 
Sledovali sme etapu, v ktorej sa súperi tímu Sky mierne snažili ukázať lakte, ale neboli úspešní. Iba Martinovi vyšla taktika skrývania sa a veľkej straty v celkovom poradí. V závere do toho dal všetko a konečne sa prezentoval vydarenou etapou. UAE vyhralo druhý deň po sebe, keď sa včera radoval Kristoff vo Švajčiarsku. Práca Bory a Mitcheltonu ešte nepriniesla veľký úspech, no ak budú Yates i Buchmann vytrvalí, už zajtra by sa mohli znova o pár miest posunúť.
 
Zaujímavé je, že v dobrej, ale nedostatočnej, jazde pokračujú Zakarin s Nibalim, ktorí už dopredu vedeli, že v časovkách stratia a nezabojujú o GC, takže zatiaľ pôsobia pomerne odovzdane. Možno ešte niečo chystajú cez víkend.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (líder GC)
"Pekne sme to kontrolovali a keď sa Bora rozhodla ísť do čela, bolo to pre nás dobré. V kopci sme to už opäť kontrolovali my. Mitchelton to síce trochu rozprúdil a bolo to náročné, no Tao šiel perfektne, takže sme boli v pohode. V poslednom kilometri som sa rozhodol ísť do toho naplno, aby som získal čo najviac. Bol to dobrý deň. Tieto preteky sú ale veľmi ťažké, ešte nikdy som na týždňovom etapáku nezažil také štyri ťažké dni za sebou, takže všeličo sa môže stať. Pokúsime sa udržať dres, no musíme byť pozorní. Cez víkend to bude ešte ťažšie."
 
 
Výsledky
1. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:21:19 60
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:04 25
3. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:15 10
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:16  
5. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 00:16  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:16  
7. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:24  
8. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:24  
9. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 00:26  
10. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 17:16:53 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 01:09  
3. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 01:09  
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:10  
5. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 01:15  
6. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:18  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:53  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 02:03  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 02:10  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 126 km - Côte de Naysord: dĺžka 3,7 km; sklon 8,5 %
2 20 110,5 km - Col de Mouilles: dĺžka 3,8 km; sklon 7,2 %
cielhc 20 Cieľ - Valmorel: dĺžka 12,7 km; sklon 7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Piata etapa si vybrala za koncovku stúpanie Valmorel, počas celého dňa bude smerovať všetka pozornosť len na túto výzvu. Okamžite po štarte sa začne stúpať na svižnú horskú prémiu, o malú chvíľu si zopakujú cyklisti túto činnosť, a potom sa budú presúvať vyše sto kilometrov po jednoduchom teréne, ktorý ich zavedie až na úpätie rozhodujúcej prekážky. Na stúpanie špeciálnej kategórie dorazí balík relatívne svieži a koncentrovaný. Valmorel je dlhým kopcom s nemenným sklonom v okolí siedmich percent, čo bude vyhovovať lezeckým vytrvalcom, ktorí nemajú radi zmenu rytmu. Vzhľadom na náročnosť nasledujúcich etáp tu nemusíme uvidieť totálnu vrchársku bitku a tento tempársky výstup, bez prudkých momentov, sa môže rozhodnúť len tesne pred vrcholom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop