Dauphiné: Bilbao získal horskú etapu z celodenného úniku, Thomas pevne ovláda GC

9.6.2018, 10:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Frontenex > La Rosiére 110 km Bilbao
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
etapa 6
profil etapy, 4187 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Zaujímavá horská etapa nebola len testom na Tour de France, ale aj dobrou príležitosťou, ako nahlodať líderskú pozíciu Gerainta Thomasa. Welšský cyklista a celá britská zostava však jazdili s veľkým sebavedomím.
 
Podľa očakávania sa vytvorila vedúca skupina až na prvej horskej prémii a do úniku sa dostalo postupne 27 jazdcov. Bilbao, Cataldo, Kozhatayev, Houle (všetci Astana), Conti (UAE Emirates), Domont, Gougeard (obaja Ag2r), Bookwalter (BMC), Pöstleberger (Bora-Hansgrohe), De Gendt (Lotto-Soudal), Herrada (Cofidis), Carretero (Movistar), Serry (Quick-Step Floors), Molard (Groupama-FDJ), Boswell, Kočetkov (obaja Kaťuša-Alpecin), Power, Verona (obaja Mitchelton-Scott), Barguil, Hardy, Moinard (všetci Fortuneo), Craddock (EF Education), Degand (Wanty-Groupe), Pauwels (Dimension Data), Powless (Lotto-Jumbo), Grmay (Trek-Segafredo) a Courteille (Vital Concept) chceli zabojovať o etapový triumf, alebo poskytnúť pomoc pre svojich lídrov v neskoršej fáze etapy.
 
Vpredu nesmel chýbať Darioa Cataldo ako držiteľ vrchárskeho dresu a taliansky jazdec si nenechal ujsť maximum bodov na ťažkom kopci Montée de Bisanne. Hneď za ním preťal vrchol Warren Barguil, ktorý chcel na náročnej trase konečne dosiahnuť potrebný výsledok. V balíku kontroloval početný brejk tím Sky, britská zostava nedostala na čelo pretekov ani jedného svojho zástupcu. Po prvom kopci bol rozdiel medzi skupinami tri minúty. Z vedúcej skupiny následne vypadli Gougeard a Kozhatayev.
 
Najvyššie postaveným mužom brejku bol Valerio Conti, taliansky borec strácal v poradí 4:42, ale tím Sky s prehľadom udržiaval manko pelotónu pod touto hranicou. Ďalší ťažký kopec Col du Pré si už zobral pod patronát Ag2r a hneď sa to prejavilo na zložení hlavného balíka. Francúzsky celok rapídne zvýšil tempo a v pelotóne nezostalo viac ako štyridsať jazdcov. A chýbali tam takí borci ako Nibali, Moscon, Jungels alebo Kwiatkowski. Prudké sklony výrazne okresávali aj vedúcu skupinu.
 
Tím Ag2r doslova zmasakroval pelotón, na vrchole Col du Pré vytrvali v balíku iba Latour, Domont, Bardet, Geoghegan Hart, Thomas, Dan Martin, Buchmann, Zakarin, Soler, Adam Yates, Alaphilippe, Tolhoek, Bookwalter, Caruso, Navarro a Ravasi. A to vytvorilo tie najlepšie predpoklady, aby si to favoriti rozdali medzi sebou ďaleko pred cieľom. Na čele pretekov zostalo iba desať jazdcov, aj túto prémiu získal Cataldo. Vpredu sa pohybovali aj Barguil, Conti či Bilbao, ale ich náskok na favoritov klesol na jednu minútu.
 
V klesaní sa dokázali vrátiť do hlavnej skupiny viacerí jazdci, úspešní boli Jungels alebo Benoot. Pelotón sa rozrástol na približne tridsať borcov. Smolu tu mal Soler z Movistaru, ktorého zastavil defekt. Ag2r pokračoval v aktivite a na Cormet de Roselend zaútočil Pierre Latour. Na čele pretekov zostali bojovať iba Bilbao, Boswell, Barguil, Grmay, Carretero, Power, Molard a Conti, plus pridal sa k nim Pierre Latour. Najviac vrchárskych bodov získal Bilbao, ktorý takýmto spôsobom pomohol svojmu kolegovi Cataldovi.
 
Potom sa vytiahol Romain Bardet. Domáci pretekár využil technické úseky v zjazde, odpútal sa do balíka a mieril za Latourom, ktorý ho čakal vo vedúcej skupine. Lenže ostatní favoriti dobre zareagovali. Najskôr ho chytili Alaphilippe a Benoot, potom odviedol perfektnú prácu pre lídra pretekov Castroviejo, takže Thomasovi neušiel ani snaživý Bardet. 
 
Na cieľovom kopci mal Thomas k dispozícii ešte dvoch kolegov, prvé kilometre La Rosiére ho nedostávali do úzkych. Najskôr útočili zo skupiny favoritov Soler a Buchmann, v úniku mali najviac energie Boswell a Latour. Najprudšie úseky vyradili z hlavnej skupiny Alaphilippa, Benoota, Jungelsa a Carusa, medzi najsilnejšími utečencami a favoritmi v balíku bol iba polminútový rozdiel. Osem kilometrov pred cieľom.
 
O malú chvíľu neskôr sa zdvidol zo sedla Daniel Martin. Ten ešte dostal voľnosť, ale akonáhle zaútočil Adam Yates, Thomas sledoval jeho koleso, a podobne Bardet. Na samom čele stále jazdil Bilbao, ako najsilnejší jazdec z pôvodného úniku, a za ním sa viezla s malou stratou uvedená štvorica favoritov. A snažil sa k nim dostať aj Buchmann.
 
Posledné štyri kilometre už neboli také prudké, čo využil Pello Bilbao, a nezopakoval nešťastnú koncovku svojho tímového spolujazdca Daria Catalda zo štvrtej etapy. Daniel Martin sa veľmi snažil, ale jeho aktivita nechytila španielskeho cyklistu. Šprint o druhé miesto vyhral Geraint Thomas, ktorý ponúkol peknú akceleráciu približne tristo metrov pred cieľom. Na bonusové sekundy siahol aj Daniel Martin.
 
V predposlednej etape sme videli svižnú cyklistiku, každú chvíľu sa niečo dialo. Na ťažkom profile sa napokon presadil jazdec z celodenného početného úniku, Pello Bilbao zvládol cieľové stúpanie skutočne výborne. Udržal za sebou najsilnejších jazdcov na pretekoch a vyhral taktickú hru so spolubojovníkmi z brejku. Španielsky cyklista bol v dnešnej etape viditeľný pred televíznymi kamerami oveľa viac ako na celom Gire, kde vybojoval šieste miesto v poradí. 
 
Na previerku sa dobre pripravil tím Ag2r. Už na druhom kopci rozbil pelotón a Bardet sa pokúsil atakovať v zjazde pred posledným stúpaním, keď mal vo vedúcej skupine svojho kolegu. Aj keď to nestačilo na podkopanie líderskej pozície Gerainta Thomasa a ani na etapový triumf, francúzska zostava predviedla potrebnú guráž. V partii najsilnejších jazdcov na podujatí sa pohybuje Daniel Martin, ktorý mal vo finále najväčší záujem, aby bol Bilbao eliminovaný. Írsky pretekár sa prezentuje v tomto období veľmi sebavedome. A spokojný so svojím výkonom môže byť aj Adam Yates. Náročnú previerku absolvoval na popredných miestach, a presne tam sa bude chcieť pohybovať aj na TdF, kam ladí svoju formu. 
 
Dnešnú etapu zvládol bez akýchkoľvek problémov Geraint Thomas. Líder pretekov mal celý čas okolo seba tímových spolujazdcov, ktorí nespanikárili ani vtedy, keď Ag2r lámal balík na Col du Pré, ani keď samotný Bardet útočil v klesaní. Na cieľovom kopci si už sám postrážil svojich hlavných konkurentov a mal ešte dostatok energie, aby im pred páskou nastúpil. Thomas je aktuálne mimoriadne silný, v posledných dňoch pôsobí takmer neporaziteľným dojmom. Má pred sebou už len jedno predstavenie, aby dosiahol najväčší výsledok v kariére na etapových pretekoch.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pella Bilbaa (víťaz)
"Na pretekoch platím za svoju účasť na Gire, ale dnes som mal dobré nohy. Vedel som, že únik mi ponúkne príležitosť na dobrý výsledok. Cieľový kopec mal niekoľko častí, chcel som zaútočiť približne päť kilometrov pred vrcholom, lebo potom to už nebolo také náročné. Je to úplne neuveriteľné, že som dokázal získať takúto výhru po tak náročnom Gire."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniela Martina (3. miesto)
"Chcel som využiť svoje dobré nohy, no bol to skutočne ťažký deň. Záver bol pretaktizovaný, možno preto sú GC muži trochu unavení, a neboli sme schopní dobehnúť Bilbaa, ako som to chcel ja. Ktovie, ako na tom budem zajtra, ale v poslednej etape sa budem veľmi snažiť a od toho sa bude vyvíjať aj moje postavenie v GC."
 
 
Výsledky
1. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 3:34:11 60
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:21 25
3. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:23 10
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
5. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:26  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:02  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:20  
8. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:40  
9. GEOGHEGAN HART Tao Team Sky link ikonka 01:45  
10. CONTI Valerio UAE Team Emirates link ikonka 01:45  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 20:51:19 10
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:29  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:01  
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:30  
5. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 02:39  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:10  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 03:29  
8. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 03:40  
9. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:49  
10. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 04:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
hc 20 82,5 km - Montée de Bisanne: dĺžka 12,4 km; sklon 8,1 %
hc 20 50,5 km - Col du Pré: dĺžka 12,6 km; sklon 7,6 %
2 20 104,3 km - Cormet de Roselend: dĺžka 5,7 km; sklon 6,4 %
ciel1 20 Cieľ - La Rosière: dĺžka 17,6 km; sklon 5,8 %
 
 
Krátke preview etapy:
Azda najočakávanejšie predstavenie podujatia, ktoré bude vernou kópiou a generálkou na jedenástu etapu Tour de France. Krátka vzdialenosť, štyri stúpania a horský dojazd sú vždy zárukou výbornej jazdy. Najväčšou výzvou budú stúpania HC kategórie, na obidvoch sa nájdu dlhé pasáže s priemerným sklonom v okolí deviatich percent a práve od nich si sľubujú organizátori, že vyzvú do útoku niektorého z favoritov. Cormet de Roselend už postráda takúto náročnosť, ale aj tak to bude nepríjemná prekážka. Po jeho prekonaní vedie na cieľový kopec takmer 30-kilometrový zjazd a definitívny ortieľ nad zaujímavou etapou vyriekne La Rosière. Jeho značná dĺžka je vyvážená nie veľmi prudkými sklonmi. Výnimku tvorí šesť kilometrov v prostrednej časti, kde prevýšenie preskočí osem percent, a bude to jediný priestor na kvalitný atak. Posledné štyri kilometre sa zdvihnú „len“ na päť percent, takže úspech v tejto etape, a tým pádom aj v GC, vedie cez aktívnu cyklistiku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop