CDD: Na záver prekazil Navarrovi radosť Yates, Thomas aj cez problémy udržal žltý dres

10.6.2018, 11:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
7. 10.6. rovinata etapa ciel rovina Moutiers > Gervais Mont Blanc 136 km A. Yates
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
etapa 7
profil etapy, 4222 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Preteky zvyknú končiť jednoduchou etapou určenou pre šprintérov. Na záver zvykne byť už známy víťaz a všetko prebieha pokojne. To by ale nebolo Critérium du Dauphiné. Posledný ôsmy deň pripravil pre cyklistov 136 kilometrov a až päť stúpaní. Z toho štyri prvej kategórie. O zábavu tak malo byť postarané, veď z tejto kilometrovej porcie strávili cyklisti takmer 50 z nich na stúpaniach.

Odštartovalo sa krátko pred jedenástou hodinou. Všetka pozornosť sa venovala Geraintovi Thomasovi, ktorý sa viezol v žltom drese a pred druhým mužom GC Adamom Yatesom mal náskok takmer poldruha minúty. Na prvý pohľad luxusný náskok, no dnešný terén ho mohol zmazať v priebehu niekoľkých minút.

Hneď od úvodu sa jazdilo aktívne, dnešok bol veľmi atraktívny. Skúšal to Warren Barguil (Fortuneo), ale aj Julian Alaphilippe (Quick-Step). Siedma etapa stála za pozornosť aj "vrchárom bojujúcim o tento dres". Viac ako štyri desiatky bodov do tejto súťaže mohlo urobiť svoje. S počtom bodov 53 tu dominoval Dario Cataldo z Astany, pričom mu kryl chrbát jeho kolega Pello Bilbao. Tretí v poradí bol už spomínaný Barguil, takže jeho pokus o únik skrátka vyjsť nemohol.

Balík napokon "vyslal" na čelo šesticu pretekárov. Boli to Daniel Navarro (Cofidis), Antwan Tolhoek (Lotto NL - Jumbo), David Gaudu (FDJ), Edward Ravasi (UAE), Pierre Rolland (EFEF) a Julian Alaphilippe (Quick-Step). O sile a kvalitách týchto pretekárov bolo zbytočné diskutovať, prví dvaja menovaní boli navyše stále relatívne na dosah Top 10, Rolland v nej bol, čo znamenalo, že ich balík na príliš dlhú vychádzku nepustí. Po 48 kilometroch mali náskok 1:25.

Samozrejme, podelili si aj prvé dva kopce. Na Cormet de Roselend získal desať bodov David Gaudu a na Côte de La Route des Villes dva bodíky Julian Alaphilippe. Náskok šestice sa postupne vyšplhal až na tri minúty a Sky túto skupinu zatiaľ tolerovalo. Priemerná rýchlosť celého dňa atakovala hranicu 37km/hod. Pri pohľade na dnešný profil to vzbudzovalo voči pretekárom rešpekt.
 
Na ďalšom kopci bolo jasné, že o body do vrchárskej súťaže nikomu nepôjde. Na Col des Saisies vyhral Antwan Tolhoek. Opraty v balíku potom prevzalo Ag2r, čo malo za následok zníženie náskoku. Zvýšené tempo si tiež odniesol Marc Soler (Movistar), ktorý sa dostal do problémov. Pre Romaina Bardeta to ale vyzeralo výborne! Dávku smoly si vybral aj Geraint Thomas, ktorý dostal defekt. Na balík strácal 40 sekúnd a Ag2r ho čakať nehodlalo.
 
Britský pretekár si naozaj nemohol vybrať vhodnejšiu situáciu... Ostali tam pri ňom Michal Kwiatkowski a Dylan Van Baarle. Mal to zvládnuť, no zatiaľ sa rozdiel medzi ním a balíkom nehýbal. Po etape sa určite poďakoval aj Giannimu Mosconovi, ktorý mu pohotovo "podal" svoj bicykel a eliminoval tak stratu ďalších sekúnd. A možno i to urýchlilo Thomasov návrat nazad. Zvládol to, aj keď ho to určite stálo drahocenné sily. Od Ag2r to navyše nebolo príliš "fair play".
 
Potom sa na zemi ocitol Bob Jungels, ktorý sa ale pozbieral a nasadol nazad na stroj. Pre jedenásteho muža GC by to bola veľká smola, teda ak by musel skončiť preteky takýmto spôsobom. O možnosť dostať sa vyššie ale prišiel, na balík strácal pätnásť kilometrov pred cieľom už dve minúty. Škoda. No možno práve preto zaútočil na čele jazdiaci Alaphilippe. K Francúzovi sa pridal len Edward Ravasi. Napokon sa ale poslušne zaradili nazad.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Boba Jungelsa
 
 
Záverečných desať kilometrov sme očakávali poriadne živý priebeh. Najprv si z čela vystúpil Julian Alaphilippe, ktorého nasledoval aj Edward Ravasi. Potom rovnako z čela zaútočil David Gaudu. Mladučkému Francúzovi sa podarilo uchmatnúť plný počet bodov na Côte des Amerands. No a potom na všetkých zúčastnených čakal už len posledný výstup, posledných sedem kilometrov pretekov Critérium du Dauphiné.
 
Svojim útokom ich odštartoval Daniel Navarro. David Gaudu, Pierre Rolland a Antwan Tolhoek svoju snahu postupne balili. Navarro sa mohol a aj chcel prebojovať do Top 10. Jeho náskok sa ale nebezpečne zmenšoval. Za ním sa to, samozrejme, selektovalo. Naháňala ho už len štvorica favoritov Thomas, Yates, Bardet a Buchmann, ktorý sa mohol posunúť o čosi vyššie.
 
Záverečné metre boli však pre skúseného Španiela frustrujúce. Pár desiatok metrov pred cieľom okolo neho prefrčal Adam Yates! Jazdec Cofidisu mal na dosah prvé víťazstvo od roku 2014. Nepodarilo sa mu to. Naopak, pretekár Mitcheltonu - Scott vyhral už po druhý raz v ročníku. Po víťazstve na T-A sa raduje aj na Critérium du Dapuhiné. Okrem toho berie aj celkové druhé miesto.
 
Tretí finišoval Romain Bardet, ktorý chcel dnes ešte čosi vymyslieť, no nepodarilo sa mu to, a to ani počas Thomasovho defektu. Samotný Brit skončil piaty, dostal sa pred neho ešte Emanuel Buchmann. Čo sa týka GC, tam veľké zmeny nenastali. Prvých šesť miest ostáva nezmenených. Preteky vyhráva Geraint Thomas, pred Tour de France je to viac ako len vzpruha. Tím Sky bude opäť neuveriteľne silný. Potvrdil to aj na CDD, kde vyhral tímovú súťaž. Vrchársky dres vyhral Dario Cataldo (Astana), najlepším mladým jazdcom sa stal Pierre Latour (Ag2r). Bodovačka putuje opäť do Austrálie, a to vďaka Darylovi Impeymu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yatesa (víťaz)
"Spolu s včerajškom boli tieto dve etapy dosť ťažké. Dobre som sa zotavil a vedel som, že vo finále musím vyčkávať, minulé dni som začal šprintovať príliš zavčasu a pritom som potreboval čakať, čakaťa čakať na svoj čas a potom to na páske rozbaliť. Od začiatku sezóny bola mojím cieľom Tour de France, ale Katalánsko veci spomalilo. Dobre som sa však zotavil a mám dobrú formu a som opäť pripravený začať s ďalším tréningovým blokom pred Tour. Čo sa týka rivality medzi mnou a mojím bratom Simonom, povedal by som, že som lepší než Simon, ale on má štatisticky viac víťazstiev, takže je to remíza." 
 
 
Výsledky
1. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 3:51:34 60
2. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 00:04 25
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:09 10
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:14  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:19  
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
7. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:24  
8. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 00:28  
9. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:35  
10. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 00:41  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 24:43:12 500
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:00 400
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:47 325
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:35 275
5. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 02:44 225
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:05 175
7. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 04:05 150
8. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 04:22 125
9. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 04:31 100
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 04:45 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný kilometer pretekov
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 93 km - Cormet de Roselend: dĺžka 19 km; sklon 6 %
3 20 71,5 km - Côte de La Route des Villes: dĺžka 3,2 km; sklon 5,9 %
1 20 47,5 km - Col des Saisies: dĺžka 15,1 km; sklon 6,4 %
1 20 9,5 km - Côte des Amerands: dĺžka 2,7 km; sklon 11,2 %
ciel1 20 Cieľ - Montée du Bettex: dĺžka 7 km; sklon 7,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
To najťažšie na koniec. Preteky rozhodne opäť krátka horská etapa, ale s náročnejším cieľovým kopcom, aký sme mali v predchádzajúcej previerke. Po úvodných jednoduchých, ale nervóznych kilometroch, sa začne znovu stúpať na Cormet de Roselend, no z opačnej strany ako včera, tentoraz to bude dlhá vyčerpávajúca vrchárska prekážka. Po klesaní bude čakať na jazdcov ďalší unavujúci kopec, Col de Saisies ponúkne na konci sklony sedem až osem percent. Z jeho vrcholu vedie na nasledujúcu horskú prémiu až štyridsať kilometrov, čo bude brzdiť snahy favoritov na dlhý útočný pokus, ale na finálnom stúpaní bude dostatok priestoru na vytvorenie rozdielov. Najskôr sa cyklisti zapotia na prudkom  Côte des Amerans, kde sa môže dostať do problémov nejeden dôležitý jazdec, a potom vrchárska prehliadka vyvrcholí na nepríjemnom kopci Le Bettex. Ten obsahuje tvrdé sklony od začiatku do konca a náročnosť postupne stúpa, až pred cieľom vyskočí priemer na desať percent. Na konci drsného podujatia sa tak bude bojovať o úspech v GC až do posledného dychu.                               
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop